Comic-Con 2022: Marvel panel – Multiverse sága – 5. a 6. fáza MCU

24.7.2022|Ivet Kollárová|

Jedna z najobľúbenejších multi-žánrových, pop-kultúrnych udalostí medzi fanúšikmi komiksov, sci-fi a fantasy žánrov, filmov, či seriálov sa po dvoch rokoch vrátila do San Diega. Reč je o konvencii Comic-Con, ktorá bola v rokoch 2020 a 2021 zrušená (kvôli covidu), resp. prebiehala len v určitej online forme. Avšak, udalosť ako je táto, si zaslúži osobnú účasť nie len tvorcov, ale predovšetkým fanúšikov, ktorí sa tento rok nenechali zahanbiť a po dvojročnej odmlke sa predviedli v celej svojej kráse, či už hlasným povzbudzovaním pri prezentácii diel, či pri nezabudnuteľnej “výstave“ Cosplay, kedy chodili preoblečení za svoje obľúbené komiksové postavy.

V San Diegu sa tak bolo opäť na čo pozerať a reč nie je len o spomínanom Cosplay-i. Precízne pripravený nový ročník Comic-Conu ponúkol výstavy rôzneho zamerania, prehliadku kostýmov z obľúbených hier, seriálov, či filmov, predstavené boli technologické novinky budúcnosti, či nové komiksové diela. Na scénu prišli aj hollywoodske štúdia, streamy, či komiksové domy, ktoré na klasických paneloch predstavili svoje nadchádzajúce projekty. Jeden z najväčších a najočakávanejších sobotňajších panelov patril štúdiám Marvel (spoločne s Disney), ktoré sa na scénu Comic-Conu vrátili po troch rokoch a spoločne so šéfom štúdii Kevinom Feigeom predstavili budúcnosť marvelovského univerza. A sála H praskala nadšením vo švíkoch.

4. Fáza MCU

Feige na začiatku panela potvrdil, že film Black Panther: Wakanda Forever bude určitým zavŕšením 4. fázy MCU. Pred zverejnením prvého traileru, si režisér filmu Ryan Coogler zaspomínal na najväčšiu hviezdu prvého filmu, Chadwicka Bosemana, ktorý zomrel v auguste 2020 na rakovinu žalúdka. Chadwick vo filme stvárnil následníka trónu T’Challu a.k.a. Čierneho pantera a svojim oddaným výkonom zanechal po sebe silnú, nezmazateľnú stopu a film, ktorý búral rekordy a získal niekoľko nominácii na Oscara, z ktorých si tri ceny aj odniesol (originál hudba, kostýmy a výprava). 

Po náhlom odchode Chadwicka stálo štúdio pred zložitou otázkou, ako pokračovať vo filme bez jeho hlavnej hviezdy. Štúdia sa nakoniec rozhodli neobsadiť nového herca do úlohy Čierneho pantera a pokračovaním príbehu ostatných „vedľajších“ postáv vzdajú hold samotnému Chadwickovi. S jeho odchodom, s odchodom T‘Chally sa vyrovnávajú aj postavy vo filme, čo zobrazuje aj prvý, silne emočný trailer, ktorý odhaľuje skutočnosti do tónov novej verzie skladby od Boba Marleyho, No Woman, No Cry, ktorá neskôr prechádza do skladby Alright.

Film Black Panther: Wakanda Forever príde do našich kín 10. novembra 2022 a vo filme uvidíme Letitiu Wright ako Shuri, Lupitu Nyong’o ako Nakiu, Danaiu Guriru ako Okoye, či Winstona Duka, Florence Kasumba, Martina Freemana, Angelu Bassett, či nováčikov ako Dominique Thorne (Ironheart), Tenocha Huertu (Namor), Michaelu Coel, či Mabel Cadenu.

Posledným seriálom 4. fázy MCU bude seriál She-Hulk: Attorney at Law (She-Hulk: Neuveriteľná právnička), ktorý dorazí na Disney+ 17. augusta. Hlavnú úlohu Hulkovej sesternice Jennifer Walters si zahrala Tatiana Maslany. Seriál ponúka akciu za hranicami súdnej siene s jemným nádychom búrania tzv. štvrtej steny. Réžiu deviatich epizód si rozdelili Kat CoiroAnu Valia. Autorkou seriálu a hlavnou scenáristkou je Jessica Gao. V seriáli si zahrajú aj Jameela Jamil, Mark Ruffalo, Tim Roth, Benedict Wong, či Griffin Matthews, Josh Segarra.

Ku koncu 4. fázy MCU veľa fanúšikov rozmýšľa, aký bude jej záver a hlavne aké je ďalšie smerovanie celej MCU. Feige počas panelu prezradil, že štvrtá fáza bola najmä o reštarte MCU po epickom finále vo filme Avengers: Endgame a o predstavení všetkých nových postáv, ktorých príbehy budú pokračovať ďalej a predstava, čo všetko nám ešte môže Marvel ponúknuť. Feige predstavil smerovanie MCU s 5. a 6. fázou, ktoré prebehnú v období 2023-2025.

5. Fáza MCU

Prvým filmom 5. fázy MCU bude Ant-Man and the Wasp: Quantumania, ktorý príde do slovenských kín 16. februára 2023.

Film predstaví nového zlého muža, postavu Kang the Conqueror v podaní Jonathana Majorsa. Lepší pohľad dostaneme aj na tzv. Quantum Realm, do ktorého budú vtiahnutí ako Scott Lang, jeho dcéra Cassie, tak aj Hope, Hank Pym s Janet van Dyne. Svoje úlohy z predchádzajúcich filmov si zopakujú Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas, Michelle Pfeiffer. Kathryn Newton si zahrá mladú Cassie a v predstavenej ukážke (ktorá nie je zverejnená pre širokú verejnosť) sa mihol aj Bill Murray. Režisérom snímky je Peyton Reed.

Secret Invasion jar 2023 Disney+

Prvý seriál 5. fázy MCU Feige opísal ako temný, odvážny politický thriller plný konšpirácii, v ktorom si zahrajú legendy S.H.I.E.L.D-u Cobie Smulders ako Maria Hill a Samuel L. Jackson ako Nick Fury. K nim sa pridajú Ben Mendelsohn (Skrull Talos), Don Cheadle (James Rhodes), Martin Freeman (Everett K. Ross), či Kingsley Ben-Adir, Olivia Colman, či Emilia Clarke.

What If.... 2. sériazačiatok 2023 Disney+ 

K obľúbenej alternatívnej sérii k poznanému MCU prišla informácia, že animovanú Scarlet Witch si nahovorí samotná Elizabeth Olsen.

Guardians of the Galaxy Vol. 34. máj 2023

Prvú ukážku záverečného tretieho dielu trilógie predstavil na Comic-Cone režisér filmovej série James Gunn spoločne s hercami Chrisom Prattom, Karen Gillan, Pom Klementieff, Seanom Gunnom, Willom Poulterom (Adam Warlock) a Mariou Bakalovou, ktorá vo filme nahovorila postavu Cosmos the Spacedog. Všetci potvrdili veľmi silné emócie počas natáčania posledných scén, ako aj pri ukážke, ktorá zatiaľ nie je zverejnená pre širokú verejnosť. 

Film sa okrem iného zameria na originál príbeh mývala/Raccoona Rocketa, ako aj na postavu Gamory, ktorá je po záchrane z iného multiverza iným človekom, bez zážitkov a spomienok predchádzajúcej Gamory. V sále H bol v plnom kostýme predstavený Chukwudi Iwuji, ktorý si vo filme zahrá postavu High Evolutionary. 

Echoleto 2023 Disney+

Spinoff k seriálu Hawkeye sa zameria na jeho antagonistku Mayu Lopez a jej príbeh. Maya sa musí postaviť svojej minulosti, nadviazať kontakt s jej predkami a akceptovať význam rodiny a komunity, ak chce v živote napredovať. Hlavnú úlohu opäť stvárni Alaqua Cox. V seriáli by sa mali objaviť aj postavy Kingpina a Matta Murdocka. Režisérmi seriálu sú Sydney FreelandCatriona McKenzie

Loki 2. sérialeto 2023 Disney+

Veľa informácii k seriálu zdieľané neboli. Seriál sa momentálne natáča.

Blade2. november 2023

Režisérom rebootu je Bassam Tariq a hlavnú úlohu, ako bolo ohlásené už v roku 2019, si zahrá Mahershala Ali. Iné informácie o obsadení Feige neposkytol, no potvrdil, že film bude posledným MCU filmom na rok 2023. Film by sa mal začať natáčať v októbri 2022.

Ironheartjeseň 2023

Seriál sa objaví na streame Disney+. Postava Riri Williams (Dominique Thorne) sa prvý krát predstaví vo filme Black Panther: Wakanda Forever. Geniálna mladá vynálezkyňa Riri vytvorí jeden z najprogresívnejších obrnených oblekov od čias Iron Mana. Autorom seriálu je Chinaka Hodge a o sériu šiestich epizód sa postarajú Sam BaileyAngela Barnes.

Agatha: Coven of Chaoszima 2023/2024

Jeden z najočakávanejších seriálov a spinoff k seriálu WandaVision bude posledným seriálom na Disney+ pre rok 2023. Pôvodne nazvaný Agatha: House of Harkness, seriál sa zameria na Agathu Harkness, čarodejnicu, ktorá potrápila Wandu v jej vytvorenom dokonalom svete, ktorý prejde siedmimi časovými érami. Autor a hlavný scenárista seriálu WandaVision, Jac Schaeffer rovnako napíše scenár pre Agathu a bude vystupovať ako výkonný producent seriálu. Hlavnú úlohu Agathy si zopakuje Kathryn Hahn

Daredevil: Born Againjar 2024

Na Disney+ sa objaví nových 18 epizód prvej série s obľúbeným nevidiacim právnikom Mattom Murdockom a.k.a. Daredevilom. Seriál mal byť pôvodne súčasťou marvelovskej TV na Netflixe, avšak z Netflixu boli nedávno stiahnuté všetky marvelovské seriály a projekty, ktoré dostali exkluzívny priestor na streame Disney+. Samotný Daredevil by sa mal objaviť aj v seriáli She-Hulk. Dôležitou postavou v seriáli k Murdockovi bude Kingpin. V hlavných úlohách uvidíme Charlieho CoxaVincenta D’Onofria.

Captain America: New World Order2. máj 2024

Po seriáli The Falcon and the Winter Soldier bolo jasné, že Sama Wilsona uvidíme vo vlastnom filme s novým a zaujímavým názvom ako samotného hrdinu Captain America. Úlohu Sama a teda aj nového Kapitána Americu si opäť zahrá Anthony Mackie. Film bude v poradí štvrtým filmom v sérii o Prvom Avengerovi. 

Thunderbolts25. júla 2024

Piatu fáza MCU ukončí film, ktorý sa konceptom môže rovnať filmu Jednotka samovrahov od štúdii DC. Thunderbolts je skupinka marvelovských anti-hrdinov, ktorých americká vláda vyšle na tajnú misiu. Bližšie detaily o postavách, ktoré by sa mohli objaviť vo filme, Feige neuviedol. Medzi kandidátmi sú aj postavy Valentina Allegra de Fontaine (Julia Louis-Dreyfus), Baron Zemo (Daniel Bruhl), Yelena Belova (Florence Pugh), Ghost (Hannah John-Kamen), Abomination (Tim Roth), John Walker (Wyatt Russell), či Taskmaster (Olga Kurylenko). Film Thunderbolts bude režírovať Jake Schreier.

Kevin Feige, šéf štúdii Marvel ukončil panel ďalšími prekvapivými odhaleniami. Pokiaľ 4. fáza MCU vyústila do príbehov v rámci Infinity ságy, fázy 5. a 6. dostali podtitul The Multiverse Saga.

6. Fáza MCU

Otváracím filmom 6. fázy MCU bude dlho-očakávaný reboot filmu, o ktorom sa dlho a vášnivo hovorilo, Fantastická štvorka, ktorý by mal prísť do našich kín 7. novembra 2024. Bližšie detaily zverejnené zatiaľ neboli.

A do kín sa vrátia aj Pomstitelia! Súčasťou 6. fázy MCU budú dva nové filmy v sérii o Avengeroch.

Avengers: The Kang Dynasty2. máj 2025

Postavu Kanga the Conquerora si prvý krát obzrieme vo filme Ant-Man and the Wasp: Quantumania. A dá sa predpokladať, že Kang bude novým Thanosom, resp. zloduchom Multiverse ságy. Kanga stvárni herec Jonathan Majors.

Avengers: Secret Wars7. november 2025

Feige potvrdil fanúšikom v sále H tohtoročného Comic-Conu, že doterajšie MCU projekty vedú práve k tomuto filmu, k tomuto momentu, ktorý predpovedali viaceré teórie. Secret Wars odkazuje na crossover marvelovského komiksu z roku 2015 a minisérie z polovice 80. rokov, ktorý sa sústredí na stret medzi hlavným marvelovským univerzom (Earth-616) a ultimátnym marvelovským univerzom (Earth-1610), ktorý vedie k zničeniu oboch týchto univerz. Na pozadí tohto, veľa rôznych variantov marvelovských postáv žije na post-apocalyptickej planéte s názvom Battleworld. 

Zdroj:  marvel.com Foto © Marvel/San Diego Comic Convention

Súvisiace články