Black Adam, Buko, Diera, či Na prach sa obrátiš medzi ôsmymi novými filmami od dnes v našich kinách

20.10.2022|Ivet Kollárová|

Tretí októbrový týždeň prinesie do kín bohatú nádielku klubového filmu. Z prebiehajúcej prehliadky Be2Can sa nám do oficiálnej kino-distribúcie dostanú viaceré tituly, uvidíme tri filmy v českej a slovenskej produkcii, či v ich koprodukcii a hollywoodskym titulom na týždeň je adaptácia DC komiksu v spolupráci so štúdiami Warner Bros., na ktorú sa podujal režisér Jaume Coller-Serra s názvom Black Adam

Takmer 5000 rokov po tom, čo získal nadľudské sily egyptských bohov – a následne bol uväznený– je Black Adam oslobodený zo svojej hrobky a je pripravený konať v zmysle svojej jedinečnej formy spravodlivosti v modernom svete. V hlavných úlohách Dwayne Johnson, Sarah Shahi, Pierce Brosnan, Noah Centineo, Aldis Hodge, Angel Rosario Jr., Joseph Gatt, Marwan Kenzari, Patrick Sabongui, Uli Latukefu, Christopher Matthew Cook, či Viola Davis. Film sa premieta ako v anglickom origináli s titulkami, tak aj so slovenským dabingom.

Duševná roadmovie s nadhľadom a humorom – tak opisuje svoj nový film Buko scenáristka a režisérka Alice Nellis (The Trip, Secrets, Revival). Pôvodný film rozpráva príbeh Jarmily (Anna Cónová), ktorá sa ocitne v bode, keď sa musí rozhodnúť, či “prečkať” zvyšok života trpezlivo, poslušne – najlepšie pri zapnutej televízii – alebo sa vzoprieť očakávaniam okolia a vydať sa na úplne nečakané dobrodružstvo. Na jej prekvapenie do jej života vstúpi Buko, vyslúžilý cirkusový kôň. Táto zmena je prvým krokom na jej ceste k duševnej slobode. Okrem Anny Cónovej si vo filme zahrali Martha Issová, Jan Cina, Lenka Termerová, Petra Špalková, Martin Šulík, Miroslav Krobot, Martin Kubačák, Marián Roden, Filip Menzel, či Jana Olhová. 

Prvým filmom v oficiálnej kino-distribúcii z prehliadky Be2Can je mysteriózny thriller talianskeho režiséra Daria Argenta, Čierne okuliare (Occhiali neri). Diana, mladá žena, ktorá stratila zrak, nájde sprievodcu v čínskom chlapcovi menom Chin. Spoločne sa vydávajú po stopách nebezpečného vraha v temnom Taliansku.

V takmer vyľudnenom letnom Ríme, uprostred hypnotického zatmenia Slnka, sa záhadný sériový vrah začne zameriavať na luxusné prostitútky. Diana je jednou z nich. V zúfalej snahe uniknúť sa stane obeťou vážnej autonehody, po ktorej oslepne. Po dlhej rehabilitácii sa Diana dozvie, že jediným ďalším preživším nehody je dieťa čínskeho pôvodu menom Chin, ktoré po nehode osirelo, a rozhodne sa oň postarať. Obaja pochádzajú z odlišného kultúrneho prostredia, ale spája ich zvláštne puto, ktoré im umožňuje brániť sa pred túžbou sériového vraha po pomste. Po desaťročnej prestávke sa Dario Argento vracia k réžii s filmom, v ktorom sa mieša atmosféra talianskeho "gialla" pulp fiction z jeho ranej tvorby s legendárnym nádychom hororu, tentoraz však s dávkou ostrej irónie. Čierne okuliare sú bezhlavým útekom medzi mestom a vidiekom, filmom, ktorý skúma sociálny konflikt medzi bohatými mestskými časťami a čínskou štvrťou v Ríme. Majstrov pohľad premieňa túto nočnú moru na čistú geometriu a triedny boj na metafyzickú architektúru pripomínajúcu Antonioniho. V hlavných úlohách Ilenia Pastorelli, Asia Argento, Andrea Gherpelli, Mario Pirrello, Maria Rosaria Russo, Gennaro Iaccarino, Andrea Zhang, či Ivan Alovisio.  

V taliansko-francúzsko-nemeckej spolupráci uvidíme v kinách podmanivú snímku od režiséra Michelangela Frammartina, Diera (Il buco).  Ponorte sa spolu s jaskyniarmi do tmy hlbokej priepasti v Kalábrii a zúčastnite sa magickej rekonštrukcie expedície talianskych jaskyniarov z roku 1961. Zvláštna cena poroty z MFF v Benátkach.

V roku 1961 sa skupina mladých speleológov z priemyselného severu Talianska vydáva na juh krajiny. Neďaleko malej dedinky kúsok od Neapolu sa chce pokúsiť preskúmať jeden z najhlbších jaskynných systémov v Európe. Filmári bez slov a z odstupu sledujú striedavo scenérie hôr a krásu prírody a magickú tajomnosť neprebádaných čiernočiernych hlbín zeme. Malosť a pominuteľnosť človeka sa tak dostáva do kontrastu s majestátnosťou a zdanlivou nekonečnosťou sveta v podzemí. Vo filme hrajú Claudia Candusso, Paolo Cossi, Mila Costi, Carlos José Crespo, Jacopo Elia, či Federico Gregoretti. 

Do oficilálnej kino-distribúcie z Be2Can vstupuje ďalšia talianska snímka a to s názvom Leonora addio od režiséra Paola Tavianiho. Tri surrealistické pohreby sa prelínajú s vraždou sicílskeho prisťahovalca v Brooklyne. V hlavných úlohách Fabrizio Ferracane, Matteo Pittiruti, Dania Marino, Dora Becker, Nathalie Rapti Gomez, Claudio Bigagli, Roberto Herlitzka, či Robert Steiner. 

Režisérka Markéta Ekrt Válková natočila dokumentárnu snímku Mára ide do neba (Mára jde do nebe) o jednom z najvýznamnejších českých aj svetových horolezcov súčasnosti Marekovi Holečekovi. Na tie najvyššie hory tesne pod nebom lezie bez kyslíka náročným alpským štýlom. Jeho extrémny prístup k horám aj k životu mu prináša úspechy, ale aj problémy. Snímka Mára ide do neba ukazuje cestu do oblakov a pozrie sa tiež hlboko do ľudskej duše. Dokáže Mára Holeček nahliadnuť aj tam?

Marek Holeček získal v roku 2018 ako prvý Čech v histórii spolu so svojím spolulezcom Zdeňkom Hákom medzinárodné ocenenie horolezcov Zlatý cepín (Piolet d´Or). Túto cenu mu opäť udelili aj v roku 2020. V uvedených rokoch sa, laicky povedané, stal majstrom sveta v horolezectve. Pri svojich expedíciách na najvyššie vrcholy sveta hľadá vždy nové cesty.

Film Mára ide do neba sleduje jeho päť pokusov o prvovýstup na náročnú horu Gašerbrum I v pakistanskom pohorí Karakoram. Pozerá sa na ne očami Máru Holečka a zároveň očami ľudí okolo neho, očami ľudí, ktorí čakajú, či sa vráti. Úspešná totiž bola až piata expedícia a film sleduje aj tie nepodarené, dokonca i tie tragické. Počas nich prišiel pre omrzliny o niekoľko článkov prstov na nohe a tiež o kamaráta a spolulezca, ktorý priamo pred jeho očami spadol z výšky tisíc metrov. Na piatich pokusoch zdolať Gašerbrum I sa ukazuje Holečkova schopnosť riešiť problémy aj jeho pozitívny prístup k životu. Vďaka nemu potom dokáže prekonať veci, ktoré by ostatní ľudia zvládali len ťažko.

Do tretice z Be2Can prichádza do oficiálnej kino-distribúcie čínska dráma od režiséra Li Ruijuna, Na prach sa obrátiš (Yin ru chen yan). Pokornú a skromnú Ma a plachého Kui-jinga ich rodiny odmietli a prinútili ich uzavrieť dohodnuté manželstvo. Aby prežili, musia sa spojiť a vytvoriť si domov.

Ma a Kui-jing vedú podobne osamelý a komplikovaný život. Ma je mlčanlivý farmár, posledný zo svojej rodiny, ktorý zostal slobodný; Kui-jing je postihnutá a neplodná, dávno prekročila vek, ktorý sa na čínskom vidieku považuje za vhodný na manželstvo. Zdá sa, že ich dohodnutý sobáš, ktorý má spojiť dvoch ľudí zvyknutých na izoláciu a poníženie, ich vháňa do vzťahu, ktorý obom zhorší život. Namiesto toho však využijú príležitosť povzniesť sa nad seba a objaviť svoj spoločný osud. Učia sa, ako sa stať blízkymi spoločníkmi, ako sa spolu rozprávať, ako sa o seba starať a dokonca aj ako sa usmievať. To všetko napriek ťažkej práci, ktorú od nich vyžaduje ich archetypálne puto so zemou a skúšky, ktoré ich čakajú na spoločnej ceste. Na pozadí tém, ako sú vykorisťovanie poľnohospodárskych robotníkov, nútená urbanizácia, vykorenenie tradícií a chudoba, Li Ruijun, ktorý sa vracia do svojho rodného mesta Gaotai v severnej provincii Gansu, uprednostňuje pohľad hlavných postáv na svet s jeho prirodzenou naivitou a krehkosťou prostredníctvom prejavov dôvery a lásky, ktoré filmu dodávajú jemnú nežnosť a hlbokú ľudskosť. V hlavných úlohách Renlin Wu, Hai-Qing, Guangrui Yang, Dengping Zhao, Cailan Wang, Jiangui Zeng, Yunzhi Wu, či Zhanhong Ma. 

Ďalšou snímkou sa aj takto v októbri priblížime k Vianociam. V slovinsko-chorvátsko-luxembursko-slovenskej koprodukcii vznikol rodinný film Čiapka (Kapa) od režiséra Slobodana Maksimovica. Vianočný príbeh o detských túžbach. Náhoda spojí dve deti z úplne odlišných svetov. Erik, ktorý nemá vôbec nič, a Lucka, ktorá má zdanlivo všetko, sa uprostred vianočnej noci vyberú po stopách Ježiška. V tú noc sa im splnia všetky priania, lenže nie úplne tak, ako to očakávali... vo filme si zahrali Ajda Smrekar, Frano Maskovic, Zala Djuric, Mojca Fatur, Gaj Crnic, Jernej Kuntner, či Klemen Slakonja. Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť René Štúra, Dominiku Havranovú, Dominika Budinského, Danicu Jurčovú, Martina Hronského, Janu Valockú, Přemysla Boublíka, či Mareka Suchitru.

  Foto © FilmEurope/Bonton/ASFK/ContinentalFilm/ForumFilm/CinemArt

Súvisiace články