Do kín prichádza Čierny Panter: Navždy Wakanda, Udalosť, Hranice lásky a ďalších sedem filmov

10.11.2022|Ivet Kollárová|

Druhý novembrový týždeň nás v kinách zaplaví desiatimi novými filmami a až na jeden sú všetky európskej produkcie a polovica sú dokumentárne filmy. Čo sa dokumentov týka, v bratislavskom kine Mladosť prebieha Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet a zaujímavé snímky, či sprievodné podujatia budú k videniu ešte do piatku 11. novembra. 

Po štyroch rokoch sa do kín vracia pred svetom ukrytá výnimočná krajina – africká Wakanda s príbehom, ktorý chytí za srdce ako na plátne, tak aj v skutočnom živote. Režisér Ryan Coogler prichádza s poctou hercovi Chadwickovi Bosemanovi a marvelovským filmom Čierny Panter: Navždy Wakanda (Black Panther: Wakanda Forever). V najnovšom filme Čierny panter: navždy Wakanda od štúdia Marvel musia kráľovná Ramonda (Angela Bassett), Shuri (Letitia Wright), M’Baku (Winston Duke), Okoye (Danai Gurira) a Dora Milaje (Florence Kasumba) bojovať, aby ochránili svoj národ pred svetovými mocnosťami po smrti kráľa T’Challu. Kým sa Wakanďania snažia prijať ďalšiu kapitolu svojich dejín, naši hrdinovia sa musia spojiť s Vojnovým psom Nakiou (Lupita Nyong’o) a Everettom Rossom (Martin Freeman) a spoločne vydláždiť novú cestu pre kráľovstvo Wakanda.

Čierny panter: navždy Wakanda sa vracia do bohatého a výnimočného sveta Wakandy, kde komunita oplakáva odchod svojho kráľa. Film sa tiež vydá na nové zaujímavé miesto, Talokan, čo je úchvatná podmorská civilizácia, ktorá vzišla zo starobylého mayského spoločenstva. Fiktívny svet odráža, ako sa mohla v priebehu času meniť a vyvíjať skutočná komunita, ktorá bola nútená žiť pod vodou a bola oddelená od zvyšku svojho národa a kultúry. Talokanilovia sú fiktívni a jedineční. Obe kráľovstvá majú veľa spoločného: obe boli skryté pred svetom a obe majú mocný zdroj, ktorý chce zvyšok sveta.

Vo filme ďalej účinkujú Dominique Thorne, Michaela Coel, Mabel Cadena, Richard Schiff, Isaach De Bankolé, Mark Williams, Alex Livanalli a Tenoch Huerta sa nám prvýkrát predstaví ako Namor, kráľ skrytého podmorského národa.

V rumunsko-slovenskej koprodukcii v réžii Adiny Popescu a Iuliana Manuel Ghervasa vznikol dokumentárny film Turnaj snov. Tragikomédia o nenaplnených túžbach, vytrvalosti a dedinskom futbale. Veselo-trpký príbeh o veľkých ambíciách jedného neveľkého futbalového mužstva, rozprávaný cez pokojný pohľad večne sa prizerajúceho manažéra. Zacyklení v každodenných rituáloch prehrávajú́ zápasy už niekoľko rokov. Pozvanie na medzinárodný turnaj na Slovensku sa zrazu javí ako možnosť na nový začiatok. Podarí sa im dať aspoň jediný gól? Vo filme si zahrali obyvatelia obcí Taga, Snežnica, Čierny Balog, Slanská Huta. 

Nemecký režisér Mike Marzuk natočil, dajme tomu “originál story“ o legendárnom indiánskom náčelníkovi kmeňa Apačov, v rodinnej snímke s názvom Malý Winnetou (Der junge Häuptling Winnetou). Zatiaľ, čo sa 12-ročný Winnetou vidí už ako veľký bojovník, jeho otec verí, že sa má ešte veľa čo učiť. Keď nepríde stádo byvolov, čím sa ohrozí prežitie kmeňa, Winnetou využije príležitosť dokázať svojmu otcovi, že aj on vie byť malý náčelník. Spolu so svojou sestrou a novým kamarátom sa Winnetou vydáva na nebezpečné dobrodružstvo, aby zachránil svoj kmeň. V hlavných úlohách Mika Ullritz, Milo Haaf, Lola Linnéa Padotzke, Mehmet Kurtulus, Anatole Taubman, Tim Oliver Schultz, Hildegard Schmahl, Daniel Christensen. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

Ďalším dokumentom na týždeň je snímka od tvorcov Jana Šimáneka a Petra Zárubu s návom Adam Ondra: Posunúť hranice. Vydržať a nebáť sa. Adam Ondra, najväčšia lezecká ikona súčasnosti, dosahuje fenomenálne športové výkony. Z nehovoriaceho introverta sa stala svetová športová hviezda a z túžby liezť úloha vždy zvíťaziť. Prostredníctvom Adamovho príbehu a jeho tvrdej prípravy na olympiádu v Tokiu vo filme sledujeme premenu športového lezenia a športu ako takého, vplyv komerčných tlakov, médií a divákov túžiacich po show, na ktorú sa lezecké preteky menia. 

V kontraste so samotou, ktorá sprevádza Adama pri jeho každodennom tréningu, a prírodou, ktorá ho obklopuje pri lezení na skalách, sa ku koncu filmu ocitáme na najväčšej športovej akcii vôbec, na letných olympijských hrách. Heslo „nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa“ už dávno nahradilo nové: „víťaz berie všetko“. Súčasťou Adamovho sveta je mnoho ľudí, ktorí mu v jeho ceste pomáhajú: tréner, fyzioterapeuti, poradcovia či rodičia, ktorí ho od malička podporovali. A predovšetkým priateľka Iva, ktorá je jeho najväčšou oporou. Aké to je žiť po boku vrcholového športovca a celebrity?

Minulý rok táto výnimočná francúzska snímka vyhrala cenu Zlatého leva pre najlepší film na MFF Benátky. Režisérka Audrey Diwan natočila drámu Udalosť (L’événement), ktorej príbeh zasahuje aj do dnešných životov, kedy v 21. storočí musia ženy bojovať o svoje telo, o to čo s ním urobia a o právo na interrupciu. 

Film Udalosť je adaptáciou autobiografického románu čerstvej nositeľky Nobelovej ceny za rok 2022 Annie Ernauxovej a rozpráva príbeh fyzického a emocionálneho boja mladej ženy o nelegálny potrat v zúfalom závode s časom. Silná a strhujúca dráma odohrávajúca sa v spoločnosti, ktorá odsudzovala ženskú túžbu a sexuálnu slobodu.

Francúzsko, 1963. Anna je šikovná mladá študentka, ktorá má pred sebou sľubnú budúcnosť. Keď však otehotnie, možnosť dokončiť štúdium a vymaniť sa z obmedzení sociálneho prostredia sa rozplynie. S blížiacimi sa záverečnými skúškami a rastúcim bruškom sa Anne rozhodne konať, aj keby mala čeliť hanbe a bolesti, aj keby mala riskovať väzenie.. v hlavnej úlohe exceluje Anamaria Vartolomej. Okrem nej si vo filme zahrali aj Kacey Mottet Klein, Luàna Bajrami, Louise Orry-Diquéro, Louise Chevillotte, Pio Marmaï, Alice de Lencquesaing, Fabrizio Rongione, Édouard Sulpice, François Loriquet, či Cédric Meusburger. 

V izraelsko-rakúskej spolupráci vznikol historicko-romantický dokument Love It Was Not (Ahava Zot Lo Hayta), ktorý natočila režisérka Maya Safraty. Tragický milostný príbeh Heleny Citrónovej, židovky uväznenej v koncentračnom tábore Osvienčim, a rakúskeho dôstojníka SS Franza Wunscha.

Láska to nebola je tragický príbeh lásky medzi väzenkyňou a nacistom. Helena Citron, krásna a plná života, sa ako mladá žena dostane do Osvienčimu, kde čoskoro nájde nepravdepodobnú útechu pod ochranou Franza Wunscha, dôstojníka SS, ktorý sa do nej a jej magnetického spevu zamiluje. Riskovali by popravu, ak by ich chytili, ale v zakázanom vzťahu pokračovali až do konca vojny a oslobodenia tábora. O tridsať rokov neskôr dostane Helena list od Wunschovej manželky, v ktorom ju žiada, aby jej "oplatila láskavosť" a svedčila v jeho prospech. Helena sa musí rozhodnúť pre nemožné rozhodnutie. Pomôže mužovi, ktorý zničil toľko životov, ale jej zachránil?

Český režisér Artur Kaiser natočil komédiu Cirkus Maximum. Rodinný film Cirkus Maximum je založený na príbehu rozporu dvoch bratov a ich otca. Do cirkusovej rodiny prichádza nová doba a tak, keď sa otec Ferdinand, principál, trpko posťažuje, že predtým cirkusy držali pokope ako rodina, dnes rodina držiaca pokope je ako cirkusová atrakcia. Všetci sa musia zamyslieť nad tým, ako zachrániť medzinárodný cirkusový festival a vlastne aj Cirkus Maximum… v hlavných úlohách Jan Přeučil, Petr Batek, Radim Fiala, Hana Gregorová, Oldřich Kaiser, Barbora Mottlová, Tomáš Matonoha, Jiří Maryško, Miroslav Šimůnek, Jiří Ployhar, Michal Rovnák, Marián Roden, Lucie Benešová, Lucia Siposová, Artur Kaiser, či Lukáš Dóza. 

Opäť z Česka, no v poľskej spolupráci a od režiséra Tomasza Winskeho prichádza do kín erotická dráma Hranice Lásky. Petr a Hana, partneri v živote aj práci, sa po rokoch otvoria zdieľaniu svojich nevypovedaných erotických fantázií. Čo začína ako nevinná konverzácia, postupne prechádza do experimentovania s nemonogamným pojatím vzťahu. Okúsenie sexuálnej slobody má však pre každého partnera inú príchuť. Režisér Tomasz Wiński sa vydáva vo svojom celovečernom debute do miest, ktoré sú pre veľa párov tabu. Hranice lásky neskúmajú iba rôzne podoby intimity, ale aj možnosti ich plastického zachytenia na plátne, pretože samotní protagonisti sa mimo iného navzájom natáčajú na mobil. V hlavných úlohách sa objavujú Matyáš Řezníček a Hana Vagnerová, ktorá spolupracovala na námete a scenári filmu. Okrem nich si vo filme zahrali aj Eliška Křenková, Martin Hofmann, Lenka Krobotová, Hynek Čermák, Antonie Formanová, Cyril Dobrý, Johana Matoušková, Václav Vasák, Ondřej Bauer, či Elizaveta Maximová. 

Poslednými filmami v prehľade na druhý novembrový filmový týždeň sú dokumenty v slovensko-česko-britskej koprodukcii.

Režisérka Mira Erdevički natočila film Odchádzania. Ondrej Olah, Denisa Ganon a Peter Toták reprezentujú generáciu rómskych detí, ktoré emigrovali do Spojeného kráľovstva v 90. rokoch a začiatkom nového milénia. V Anglicku sa im dostalo možností, ktoré im v rodnej krajine, na Slovensku a v Česku, boli odopreté, a vďaka tomu sú z nich dnes vzdelaní a sebavedomí Európania. Do života im však zasiahol brexit a celosvetová pandémia. Dôsledky sledujeme úplne zblízka, očami samotných protagonistov filmu.

Režisér Tomáš Kratochvíl natočil film Pongo Calling. Štefan Pongo je rómsky vodič nákladiaku. Pred pätnástimi rokmi emigroval so svojou rodinou z Českej republiky do Veľkej Británie, aby ich ochránil pred otvorenou rasovou diskrimináciou. Deti odvtedy vyštudovali a rodine sa darí. Misia je splnená. Ale nenávistné nálady zo starej krajiny sa k Štefanovi naďalej dostávajú aj za hranice. Keď český prezident Zeman v televíznej diskusii tvrdí, že Rómovia sa práce “boja”, nahnevaný Štefan žiada ostatných Rómov, aby mu na sociálne siete posielali fotografie, na ktorých pracujú. Štefan dostane tisíce fotografií a stane sa tak známou mediálnou postavou. Začńa vytvárať videoblogy, organizuje protirasistické demonštrácie a poskytuje humanitárnu pomoc slovenským rómskym osadám v núdzi. Zakladá občianske združenie a zvádza online boje s „hejtermi“. To všetko ide na úkor času stráveného s rodinou. Štefanova temperamentná manželka Iveta má toho už dosť. Podarí sa tomuto prominentnému rómskemu kamionistovi vrátiť do života trochu harmónie?

  Foto © CinemArt/ForumFilm/FilmEurope/FilmExpanded/Magicbox/ContinentalFilm/Filmtopia

Súvisiace články