Dnes do kín prichádza John Wick 4, Navždy mladí, Mimi, Poznámky z Eremocénu a ďalších päť nových filmov

23.3.2023|Ivet Kollárová|

V nastavenom trende deviatich nových filmov pokračujeme aj vo štvrtom marcovom týždni. Prím hrajú snímky európskej produkcie a to predovšetkým slovenskej a českej, ako aj viacerí držitelia prestížnych filmových cien ako Český lev, César, či benátsky Lev. 

Ťahákom týždňa je akčná snímka od režiséra Chada Stahelskeho, John Wick 4 (John Wick: Chapter 4). John Wick je za porušenie pravidiel kódexu stále na úteku a Komisia ho chce zlikvidovať za každú cenu. Výška odmeny vypísanej na jeho hlavu neustále rastie a zo starých priateľov sa stávajú noví nepriatelia. Zvyšuje sa aj počet najmocnejších hráčov podsvetia, ktorí mu idú po krku v zbesilej jazde od New Yorku cez Paríž, Osaku až po Berlín. V štvrtej kapitole John Wick možno konečne nájde cestu von – využitím ustanovenia kódexu, podľa ktorého získa slobodu a pokoj, ak sa zúčastní jedného špeciálneho duelu.

V hlavných úlohách Keanu Reeves, Donnie Yen, Bill Skarsgård, Laurence Fishburne, Hiroyuki Sanada, Shamier Anderson, Rina Sawayama, Scott Adkins, Ian McShane, Marko Zaror, Natalia Tena, Aimée Kwan, Clancy Brown, či Lance Reddick v jednej zo svojich posledných úloh, ktorý nečakane zomrel 17. marca.

Od dnes je v kinách aj česká komédia Buď chlap! v réžii Michala Samira. Pavlovi síce ťahá na štyridsať, ale stále ešte úplne nedospel. Býva s mamou a chýba mu odvaha robiť v živote to, čo by ho skutočne napĺňalo. Tú získa až vo chvíli, keď stretne svoju detskú lásku Terezu a prežije s ňou dobrodružnú noc. Tereza však nie je pripravená opustiť svoj doterajší život pre niekoho, kto podľa nej nie je skutočný chlap. Pavol sa teda rozhodne presne takým chlapom stať. Prihlási sa na výcvikový tábor v Tatrách vedený Weisnerom, ktorý vyučuje všetko od rúbania dreva po zvádzanie žien. Podarí sa Pavlovi prekonať samého seba a stať sa chlapom, po ktorom Tereza túži? V hlavných úlohách Jakub Prachař, Tereza Ramba, Ester Geislerová, Ivana Chýlková, Naďa Konvalinková, Sabina Remundová, Ondřej Sokol, či Igor Bareš. 

Do kín prichádza aj víťaz Českého leva pre najlepší film (a ďalších štyroch cien), historická, výpravná, životopisná, hudobná dráma od režiséra Petra Václava v česko-taliansko-slovenskej koprodukcii, Il Boemo. Historický veľkofilm je inšpirovaný skutočným príbehom jedného z najvyhľadávanejších hudobných skladateľov druhej polovice 18. storočia – Josefa Myslivečka. Zavedie diváka do slnečného Talianska, kde Mysliveček žil, tvoril, stal sa legendou, ale aj zomrel v zabudnutí. Vo filme si zahrali Vojtěch Dyk, Barbara Ronchi, Elena Radonicich, Lana Vlady, Lino Musella, Philippe Jaroussky, Cristiano Donati, Karel Roden, Lenka Vlasáková, Martina Babišová, či Chiara Celotto.

Z MFF Berlinale 2023 si film odniesol Hlavnú cenu v sekcii Generation Kplus. Do oficiálnej kino-distribúcie prichádza rodinný film od režisérky Miry Fornay, Mimi. Cesta hrdinky. Príbeh sedemročnej Romy, ktorej sa stratila andulka Mimi. Odhodlanie Romy nájsť Mimi ju vedie cez prastarý dunajský les, kde stretáva postavy s ich zdanlivo všednými príbehmi. Mimi sa jej síce možno nepodarí nájsť, no objaví toho oveľa viac, dobrodružstvo, nových kamošov a upevní aj kamarátstvo s Cypkom. MIMI je film venovaný deťom, stromom a rieke, lebo sú pre naše spoločenstvo jedinou budúcnosťou. V hlavných úlohách Romy Willems, Cyprián Šulej, Dagmar Kusá, Veronika Kořínková, Roman Lipka, Margita Mrvová, Mária Fornayová, Emil Štvrtecký, Miro Čevala ml, Jozef Renáč, Jazmína Cigánková, Klára Kořínková, či Nikolas Peteš. 

Tento rok sa síce prehliadka francúzskeho filmu Créme de la Créme konať nebude, avšak do našich kín dorazí niekoľko nových francúzskych filmov. V dnešný premiérový deň sú to dve francúzske novinky.

Režisérka a herečka Valeria Bruni Tedeschi natočila, tak trochu osobný film, drámu Navždy mladí (Les Amandiers). Neskoré osemdesiate roky v Paríži. Skupina prijatých mladých hercov začína študovať na divadelnej škole Les Amandiers, prestížnej inštitúcii, ktorú vedie Patrice Chéreau. Spoločne sa vydávajú na cestu životom. Ich začínajúca kariéra je plná učenia, hrania, lásky, strachu, túžby prežívať všetko naplno, no poznačia ju aj prvé tragédie.

Francúzsko-talianska umelkyňa Valeria Bruni Tedeschi oslnila na festivale v Cannes ako herečka aj ako režisérka. Vo svojej prvej filmovej „láske", dráme Hôtel de France (Un Certain Regard, 1987) od režiséra Patrice Chéreau hrala Soniu, hlavnú herečku v modernej adaptácii Čechovovej hry Platonov. Táto inscenácia bola projektom školy Théâtre des Amandiers, ktorú sám Patrice Chéreau viedol. Film Navždy mladí je spektakulárnou poctou tejto škole. Slávna divadelná a filmová režisérka ju založila v Nanterre, aby vyučila „ďalšiu generáciu hercov“. V príbehu sledujeme Stellu, Étienna a ďalších nádejných mladých hercov, ktorí sa pripravujú na prijímacie skúšky, aby sa stali súčasťou renomovaného umeleckého prostredia, z ktorého vzišli herci ako Agnés Jaoui, Vincent Perez, Thibault de Montalembert… a aj Valeria Bruni Tedeschi. V hlavných úlohách Louis Garrel, Micha Lescot, Sofianne Bennacer, či Nadia Tereszkiewicz, ktorá za svoj výkon získala francúzsku filmovú cenu César pre najlepšiu novú, mladú herečku. 

Druhou francúzskou snímkou na týždeň je dokument od tvorcov Laurent Charbonnier a Michel Seydoux, Srdce duba (Le chêne). Film s úžasnými vizuálnymi efektmi nás zavedie do sveta 200-ročného duba a jeho obyvateľov. Dokument Srdce duba prináša dych vyrážajúce dobrodružstvo obyvateľov jedného stromu. Takúto akciu by ste od „obyčajných“ mravcov, veveričiek a poľných myší nikdy nečakali. Toto predstavenie stvorené pre veľké plátno vám otvorí oči a vtiahne vás do sveta dobrodružných príbehov a zvláštnych zážitkov. Keď budete nabudúce prechádzať okolo takéhoto stromu, zastavte sa a chvíľu ho ticho pozorujte. Možno stretnete nejakého akčného hrdinu naživo a zažijete nezabudnuteľné dobrodružstvo na vlastnej koži…

Ďalším dokumentom na týždeň je novinka od slovenskej režisérky Viery Čákanyovej, ktorá mala premiéru na MFF Berlinale 2023, Poznámky z Eremocénu. Správa vo fľaši hodená do oceánu dát. Film z budúcnosti, ktorá ešte neexistuje. Režisérka Viera Čákanyová vedie vo filme Poznámky z Eremocénu fiktívny dialóg so svojím budúcim virtuálnym ja, zvedavo a kriticky skúmajúc potenciál technológie „blockchain” a umelej inteligencie. Môžu priniesť riešenia zložitých globálnych problémov, ako klimatické zmeny či kríza zastupiteľskej demokracie? Audiovizuálna pohľadnica, ktorú autorka posiela do budúcnosti kombinuje denníkové záznamy na filmovú surovinu a obrazy z 3D skenera, čím zdôrazňuje napätie medzi analógovou a digitálnou budúcnosťou ľudstva. Vznik a distribúciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond.

Milovníkov anime poteší japonská snímka Demon Slayer: Kimetsu no yaiba od režiséra Haruo Sotozakiho. Film Demon Slayer spojí posledné dve epizódy z druhej sezóny (Entertainment District) s prvou až hodinu dlhou epizódou tretej sezóny s názvom Swordsmith Village. Tá začne v "jarnej anime sezóne" v apríli tohto roka a diváci majú jedinečnú možnosť vidieť exkluzívne IBA v kinách aký dopad budú mať všetky udalosti na našich hrdinov v predstihu. Tanjiro, Nezuko a spol sa snažia prežiť súboj s dvoma neskutočne silnými démonmi, ktorých jediným cieľom je eliminácia všetkých, čo sa im postavia do cesty. Prežijú vlastne naši hrdinovia, a ak áno koľkí z nich? Ďalší démoni sa blížia a vôbec ich nebude zaujímať, či si stihli zahojiť svoje rany. Film sa premieta v origináli s titulkami.

Dnes má v našich kinách premiéru aj konverzačná komédia Duchovia nám nepokazia deň od režiséra Petra Čermáka. Komédia prináša príbeh o tom, ako zasiahne spolužitie s duchmi dvojičkami, s pochybným zmyslom pre humor, do života manželského páru, kde on sa snaží uchrániť si trochu súkromia a zdravého rozumu a ona sa snaží spojiť všetkých do harmonickej rodiny. Celé to okorení mladá no nebezpečná mladá zberateľka, s ktorou si neporadí ani svojský kuriér, ktorého prekvapí ozaj máločo. V hlavných úlohách Gregor Hološka, Zuzana Hýllová, Róbert Máťuš, Ivana Kološová, Gabriel Žifčák, či Anna Magdaléna Hroboňová. 

  Foto © Magicbox/FilmEurope/Vertigo Distribution/ForumFilm/Filmtopia/FilmExpanded

Súvisiace články