Osem nových filmov od dnes v kinách – Air, Chlapec z neba, Traja mušketieri: D’Artagnan, či Pápežov exorcista

5.4.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Prvý aprílový týždeň sa bude niesť v duchu Veľkej noci. Filmov s touto tematikou síce veľa nebude, avšak štyri dni voľna a prázdniny sú výbornou príležitosťou na návštevu kina, keďže osem nových filmov, ktoré prichádzajú dnes do našich kín ponúkajú zábavu z každého rohu žánrového spektra. A rozdelenie filmov na štyri americkej a štyri európskej produkcie prináša do kín tú správnu rovnováhu.

Prvý film v prehľade poteší ako fanúšikov basketbalu, tak aj tenisiek značky Nike. Režisér a herec Ben Affleck natočil film AIR: Zrodenie legendy (Air). Film odhaľuje neuveriteľné spojenie, ktoré zmení budúcnosť jednej značky. A to všetko vďaka partnerstvu medzi vtedajším nováčikom a budúcou legendou Michaelom Jordanom a začínajúcou basketbalovou divíziou tenisiek Nike, ktoré so značkou Air Jordan spôsobilo revolúciu vo svete športu a súčasnej kultúry. Dojímavý príbeh nekonvenčného tímu o stávke na jednu kartu, ktorá môže buď všetko zničiť, alebo zmeniť športové dejiny, o nekompromisnej vízii matky, ktorá vie, aká je hodnota obrovského talentu jej syna, a o najväčšom basketbalovom fenoméne všetkých čias. V hlavných úlohách Matt Damon, Jason Bateman, Viola Davis, Gustaf Skarsgård, Chris Messina, Marlon Wayans, Chris Tucker, Jessica Green, Matthew Maher, Barbara Sukowa, Julius Tennon, Dan Bucatinsky, ako aj samotný Ben Affleck.

Švédsky režisér s egyptskými koreňmi Tarik Saleh prichádza do našich kín s filmom, ktorý na MFF Cannes 2022 získal cenu za scenár, drámou Chlapec z neba (Walad min Al janna/Boy From Heaven). Adamovi, synovi rybára, ponúkli najvyššie privilégium študovať na univerzite Al-Azhar v Káhire, mocenskom centre sunnitského islamu. Krátko po jeho príchode do Káhiry náhle zomrie najvyšší náboženský predstaviteľ univerzity, veľký imám, a Adam sa čoskoro stane figúrkou v neľútostnom boji o moc medzi náboženskou a politickou elitou Egypta. Po analýze egyptskej revolúcie vo filme The Nile Hilton Incident z roku 2017 debutoval Tarik Saleh v súťaži v Cannes filmom Boy From Heaven. Film inšpirovaný knihou Umberta Eca Meno ruže zavedie divákov na univerzitu Al-Azhar v Káhire, kde smrť veľkého imáma môže zmeniť mocenskú dynamiku v krajine. V hlavných úlohách Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri, Makram Khoury, Mehdi Dehbi, Moe Ayoub, Sherwan Haji, či Jawad Altawil. 

Reštaurovanou, nemou klasikou na týždeň (a mesiac) je snímka z roku 1927 Kráľ kráľov (The King of Kings) od amerického režiséra Cecila B. DeMilleho. Najväčší príbeh všetkých čias. Kráľ kráľov je voľnou adaptáciou života Ježiša Krista. Zobrazuje posledné týždne Krista až po jeho ukrižovanie.

Keď Ježiš vyhnal hriech z Márie Magdalény a vzkriesil Lazara z mŕtvych, vstupuje do Jeruzalema, kde Judáš zosnová sprisahanie, aby ho vydal úradom. Po poslednej večeri ide Ježiš do Getsemanskej záhrady, kde je zajatý a následne súdený Ponciom Pilátom a ukrižovaný. Je pochovaný a ako je predpovedané v Písme, po troch dňoch vzkriesený. Kráľ kráľov je najväčší príbeh, aký kedy bol vyrozprávaný, ako ho vedel vyrozprávať iba Cecil B. DeMille. V roku 1927 DeMille s jedným z najväčších rozpočtov v histórii Hollywoodu spracoval život a umučenie Krista do podoby nemého veľkofilmu. Film Kráľ kráľov s textom priamo z Biblie, tisíckami hercov a výnimočnými filmovými trikmi veľkého šoumena je veľkolepý a zároveň hlboko úctivý - čiastočne evanjelium, čiastočne technikolorový epos. V hlavných úlohách H.B. Warner, Dorothy Cumming, Ernest Torrence, Joseph Schildkraut, James Neill, Joseph Striker, či Robert Edeson. 

S trochou nadsádzky by sme za “veľkonočný“ film mohli považovať aj novinku od Juliusa Averyho, hororový thriller Pápežov exorcista (Pope’s Exorcist). Film je inšpirovaný skutočnými poznámkami otca Gabriela Amortha, hlavného vatikánskeho exorcistu (hrá ho oscarový Russel Crowe). Pápežov Exorcista sleduje otca Amortha pri vyšetrovaní desivého posadnutia malého chlapca a končí odhalením dávneho sprisahania, ktoré sa Vatikán celé stáročia zúfalo snaží udržať v tajnosti. Po boku Russela Crowa si zahrali aj Franco Nero, Ralph Ineson, Alex Essoe, Daniel Zovatto, Peter DeSouza-Feighoney, Laurel Marsden Marsden, či Paloma Bloyd. 

Dokument týždňa s názvom Skúška umenia prinášajú do kín český tvorcovia Tomáš Bojar a Adéla Komrzý. Na pražskej Akadémii výtvarných umení prebiehajú, ako každý rok, prijímacie talentové skúšky. Film v troch rozdielnych ateliéroch sleduje zákulisie náročnej úlohy, pred ktorou stoja miestny pedagogický zbor: ako vybrať zo zástupu uchádzačov tých vyvolených, ktorý dostanú v ďalších rokoch príležitosť formulovať podobu výtvarného umenia? Ako v tejto skúške obstoja samotní vyučujúci? Predmetom skúšky sa tak postupne stáva umenie samotné. A taktiež jeho miesto v súčasnom mätúcom svete. Otázok je celá rada: Pre koho umenie vlastne robíme? Stačí robiť veci tak, ako ich cítime? Potrebujeme vedieť, kto tvoril Tiepolo? Dokáže nás dnes vôbec niečo pohoršiť? Vražda alebo samovražda? Bisexualita alebo pansexualita? Hovno alebo krv? Čo nám to celé povie o povahe zmyslu umenia v dnešnej dobe?

Určitú dávku nostalgie prinesie pre niektorých z nás do kín adaptácia veľmi obľúbenej hry spoločnosti Nintendo, pod názvom Super Mario Bros. vo filme (Super Mario Bros. Movie), o ktorú sa postarala dvojica Aaron Horvath a Michael Jelenic. Na svete snáď nenájdete obľúbenejšiu dvojicu inštalatérov, ako sú fúzkatí bratia Mario a Luigi. Legendárni hrdinovia zo slávnych videohier prichádzajú na veľké filmové plátno v sprievode štúdia Illumination, ktoré vytvorilo sériu Ja, zloduch.

Súrodenci Mario a Luigi snívajú o tom, že sa im podarí viesť najlepšiu inštalatérsku firmu v New Yorku, čo sa im zatiaľ celkom nedarí. Možno práve preto sú ochotní vrhnúť sa do úloh, ktoré sú zjavne nad ich sily. Ich ochota ísť do toho po hlave sa im nevyplatí v momente, keď vlezú do podozrivo vyzerajúcej obrovskej zelenej rúry a o pár sekúnd neskôr sa už nekontrolovateľne rútia “niekam”. Na druhom konci rúry ich čaká fantastický svet, ktorého obyvatelia práve riešia existenčný problém. Odporný jašter Bowser, kráľ jedného z kráľovstiev, sa rozhodol násilím ovládnuť všetky ostatné kráľovstvá. Konkrétne si vyhliadol Hubové kráľovstvo, ktorého vládkyňu, princeznú Peach, by si rád vzal za ženu.

Večný smoliar Luigi sa po bláznivej jazde ocitne v Bowserovej spálenej krajine, kde ho okamžite zajmú prisluhovači miestneho kráľa. Mario má oveľa väčšie šťastie, pretože kráľovstvo princeznej Peach, v ktorom skončí, vyzerá ako raj nielen pre hubárov.  Peach je navyše milé dievča bez princeznovských manierov, takže keď sa Mario dozvie, aké nebezpečenstvo hrozí jej kráľovstvu, okamžite sa jej rozhodne pomôcť. Najmä ak sa mu pritom podarí zachrániť svojho milovaného brata Luigiho. Zabúda však, že nie je žiadny hrdina a že najodvážnejšia vec, akú kedy urobil, bolo pritiahnutie vodovodnej batérie. Ale keď ste Super Mario, nebojíte sa žiadnych prekážok.

Film vznikol v úzkej spolupráci spoločnosti Illumination a guru videohier spoločnosti Nintendo Shigeru Miyamoto, ktorý vytvoril Maria. Je presvedčený, že film si užijú nielen rodinní diváci, ale aj odrastenejší hráči jeho videohier, ktorí v tomto animovanom dobrodružstve objavia poklady, na ktorých vyrastali. V anglickom origináli prepožičali svoje hlasy postavičkám herci ako Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Keegan-Michael Key, či Seth Rogen. U nás sa v kinách premieta aj verzia so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Michala Hallona, Dominiku Žiaranovú, Tomáša Hallona, Pavola Plevčíka, Petra Krajčoviča, či Martina Kaprálika.

Francúzskym veľkofilmom týždňa je nová adaptácia románu od spisovateľa Alexandra Dumasa v réžii Martina Bourboulona, Traja mušketieri: D’Artagnan (Les trois mousquetaires: D’Artagnan). Romantický dobrodružný príbeh plný lásky a intríg, vášne a zrady, priateľstva a súbojov na život a na smrť, ktorý milujú ľudia na celom svete už takmer 200 rokov.

V kráľovstve rozdelenom náboženskými vojnami a pod hrozbou britskej invázie hŕstka mužov a žien skríži meče a spojí svoj osud s osudom Francúzska… Temperamentný mladý Gaskonec d’Artagnan, nebojácni a verní kráľovskí mušketieri Athos, Porthos a Aramis, krehká Konstancia, diabolsky ľstivý kardinál Richelieu a krásna a tajomná Milady de Winter sú hrdinami tohto nesmrteľného príbehu o odvahe, láske a cti.

Výpravné spracovanie legendárneho románu Alexandra Dumasa prichádza v netrpezlivo očakávanom epose. S rozpočtom viac ako 70 miliónov eur predstavujú dve časti filmu Traja mušketieri: D’Artagnan a Milady (príde do kín v decembri) najdrahší projekt v histórii francúzskej kinematografie.

Na nakrúcanie bolo potrebných 650 koní a 9 000 komparzistov v prestížnych lokalitách, ako sú palác Louvre, hotel Invalidovňa, zámky Fontainebleau a Saint-Germain-en-Laye, Fort la Latte, Chantilly, citadela Saint-Malo a historické centrum Troyes.  V novom spracovaní nesmrteľného dobrodružstva sa predstaví pôsobivé hviezdne obsadenie: Eva Green (Casino Royale), Vincent Cassel (Jason Bourne, Asterix a Obelix, Čierna labuť), Vicky Krieps , Louis Garrel, Romain Duris, ale aj François Civil, Pio Marmaï, Lyna Khoudri, Jacob Fortune-Lloyd, Marc Barbé, Patrick Mille, Ivan Franěk, Ralph Amoussou, Thibault Vinçon, Alexis Michalik a ďalší.

Od dnes máme v kinách aj hraný celovečerný debut renomovanej dokumentaristky Zuzany Piussi, ktorý je inšpirovaný realitou s názvom Zošalieť (Zešílet). Prekladateľka Nadia so svojou dcérou nachádza po rozvode novú stabilitu a pokoj, keď konečne získa nový byt. Postupne ale zistí, že susedské vzťahy v dome majú viac než výstredný rozmer. Nadina najbližšia susedka zjavne nie je v poriadku. Nová oáza sa mení na miesto zážitkov, kde sa komédia prelína s nočnou morou a končí groteskným obrazom systému, v ktorom prehliadanie problémov patrí k dôležitej výbave na prežitie. V hlavných úlohách Ingrid Hrubaničová, Vladimír Zboroň, Jaroslava Sisaková, Daniela Gudabová, Tatiana Marta Rehúšová, Ľudmila Lukačíková Kozmenko, Petr Kalmus, Ivan Ostrochovský, Jozef Tkáč a ďalší..

  Foto © FilmEurope/ContinentalFilm/CinemArt/Itafilm/FilmExpanded/Filmtopia/Magicbox

Súvisiace články