film Druhý dych (2022)
Film Druhý dych (2022)

Druhý dych (2022)

film Druhý dych (2022)
Film Druhý dych (2022)

Réžia:

Thomas Gilou

Žáner:

Komédia

Krajina

Francúzsko | Švajčiarsko

Dĺžka filmu

97 min

Slovenská premiéra:

16.2.2023 (ASFK)

Pôvodný názov:

Maison de retraite

Aby sa vyhol väzeniu, je 30-ročný Milann nútený vykonať 300 hodín verejnoprospešných prác v domove dôchodcov. Hoci sa necítil v spoločnosti starých ľudí príjemne, jeho povinnosť je pomáhať rezidentom i personálu so všetkým, čo príde. V priebehu týždňov sa však mladému odsúdencovi a skupinke dôchodcov podarí zblížiť a pomáhajú si navzájom. 

Milann je 30-tnik, ktorému sa v živote ešte nepodarilo zaradiť. Má problémy s prácou i peniazmi a jeho jedinou vášňou je hranie videohier. Po incidente v poslednom zamestnaní je odsúdený na 300 hodín verejnoprospešných prác v domove dôchodcov. Prvé dni sú pre neho skutočným peklom. Keď si obyvatelia domova náhodne vypočujú, čo si o nich myslí, zaprisahajú sa, že jeho život bude neznesiteľný. Ale čoskoro pochopia, že za znudenou a otrávenou tvárou neschopného sanitára sa skrýva utrápená bytosť, ktorá nikdy nepoznala náklonnosť a lásku, keďže Milann ako sirota vyrastal v detskom domove.

Preto nerozlučná partia siedmich osemdesiatnikov, na čele s bývalým šampiónom v boxe (Depardieu), zmení svoj postoj a zoberie Milanna pod svoje ochranné krídla. Každý z nich mu odovzdá vlastnú životnú skúsenosť, aby pochopil, že život samotára nie je naplnený. Navyše Milann zisťuje, že domov dôchodcov využíva osamelosť a zraniteľnosť svojich klientov, aby ich okrádal. Vidí jediné východisko: musí zorganizovať veľký útek. Aké sú však ich možnosti?