Push

10.7.2009|Zuzana Kožaková|
Push

Spomínate si na seriál Hrdinovia? Nadprirodzenými schopnosťami nabití jedinci odhodlaní zachrániť svojich „bratov v zbrani“ pred rozrastajúcou sa agentúrou na kontrolu ich schopností – aspekty, ktorými tvorcovia vyzbrojili myšlienku celého seriálu a vytvorili kultový seriál , ktorý trhá rekordy v sledovanosti po celom svete. Tieto aspekty poslúžili už mnohým filmov a dýcha nimi aj najnovší film z dielne režiséra Paula McGuigana, film Push. Avšak nájde sa aj tu maličká zmena. Pre porovnanie, už spomínaný seriál sa natáčal na americkej pôde, zatiaľ čo film Push presunuli do stredu zaľudneného Hong Kongu. K natáčaniu v tomto meste inšpiroval režiséra klenot filmového neba, film režiséra Michaela Curtisa, Cassablanca. Push vychádza z komixovej mini série Marca Bernardina a Adama Redonda. Tí sa pri vytvorení takzvanej Division inšpirovali skutočnými experimentmi americkej vlády spojenými s projektom Stargate. Fajn nápad, ale tak trochu už použitý. Napriek tomu sa rúti do kín. Uvidíme v ňom svieži nádych komixového sveta, alebo to bude len prehliadka opozeraných schopností a deja, ktorý slúži ako oporný bod každého komixového filmu?

Hong Kong, súčasnosť. Nick Grant (Chris Evans), hybateľ druhej generácie, ktorého otec bol brutálne zavraždený vládnou agentúrou Division, prisahá pomstu celej organizácii, ktorá toto jeho otcovi spôsobila. Ponevierajúc sa po temných uličkách Hong Kongu v spoločnosti 13-ročnej Cassie Holmes (Dakota Fanning), pozorovateľky druhej generácie, hľadá „starých“ známych, aby tak vytvoril skupinu jednotlivcov s mentálnymi schopnosťami. Ich cieľ – lokalizácia kufríku, ktorý ukrýva najnovšiu zbraň , drogu R-16. Nečakaný priebeh udalostí im poodhalí, že vlastníctvo kufríku by mohlo výrazne ovplyvniť stav situácie v ich prospech. Lenže aj Division má ešte pár es v rukáve...

Push (2009)

„Chudobných“ 40 miliónov dolárov na tvorbu istotne nie je dosť na natočenie lepšieho než druholigového filmu. Záleží to však od uhla pohľadu a musíme uznať, že režisér McGuigan ho má vskutku svojrázny. Nielenže sa rozhodol zmierniť mieru použitia digitálnych efektov až tak, že jedinými scénami točenými pred zeleným plátnom boli automobilové naháňačky, ale prešiel krkolomnou cestou k dosiahnutiu fantastických scén. Eliminovať hluk Hong Kongu nebolo jednoduché, no kamery umiestnené na autách a točenie cez diery v stenách domov dosiahlo svoj cieľ a väčšina scén bola natočená na prvý pokus. Takže aj keď je to film s neoriginálnym dejom, režisérovi sa práca a snaha vytknúť nielenže nedá, ale ani vytknúť nemôže. Hudba vo filme Vás síce nijak obzvlášť nestrhne zo sedadla, ale jej načasovanie so scénami nebolo najhoršie.

Kľúč k úspechu filmu vedie cez hercov. V jadre celého problému figuruje Nick, ktorého stvárnil Chris Evans, ohnivák z Fantastic four, ktorý svojím neprepracovaným poňatím postavy zaujal. Vypilovať tak jeho drobné „chybičky na kráse“ a bude to presne to pravé. Mladučká Dakota Fanning ako jasnovidka Cassie predviedla svoje nadanie na herectvo a zažiarila viac ako samotný Evans, ktorý pritom stvárňoval hlavnú postavu, i keď o tom , kto je hlavnou postavou vo filme sa dá polemizovať, pretože to bola práve Cassie, ktorá nás uviedla do deja filmu. Typicky povýšeneckého a mocou zaslepeného agenta Carvera, si zahral skutočný odborník na záporné postavy, herec Djimon Hounsou. Ovplyvniť myšlienky nedokázal len vo filme , ale aj svojimi hereckými atribútmi, ktoré jeho postavu preniesli takmer do reálnej podoby. V ďalších úlohách uvidíme Camille Bell ako Nickovu „starú“ lásku Kiru a Neila Jacksona ako agenta - hybateľa Victora Budarina.

Push (2009)

Film Push má okázalý dej a rozpočet ho presunul automaticky do druhej ligy. Nie je žiadnou konkurenciou pre velkorozpočtové filmy ako sú Temný rytier a Spider-man, no pravdou však ostáva, že všetko zlé je na niečo dobré. Film sa vyznačuje skvele odvedenou prácou režiséra a celého štábu. Push, napriek názorom odlišných od môjho, stojí za vašu pozornosť a obeta 111 minút vášho času nepríde navnivoč, i keď treba uznať, že budete prejedení komixovej tematiky na poriadne dlho.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Icon Productions

Odporúčané články

Symbol elegancie Cary Grant

Symbol elegancie Cary Grant

„Každý v živote by aspoň raz chcel byť ako Cary Grant. Dokonca aj ja chcem byť Cary Grant.“ ( Cary Grant ) 18.01. 1904 (...