Blízko od seba

4.2.2014|Renáta Mišovičová|
Blízko od seba

Meryl Streep a Julia Roberts kraľujú filmovej verzii Pulitzerom ocenenej divadelnej hry amerického autora Tracyho Lettsa.

Horúce leto uprostred oklahomských rovín. Beverly Weston (Sam Shepard), ktorý kedysi zažil svojich pätnásť minút slávy ako úspešný básnik, no v súčasnosti je z neho už len alkoholik na dôchodku, bez stopy a vysvetlenia zmizne z domu. Jeho na rakovinu chorú manželku Violet (Meryl Streep) prichádzajú v krízovej situácii podporiť tri dcéry a sestra s manželom. Polícia vzápätí nachádza otca rodiny utopeného. Všetko nasvedčuje tomu, že nešlo o nehodu, ale samovraždu, spôsobenú neschopnosťou koexistovať so zlomyseľnou, vyrývačnou manželkou, ktorá veľmi príznačne trpí rakovinou úst nielen vo vecnom, ale aj prenesenom slova zmysle. Beverlyho smrť spojí pod jednou strechou členov rodiny, avšak len fyzicky. Práve tento okamih je totiž okamihom začiatku rodinného zemetrasenia, disponujúceho viacerými epicentrami. Niektoré zanechajú trvalé následky.

Divadelná hra Tracyho Lettsa August: Osage County z roku 2007 sa stala hneď po svojom prvom uvedení hitom u kritiky aj publika. (V súčasnosti ju v Bratislave uvádza SND pod názvom August: Stratení v Oklahome.) Rodinná dráma riešila rodinné dysfunkcie na viacerých frontoch, disponovala plastickými charaktermi, živým jazykom, šikovne prepájala jednotlivé zápletky a bola plná čierneho humoru. Bolo preto jasné, že je len otázkou času, kedy sa látky chopí Hollywood. Producent Harvey Weinstein zveril réžiu Johnovi Wellsovi, známemu predovšetkým prácou na megaúspešnom televíznom seriáli Pohotovosť (ER). Scenár k filmu napísal samotný autor hry, čo malo byť zárukou toho, že to podstatné z hry nevymizne ani na filmovom plátne. Ako to nakoniec dopadlo?

Hlavnou devízou filmu je herecké obsadenie. Dominuje mu Meryl Streep, ktorá v úlohe manipulatívnej, jedovatej a na tabletkách každého druhu závislej Violet vyvoláva hrôzu a poľutovanie zároveň. Je silná v okamihoch krutosti, keď členov svojej rodiny uráža a častuje osobnými nenávistnými poznámkami – a popri tom sa kochá vo vlastnej „pravdovravnosti“, i vo chvíľach slabosti svojej postavy, kedy čelí fyzickému tlaku choroby i psychickému tlaku rodinnej tragédie.

Recenzia filmu Blízko od seba

Najvýraznejší priestor vedľa Violet dostáva postava jej najstaršej dcéry, energickej Barbary (Julia Roberts), ktorú na návšteve sprevádza manžel (Ewan McGregor) s dospievajúcou dcérou (Abigail Breslin). Barbara sama práve prechádza rodinnou krízou. Jej manželstvo sa vinou manželovej nevery rozpadá a čoraz častejšie sú aj generačné strety so 14-ročnou, marihuanu fajčiacou, dcérou. V úlohe zatrpknutej, životom sklamanej (a čoraz viac nebezpečne svoju matku pripomínajúcej) Barbary podáva Roberts svoj najlepší výkon za posledné roky.

Neprehliadnuteľné sú ale aj ostatné vedľajšie postavy. Violetin depresívny manžel, ktorý sa objaví len v úvodnej scéne, jej ďalšie dve dcéry - prostoduchá a snúbencov striedajúca Karen (Juliette Lewis) a tichá šedá myška Ivy (Julianne Nicholson), skrývajúca vlastné pikantné tajomstvo. Margo Martindale a Chris Cooper hrajú nesúrodý pár – Violetinu vulgárnu a bezcitnú sestru Mattie Fay, s obľubou terorizujúcu vlastného syna (Benedict Cumberbatch) a jej citlivého, jednoduchého manžela Charlesa. Osobitým elementom je postava indiánskej kuchárky a pomocnice v domácnosti Johnny (Misty Upham), ktorá dostáva na plátne síce neveľký priestor, napriek tomu má jej prítomnosť v diele svojím spôsobom zásadný význam.

Recenzia filmu Blízko od seba

Film v sebe nezaprie divadelný pôvod, čo na jednej strane umožňuje hercom realizovať sa, na strane druhej môže to množstvo detailných záberov na kričiacich, trpiacich a hádajúcich sa ľudí na diváka v kine pôsobiť vyčerpávajúco a klaustrofóbne. Silné sú dialógy, ktoré sú veľkou prednosťou filmu; čierny humor, ktorý výrazne obohacoval predlohu, sa však pod vedením režiséra niekam stratil. Film sa rozbieha pomaly a nekonzistentne, k pozitívnemu prelomu dochádza počas scény karu, ktorá diváka vtiahne a nepustí. Od nej sa potom problémy hrdinov zauzľujú, eskalujú, odhaľujú sa stále nové tajomstvá, vzťahy sa komplikujú a divák až do poslednej chvíle netuší, čo ho ešte čaká a ako to celé napokon dopadne. Celkovo je Blízko od seba príjemný, aj keď filmovo ničím originálny počin, postavený najmä na sile príbehu a hereckých výkonov, sympatický absolútnou, pre niekoho možno až desivou, úprimnosťou, s ktorou obnažuje ľudskú dušu.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Forum Film Slovakia

Súvisiace články