John Wick

25.10.2014|Renáta Misovičová|
John Wick

Keanu Reeves sa vracia na výslnie v najštýlovejšom akčnom filme roku.

John Wick (Keanu Reeves) práve prišiel vinou smrteľnej choroby o milovanú manželku Helen (Bridget Moynahan). Depresiu si lieči dvoma spôsobmi – superrýchlymi jazdami na svojom drahocennom Mustangu z roku 1969 a s pomocou posledného daru od mŕtvej polovičky, roztomilého šteniatka nazvaného podľa Heleninho obľúbeného kvetu Daisy. O psa i auto, ktoré ho spoločne držia pri živote, však rýchlo prichádza, pretože štvorkolesový skvost si vyhliadne gang ruských mafiánov, na čele so synom ich šéfa. Rozmaznaný a slabošský Josef (Alfie Allen) ešte netuší, že si na okradnutie zvolil tú najnesprávnejšiu obeť zo všetkých a že svojím konaním spôsobí návrat ikonickej postavy amerického podsvetia...

Tlmený a mierne sentimentálny úvod môže na okamih vytvoriť dojem, že novinka Keanu Reevesa je určená obdivovateľkám jeho romantických postáv (a že ich má na konte nemálo). Nedajte sa zmýliť, po tom, ako John po manželke pochová aj milovanú fenku, atmosféra sa prudko mení. John sa začne mstiť v kolotoči akcie, ktorý sa nezastaví až do konca, a show je to neskutočne efektívna a vizuálne pôsobivá zároveň.

Zjednodušene by sa dalo povedať, že John Wick je o tom, ako Keanu Reeves vyvražďuje jedného protivníka za druhým. Sila tohto filmu možno nie je v príbehu, ale formu má rozhodne osobitú a podmanivú. Keanu vraždí štýlovo, je pritom vybavený najmodernejšou technikou a jeho pracovná uniforma má podobu značkového obleku. Za zmienku stojí aj samotný spôsob, akým jeho hrdina bojuje – je to mix niekoľkých bojových umení a streľby k tomu, akési „gun-fu“. Film je režijným debutom dvoch bývalých elitných kaskadérov, Chada Stahelskiho a Davida Leitcha a mládencom treba uznať, že aj keď Shakespearea režírovať asi nikdy nebudú, vrámci svojho žánru odviedli prvotriednu prácu. Tá sa prejavuje najmä v prístupe k akčným scénam – zvolený inovatívny štýl boja je nápaditý a energický, súboje trvajú dlhšie a sú nakrútené s menším množstvom prestrihov, ako je v dnešnej „videoklipovitej“ dobe bežné, a stávajú sa tak dôveryhodnejšími a intenzívnejšími. Nemenej pôsobivá je skutočnosť, že Reeves podľa slov producentov aj tie najnáročnejšie kúsky odohral sám.

Recenzia filmu John Wick

Aj keď vo filme je len málo dialógov, do tých existujúcich sa podarilo scenáristovi Derekovi Kolstadovi dostať vtip, ľahkosť a osviežujúci sarkazmus. Určitým mínusom je strih – niektoré zábery sú zbytočne dlhé, čím vo filme vznikajú hluché miesta. Našťastie ich nie priveľa. Kulisy a rekvizity sú naopak dokonalé – každý detail oplýva najvyšším luxusom – spomeňme napr. hotel Continental čoby neutrálne územie, na ktorom sa stretávajú všetci významní zločinci, zlaté mince ako zaužívaný spôsob platby, špičkové zbrane, dokonalé outfity. Z hercov okrem Reevesa dostáva najväčší priestor Švéd Michael Nyqvist, známy najmä z originálnej filmovej série Milénium. Stvárňuje Vigga, šéfa ruských mafiánov, ktorý s Wickom bojuje o záchranu svojho syna i svojej povesti. Režiséri si Nyqvista vybrali, pretože chceli niekoho, kto „bude uveriteľný ako extrémny záporák, ale pritom bude pôsobiť sympaticky“. Tento zámer dokonale vyšiel, Nyqvistove zábery patria k najlepším vo filme a jeho charizma miestami prebíja aj Reevesovu. Vo filme sa objaví aj Willem Dafoe ako Marcus, ktorého s Johnom spája pracovná minulosť, a ktorý v súčasnosti môže byť jeho spojencom či protivníkom.

Recenzia filmu John Wick

Podstata príťažlivosti Johna Wicka spočíva vo fakte, že film ponúka kvalitne odvedenú remeselnú prácu a zároveň sa neberie príliš vážne. Autori nemajú strach uťahovať si sami zo seba – a tak nebude zaťažko „odpustiť“ ústrednú zápletku ani takému divákovi, ktorý by si možno najradšej povedal spolu s Josefom, „Veď je to len poj...ný pes“. Najmä keď tá zápletka vyústi v oduševnený akčný tanec s prepracovanou choreografiou a odľahčeným režisérskym prístupom. Bojoví nadšenci si pridajú pol hviezdičky.

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © Bonton Film

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...