Krotitelia duchov (1984)

15.11.2014|-jr-|
Krotitelia duchov (1984)

Trojica parapsychológov Dr. Peter Venkman (Bill Murray), Dr. Raymond Stantz (Dan Aykroyd) a Dr. Egon Spengler (Harold Ramis) dostanú padáka na univerzite ako šarlatáni po nepodarenom deštruktívnom a neuveriteľne zábavnom kontakte so záhrobím v mestskej knižnici. Rozhodnú sa podnikať. Zazneli aj kritické ohlasy: „Pracovali ste už niekedy u súkromníka? Ja áno. To nie je sranda ako na univerzite, tam po vás chcú výsledky!“ Dajú do zástavy majetok, vezmú si úvery, prenajmú nepoužívanú požiarnu stanicu, kúpia starú polorozpadnutú sanitku ako zásahový voz a natočia reklamný spot. Zamestnajú sekretárku: „Nemohla by ste aspoň predstierať, že niečo robíte?“ začiatky sú krušné, ale raz zazvoní telefón a volá prvý zákazník. Je ním krásna a chytrá umelkyňa Dana (Sigourney Weaverová), ktorá vo svojej chladničke videla niečo strašného. Dr. Venkman, ktorý jej neverí ani za mak, ale nová zákazníčka sa mu páči. Keby tak tušil, že v dome krásnej Dany plánuje svoj veľkolepý návrat zlý staroveký boh Gozer.

Vznik:

Od času, kedy sa film dostal na plátno, ubehla už pekná kôpka rokov a vyrojilo sa mnoho fám a legiend. A o čom, že mal byť pôvodne film? Prvotná myšlienka vznikla v hlave Dana Aykroyda, ktorý si prečítal v jednom časopise o parapsychológii, že existuje zariadenie, ktoré zachytí ducha alebo démona. Od toho bol už len krôčik k tomu prísť s nápadom o vytvorenie špeciálneho komanda proti duchom. Predstavitelia by mali byť najpopulárnejší komici tej doby – John Belushi, Dan Aykroyd a Eddie Murphy. Ako možno viete, že John Belushi, ktorý bol považovaný za komediálneho génia sa predávkoval drogami a zomrel. Dan Aykroyd, ktorý bol ako spoluautor scenára preto oslovil Billa Murraya. Bill rolu prijal s podmienkou, že štúdio Columbia mu umožní nakrúcať jeho vysnívaný umelecký projekt Na ostrie noža (Razor´s Edge, 1984)Film bol totálnym fiaskom.

Nakoniec s premýšľavým Billym Murrayom v hlavnej úlohe bol nutné scenár trochu upraviť. Preto sa z komanda vyháňačov stali leniví univerzitní profesori a okuliarnatý Harold Ramis sa rozhodol, že bude hrať tretiu hlavnú postavu Dr. Egona Spenglera. Celý film od začiatku produkoval a chystal sa aj režírovať Kanaďan a zároveň rodák z Komárna Ivan Reitman. Ten sa tešil takej dôvery investorov, že nakrúcanie Krotiteľov duchov sa stalo obrovskou show a že všetci v štúdiu tušili, že to bude megahit. Film má veľké množstvo počítačových efektov, ale z väčšiny sa musel točiť pekne po starom a to spôsobovalo obrovské komplikácie v doprave. Na druhej strane len prítomnosť Billa Murraya v uliciach vyvolávala medzi fanúšičkami nadšenie. Hovorí sa, že v New Yorku sú ľudia na filmárov zvyknutí, ale po Krotiteľoch duchov  sa radnica mesta rozhodla a začala filmárom vydávať značné obmedzenia. Ivan Reitman nedávno priznal, že nakrúcanie tohto filmu by sa rovnalo dnešnému 300 miliónovému rozpočtu (2011).

Krotitelia duchov

Film sa nakrúcal v ateliéri, v reálnych uliciach New Yorku, na slávnej Columbia University v New Yorku. Tam sa však pod podmienkou, že sa pred kamerou nesmie vysloviť meno univerzity. Pri uvedení do kín sa splnilo aj to najtúžobnejšie očakávanie všetkých tvorcov. Film sa stal megahitom. Počas prvého víkendu žiadna sláva nebola, ale za deväť mesiacov ho len v amerických kinách navštívilo 65, 8 miliónov Američanov! V taký úspech nedúfal nikto. Pre komerčný úspech filmu sa len ťažko hľadajú slová, pretože za tie roky film sa stal fenoménom. Len v dobe svojho uvedenia zarobil desaťnásobok svojho rozpočtu a predaj nosičov dodnes láme rekordy. Kto z toho nemal veľkú radosť? Boli to istí manželia, ktorí mali rovnaké telefónne číslo ako bola linka Krotiteľov duchov a každú hodinu im volalo 1000 nadšencov a zvedavcov, že majú doma ducha, ktorého potrebujú vymiesť. Reitman preto nechal na všetkých kópiách filmu uprostred distribúcie zmeniť telefónne číslo na neexistujúce. Od tohto filmu sa tiež v amerických filmoch nesmú používať skutočné telefónne čísla!

V New York Times vyšla recenzia, ktorá na filme oceňuje prvú polovicu, s budovaním napätia a so skvelým výkonom Billa Murrayho. Recenzent, keď videl scénu , kedy sa otvorila chladnička s Gozerom evidentne sa nudil a kritizoval ústup humoru na vrub špeciálnym efektom a aj tiež to, že herci úplne nepochopili štýl filmu, v ktorom hrajú. Na záver poprial Billovi Murrayovi úspech v komédii, ktorá by plne zodpovedala jeho komickému potenciálu inteligentného komika. Samotný film má presne to neuveriteľné kúzlo, ktoré funguje na divákov takmer po celom svete. Krotitelia duchov je takpovediac rodinný film, v ktorom je kopec zábavy, humoru, romantiky, ale aj napätia a na rozdiel od dnešných komédií nestavia na trápnostiach a nechutnostiach.

Kto film úprimne neznáša je herec William Atherton, ktorý vo filme stvárnil zápornú postavu Waltera Pecka. Keď sa film  stal fenoménom, ľudia naňho neustále pokrikovali sprosté nadávky na ulici a v jednom bare sa musel dokonca pobiť, keď vysvetľoval, že je len herec a v žiadnom prípade nevypustil do ovzdušia New Yorku duchov a démonov. Inak film Na ostrie noža (Razor´s Edge, 1984) sa stal prepadákom a Bill Murray, ktorý sa tým filmom chcel vymaniť zo škatuľky komika, bojoval dlhých 20 rokov než si svetové publikum konečne všimlo, že nie je len komediant, ale všestranný veľký herec. Krotitelia duchov (Ghostbusters) majú zatiaľ natočené druhé pokračovanie a objavuje sa hneď v niekoľkých počítačových hrách.

Krotitelia duchovHasiičská budova Tribeca Firestation v newyorskom Manhatanne, ktorá bola využitá pri nakrúcaní Krotiteľov duchov

Zaujímavosti:

  • Väčšina zo scén nebola natočená presne podľa scenára. Až 90 % dialógov postavy Billa Murrayho bolo improvizovaných.
  • Dej filmu mal byť pôvodne situovaný do budúcnosti s lietajúcimi autami a robotickými domácnosťami, ale v rámci šetrenia s tým investori nesúhlasili.
  • Veľký zelený duch, ktorý v hoteli prevracia tácky a žerie všetko možné, bol na pľaci prezývaný "duch Johna Belushiho". Prezývku vymyslel Dan Aykroyd.
  • Najziskovejšia komédia tej doby. Porazil ju až za šesť rokov film Sám doma (Home Alone, 1990).
  • Telefónne číslo Krotiteľov duchov je 555-2368.
  • Pôvodný názov filmu bol Ghost Smashers, ktorý vymyslel Dan Aykroyd.
  • Filmový debut moderátora CNN Larryho Kinga.
  • Christopher Walken, John Lithgow, Christopher Lloyd a Jeff Goldblum boli možnými kandidátmi pre úlohu dr. Egona Spenglera, ktorú nakoniec stvárnil sám jeden z autorov námetu a scenára Harold Ramis.
  • Chevy Chase vycúvol z ponuky hrať dr. Petera Venkmana, lebo zistil, že v scenári bol pôvodne temný a strašidelný.
  • Úloha Louisa Tullyho bola pôvodne napísaná pre komika Johna Candyho. Nakoniec jej vo filme stvárnil Rick Moranis
  • Rick Moranis je tiež jedným z autorov námetu a scenára a nie je uvedený v titulkoch.
  • Janine, ktorú vo filme stvárnila Annie Pottsová, mala pôvodne hrať Sandra Bernhardová.
  • Michael Keaton odmietol úlohu Dr. Petera Venkmana aj Dr. Egona Spenglera.

Ocenenia:

  • Nominácia na Oscara – najlepšie efekty, najlepšia pieseň (Ray Parker jr. – Ghostbusters)
  • Cena BAFTA – najlepšia pieseň, nominácie BAFTA – najlepšie efekty
  • Nominácie na Zlatý Glóbus – najlepší film, najlepšia pieseň, najlepší mužský herecký výkon v komédii/muzikáli (Bill Murray).

Tvorcovia:

Réžia: Ivan Reitman, scenár: Dan Aykroyd, Harold ramis, kamera: László Kovács, hrajú: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaverová, Harold Ramis, Rick Moranis, Anie Potts, William Atherton, Ernie Hudson, David Margulies, Steven Tash.

 

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Columbia Pictures / Depositpho

Súvisiace články