Temný rytier

26.3.2018|Jozef Rigo|

Dej pokračuje v okamžiku konca jednotky (Batman začína, 2005), keď sa policajt Gordon (Gary Oldman) Batmanovi (Christian Bale) upozorňuje, že nevie aký bude mať následok jeho osobnej spravodlivosti. S novými maskovanými mužmi na uliciach totiž začína chaos a zločincom sa darí ešte viac. Najväčšiu banku v meste, ktorá obsahuje peniaze mafiánov si vyberie ozbrojená skupina na čele s čudným maskotom, ktorý má poleptanú tvár od kyseliny a volajú ho Joker (Heath Ledger). Joker začína svojou anarchistickou jazdou, v ktorej nežiada pred ničím zastaviť a proti nemu sa začína vyzbrojovať malá skupina posledných spravodlivých na čele štátneho vládcu Harveya Dentema (Aaron Eckhart). Batman a miliardár Bruce Wayne v jednej osobe Denta obdivuje, pretože je zamilovaný do Rachel (Maggie Gylenhaalová).

Fotogaléria Temný rytier (2008)Zobraziť fotogalériu »

Vznik:

Temný rytier je výborné sledovanie filmu, ktorá sa vymyká bežnej žánrovej snímke svojou nezvyklou sofistikovanosťou a technickou virtuozitou. Skvele pripravená akcia, dynamická kamera, rýchle informačné dialógy. V hereckom obsadení zotrvávajú všetky hlavné charaktery z prvého dielu – teda Wayne ako Christian Bale, Michael Caine ako Alfred a Morgan Freeman ako Lucian Fox, iba v úlohe Rachel bola vymenená Katie Holmesová zaMaggie Gylenhaalovú. S obsadenímAarona Eckharta ako Harvey Denta nemalo publikum problém. Heath Ledger v úlohe Jokera uspel v úlohe málovravného homosexuálneho kovboja v Skrotenej hore, ale ostatné jeho filmy často dopadli skôr priemerné. V čase, keď získal rolu, sa mu práve narodila dcéra, mal pokojný vzťah a ničoho sa nebál. Výzva prekonať Jacka Nicholsona z verzie Batman od Tima Burtona bola lákavá, ale fanúšikovia voči nemu udržovali kritický postoj. Počas nakrúcania Michael Caine poskytol interview a označil výkon Heatha Ledgera ako vrcholné prekvapenie. Herec chcel toľko uspieť, že si prenajal hotelovú izbu a tam si vymýšľal spôsob chôdze, gesta a tón hlasu geniálneho zločinca a napísal si zoznam vecí, ktoré sú pre Jokera zdrojom humoru, napr. AIDS. Film sa takmer dotočil a zrazu sa objavila správa v médiách, že 28-ročný herec Heath Ledger zomrel na predávkovanie nesprávnej kombinácii liekov. Temný rytier sa rázom ocitol obrovskej pozornosti médií a stále nebol úplne dokončený. Trikoví špecialisti, autori výpravy, rekvizitári alebo maskéri odviedli ďalšiu skvelú profesionálnu prácu, pre ktorú je Hollywood továrňou na sny a na filme ja každý dolár zo 185 miliónového rozpočtu vidieť. Nolan dokonca natočil časť filmu na ohromne ťažkú IMAXovú kameru, takže všetky zábery vo filme sú vystavené zo statívov a steadycamov, o to viac divák ocení dynamický obraz, ktorý svedčí o vynaliezavosti Wallyho Pfistera. Čo Temného rytiera delí od všetkých comicsových veľkofilmov je jeho hĺbka a skvele napísané charaktery. Je zrejme, že scéna výsluchu je takmer identická s dĺžkou záberov a svietením ako v Mlčaní jahniatok a Joker je miestami identický so Scorpiom z Drsného Harryho. Len sa pozrite v origináli a uvidíte tam celkom zreteľné aj Ledgerovo herectvo. Temný rytier je film bez hluchých miest. Najväčšia pochvala však musí patriť režisérovi Nolanovi, ktorý ukázal, že vo svojej profesii skutočne rozumie. Premiérový víkend, ktorý bol v čase uvedenia najúspešnejší v dejinách kinematografie. V celosvetových kinách získal Temný rytier viac ako miliardu dolárov. Podľa divákov a kritikov patrí už dnes k rešpektovanému míľniku svetovej kinematografie. V New York Times boli čitatelia v recenzii vyzvaní, nech odhodia predsudky a vyrazia do kina na majstrovské dielo. Roger Ebert film označuje za žánrový míľnik.

Fotogaléria Temný rytier (2008)Zobraziť fotogalériu »

Zaujímavosti:

  • Sám Sir Michael Caine prehlásil, že Heath Ledger bol lepší Joker než jeho predchodca Jack Nicholson. "Jack bol ako klaun mierne podlý, možno skôr ako strýko zabijak. Mohol byť vtipný a dokonca vás aj rozosmial. Kdežto Heath oproti Jackovi zahral bláznivého psychopata. Heath je hrozne milý človek, preto je jeho Joker vo filme ďaleko väčším a pekelnejším zjavením."
  • Vôbec prvý film nakrútený vo formáte IMAX, ktorý bol nominovaný na Oscara za najlepšiu kameru.
  • Vôbec prvý film o Batmanovi, kde hrdina (Christian Bale) pôsobí aj mimo mesta Gotham.
  • Oblečenie, ktoré mal na sebe Bruce Wayne (Christian Bale) počas celého filmu, bolo vyrobené na mieru pod záštitou značky Giorgo Armani.
  • Nolanova obľúbená scénka z filmu je vypočúvanie.
  • Na ceremoniáli filmu spoločnosti Warner Bros. na svetovej premiére na newyorskom Manhattane rozvinuli namiesto klasického červeného koberca na počesť Heatha Ledgera tmavý koberec.
  • Keď sa Joker (Heath Ledger) stretáva v nemocnici s Harvey Dentom (Aaron Eckhart), na sestričkovskej uniforme má prilepenú volebnú nálepku Harveyho Denta.
  • Joker (Heath Ledger) bol časopisom Empire zvolený ako 3. zo 100. najslávnejších filmových postáv.
  • Heath Ledger (Joker) sa stretol na filmovom plátne s oboma súrodencamiJakeom aj Maggie Gyllenhaalovými. S Jakeom si zahral v Skrotenej hore (2005) a s Maggie práve v Temnom rytierovi.
  • Počas nácviku divokej jazdy mestom zomrel nešťastne, pri náraze do stromu, kaskadér Conway Wickliff († 41).
  • Matt Damon bol prvou voľbou Christophera Nolana do úlohy Harveyho Denta (Aaron Eckhart), herec rolu odmietol.
  • Keď sa Christophera Nolana spýtali:"Prečo Heath Ledger ako Joker?" odpovedal: "Pretože nemá strach.“
  • Film drží viaceré rekordy v tržbách: najväčší zárobok - za polnočné premietačky ($18,5 mil USD), za piatok ($67,165,092), za sobotu ($47,650,240), za nedeľu ($43,596,151). Celkovo prekonal so sumou $158,411,483 rekord Spider-Mana 3 ($151,116,516) za najväčší otvárací víkend.
  • Posledný dokončený film Heatha Ledgera (Joker), ktorý zomrel vo svojom apartmáne v New Yorku na neúmyselné predávkovanie rôznymi druhmi liekov.
  • Podkrovný byt Brucea Wayna (Christian Bale) bol postavený vo vestibule budovy navrhnutej slávnym architektom Miesom van der Rohe. Pre Bat Bunker – kontrolné centrum Batmana a Luciusa Foxa (Morgan Freeman) – vybrali filmári parkovisko hlboko v podzemí mesta.
  • Bol navrhnutý komplet nový kostým pre Batmana (Christian Bale) od kostýmovej výtvarníčky Lindy Hermmingovej. Hercovi sa najviac pozdávalo, že konečne môže otáčať hlavou a dlhšie sedieť bez ťažkostí.
  • Temný rytier je založený na charakteroch objavujúcich sa v komiksoch publikovaných DC Comics. Batmana ako strážcu Gotham City vytvorili Bob Kane a Bill Finger, pričom jeho príbeh sa prvýkrát objavil na verejnosti v máji 1939 v Detective Comics 27.
  • Na konci bankovej lúpeže pri zábere od chrbta si Joker (Heath Ledger) skladá masku z tváre pravou rukou, ale v ďalšom zábere spredu si ju skladá ľavou
  • V úvodnej scéne, kde banda zlodejov spolu s Jokerom (Heath Ledger) prepadne banku, nemá Heath Ledger zafarbené vlasy. Keď však autobus prebúra dvere do banky, už ich má zelené.

USA, 2008, The Dark Knight

Réžia: Christopher Nolan, scenár: J. Nolan, Ch. Nolan, D. S. Goyer, kamera: Wally Pfister, strih: Lee Smith, hudba: Hans Zimmer, Jones Newton Howard, hrajú: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Gary Oldman, Morgan Freeman, Michael Caine, Maggie Gylenhaalová, Eric Roberts, William Fichtner.

Ocenenie: Oscar za herecký výkon vo vedľajšej úlohe pre Heatha Ledgera, strih zvuku. Nominácia na Oscara – najlepšia výprava, kamera, strih, masky, zvuk a vizuálne efekty.

  Foto © Continental Film

Súvisiace články

Temný rytier (The Dark Knight)

Temný rytier (The Dark Knight)

Už samotný názov – Temný rytier – dokonale vystihuje atmosféru vo filme a celý príbeh. Nečudo, veď najnovší príbeh...