Terminátor (1984)

30.1.2018|Jozef Rigo|

Kyborg vyzerajúci ako človek (A. Schwarzenegger) je vyslaný armádou strojov z budúcnosti, aby zlikvidoval matku povstalcov, istú Sarah Connorovú (L. Hamiltonová). Povstalci však do rovnakej doby vysielajú svojho bojovníka Reesa (Michael Biehn), aby ju ochránil za každú cenu.

Píše sa rok 1984. Sarah Connorová je typ dievčaťa od vedľa, ktorá nemá príliš veľké šťastie na lásku a keď sleduje v správach, že niekto vraždí ženy s jej menom, je rozrušená. Stručne povedané, že z roku 2029 je do Los Angeles roku 1984 vyslaný zabijak - stroj podobný človeku. Má za úlohu zabiť Sarah Connorovú skôr než privedie na svet syna, ktorý sa má neskôr stať vodcom ľudí vo vojne proti strojom. Ľudia žijúci v budúcnosti do súčasnosti tiež vyslali svojho muža, ktorý sa bude snažiť Sarah zachrániť.

Vznik:

Gale Anne Hurdová a James Cameron obchádzali všetky veľké štúdiá, ale mali kontakt na Orion, kde poznali dvoch producentov vďaka tomu, že pracovali rovnako ako oni predtým u Rogera Cormana. Počas tejto chvíle bola známa odpoveď – Terminátor pôjde do výroby. Rozpočet bol stanovený na úrovni nízkorozpočtového filmu a všetci tak museli pracovať maximálne efektívne a hlavne rýchle.

Cameron skúsil osloviť agenta Arnolda Schwarzeneggera, ale ten zvažoval, či je rola pre svojho klienta vhodná. Vlastne išlo o zápornú postavu. Cameron šiel presvedčiť Schwarzeneggera, v tom čase už ako milionára, do bistra a ten na mladého filmára len valil oči. Režisér bol síce perfektne pripravený, ale nemal ani na zaplatenie úhrad. Nakoniec však s rolou súhlasil. Natáčalo sa v auguste v Kalifornii a Cameron si schválne vybral najšpinavšiu časť mesta plný odpadkov a plný opilcov, aby pôsobil tú správnu atmosféru filmu. Tvorcovia si najal hneď niekoľko kaskadérov, ktorí museli predvádzať skutočne nepríjemné akcie. Jeden z nich behal v príšernom vedre v kanadách, koženej bunde, preskakoval ohňom a nakoniec skákal na kapote idúceho auta – všetko v jednom ťahu. Druhý padal nahý z vyvýšenej plošiny na diaľnicu na bok.

Cameron využil dokonale zdanlivo herecké schopnosti Arnolda Schwarzeneggera, ktorá vyvolala u publika veľký rešpekt. A Arnold medzi zábermi žartoval a bavil štáb a samozrejme aj Michaela Biehna a Lindu Hamiltonovú. Ale Cameron Arnolda zakázal sa s tými dvoma hercami stretávať až do dokončenia filmu. Vo filme majú iba jednu spoločnú scénu, kedy Reese zastrelí Terminátora v klube Tech Noir. Terminátora vytvoril pre film Stan Winston, ktorý vytvoril kovový skelet Terminátora, model Terminátorovho oka so zoomom, zväčšený model Terminátorovej hlavy a niekoľko malých skeletov pre záverečnú pasáž v továrni. Keď Winston uvidel dokonalý make-up na skutočnom Arnoldovi, bol trošku na vážkach, či nebudú modely Terminátorovej hlavy potrebné, ale Cameron s nimi neplytval. Z toho vznikli slávne scény s vydlabaním oka, alebo keď Terminátor riadi voz v prítmí kabíny a svieti mu červené oko.

Veľkému uznaniu si musia zaslúžiť tvorcovia sekvencie z budúcnosti, ktorí nakrúcali metódou slávneho filmára Georgea Meliésa, keď pracovali s hĺbkou ostrosti a presným rozvrstvením obrazových plánov. Vpredu boli tie najväčšie predmety, potom menšie a vzadu najmenšie. Výsledok je ohromný. Keď produkcii došli peniaze, ale filmu chýbala hudba. Cameron si preto spojil s nízko nákladovým skladateľom Bradom Fiedelom, ktorému podrobne vysvetlil, aký je film skvelý. On nakoniec súhlasil s pár dolármi. Keď uvidel natočený materiál, okamžite pochopil, že bude konečne spraviť dobrých film. Použil preto rôzne zvuky, hlavne bicie a údery srdca a dokonca pripravil elektronickú hudbu. Film sa začal hrať, vyšli na nej prvé negatívne kritiky a ohlas bol mizerný. Terminátor sa začal pôsobiť ako prepadák.

Jedna výkonná producentka Orionu a povedala: „Nevzdávajte sa, urobte ešte niečo, postavte sa za svoj film, kruci!“. James Cameron preto zavolal agentom hlavných hercov a film pustil v súkromí. Tí boli nadšení a urobili novinársku projekciu pre všetkých významných novinárov. Počas tohto jediného týždňa vyšla kritika v prestížnom magazíne Time, ktorú film označila ako jeden z 10 najlepších filmov roka. Terminátor možno nie je technicky dokonalý film, ale rozhodne má nestarnúci príbeh a pôsobivú atmosféru.

Zaujímavosti:

  • Do úlohy Kyla Reesa (Michael Biehn) bol uvažovaný aj Bruce Willis a Sting.
  • Do úlohy Sarah Connorovej (Linda Hamilton) bola Jamesom Cameronom preferovaná Debra Wingerová potom, čo ju videl vo filme Dôstojník a džentlmen (1982). O rolu sa uchádzali tiež Michelle Pfeifferová, Diane Laneová, Carrie Fisherová, Sharon Stoneová a Kelly McGillisová
  • Rolu Terminátora (Arnold Schwarzenegger) mohol stvárniť ajTom Selleck, ale kvôli jeho oddanosti voči seriálu Magnum (od r. 1980) odmietol. Boli zvažovaní aj Jürgen Prochnow, Kevin Kline a Michael Douglas.
  • Arnold Schwarzenegger (Terminátor) trénoval rozoberanie a skladanie zbraní so zaviazanými očami. Trávil celé hodiny na strelnici a pri strieľaní sa snažil, aby nemihol okom.
  • Arnoldovi Schwarzeneggrovi trvalo jeden deň, kým si premyslel preobsadenie svojej úlohy z Kylea Reesa na Terminátora. Jeho telefonát režiséra Camerona nesmierne potešil.
  • Po skončení prvého pracovného obedu priniesla čašníčka účet. V Hollywoode bola tradícia, že herec nikdy účet neplatí. Producent John Daly nemohol nájsť peňaženku, Gale Anne Hurdová nemala pri sebe peniaze a James Cameron takisto. Všetci traja stáli pri stole a prehľadávali si vrecká, keď Arnold Schwarzenegger vyhlásil: „Ja mám peniaze."
  • Na prvom návrhu plagátu k filmu, ktorý Arnold Schwarzenegger videl, bol Terminátorom O.J. Simpson.
  • Agent Arnolda Schwarzeneggera bol skeptický. Bol presvedčený, že záporná úloha Terminátora sa rovná politickej samovražde.
  • Z filmu bola vystrihnutá scéna, kde Terminátor (Arnold Schwarzenegger) vytiahol z vrecka tyčinku Milky Way a zjedol ju aj s obalom na dve sústa.
  • Scéna, v ktorej Terminátor prerazí päsťou okno na aute, bola spravená pomocou priemyselného oceľového nosníka navlečeného do rukáva bundy Schwarzennegera a rozhojdaného na kladke. Vymyslel to Cameron a použil to opäť počas bitky T-800 a T-1000 v snímke Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991).
  • 10 týždňov trvalo natáčanie, 8 týždňov z toho sa točilo v noci.

USA, 1984, The Terminátor

Réžia: James Cameron, scenár: J. Cameron, Gale Anne Hurd, kamera: Adam Greenberg, hudba: Brad Fiedel, strih: Mark Goldblatt, hrajú: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamiltonová, Michael Biehn, Paul Winfield, Lance Henriksen

  Foto © Orion Pictures

Súvisiace články