Od dnes v kinách The Florida Project, Stratili sme Stalina, Prísľub úsvitu či Ohrozené druhy

5.4.2018|Ivet Kollarova|

Mesiac apríl otvorí šesť nových filmov, ktorý v dnešný premiérový deň smerujú do našich kín. Jednou z udalostí prvého aprílového týždňa bude prehliadka Týždeň slovenského filmu, ktorý štartuje po udeľovaní národných filmových cien Slnko v sieti, ktoré sa konajú už tento piatok, 6. apríla. Prehliadka, ktorej filmy si budú môcť okrem Bratislavy vychutnať aj diváci v mestách ako Banská Bystrica, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Trenčín, Trnava a Žilina, potrvá od 9. do 15. apríla.

Prehľad nových filmov odštartuje historická snímka režiséra Andrewa Hyatta, Apoštol Pavol (Paul, Apostle of Christ). Počas prenasledovania kresťanov na začiatku nášho letopočtu je Pavol uväznený rímskym cisárom Nerom. V tmavej, chladnej cele bojuje s hladom, samotou, no tiež s výčitkami svedomia z vlastnej farizejskej minulosti. Jeho jediným verným spoločníkom ostal Lukáš, ktorý počas svojich návštev v Pavlovej cele spisuje zážitky a učenie muža, ktorý sa stal neskôr známym ako Apoštol národov. V hlavných úlohách James Faulkner, Jim Caviezel, Joanne Whalley, John Lynch, Olivier Martinez, Antonia Campbell-Hughes, Alexandra Vino či Noah Huntley. 

Režisér Michael Sucsy nám predstaví svoju novinku, romantickú fantasy drámu Deň čo deň (Every Day). Romantický príbeh o tom, aké to je keď sa každé ráno prebudíte v inom tele a každý deň žijete život niekoho iného. Snažíte sa vyhýbať tomu, aby si to niekto všimol, a preto sa radšej nepletiete do životov týchto ľudí. Všetko je v poriadku, až do rána, keď sa prebudíte v tele Justina a zamilujete sa do jeho priateľky Rhiannon. Od toho okamžiku všetky pravidlá, podľa ktorých ste žili, prestávajú platiť. Konečne sa objavil niekto, s kým chcete byť DEŇ ČO DEŇ. Vo filme si zahrali Angourie Rice, Justice Smith, Jeni Ross, Lucas Jade Zumann, Colin Ford, Owen Teague, Maria Bello či Debby Ryan. 

Životopisný príbeh Prísľub úsvitu (La Promesse de l’aube) o jednom z najznámejších francúzskych spisovateľov, Romainovi Garym, ktorý ako jediný dvakrát získal prestížnu Goncourtovu cenu za francúzsku literatúru (pod dvomi rôznymi menami), natočil režisér Eric Barbier. Od ťažkého detstva v Poľsku cez mladosť pod slnkom v Nice až po kariéru letca v Afrike počas 2. svetovej vojny... Romain Gary prežil výnimočný život. Za túto húževnatosť, ktorá ho viedla k tomu, aby prežil tisíc životov, aby sa stal veľkým človekom a slávnym spisovateľom, však vďačí svojej matke Nine. Práve šialená láska tejto zaujímavej a excentrickej matky z neho urobí jedného z najvýznamnejších románopiscov 20. storočia, ktorého život bude plný nečakaných zvratov, vášní a tajomstiev. Táto bezhraničná materinská láska však bude aj jeho doživotným bremenom... V hlavných úlohách Pierre Niney, Charlotte Gainsbourg, Didier Bourdon, Jean-Pierre Darroussin, Catherine McCormack, Finnegan Oldfield, Pawel Puchalski, Jean-Claude Bolle-Reddat či Martin Loizillon. 

Trochu na vtipnú nôtu zahrá britský režisér s talianskymi koreňmi Armando Iannucci s filmom Stratili sme Stalina (The Death of Stalin).Veľký vodca padol. Priamo na koberec. Volá sa Stalin. Nad jeho mŕtvolou sa začína tragikomický boj o nástupníctvo. Súdruhovia z politbyra sa pomaly zbavujú dlhoročného strachu a začína to ozajstné divadlo. Ak sa vám to nezdá ako dostatočne dôvtipná zápletka, tak verte, že film Stratili sme Stalina vo svojej tragickosti a schopnosti uťahovať si z vysokých vecí je veľmi vtipný. V Rusku tento film zakázali.

Piateho marca 1953 umiera muž. Týmto mužom je Jozef Stalin. Po jeho skone vypuká v radoch jeho najbližších totálny zmätok a panika. Na to, čo nastane po skone veľkého vodcu, sa doteraz báli iba pomyslieť. Veď Lenin bol, je a bude vždy živý. Prečo by nemohol byť aj Stalin? Behom jeho života sa sústredili predovšetkým na to, ako ho prežiť. A teraz sa začnú naplno prejavovať absurdné a pokrivené charaktery všetkých týchto Stalinových pohrobkov. Začína boj o absolútnu moc nad komunistickou ríšou, ktorá do tejto chvíle patrila len a iba brutálnemu diktátorovi. O najvyšší post alebo aspoň o bezpečné miestečko pod ním sa bijú tí, ktorí sa za dobu Stalinovej krutovlády dokázali zbaviť akéhokoľvek vlastného názoru. Stále sa uisťujú, čo by tomu alebo tamtomu povedal Stalin, a čo by sa im za to asi tak mohlo stať. Povýšenie? Gulag? Oprátka? Koho sa majú báť teraz? Jedni kujú pikle proti druhým a do toho spoločne organizujú okázalý diktátorov pohreb.

Čierna komédia Stratili sme Stalina dokonale zosmiešňuje šialený komunistický režim a najabsurdnejšie na tom je, že takmer všetko v tomto filme je založené na skutočných udalostiach. Podľa ruského ministerstva kultúry film režiséra Armanda Iannucciho uráža sovietsku históriu a zakázali jeho premietanie v ruských kinách. Inde vo svete film zbiera kladné recenzie aj vďaka skvelému obsadeniu v čele s Stevom Buscemim (Chruščov), Jasonom Isaacsom (maršál Žukov) a monty pythonom Michaelom Palinom (Molotov). Okrem spomínaných pánov si vo filme zahrali aj Olga Kurylenko, Jeffrey Tambor, Adrian McLoughlin, Andrea Riseborough či Rupert Friend.

Dnes sa do oficiálnej kinodistribúcie dostáva aj jeden oscarovský zablúdilec. Režisér Sean Baker natočil malú veľkú drámu, The Florida Project. Neďaleko Disneylandu na Floride stojí mnoho, kedysi populárnych, pestrofarebných motelov. Okúzľujúca šesťročná Moonee a jej kamaráti, ktorí si naplno užívajú leto, bývajú v jednom z nich. Radosť zo slobody, potulovania a neodolateľných kopčekov zmrzliny nemá nudný a zložitý svet dospelých šancu ohroziť. Čo na tom, že jej 22ročná mama každý týždeň ťažko zháňa peniaze na nájom a neskorými platbami dráždi starostlivého správcu Bobbyho. Je načase zoznámiť sa s novou susedkou a naplánovať pár ďalších šibalstiev! Režisér Sean Baker prichádza s neobyčajne silným filmom, ktorý sa stal miláčikom kritikov aj divákov hneď od svojho uvedenia na festivale v Cannes. Za hlavnú úlohu správcu získal herec Willem Dafoe nomináciu na Oscara. Vo filme hviezdia najmä mladí herci Brooklynn Prince, Christopher Rivera, Aiden Malik či Valeria Cotto. Okrem nich vo filme uvidíme aj Briu Vinaite, Caleba Landry Jonesa, Jima R. Colemana, Macon Blair, Josie Olivo či Melu Murder

Prvý týždeň uzavrie francúzsko-belgická dráma Ohrozené druhy (Espéces menacées) režiséra Gillesa Bourdosa. Vzájomne prepojené osudy troch rodín. Joséphine a Tomas majú krátko po svadbe, ale za zdanlivým šťastím odkrývajú Joséphinini rodičia temnejšiu realitu. Mélanie oznamuje rodičom, že je tehotná, avšak budúci otec má do ideálneho zaťa ďaleko. A Anthony, zasnený študent, ktorý nemá šťastie v láske, sa musí postarať o svoju matku, ktorá začína byť nezvládateľná. V hlavných úlohách Alice Isaaz, Suzanne Clément, Vincent Rottiers, Pauline Etienne, Frédéric Pierrot, Alice de Lencquesaing, Eric Elmosnino, Grégory Gadebois, Damien Chapelle, Brigitte Catillon, Agathe Dronne, Carlo Brandt, Christa Théret, Micha Lescot či Hervé Briaux. 

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/CinemArt/Itafilm/ForumFilm

Súvisiace články