Od dnes v kinách novinky Ovečka Shaun vo filme: Farmageddon, Vládkyňa zla 2 a Pražské orgie

17.10.2019|Ivet Kollárová|

Tri nové filmy prichádzajú do kín v tretí októbrový týždeň a na svoje si prídu najmä deti. Aj keď, ovečka Shaun vie vyčariť úsmev na tvárach aj starším a dospelým. 

Vo festivalovej atmosfére nás udrží Filmový festival inakosti, ktorý v bratislavskom kine Lumiére prebieha od včera (16.10.), kde potrvá do pondelka a neskôr sa presunie aj do ďalších slovenských miest ako Nitra (Kinoklub Tatra), Košice (Kino Úsmev), Banská Bystrica (Záhrada – Centrum nezávislej kultúry), Žilina (Stanica Žilina-Záriečie) a Liptovský Mikuláš (Diera do sveta).

Duo Will Becher a Richard Phelan prinášajú na plátna kín druhý film s obľúbenou ovečkou Shaun a jeho kamarátmi s názvom Ovečka Shaun vo filme: Farmageddon (Shaun the Sheep Movie: Farmageddon). Čudesné svetlá nad pokojným mestečkom Mossingham oznamujú príchod záhadného návštevníka zo vzdialenej galaxie… Na neďalekej farme Mossy Bottom Farm zatiaľ Ovečka Sahun nič netuší, pretože má plné ruky práce s geniálnymi nápadmi, ako si znova vystreliť z farmára a rozhnevať Bitzera. Čoskoro však jedna mimozemská výmyselníčka neďaleko farmy havaruje, Shaun sa rýchlo chytí novej príležitosti a vyráža na intergalaktickú misiu na záchranu malej návštevníčky pred diabolskou vládnou organizáciou, ktorá sa ju snaží zajať a zneužiť pre svoje nekalé ciele. Podarí sa Shaunovi a jeho stádu odvrátiť Farmageddon na farme Mossy Bottom?

Pokračovania sa dočkal aj príbeh zlej čarodejnice Zloriany v podaní Angeliny Jolie, tentokrát v réžii nórskeho režiséra Joachima Rønninga vo filme Vládkyňa zla 2 (Malaficent: Mistress of Evil). Prešlo päť rokov. Kráľovná čiernej mágie žije spokojne a jej krstná dcéra Aurora pomaly dospieva. Nenávisť medzi ľuďmi a kúzelnými bytosťami sa úplne vytratila. Svadba medzi princom Filipom a Aurorou je dôvod k radosti a mnohí dúfajú v spojenectvo. Nečakaný zvrat udalostí a stretnutí s novými mocnými spojencami dostane Auroru a Zlorianu na opačné strany Veľkej vojny, ktorá preverí ich rodinné putá. V hlavných úlohách Angelina Jolie, Elle Fanning, Michelle Pfeiffer, Imelda Staunton, Juno Temple,  či Chiwetel Ejiofor. Film sa u nás premieta aj so slovenským dabingom: Zloriana – Soňa Norisová, Conall – Ján Koleník, Aurora – Bianka Bucková, Kráľovná Ingrith – Tatiana Kulíšková, Prince Philip – Michal Hallon, Percival – Matúš Krátky.

Z americkej pôdy sa presunieme k našim českým susedom. Režisérka Irena Pavlásková natočila drámu Pražské orgie, ktorej predlohou je rovnomenná kniha od spisovateľa Philipa Rotha. Príbeh filmu nás zavedie do Prahy v polovici 70. rokov, kam prichádza slávny americký spisovateľ Nathan Zuckerman – často využívané spisovateľovo alter ego – aby odniesol rukopis napísaný v jazyku jidiš do Ameriky. Autor textu bol zavraždený nacistami. Pre Zuckermana je pražská návšteva bizarným stretom totalitou ovládaným národom a podivuhodným zoskupením režimom umlčovaných umelcov. Vďaka hľadaniu rukopisu sa zoznámi so svojráznou a neskrotnou Oľgou a prenikne na vyhlásené večierky, na ktorých každý hľadá únik ku krátkej slobode po svojom. Zuckerman sa stane divákom i účastníkom dekadentného predstavenia plného zmarených snov. V medzinárodnom hereckom obsadení si zahrali Jonas Chernick, Kseniya Rappoport, Pavel Kříž, Klára Issová, Jiří Havelka, Miroslav Táborský, Martin Stránský, Jan Hrušínský, či Petr Vondráček.

  Foto © Depositphotos/ContinentalFilm/Magicbox/Saturn

Súvisiace články