Skryté čísla

13.6.2017|Martin Černický|

Tohtoročná oscarová sezóna priniesla slušnú kvalitatívnu nádielku, kde si každý mohol nájsť to svoje. Skryté čísla naviac zabodovali aj u divákov a zaradili sa k najúspešnejším filmom celého výberu. Niet sa čomu diviť – kombinácia silnej témy a zrozumiteľného posolstva, zaobalená v ľúbivom hollywwodskom šate je niečo, na čo publikum počuje.

Skryté čísla sú  dobovým filmom zasadeným do šesťdesiatych rokov minulého storočia. Doba bola iná ako dnes a v Amerike to platilo možno aj dvojnásobne. Hoci bolo otroctvo zrušené pred vyše sto rokmi, rasová segregácia na niektorých územiach stále pretrvávala. Inak tomu nebolo ani vo Virginii. Práve tam je zasadený dej snímky, ktorý sa začína naplno odvíjať príchodom troch černošských žien do výskumného centra NASA v Hamptone. Týmito ženami sú Katherine Johnson, Mary Jackson a Dorothy Vaughan, ktoré sa nezmazateľným písmom zapísali do histórie agentúry a výraznou mierou prispeli k rozvoju vesmírneho programu. No ešte predtým ich všetci museli začať brať naozaj vážne a ako seberovných pracovníkov.

Áno, Skryté čísla sú inšpirované skutočnými udalosťami. Udalosťami, respektíve životnými osudmi osôb nám neveľmi známymi, no skutočnosti nemusíte vôbec vedieť, kto boli tie tri spomínané ženy a ani vedieť, ako to s nimi bolo naozaj. Aj pokiaľ ste náhodou na opačnom konci barikády a výraznejšie sa zaujímate o históriu NASA, zážitku to nemôže výrazne uškodiť. Od začiatku je totiž jasné, zhruba akými kľučkami sa bude uberať dej a záver môže prekvapiť snáď len niekoho, kto nikdy v živote nevidel hollywoodsky film. Lenže napriek neskrývanej predvídateľnosti ide o remeselne na jednotku zvládnutú záležitosť, čo si úspech naozaj zaslúži. Pre režírujúceho Theodora Melfiho pritom ide len o druhý celovečerný film, no ten mu s najväčšou pravdepodobnosťou otvorí dvere do prvej ligy. Za to však môže vďačiť aj však scenáru, na ktorom sa priamo podieľal.

Fotogaléria Skryté čísla (2017)Zobraziť fotogalériu »

Najväčšou slabinou snímky je pritom paradoxne určitá scenáristická čiernobielosť, nakoľko počiatočné rozostavenie figúriek na šachovnici sa až do úplného záveru veľmi nezmení. Od začiatku je zrejmé, kto kope za ktorú stranu a k žiadnym zázračným obratom nikdy nedôjde. U negatívnejšie vykreslených bielych postáv ide vlastne len o to, či získajú aspoň aký-taký rešpekt k opačnej strane. No a medzi černošskými charaktermi dokonca nenájdete ani jeden, ktorý by sa výraznejšie vzpieral nálepke kladnej postavy. Lenže inak je všetko na svojom mieste. Všetky tri hrdinky sú dostatočne prekreslenými a zaujímavými individualitami a ich patálie sú podávané nenásilne a nevtieravo. A hoci nechýbajú scény typu, šéf vlastnoručne demolujúci ceduľu označujúcu toaletu pre farebných, film nikdy nespadne do vyloženého gýča. Isté, viaceré dejové zákruty sú  jasné prikrášlené a s realitou nemajú veľa spoločné, no slúžia jasnému účelu – ukázať, že rasová segregácia je hlúposť a ľudia by sa mali nielen profesne posudzovať podľa kvalít a nie farby pleti. Dramatická rovina scenára je skrátka dostatočne funkčná a ide o dôslednú exkurziu do nie až tak dávnej minulosti.

Veľkú zásluhu  na celkových kvalitách má i výborne obsadené  a s chuťou hrajúce ústredné trio. Najväčší priestor má Taraji P. Henson, ako geniálna matematička Katherine, ktorej patrí aj prológ, no na menšej ploche nijak nezaostáva ani Octavia Spencer (Oscar za podobne tematicky ladený film, Farba citov), ba ani najmenej známa z nich, Janelle Monaé. Za zmienku však stoja aj tí ďalší – hlavne Kevin Costner si ako šéf NASA vychutnáva každú minútu na plátne a Kirsten Dunst znova dokazuje, že vie bez problémov zvládať aj opačnú, ako kladnú polohu. Najťažšie to bude mať u viacerých pravdepodobne Jim Parsons, neustále bojujúci s tieňom svojej najslávnejšej roly. No i keď v ňom občas cítiť Sheldona z Teórie veľkého tresku, nemožno mu aspoň uprieť snahu sa z nej vymaniť.

Fotogaléria Skryté čísla (2017)Zobraziť fotogalériu »

Skryté čísla sú, jednoducho povedané, veľmi zručne natočenou drámou a to, že si na ňu o desať a viac rokov možno nespomenie veľa divákov a že možno zapadne s príchodom ďalších podobne ladených snímok, nemusí nikoho zaujímať. Dôležité je to, čo platí teraz. Skryté čísla ubiehajú veľmi príjemne, dokážu i solídne zabaviť, no taktiež i zanechať priestor na zamyslenie sa. A to nie je málo.

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © 20th Century Fox

Súvisiace články