Star Wars: Vzostup Skywalkera

27.12.2019|Robert Herda|

Poviem to na rovinu, som Star Wars fanúšik. Nepatrím však k ľuďom, ktorí by kvôli nostalgii vyzdvihovali prequel trilógiu do nebeských výšin (mám všetky tri filmy rád, avšak rovnako vidím ich chyby a problémy), no a pôvodná sága je pochopiteľne mojím detstvom. Rovnako som sa nikdy nebránil rôznym formám rozšírenia sveta Hviezdnych Vojen, či už prostredníctvom hier, komiksov alebo seriálov. Keď som ešte ako študent na základnej škole v roku 2015 zistil, že do kín mieri úplne nová epizóda, zrejme si viete predstaviť moje obrovské nadšenie, ktoré má sprevádzalo pred i po vydaní snímky. J. J. Abrams slušne rozložil karty na stôl a The Force Awakens sa nieslo na nostalgickej vlne, ktorá mi mimoriadne sadla. Hoci pôvodné ohlasy boli pozitívne, postupne sa našlo množstvo odporcov, no a tí tak trochu na Star Wars pod hlavičkou Disney zanevreli, samozrejme primárne kvôli nástupu obrovskej korporácie, avšak dodnes sa nájdu ľudia, ktorí sa nedokázali zmieriť s prítomnosťou Rey ako ústrednej hrdinky. 

Každopádne až The Last Jedi rozdelil fanúšikov na jeden obrovský a druhý podstatne menší tábor. Zo Star Wars sa z nejakého dôvodu stala enormne nenávidená značka a čokoľvek Rian Johnson urobil bolo automaticky zle. Nikto neocenil nemalé množstvo invencie, absolútne diferentný prístup k doterajšej sérii, bravúrnu vizualizáciu alebo niekoľko dych berúcich scén. Každý videl len zmenu legendárneho Lukea Skywalkera a to väčšine „fanúšikov“ Star Wars stačilo k tomu, aby označovali ôsmu epizódu najhorším filmom z doterajšej ságy. Najmä zásluhou negatívnych reakcií tradičných divákov (kritici boli viac než spokojní) bol opätovne povolaný J. J. Abrams k tomu, aby svojimi scenáristickými cestičkami a hravou réžiou doviedol ságu Skywalker do úspešného finále. Do akej miery sa mu však podarilo splniť neľahkú úlohu? 

Fotogaléria Star Wars: Vzostup Skywalkera (2019)Zobraziť fotogalériu »

Novinka s podtitulom Vzostup Skywalkera sa už od úvodných minút tvári, že predchodca vlastne ani neexistuje (napríklad sa úplne zabúda na to, že Rian Johnson naznačoval nový plameň medzi mladými Padawanmi). Prichádza s tradičným textovým úvodom, v ktorom sa prezrádzajú pomerne zaujímavé informácie a od tohto momentu sa rozbieha nezastaviteľný vlak, na ktorom sa Rey (Daisy Ridley) a Kylo (Adam Driver) spolu s ďalšími charaktermi vezú až do samotného finále. Nechcem vám nič konkrétne prezrádzať, takže pred návštevou kina sa budete musieť uspokojiť s tým, že boje medzi temnou a svetlou stranou pokračujú, pričom sa konečne dozvedáme plnohodnotnejšie fakty o pôvode Rey a rovnako sa vyostruje konflikt medzi ňou a Kylo Renom. A ako už dávnejšie ukážky prezradili, na pole prichádza nový hráč v podobe cisára Palpatina. 

Scenáristom facku! – približne takto som sa občas cítil, keď som neveriacky krútil hlavou nad tým, čo to autori vlastne stvárajú. V jednom filme je totiž obrovské množstvo deja, ktorý by mohol formovať nové trio filmov. Predstavujú sa doteraz nepoznané a, žiaľ, zbytočné charaktery, rozvíjajú sa línie, s ktorými sa malo počítať v predchádzajúcich epizódach a počas toho sa musí ešte pracovať s dvomi najzaujímavejšími postavami tejto trilógie, teda Kylo Renom a mladou Rey. A na to jednoducho snímka, ktorá trvá dve a pol hodiny nemá čas. 

Niektoré zvraty sú diletantsky odbité, zvolené cestičky občas pôsobia nechcene vtipne (postavy zomierajú a znova ožívajú, hneď niekoľkokrát), z nejakého dôvodu dialógy nezriedka nepríjemne škrípu a vyznievajú príliš umelo, určité konflikty nesvedčia žiadnemu účelu a v deji sa vyskytujú bez akéhokoľvek opodstatnenia. Dokonca i obrovský návrat zlovestného cisára pôsobí ako z núdze cnosť a vo finále je vlastne tak minoritným charakterom, že by sme sa bez neho pokojne zaobišli. 

A potom sa z ničoho nič ocitáme v situácii, kedy chcem vyskočiť zo sedačky a hrdo zakričať, že patrím k Star Wars fanúšikom. Naozaj, silné emócie, romantika i napätie medzi spomínanými ústrednými protagonistami fungujú, niekedy doslova cítite prúdenie povestnej Sily. Nechýba tomu osudovosť, bojíte sa o postavy, z napätia a strachu o ich život vám bije srdce a skutočne máte zo snímky veľmi dobrý pocit. Bohužiaľ, takéto momenty sa naprieč celým filmom striedajú s tými hlúpymi a vzniká z toho prazvláštny pokrm, ktorý nie je vyložene nechutný, má v sebe ingrediencie tých najlepších akostí, avšak niekto (v tomto prípade scenáristické kvarteto, kde sa okrem Abramsa objavujú tvorcovia nového Jurského sveta, či autor Justice League) do toho primiešal súčasti, ktoré tam rozhodne nepatria. 

Bohužiaľ, tentokrát som mal pocit, že Abrams zlyháva aj ako režisér, prípadne si kameraman robil, čo sa mu zachcelo. Áno, najmä súboje so svetelnými mečmi sú nasnímané snáď až príliš kontaktne, takže vidíte síce tváre postáv, ale o vizuálne úchvatných zbraniach sa vám môže iba snívať. Tento problém pritom nastáva opakovane a mňa mrzí, že tým stráca práca choreografov, ktorí hercov učili a aj samotná akčná scéna. Veď si skúste predstaviť, že by ste sa pri legendárnom dueli Darth Maula, Obi-Wana Kenobiho a Qui-Gon Jinna za sprievodu Duel of Fates dívali výhradne na ich výraz tváre. Úchvatné zábery z diaľky pritom vďaka dynamickému prostrediu dodávajú celej scéne spád, nechajú vyniknúť všetky poctivo natrénované pohyby, ktoré sú síce menej efektné ako divoké sekanie z tretej epizódy, avšak stále dostatočne pútavé. Avšak aby som filmu nekrivdil, v jednej konkrétnej situácii prichádza s šikovnou vizuálnou perličkou, ktorá sa zapíše do hlavy. 

Dobrodružnejšie pasáže s Finnom (John Boyega) a Poe Dameronom (Oscar Isaac) sú už na tom podstatne horšie. Zasa raz sa ani jedna časť z tohto dua nedočkala zaujímavého momentu, o nejakom vývoji ani nemožno hovoriť a to napriek tomu, že sa Finn v epizóde siedmej javil ako potencionálne zaujímavý charakter. Najmä v bojových sekvenciách, kedy duo strieľa po všemožných protivníkoch sa prejavuje absolútne zlyhanie v rámci akéhokoľvek vzbudenia záujmu. Na týchto postavách vám jednoducho ani trochu nezáleží a navyše sa nie je príliš na čo pozerať. Také obliehanie v Rouge One je svojou dynamikou, napätím a adekvátnym nasnímaním na úplne inej úrovni, než akákoľvek strelecká sekvencia prítomná v deviatej epizóde. Pri priamom porovnávaní vás omnoho viacej zaujímajú starí známi roboti R2-D2 a C3PO, ktorí spolu s Chewbaccom vytvárajú príjemnú komickú zložku a aspoň na pár momentov umožňujú zabudnúť na nepríjemnú nudu. 

Fotogaléria Star Wars: Vzostup Skywalkera (2019)Zobraziť fotogalériu »

Je pre mňa smutné, že nateraz posledné Star Wars dopadlo práve takto. Jednak kvôli tomu, že mám najnovšiu trilógiu naozaj rád a okrem toho je deviata epizóda prezentovaná ako zavŕšenie Skywalker ságy. V konečnom dôsledku sa však jedná o polarizujúcu snímku, ktorá naprieč svojou minutážou balansuje medzi science fiction eposom, ktorý do ságy zapadá a banálnou prehliadkou trikov, ktorá sa svojím scenárom pohybuje na úrovni niektorých mdlých komiksových záležitostí, pričom tie sa častokrát topia v neschopnosti zaujať diváka a udržať jeho pozornosť zmysluplným plynutím príbehového diania. Vzostup Skywalkera je plný balastu, urýchlených dejových situácii, nezriedka hrozných scenáristických cestičiek, prípadne línií, s ktorými sa malo pracovať už dávno v epizóde siedmej a tu mali len vrcholiť, keďže vďaka šialenému tempu sa všetko odbije v priebehu pár minút a snímka nemá na nič poriadne čas (za nechválnu zmienku určite stojí odhalenie špióna).

Sme svedkami očakávaných zvratov, zbytočného klišé, vykonštruovaných konfliktov. Na druhej strane som sa ako fanúšik predošlých dvoch epizód dočkal aj osudovosti, v ojedinelých prípadoch zaujímavého vývoja postáv, fantastických exteriérových scén, niekoľkých parádnych záberov počas veľkolepých súbojov, samozrejme častokrát za sprievodu Willamsovej dokonalej hudby. Nešťastný scenár a príležitostne zlyhávajúca réžia zostávajú kameňom úrazu a vďaka tomu sú i tie najlepšie momenty (reminiscencia známych Jediov) degradované na mierne nadpriemernú rozprávkovú jazdu, ktorá ako celok ďaleko zaostáva za pompéznou ukážkou z októbra roku 2019. May the Force be with us a dúfajme, že budúca trilógia, ktorá sa popýši minimálne identickým potenciálom ako tá súčasná, sa dočká reprezentatívnejšieho záveru. 

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © Saturn Entertainment

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...