Do kín mieria štyri nové filmy, medzi nimi aj FREM, Malý Joe, či Kým sa skoční leto

17.9.2020|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín štyri nové snímky. Z pohľadu produkcii je to zaujímavý mix USA, Česko-Slovenska, Austrálie a britsko-nemecko-rakúskej koprodukcie. Z pohľadu žánrov uvidíme rodinnú komédiu, jednu klubovú dramédiu, jednu mysterióznu indie drámu a bude aj zaujímavý dokument.

Hollywoodskym filmom týždňa je komédia od režiséra Tima Hilla, Ako dostať deda z domu (War with Granda). Filmovými hviezdami nabitá rodinná komédia o neľútostnej vojne vnuka a jeho starého otca, ktorého hrá Robert De Niro. Peter je nadšený, keď sa dozvie, že dedko Ed bude bývať s ním a jeho rodinou v jednom dome. Ale len do chvíle, kým sa Ed nepresťahuje do jeho detskej izby. Peter sa svojho kráľovstva nemieni len tak ľahko vzdať a s pomocou kamarátov vymýšľa najrôznejšie spôsoby, ako starkého vyštvať z domu. Dedo sa však len tak ľahko nevzdáva a začne plánovať odvetu. Do vojny sa zapletú aj Uma Thurman, Christopher Walken a nestarnúca Jane Seymour.

Peter toho so svojím starým otcom prežil veľa, vždy mali k sebe blízko a obaja sa pôvodne tešili, že budú bývať spolu. No trochu sa prepočítali. Dedkovi má totiž Peter prepustiť svoju izbu – svoje teritórium, svoje výsostné kráľovstvo. Staré priateľstvo je v okamihu zabudnuté a z deda sa stáva nepriateľ číslo jeden, ktorý musí za každú cenu preč z domu. Peter vyhlási vojnu bez zľutovania a nachystá na svojho dedka sériu majstrovsky naplánovaných pascí. Väčšina starých otcov by sa po toľkých kanadských žartíkoch radšej pobrala do domova dôchodcov, ale tento dedo je tvrdší, ako vyzerá. Rozhodne sa nevzdá, prijme vojnový stav ako výzvu a pustí sa do boja. Akciu strieda protiakcia, po každom zákernom útoku prichádza ešte zákernejšia odpoveď. Boje sa stupňujú, no víťaz môže byť len jeden. Vojna sa rozhodne na veľkej trampolíne, kam si Peter privedie posily zo školy a dedo posily narodené pred mnohými rokmi…

Boje o osud sveta, vesmíru alebo ďalekých galaxií, súboje gladiátorov, terminátorov či titanov, to všetko je nič v porovnaní s tým, keď je v hre vaša detská izba a proti vám stojí nepriateľ s tvárou Roberta De Nira. Ako „foter“ robil peklo zo života Benovi Stillerovi, ako dedo je to ešte drsnejší protivník. Po boku De Nira, Thurman, Walkena a Seymour si zahrali aj Oakes Fegley, Cheech Marin, Veronica Alicino, James Martin Kelly, Rob Riggle, Laura Marano, či Colin Ford. 

Svetovú premiéru mal na tohtoročnom MFF Berlinale. Dnes dokument FREM od režisérky Viery Čákanyovej prichádza do našej oficiálnej kino-distribúcie. Film je reakciou na súčasnú vlnu posthumanistického myslenia spôsobeného rozvojom technológií a umelej inteligencie rovnako ako klimatickou krízou. Ľudský druh si začína uvedomovať svoju nedôležitosť a pominuteľnosť a ľudská identita sa ocitá v kríze. Snímka FREM sa pokúša tento pocit reflektovať a vytvárať odľudštený a odcudzený pohľad na krajinu a prírodu za hranicami ľudského vnímania skutočnosti. Kusé myšlienky a útržky dialógov, rôznorodá hudba prerušovaná ruchmi a glitchmi a zdanlivo zmätená, neukotvená kamera vytvárajú znepokojivú filozofickú úvahu nad limitmi antropocentrického myslenia. „Nakrúcanie tohto filmu bola v každom ohľade extrémna skúsenosť, a to nielen fyzická, pretože sme nakrúcali na Antarktíde. Musela som myslieť nemysliteľné. Nechať za sebou väzenie antropomorfizmu. Prestať byť človekom.” Viera Čákanyová

Režisérka Shannon Murphy nám predstaví jeden z klubových filmov roka, dramédiu Kým sa skončí leto (Babyteeth). Život je krásny aj preto, že sa nedá naplánovať. Keď sa šestnásťročná Milla zamiluje do problémového Mosesa, je to pre jej rodičov nočná mora. Prvé stretnutie s láskou ale prebúdza v chorej Mille novú chuť do života a jej energia a túžba objavovať otočí celú rodinu hore nohami. Milla začne svojmu prekvapenému  okoliu ukazovať, ako prežiť každú minútu naplno. Tradičné pravidlá a morálne poučky letia do koša a rodičia sa rozhodnú dať veciam voľný priebeh. S ľahkosťou a originálnym humorom pretkaná austrálska dráma sa stala diváckym hitom minuloročného MFF Benátky, odkiaľ si film odniesol niekoľko cien. V hlavných úlohách výborná Eliza Scanlen, či Michelle Lotters, Toby Wallace, Sora Wakaki, Renee Billing, Zack Grech, Essie Davis a Ben Mendelsohn.

Film Kým sa skončí leto sa bude premietať s animovaným pred-filmom Poetika Anima.


Posledným novým filmom tretieho septembrového týždňa je mysteriózna indie dráma Malý Joe (Little Joe) od režisérky Jessici Hausner. „Šťastie je biznis.“ Alice je slobodná matka naplno oddaná svojej práci – genetickému inžinierstvu nových rastlinných druhov. Pred blížiacim sa veľtrhom sa jej podarí vyvinúť zvláštnu karmínovú rastlinku, ktorá ja pozoruhodná nielen svojou krásou, ale aj terapeutickou hodnotou: pokiaľ je udržovaná pri ideálnej teplote, poriadne zalievaná a pekne sa k nej prihovára, prináša svojmu majiteľovi pocit šťastia. Pre výčitky, že svojmu synovi Joeovi Alice nevenuje, kvôli práci, toľko lásky a starostlivosti, koľko by chcela, poruší Alice firemné nariadenie a prinesie mu jednu rastlinku domov. Zatiaľ, čo Malý Joe, ako rastlinku spoločne pomenovali, pomaly ale iste rastie do krásy, jej uvoľňujúce účinky sa prejavia trochu inak, ako by sa očakávalo... Film na MFF Cannes 2019 súťažil o Zlatú palmu a získal cenu pre najlepšiu herečku a to pre Emily Beecham v hlavnej úlohe. Okrem nej si vo filme zahrali aj Ben Whishaw, Kerry Fox, Kit Connor, Phénix Brossard, David Wilmot, Sebastian Hülk, či Lindsay Duncan. 

  Foto © Bonton/ASFK/Film Europe/Film Expanded

Súvisiace články