Od dnes v kinách osem nových filmov – Black Widow, Annette, Delete History, či Biela na bielej

8.7.2021|Ivet Kollárová|

Druhý júlový týždeň privíta v kinách osem mimoriadnych snímok. Hollywoodskym ťahákom je dlho-očakávaná Marvelovka v réžii Cate Shortland, Black Widow. Nová akčná marvelovka prináša svojím fanúšikom príbeh postavy Black Widow alias Natashi Romanoff v časovej príbehovej línii zasedenej medzi filmami Captain America: Občianska vojna a Avengers: Nekonečná vojna. V akčnom špionážnom thriller od Marvel studios “Black Widow” je Natasha Romanoff pod vplyvom udalostí a nebezpečného sprisahania konfrontovaná so svojimi temnejšími stránkami osobnosti, ktoré majú významné väzby na jej temnú minulosť. Prenasledovaná temnou silou, ktorá sa nezastaví pred ničím, aby ju zlomila a zničila sa Natasha musí vysporiadať so svojou temnou históriou špióna a tiež aj zničenými a rozbitými vzťahmi, ktoré ju prenasledujú dávno predtým, ako sa stala Avengerom.

V roli čiernej vody sa opäť predstavuje Scarlett Johansson, ktorú hrala túto charizmatickú postavu už vo viacerých filmoch z Marvel cinematic universe. “Myslím si, že od samého začiatku, keď sme prvýkrát začali hovoriť o tom, že budeme robiť tento samostatný film o Black widow, tak sme chceli ísť naozaj hlboko a byť odvážni,” hovorí Scarlett Johansson. “Keďže som túto postavu hral skoro desať rokov, chcela som sa uistiť, že to bude umelecky a kreatívne obohacujúce tak pre mňa, ako aj pre fanúšikov.” V dalších úlohách sa predstavia Florence Pugh ako Yelena, David Harbour stvárňuje Alexeja/The Red Guardian a Rachel Weisz je Melina a to v réžii Cate Shortland “Black Widow” je prvým filmom zo štvrtej fázy Marvel Cinematic Universe. 

Klubová scéna má v druhý júlový týždeň zastúpenie hneď niekoľkými filmami. Jedným z nich je francúzska dramédia Delete History (Effacer l’historique) od dvojice tvorcov Benoît Delépine a Gustave Kervern. Natočiť, vymazať, oľutovať. Traja priatelia sa rozhodnú bojovať proti technologickým gigantom. Možno sú už od začiatku porazení, ale človek nikdy nevie...

Traja susedia z predmestia sa vyrovnávajú s dôsledkami moderného sveta sociálnych médií. Marie, ktorá žije z rodinných prídavkov svojho manžela, sa obáva straty synovej úcty kvôli sexuálnej nahrávke. Bertrand nevie povedať nie reklamným hovorom a bojuje za ochranu svojej dcéry, ktorá je šikanovaná na sociálnych sieťach. Christine, potom, čo stratila všetko kvôli svojej závislosti na televíznych seriáloch, sa čuduje, prečo sa jej hodnotenie ako vodiča Uberu nezvyšuje. Títo traja osamelí bojovníci nedokážu nájsť riešenie svojich problémov sami, až kým nespoja sily, aby vyhlásili vojnu technologickým gigantom. Delete History je komédia, ktorá zachytáva realitu 21. storočia spôsobom, aký má len niekoľko ďalších filmov: neexistuje v ňom história ani príbehy ani ľavica ani pravica. Namiesto fyzického šéfa, ktorý si vynucuje našu poslušnosť, nás ovláda neviditeľný cloud chrliaci dáta a pohlcujúci našu identitu. Tento film od Delépina a Kerverna je empatickou poctou tým, ktorí „zostávajú pozadu“, ktorí nám všetkým a nášmu vnímaniu reality nastavujú zrkadlo.

V hlavných úlohách Blanche Gardin, Denis Podalydès, Corinne Masiero, Vincent Lacoste, Benoît Poelvoorde, Jackie Berroyer, Jean-Louis Barcelona, Jean Dujardin, Jo Dahan, Philippe Rebbot, Bouli Lanners, Avant Strangel, Denis O'Hare, či Gustave Kervern.

Ďalšia filmová lahôdka prichádza od režiséra Leosa Caraxa a to v podobe muzikálu Annette. Stand-up komik Henry sa zamiluje do Ann, svetoznámej opernej speváčky. Ich život sa obráti naruby, keď sa im narodí tajomné dievčatko Annette s výnimočným darom. Dlho očakávaný muzikál vizionárskeho režiséra Leosa Caraxa s hudbou kapely Sparks odštartoval tohtoročný ročník festivalu v Cannes. Divákov vezme na nevšednú cestu plnú lásky, vášne a slávy. V hlavných úlohách Adam Driver, Marion Cotillard, či Simon Helberg. 

Pre deti je tento týždeň pripravená animovaná rozprávka Červená črievička a sedem statočných (Red Shoes and the 7 Dwarfs) v réžii Sung-ho Honga. Baculka Snehulienka nájde pár kúzelných červených črievičiek, ktoré ju premenia na chudučkú krásavicu. Má to ale jeden háčik! Črievičky patria zlej čarodejnici. Akoby nestačilo, že má Snehulienka plné ruky práce s ježibabou, do cesty sa jej musí ešte pripliesť sedem neodbytných trpaslíkov, ktorí od nej chcú pusu. Pokiaľ totiž títo zelení krpci dostanú bozk od krásnej ženy, bude zrušená ich kliatba a z nich sa znovu stanú udatní princovia. Ale čo je vlastne krása? Pochopí Snehulienka a jej sedem statočných spoločníkov, čo krása skutočne znamená? Film sa premieta so slovenským dabingom. 

Od dnes v kinách aj kreatívny dokument od dvojice Vít Klusák a Filip Remunda, JAK BŮH HLEDAL KARLA/ONCE UPON A TIME IN POLAND. Čo sa stane, keď je predstaviteľ najateistickejšieho národa v Európe vyslaný do najpobožnejšej zeme Európskej únie, Poľska? Dokument v štýle Borata o dvoch susediacich štátoch s odlišným pohľadom na náboženstvo.

Komediálna road movie, v ktorej česko-slovenský filmový štáb vyráža na letnú cestu po Poľsku aby spoznal poľského Boha a vieru v neho. Ako je možné, že uprostred Európy vedľa seba existujú dva národy, ktoré sú si v mnohom blízke a zároveň vzdialené: Česi, programoví bezverci a Poliaci, ktorí sa rodia ako zaregistrovaní katolíci? A kde v tom všetkom stoja Slováci? Portrét rozdielnych mentalít troch európskych národov, ktoré hľadajú spoločnú reč nad tým najpodstatnejším, zmyslom života. Vo filme si zahrali Karel Žalud, Kateřina Peklová, Karolina Błażejczak, Martin Matiášek, Michal Gábor Kamera: Vít Klusák, Martin Matiášek, či Martin Tokár. 

Ďalší česko-slovenský film, ktorý si môžeme od dnes pozrieť v kinách je gangster komédia od režiséra Adama Hobzika s názvom Ubal a Zmiz. Každý dokonalý plán sa môže posrať. Bláznivá nočná jazda, v ktorej ide o veľké peniaze, podivné kšefty s balíkom trávy a aj o sekanie malíčkov. V priebehu jedného dňa, jednej šialenej noci a v jednom meste sa odohráva komédia Ubal a zmizni. Traja kamaráti, Mireček, Vilém a Dužan, si privyrábajú pestovaním a predajom kvalitnej trávy. Až raz dostanú ponuku, ktorá sa neodmieta: predať kompletnú úrodu za jednu noc. Avšak keď uzavrú obchod s nebezpečným Bulharom a jeho pravou rukou, zisťujú, že im niekto ako naschvál vykradol skleník. Majú iba pár hodín na to, aby zachránili nielen kšeft roku, ale aj svoje malíčky.

Dvaja policajti zo starej školy boli suspendovaní. Prvý z nich sa správa ako psychopat a druhý je totálne vyhorený, takže keď prídu so žiadosťou o návrat k polícii, sú svojimi nadriadenými rázne odmietnutí. Aby získali naspať svoju prácu a česť, rozhodnú sa na vlastnú päsť pátrať po kufríku plnom vzácneho materiálu a rozhodne pri tom neberú žiadne ohľady. André je rocker, ale má problém. Podpísal zmluvu, v ktorej sa zaväzuje k natočeniu troch popových albumov pre teenagerov. André sa na verejnosti tvári ako suverénna hviezda, ale vnútri sa ide zblázniť. Celý svoj byt, auto aj slávu by vymenil za jednu naozajstnú rockerskú noc. A presne to sa mu splní, keď si na letisku omylom vezme cudzí kufor.

Poprepletaný príbeh filmu Ubal a zmizni s mnohými prekvapivými zvratmi sa vyznačuje humorom aj štylizáciou. Mafiáni sa v ňom odsekávajú malíčky, pražský Žižkov pripomína Bronx a tri hlavné príbehy filmu spojuje jedna téma – túžba žiť podľa vlastných pravidiel. Charakter filmu približuje jeho tvorca Adam Hobzik: „Tento žáner mi príde veľmi hravý. Je to ako komiks, znesie strašne veľa. Môže byť absurdný, vtipný, akčný, štylizovaný. A presne takýto som chcel svoj prvý film. Vždy som si hovoril, že u svojho debutu sa chcem hlavne baviť, a pekne sa na ňom vyblázniť.“ V hlavných úlohách Matouš Ruml, Janek Gregor, Duy Anh Tran, Predrag Bjelac, Karel Dobrý, Marek Lambora, Martin Hofmann, Leoš Noha, Radim Fiala, Tomáš Matonoha, Ernesto Čekan, Šarlota Frantinová, Ha Thanh Špetlíková, Lucie Benešová, Andrea Hoffmannová, či Pavel Ponocný.

So zaujímavým dokumentom sa do kín vracia aj slovenská režisérka Viera Čákanyová, Biela na bielej. Film formou videodenníka dokumentuje pobyt režisérky na poľskej antarktickej stanici, kde v roku 2017 nakrúcala snímku FREM (2019), ktorej hlavnou postavou je umelá neurónová sieť. Počas pobytu vedie autorka chatové konverzácie s umelou inteligenciou, ktoré sa dotýkajú povahy filmu, umenia a zmyslu života a odhaľujú spôsob myslenia oprostený od ľudskosti a emocionality, nútiaci k hlbokej introspekcii. Vo filme je zachytený súboj s vlastným telom a mysľou v extrémnych podmienkach. Biela na bielej je pokus o vyjadrenie zážitku dočasného pozorovateľa, ktorý sa ocitne v nepoškvrnenej prírode — monumentálnej, krásnej a indiferentnej zároveň.

Po filme FREM na tému umelej inteligencie reaguje režisérka v najnovšej snímke osobnejšou formou a smerom k divákom vznáša zásadné otázky, ktoré v nej tento extrémny zážitok z nakrúcania vyvolal. „Ako sa dá myslieť niečo principiálne neľudské? Nakrúcam film o umelej inteligencii, ale je to čoraz ťažšie, absurdnejšie. Antarktická krajina funguje ako droga. Chodím v bielej tme a hľadám pocit úľavy? Som hmota s vedomím, ďaleko od termodynamickej rovnováhy. To je jediné, o čom viem podať správu,” hovorí režisérka a zároveň producentka filmu Viera Čákanyová o Bielej na bielej.

V kinách uvidíme aj austrálsky hraný film, komédiu Skráť to, zlato (Long Story Short) v réžii Josha Lawsona. Láska mu preteká pomedzi prsty. Rafe Spall (Dobrý ročník, Jednotka příliš rychlého nasazení, Jurský svět: Zánik říše) ako hlavná postava romantickej komédie Skráť to, zlato. Ako by ste žili svoj život, keby každý váš rok trval len niekoľko minút? Teddy je notorický leňoch. Jeho dni sú väčšinou jeden za druhým naplnené nudou a flákaním. Stretnutie s tajomnou cudzinkou však všetko zmení. Z jeho života sa stáva, doslova chvíľková záležitosť. 

Ráno po svadbe s milovanou Leannou sa Teddy zobudí a skôr ako sa nadeje, zistí, že po pár minutách jeho život skočil o rok do predu. Majú deň prvého výročia ich svadby a Leanna má krátko před pôrodom. Teddymu prešiel rok, ktorý si nepamätá, že by prežil. Jeho život sa rozpadá a pre Teddyho začínajú šialené preteky s časom. S pomocou svojho najlepšieho priateľa Sama sa Teddy snaží počas pár chvíľok dať dohromady všetko čo sa pokazilo. Musí sa naučiť žiť svoj život vo vzácnych okamžikoch, aby získal späť ženu, ktorú miluje i keď by to malo byť i len na pár sekúnd…. Romantická komédia Skráť to, zlato režiséra, scenáristu a herca Joshe Lawsona s ľahkosťou a odzbrojujúcim vtipom rozpráva o tom, že každý okamžik v živote za niečo stojí. Okrem Spalla si vo filme zahrali aj Zahra Newman Josh Lawson, Ronny Chieng, Noni Hazlehurst, Dena Kaplan a další. 

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články