Sedem nových filmov od dnes v kinách – Escape Room 2, Space Jam 2, či Zabijakov osobný strážca 2

15.7.2021|Ivet Kollárová|

Polovicu letného mesiaca júl máme takmer za sebou a s ním aj bohatú nádielku filmov pripravených na tento rok. Neobyčajne silné filmové leto pokračuje aj v tretí júlový týždeň, kedy v kinách privítame sedem nových filmov. Režisér Adam Robitel sa vracia na plátna kín s pokračovaním svojho hororového hitu z roku 2019 s názvom Escape Room: Niet úniku (Escape Room 2). Film je pokračovaním psychologického thrilleru, ktorý zaujal hororové publikum po celom svete. Tentokrát sa nič netušiaca skupina šiestich ľudí ocitne uzamknutá v ďalšej sérii únikových miestností. Postupne odhaľujú, čo ich spája, aby sa im podarilo prežiť.... pričom zisťujú, že túto hru už raz hrali. V hlavných úlohách Taylor Russell, Logan Miller, Isabelle Fuhrman, Thomas Cocquerell, Holand Roden, Carlito Olivero, Indya Moore, či Deborah Ann Woll.

Od dvojice režisérov David Silverman a Raymong S. Persi a troch scenáristov kresleného seriálu Simsonovci prichádza na plátna kín animovaná rozprávka Chlpáčikovia (Extinct). OPka a  ED sú súrodenci patriaci do živočíšneho druhu chlpáčikov. Chlpaté zvieratká, ktoré vyzerajú ako šištičky,  žijúce na Galapágoch v roku 1835. Ed je namosúrený pesimista a Opka nadmieru energická neustále okolo seba vytvárajúca chaos. Opka  s Edom narazia na záhadný kvet, ktorý ich po roztvorení, vtiahne do časového portálu, z ktorého sa vynoria v dome v modernom Šanghaji. Zoznámia sa tu s Clarancom, rozkošným, malým psíkom. 

Clarance sa im snaží pomôcť pochopiť, na akom mieste a v akom čase sa nachádzajú. Zoberie ich do múzea, kde s hrôzou zistia, že chlpáčikovia vymreli v roku 1835. Opka a Ed si uvedomia, že sa musia vrátiť a svoj druh zachrániť. Trojica sa pomocou iného časového kvetu dopraví  na miesto, ktoré existuje  mimo priestoru a času. Nanešťastie, Opka a Ed spôsobia ďalšiu nehodu, ktorou dostanú Claranca na neznáme mieste do neznámeho času. Opka a Ed nevedia, čo robiť, a vtom sa zoznámia s Nevyhynutými, s rodinou čudných, vyhynutých tvorov, ktoré už celú večnosť žijú v bezpečí Časového terminálu. 

Opka si uvedomí, že za všetko môže ona, a sama vyráža domov späť do roku 1835, aby varovala ostatných chlpáčikov pred vyhynutím. Na ostrove sa znenazdania objaví Clarance, a vyjde najavo, že on je dôvodom, prečo chlpáčikovia vyhynuli. Už sa zdá, že Opka a chlpáčikovia stratili všetku nádej, keď vtom sa na scéne zjaví Ed spolu s Nevyhynutými, a zabránia katastrofe. Z Opky a Eda sa pre chlpáčikov  nakoniec stanú hrdinovia a chlpáčikovia zostanú žiť medzi ľuďmi na večné veky. Film sa premieta so slovenským dabingom.

Dnes prichádza do kín aj letná (b)romanca, ktorá sa vyhýba klišé a banalitám. Režisér Guillaume Brac s ľahkosťou prepája tradíciu francúzskej novej vlny s americkou buddy komédiou v snímke s názvom Na palubu! (Á l’abordage). Mala to byť jednorazová spolujazda, ale všetko sa skomplikovalo už v Paríži, kde namiesto očakávaných slečien obsadili sedadlá Edouardovho auta zavalitý dobrák Chérif a zhovorčivý frajer Félix... Úzkostlivý mamičkin maznáčik sa za volantom stáva pasažierom Félixovho romantického nápadu prekvapiť na vidieku dievča, s ktorým prežil krátky letný románik. Trio symbolicky stroskotá v idylických kulisách divokej rieky a prázdninového kempu na juhu Francúzska. Vo filme Guillaumea Braca sa vtipne prelínajú prvky buddy komédie a neokázalej civilnosti klasika francúzskej novej vlny Erica Rohmera. Poetický film Na palubu! rozpráva o sile nečakaného priateľstva, plachých romanciach a bolestivých ranách, ktoré sa v žiary horúceho leta buď rýchlo zahoja, alebo už nikdy nezmiznú; o čase dospievania, keď je všetko zdanlivo len akože, ale v skutočnosti je to naozaj. Vo filme si zahrali Éric Nantchouang, Salif Cissé, Édouard Sulpice, Asma Messaoudene, Ana Blagojevic, Martin Mesner, či Lucie Gallo.

Po 25 rokoch sa animovaný Looney Tunes vracajú na basketbalovú palubovku v zápase roka vo filme v réžii Malcolma D. Leeho, Space Jam: Nová legenda (Space Jam: A New Legacy). LeBron James, svetoznáma basketbalová legenda, zažije na plátnach kín epické dobrodružstvo po boku Bugsa Bunnyho a ďalších animovaných postavičiek! Po tom, čo jeho syna uväznia v digitálnom svete, LeBron musí vybojovať jeho prepustenie v basketbalovom zápase. S takým bláznivým tímom, aký tvoria hrdinovia sveta Looney Tunes, to však nebude mať vôbec jednoduché... okrem LeBrona vo filme uvidíme aj Dona Cheadlera, Khrisa Davisa, Sonequau Martin-Green, Cedrica Joea, či ďalších znýmych basketbalistov Damiana Lillard,  Anthonyho Davisa, Dianu Taurasi, Chrisa Paula, Klaya Thompsona, či Kyrie Irvinga. Film sa premieta so slovenským dabingom: Martin Kaprálik, Igor Krempaský, Dušan Cinkota, Jakub Kroner, Bianka Bucková, Michal Kaprálik, Marcel Merčiak, Marián Miezga, Ivan Romančík, Richard Stanke, Zuzana Porubiaková, Bibiana Ondrejková a ďalší.

Tento týždeň v kinách uvidíme aj jeden slovenský dokument a to od režisérky Vladislavy Sárkány Plančíkovej, To ta monarchia. Ľudia sú ako včely – majú med i žihadlo. To ta monarchia je dokumentárna časozberná komédia o súčasných ľuďoch v súčasných časoch. Kolektívny portrét obyvateľov dediny Spišský Hrhov, ktorej meno sa objavilo v The New York Times, je hľadaním odpovede, aké je to ideálne spolužitie a či je možné ho dosiahnuť. V 21. storočí kladieme dôraz na individuálnu sebarealizáciu, čím prichádzame o vedomie spolunáležitosti s tými druhými. Vieme sa potom v čoraz komplexnejšom svete vnímať ako jedno spoločenstvo, ktoré má spoločné ciele, ku ktorým sa však nedokážeme priblížiť ako jednotlivci?

Trochu toho hollywoodskeho lesku zaobstará akčná krimi komédia v réžii Patricka Hughesa, ktorý natočil pokračovanie svojho hitu z roku 2017 s názvom Zabijakov osobný strážca 2 (Hitman’s Wife Bodyguard). Najbizarnejšia filmová dvojica všetkých čias sa vracia aj s „posilami“. Osobný strážca Michael Bryce a nájomný vrah Darius Kincaid sa proti svojej vôli opäť stretávajú pred kamerami a spolu s Kincaidovou ženou musia zachrániť svet pred jedným pomstychtivým šialencom. Spolupráca so zabijakom Kincaidom z predchádzajúceho dielu zanechala na bodygardovi Bryceovi trvalé stopy. Jeho terapeutka mu preto nariadi na čas prísny zákaz používania zbraní a povinný oddych od práce ochrankára. Michael si však zaslúženú dovolenku dlho neužije. Na scénu totiž prichádza zabijakova žena, neslávne známa medzinárodná podvodníčka Sonia Kincaidová, ktorá je ešte drsnejšia, akčnejšia a zábavnejšia ako jej manžel a pre telesného strážcu má pripravenú novú nebezpečnú úlohu. Namiesto pokojného relaxu pri mori čaká na Michaela bláznivý road trip plný automobilových naháňačiek, výbušnín, barových bitiek, ruských gangstrov a talianskej mafie, ktorá je schopná všetkého. To je však ešte len začiatok. „Ostrá trojka“ sa postupne zaplieta do svetového sprisahania, za ktorým stojí psychopatický miliardár s tvárou Antonia Banderasa. Takúto dovolenku by asi žiadny terapeut neschválil…

Pripútajte sa, prosím, čaká vás totiž divoká jazda plná skvelých hlášok, šialených naháňačiek a akčných prestreliek so zbraňami, ale aj tých slovných. Očakávané pokračovanie úspešnej komédie Zabijakov osobný strážca prinesie do kín ešte viac akcie, ešte viac zábavy a ešte viac hviezd. Vo filme si zahrali Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Salma Hayek, Morgan Freeman, Antonio Banderas, Tom Hopper, Frank Grillo, či Richard E. Grant. 

A na záver prehľadu, tento týždeň budeme mať v kinách aj jednu klubovú bizarnosť, ktorá mala svetovú premiéru na MFF Benátky 2020. Režisér Quentin Dupieux natočil experimentálnu komédiu Mucha v kufri (Mandibules). Blbý a blbzzzí. Jean-Gab a Manu, dvaja prostí priatelia, nájdu obriu muchu uviaznutú v kufri auta a rozhodnú sa ju trénovať, aby si s ňou zarobili peniaze. Divoká a surrealistická road-movie od medzinárodne uznávaného režiséra Quentina Dupiexa rozpráva jedinečný komediálny príbeh o priateľstve, veľkých snoch a ešte väčších katastrofách, ktoré sa dali do pohybu objavom obrovskej muchy. V hlavných úlohách Adéle Exarchopoulos, Grégoire Ludig, David Marsais, Roméo Elvis, či Coralie Russier.

  Foto © Itafilm/Magicbox/FilmEurope/ASFK/ContinentalFilm/Bonton/FTop

Súvisiace články