V dnešný premiérový deň prichádza do kín šesť nových filmov, medzi nimi aj Candyman, či Reminiscence

26.8.2021|Ivet Kollárová|

Mesiac august sa s nami v kinách rozlúči so šiestimi novými filmami. Prehľad začneme s rovnomenným rebootom hororu z roku 1992 v réžii režisérky Nii DaCosta, Candyman. Jeho meno poznajú všetci, ale vysloviť si ho netrúfne nikto. Kultový hrdina všetkých strašidelných historiek, ktorého poznávacím znakom je zlovestný hák natretý medom a roj včiel. Stačí ho päťkrát vyvolať pred zrkadlom a on sa objaví - tentokrát v galérii moderného umenia.

Mladý výtvarník Anthony má pocit, že jeho kariéra stagnuje a on potrebuje nový impulz, aby mohol pokračovať v tvorbe. Jedného dňa mu kamarát porozpráva tragický príbeh o tom, ako sa zrodil muž s hákom a prečo začal vraždiť. Anthony je tou legendou úplne fascinovaný a začne pátrať po ďalších okolnostiach. Jeho obrazy zrazu získavajú temný nádych a postupne sa na nich začína objavovať jediná tvár... v hlavných úlohách Yahya Abdul-Mateen II, Teyonah Parris, Nathan Stewart-Jarrett, Colman Domingo, Kyle Kaminsky, Vanessa Williams, Rebecca Spence, či Tony Todd. 

Aj posledný augustový týždeň si prídu na svoje deťúrence a to dvomi rodinnými filmami. Prvý animovaný natočil nemecký režisér Tomar Eshed s názvom Dračia krajina (Dragon Rider). Doba, kedy ľudia a draci žili spoločne v miery, sú dávno minulosťou. Draci sa skrývajú vo vyhnanstve a majú zakázané lietať. Avšak jeden malý strieborný drak Lung už má takéhoto života dosť. Chce spoznať svet a zažiť dobrodružstvo. Keď sa Lung dozvie, že ľudia chcú zničiť aj posledný dračí domov, tajne sa vydá na nebezpečnú cestu, aby svoj rod zachránil. So svojou nerozlučnou kamarátkou Sírankou,  chcú nájsť pradávny domov drakov, bájne miesto s názvom Lom nebies. 

Pri svojom putovaní sa stretnú s malým zlodejom Benom, ktorý sa vydáva za dračieho jazdca, aby ušiel pred políciou. Spoločne sa všetci traja vydajú na nebezpečnú cestu k zasneženým vrcholom sveta a Ben zisťuje, že byť dračím jazdcom je skvelé. Netušia, že najväčšie nebezpečenstvo majú v pätách. Prenasleduje ich nenásytné dračie monštrum, ktorého cieľom je zničiť všetky draky na Zemi. Animované dobrodružstvo Dračia krajina bolo natočené podľa knižného bestselleru spisovateľky Cornelie Funke, ktorého sa celosvetovo predalo viac ako 3 milióny výtlačkov. Film sa u nás premieta v slovenskom znení. V anglickej verzii by sme v hlavných úlohách počuli napríklad Felicity Jones, Freddieho Highmora, či Patricka Stewarta.

Druhý rodinný film natočil český režisér Petr Oukropec s názvom Martin a tajomstvo lesa. Deti zo skautského oddielu trávia svoje letné prázdniny na mieste, ktoré je ukryté uprostred hôr v romantickej lesnej oblasti. Tentokrát však skauti prichádzajú do svojho lesa naposledy. V dôsledku plánu ťažiť tu lítium môže ich divočina navždy zmiznúť...

Hrdinom filmu je 11-ročný Martin, mestský chlapec rozmaznaný civilizačnými vymoženosťami, ktorého jeho otec prihlási do tábora uprostred divočiny, aby zažil „skutočné dobrodružstvo“. Lenže táborové hry Martina vôbec nebavia, radšej by trávil čas so svojím mobilom. V noci sa preto rozhodne z tábora utiecť, les ho však nepustí. Čarovné lesné bytosti trpia nedostatkom vody, ktorá sa ukryla pred „ťažiarmi“. Martinovi sa ukážu, lebo má tri predmety potrebné na ich záchranu. On však bytosti len zištne využije, aby mu pomohli vyhrať v táborovej hre. Keďže Martin svoju časť dohody nesplnil, čarovné tvory mu začnú škodiť, až sa napokon jeho podvodné konanie odhalí pred všetkými v tábore. Martin si uvedomí svoju chybu, postupne si nachádza cestu ku kolektívu a s pomocou dievčatka prezývaného Líška pomôže zachrániť les a vodu pred chamtivými, bezohľadnými dospelými. V hlavných úlohách Tomáš Bambusek, Kristýna Boková, Vasil Fridrich, Ester Geislerová, Václav Hubka, Josefína Krycnerová, Aleš Petráš, či Sebastian Pöthe. 

Dnes má v kinách premiéru aj dokument o kontroverznom fotografovi s názvom Helmut Newton: Nehanebná krása (Helmut Newton: The Bad and the Beautiful) v réžii Geroa von Boehma. Pre niekoho perverzný a mačistický, pre iného geniálny a podvratný. Helmut Newton bol bezpochyby jedným z najvplyvnejších majstrov módnej fotografie, uznávaný, obdivovaný i zatracovaný...

Jeho fotografie žien sú otvorene erotické a vyzývavé a zároveň elegantné a hravé. Tohto roku by berlínsky rodák a svetobežník oslávil stovku; jeho život však v roku 2004 ukončila autonehoda. Newton sa narodil v roku 1920 v židovskej rodine, zažil celý rad historických peripetií 20. storočia, ktoré sa odrazili v jeho diele. V intímnom dokumente Geroa von Boehma vystupujú osobnosti ako Charlotte Rampling, Isabella Rossellini, Catherine Deneuve, Hanna Schygulla, Grace Jones, Marianne Faithfull, Claudia Schiffer, Anna Wintour a skladajú sugestívnu mozaiku života a diela svojrázneho muža, ktorý sa nikdy necítil byť umelcom.

Česká kinematografia bude mať posledný augustový týždeň zastúpenie komédiou od režiséra a spisovateľa Patrika Hartla, Prvok, Šampón, Tečka a Karel, ktorá bola natočená podľa rovnomenného knižného bestsellera. Štyria kamaráti vyhlásia vojnu proti kríze stredného veku tým, že sa rozhodnú plniť odvážne výzvy. Prvou z nich bude vyzliecť sa na verejnosti donaha...

Prvok, Šampón, Tečka a Karel sú dlhoroční kamaráti v strednom veku, ktorí si na triednej stretávke po dvadsiatich rokoch priznajú, že nežijú tak, ako si predstavovali. A rozhodnú sa s tým niečo urobiť. Je možné riešiť krízu stredného veku provokatívnou hrou s takmer nesplniteľnými úlohami? Ako štyridsiatnik zistí, či je naozajstný chlap? Ako zabráni korózii svojich ideálov, rozplynutiu snov a scvrkávaniu semenníkov? Prvok, Šampón, Tečka a Karel sa pokúsia nájsť v sebe odvahu urobiť poriadnu kravinu ako zamlada. Alebo aspoň odvahu hovoriť za všetkých okolností to, čo si naozaj myslia. Kto splní úlohu, nie je „sráč“... 

Vo filme si zahrali Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák, Martin Hofmann, Daniela Kolářová, Zuzana Norisová, Kristýna Boková, Kryštof Hádek, Eva Josefíková, Ľubo Kostelný, Jiří Langmajer, Tomáš Maštalír, Jan Meduna, Taťjana Medvecká, Jiří Mádl, Soňa Norisová, Petra Polnišová, Jitka Schneiderová, Hana Vagnerová, Štěpán Benoni, Nikola Čechová, Marika Sarah Procházková, Sabina Remundová, Terezie Vraspírová, Zuzana Žáková, či Miroslav Lhotka. 

Posledným filmom v prehľade, ktorý dôstojne uzavrie mesiac august je romantický sci-fi thriller od režisérky Lisy Joy, Reminiscence. Nick Bannister je súkromný vyšetrovateľ, ktorý žije minulosťou. Pátra v hlbinách mysle a svojim klientom pomáha získať späť stratené spomienky. Jeho život sa navždy zmení s príchodom novej klientky Mae. Hľadanie a nachádzanie v jej prípade prerastie v niečo viac. A zatiaľ čo Bannister bojuje, aby vypátral pravdu o ženinom náhlom zmiznutí, odhalí násilné sprisahanie a musí si zodpovedať podstatnú otázku - ako ďaleko ste ochotní zájsť, aby ste nestratili tých, ktorých milujete? V hlavných úlohách Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandiwe Newton, Angela Sarafyan, Cliff Curtis, Teri Wyble, Brett Cullen, Daniel Wu, Thomas Francis Murphy, Sam Medina, Han Soto, či Natalie Martinez.

  Foto © Bonton/ContinentalFilm/ForumFilm/Magicbox/Filmtopia

Súvisiace články