Filmy Klan Gucci, U Petrovovcov zúri chrípka, či Milenci počkajú, lockdown vracia online premietania

25.11.2021|Ivet Kollárová|

Opäť raz zažívame jedno veľké a nepekné déjà vu. Skutočne sa veľa na situáciu u nás nedá povedať. Bohužiaľ od dnes 25. novembra je zase na našom území zavedený lockdown, čo znamená, že okrem esenciálnych obchodov sa ostatné prevádzky zatvárajú. Bohužiaľ, patria medzi ne aj kiná, ktoré sa tak na neurčité obdobie opäť raz zahalia do ticha a tmy.

Bez zaujímavých filmov ale určite neostaneme. Viaceré kiná pripravujú návrat online premietaní a na kvalitnú artovú scénu sa môžeme naladiť už dnes, kedy na platforme Edisonline distribučnej spoločnosti Film Europe začínajú tzv. dozvuky prehliadky Be2Can. Filmy ako Titán, Miluj svojho robota, Nitram, Drahí súdruhovia! či Snežiť už nikdy nebude si môžeme vychutnať do pondelka 29. novembra. K dispozícii je lístok na celý online festival, no dajú sa kúpiť aj samostatné vstupenky na jednotlivé dni. 

Na tento týždeň boli pripravené štyri nové filmy, ktoré v kinách snáď uvidíme po skončení tohto stavu. Tí šťastnejší si mohli v stredajšej predpremiére užiť očakávanú životopisnú drámu od režiséra Ridleyho Scotta Klan Gucci (House of Gucci). Klan Gucci je inšpirovaný šokujúcim skutočným príbehom impéria talianskeho módneho domu. Tri desaťročia rodinnej histórie, v ktorej nechýbajú láska, zrada, dekadencia, pomsta ani vražda, skladajú dokopy mozaiku toho, čo všetko so sebou nesie slávna značka Gucci. V hlavných úlohách Adam Driver, Jared Leto, Al Pacino, Jeremy Irons, Lady Gaga, Salma Hayek, Jack Huston, Camille Cottin, Mãdãlina Ghenea, Reeve Carney, Vincent Riotta, Bianca Nappi, Luca Chikovani, či Andrea Bruschi.

Novinka ruského režiséra Kirilla Serebrennikova U Petrovovcov zúri chrípka (Petrovy v grippe) mala premiéru na MFF Cannes 2021. Deň v živote komiksového výtvarníka a jeho rodiny v postsovietskom Rusku. Zatiaľ čo Petrov trpí chrípkou, jeho priateľ Igor ho sprevádza na dlhej prechádzke, kde sa dá unášať medzi fantáziou a realitou.

Halucinačné blúdenie po postsovietskom Rusku. V meste zasiahnutom chrípkovou epidémiou zápasí rodina Petrovovcov s ďalším dňom v krajine, kde minulosť nikdy nie je minulosťou a súčasnosť je presiaknutá chlastom. Mrazivý horúčkovitý sen o násilí a nehe, v ktorom sa veci pod nánosom obyčajnosti menia na celkom neobyčajné. Podľa rovnomenného románu Alexeja Saľnikova. V hlavných úlohách Yuliya Peresild, Yuri Kolokolnikov, Jurij Borisov, Chulpan Khamatova, Alexandra Revenko, Timofej Tribuntsev, Semjon Serzin, či Alexandr Ilin. 

Po ťažších dňoch dobre padne bláznivá komédia. Tento žáner dobre ovládajú Francúzi a my sa môžeme tešiť na film Macher na 30 dní (30 jours max) v réžii Tareka Boudaliho. Režisér, scenárista a hlavná postava v jednej osobe. Tarek Boudali si film napísal, zrežíroval a zahral si policajta Rayana. Tomu lekár oznámi, že od potkana, ktorý ho pri policajnej akcii pohrýzol, dostal smrteľnú chorobu a zostáva mu maximálne 30 dní života. Plachý a neschopný Rayane sa tak konečne odviaže a namiesto vyčkávania na smrť začína svoj život skutočne žiť. Podarí sa mu dostať drogového dealera a získať ženu svojich snov? V hlavných úlohách Tarek Boudali, Philippe Lacheau, Julien Arruti, Vanessa Guide, José Garcia, Marie-Anne Chazel, Reem Kherici, či Nicolas Marié. 

Ďalší žáner, ktorý majú Francúzi v malíčku je dráma so štipkou vášne a napätia. Film Milenci (Amants) natočila režisérka Nicole Garcia. Príbeh sleduje Lisu na dovolenke so svojím manželom, kde stretáva svojho bývalého priateľa a oživuje s ním vášnivý pomer. To však môže viesť k vražde.

Lisa a Simon sú nerozlučná dvojica. Milostná idylka na hranici zákona sa však náhle skončí po nečakanej tragédii spojenej so Simonovou kriminálnou aktivitou. Zo strachu a hanby sa Simon rozhodne utiecť na “koniec sveta”. Bez Lisy. Tá sa prediera životom sama až dokým nestretne staršieho a solventného Léa. Po troch rokoch Lisa s manželom Léom dovolenkuje v luxusnom rezorte na ostrove v indickom oceáne, kde náhodne stretáva Simona. Po traumatickom rozchode sa medzi Lisou a Simonom znovu rozpáli tlejúca láska. Lisa pred manželom zatají svojho ex a začne žiť dvojitý život, v ktorom si vyberá medzi luxusom a pohodlím a vášňou a neistotou. Režisérka Nicole Garcia prináša moderný pohľad na tému milostného trojuholníka s pravidlami filmu noir. K tomu jej napomáhajú aj excelentné herecké výkony Stacy Martin, Pierre Nineyho a Benoît Magimela.

  Foto © Film Europe/Continental Film/Forum Film

Súvisiace články