Do kín prichádza osem nových filmov – Spencer, Spider-Man: Bez domova, či West Side Story

20.1.2022|Ivet Kollárová|

Po dlhých týždňoch sme späť s pravidelným prehľadom nových filmov, ktoré prichádzajú do kín. Našťastie sa neopakuje situácia z pred roka, kedy sme na znovu-otvorenie kín čakali až do mája a tým zbožným mesiacom sa stal už január, resp. jeho druhá polovica. Premiérový deň sa nezmenil, tzn. dnešný štvrtok prichádza do kín slušná porcia nových filmov, z ktorých niektoré boli preložené z konca minulého roka. A aby sme o žiaden film úplne neprišli, naši distribútori upravujú kalendáre a na plátna kín pomaly vypúšťajú film za filmom.

Po víkendových pred-premiérach nového pavúčieho muža, ktorého si prišlo do kín pozrieť cez 28tisíc divákov, sa dnes dostáva do oficiálnej kino-distribúcie u nás dlho a túžobne očakávaný film od štúdii Marvel a Sony Spider-Man: Bez domova (Spider-Man: No Way Home). Film, ktorý predstavuje ukončenie trilógie a zároveň vyvrcholenie všetkých ôsmych filmov o Spider-manovi natočil režisér Jon Watts. Po prvýkrát vo filmovej histórii sa náš priateľský́ sused Spider-Man ocitá́ bez ochrany svojej masky, a tým bez možnosti oddeliť svoj normálny život od nebezpečného života superhrdinu. Po žiadosti o pomoc od Doctora Strangea sa Peter ocitne ešte vo väčšom nebezpečí, a musí tak zistiť čo naozaj znamená byť Spider-Manom. V hlavných úlohách Tom Holland, Zendaya, Jacob Batalon, Benedict Cumberbatch, Marisa Tomei, Jon Favreau, Willem Dafoe, Angourie Rice, J.K. Simmons, Benedict Wong, Rhys Ifans, Alfred Molina, Jamie Foxx, Martin Starr, či Tony Revolori.

Od veľkofilmu k indie filmu s veľkými menami. Čilský režisér Pablo Larraín je známy svojim nekonvenčným štýlom a ukážkovými detailmi, ktoré dokážu zachytiť hĺbku a dušu osobnosti. Vo svojej novinke Spencer nazerá do súkromia, ak to tak môžeme nazvať, Princeznej Diany. Manželstvo princeznej Diany a princa Charlesa už dávno vychladlo. Hoci sa množia klebety o aférach a rozvode, počas vianočných slávností v kráľovninom sídle Sandringham je prikázaný mier. Naplánované je spoločné stolovanie, streľba a lov. Diana túto hru pozná. Tento rok však budú veci úplne iné. SPENCER divákom predstavuje to, čo sa mohlo stať počas tých niekoľkých osudových dní. Film je potenciálnym oscarovským kandidátom, najmä kvôli Kristen Stewart, ktorá bravúrne stvárnila utrápenú Princeznú Dianu. Okrem nej vo filme uvidíme aj Timothyho Spalla, Seana Harrisa, Jacka Farthinga, Stellu Gonet, Amy Manson, či Sally Hawkins.

Na odľahčenie nebude v kinách chýbať ani francúzska komédia, zabavíme sa pri filme Macher na 30 dní (30 jours max). Režisér, scenárista a hlavná postava v jednej osobe. Tarek Boudali si film napísal, zrežíroval a zahral si policajta Rayana. Tomu lekár oznámi, že od potkana, ktorý ho pri policajnej akcii pohrýzol, dostal smrteľnú chorobu a zostáva mu maximálne 30 dní života. Plachý a neschopný Rayane sa tak konečne odviaže a namiesto vyčkávania na smrť začína svoj život skutočne žiť. Podarí sa mu dostať drogového dealera a získať ženu svojich snov? Okrem Boudaliho si vo filme zahrali aj José Garcia, Philippe Lacheau, Vanessa Guide, Marie-Anne Chazel, Julien Arruti, Chantal Ladesou, či Elisa Bacihr Bey.

Od dnes si môžeme v kinách pozrieť aj dva české dokumenty. Režisér Karel Žalud natočil film Budiž voda! Dokument o českom vynáleze s názvom S.A.W.E.R. (Solar-Air-Water-Earth-Resource) popisuje udalosti, ktoré ovplyvňujú, menia a determinujú českú účasť na výstave EXPO 2020. Film o dvojročnej bitke s okolnosťami predstavuje sedem odvážnych českých vedcov, ktorí si vzali do hlavy, že vyrobia prístroj, ktorý dokáže získať zo vzduchu vodu a s jeho pomocou je možné uvažovať o vzniku oáz na púšti. Snímka mapuje zostavenie S.A.W.E.R.u, jeho testovanie v laboratóriách a následne aj v púštnych podmienkach. Je zasadený do širších súvislostí problému s nedostatkom vody v mnohých oblastiach sveta. Český vynález s pomocou slnka získava zo vzduchu vodu a ňou sýti zem – z extrémne vyprahnutého vzduchu dokáže získať až 200 litrov vody denne!

Od režiséra Miloslava Šmídmajera si môžeme ísť pozrieť dokument Milan Kundera. Prečo dielo Milana Kunderu tak zaujalo po celom svete? Prečo odišiel do Francúzska a začal písať vo francúzštine? Čo je za tým, že bránil prekladom svojich posledných románov do češtiny? Prečo sa vyhýba kamerám a publicite? Dokument o Kunderovom diele nás zavedie do jeho rodného Brna, do čias, keď študoval a učil na FAMU, alebo do obdobia normalizácie, kedy mu bolo bránené v tvorbe a nebol vydávaný, hoci už žal úspechy v zahraničí. Napriek tomu uviedol hru Jakub a jeho pán s J. Bartoškom, avšak pod iným menom. V polovici 70. rokov využil pozvanie univerzity v Rennes a začal tam prednášať. V r. 1979 ho české úrady zbavili občianstva. Kundera to komentoval slovami: „Vtedy všetko ovládali Rusi a práve Rusi rozhodli, že už nie som Čech.“ Prezident Mitterand mu udelil francúzske občianstvo. Svoj najslávnejší román Neznesiteľná ľahkosť bytia vydal už ako Francúz. Neskôr však už neudeľoval súhlas so sfilmovaním svojich diel. 

Aj ďalšou snímkou ostávame u českých susedov. Režisérka Lucia Klein Svoboda natočila nekorektnú komédiu Pomstiteľ (Mstitel). Komédia o tom, ako sa pražský herec Anton Dvořák prepije až na planétu Mars. Na svojej ceste Anton príde o prácu, stratí manželku, nájde priateľstvo, ochutná pomstu, stretne sa so svojím stvoriteľom a dodrží sľub, ktorý dal svojmu synovi. Anton je, teda býval, slávny divadelný herec, ale krutý život začal mu do cesty klásť zradné prekážky. Napríklad stoličku alebo dieru, ktoré skúste zvládnuť po štrnástich pivách, vy kreténi. Keď ho riaditeľ divadla vyhodí a jeho manželka chce, aby si našiel prácu, zoberie Anton osud do svojich rúk. A začne piť ešte viac.

Rozbehne sa taká plejáda fantastických zážitkov, výtvarných skvostov a (ne)chcených vtipov, že vám záchvaty smiechu možno už zostanú a budete musieť ísť na smiechovú odvykačku. Srandičky však majú jeden háčik – Antonova manželka sa tomu vôbec nesmeje. A opustí ho i s jeho synom Tomášom, otcovým najväčším obdivovateľom. Anton v zúfalstve (a opitosti) synovi narozpráva, že sa chystá na misiu na Mars, preto je toto obdobie ich života také ťažké. A ťažké obdobie to teda ešte len bude. Až tak, že i let do vesmíru bude proti existencii na Zemi pohoda. Samozrejme, kto iný z všetkéhoschopných Čechov by mal dokázať letieť na Mars než Anton? V hlavných úlohách Daniel Fischer, Jaroslav Dušek, Ivan Franěk, Milan Šteindler, Pavla Tomicová, Petr Čtvrtníček, Hana Vagnerová, Lukáš Pavlásek, Iva Pazderková, Petr Vydra, či Zuzana Bydžovská. 

Od dnes v kinách uvidíme aj ďalší francúzsky rodinný film Viki a jej Mystery (Mystère) od režiséra Denisa Imberta. Stéphane sa rozhodne presťahovať do krásneho pohoria Cantal, aby sa mohol viac zblížiť so svojou 8-ročnou dcérou Viki, ktorá od zmiznutia svojej matky mlčí. Počas prechádzky v lese jej pastier daruje šteniatko menom Mystery, ktoré jej postupne dodá chuť do života. Stéphane však veľmi rýchlo zistí, že zviera je v skutočnosti vlk... Napriek varovaniam a nebezpečenstvu tejto situácie sa nedokáže prinútiť oddeliť svoju dcéru od tohto zdanlivo neškodného chlpatého klbka. Film sa premieta so slovenským dabingom. Hlavné úlohy si zahrali Tchéky Karyo, Marie Gillain, Vincent Elbaz, Shanna Keil, či Eric Elmosnino.

Do oficiálnej kino-distribúcie dnes prichádza aj ďalší potenciálny oscarovský kandidát, muzikál West Side Story podľa scenára od Tonyho Kushnera, držiteľa Pulitzerovej ceny a Tony a v réžii oscarového Stevena Spielberga prináša klasický príbeh rivality a mladej lásky v New Yorku v roku 1957. West Side Story je filmová adaptácia pôvodného predstavenia na Broadwayi z roku 1957. Pôvodnú choreografiu vytvoril Jerome Robbins podľa scenára Arthura Laurentsa, hudbu zložil Leonard Bernstein. Film prináša príbeh lásky  a rivality medzi členmi dvoch teenegerských pouličných gangov Jest a Sharks grupujúcich sa z dvoch rôznych etnických skupín prisťahovalcov z Portorika a potomkami prisťahovalcov z Európy.

„Pred týmto filmom mám z celej svojej kariéry asi najväčší rešpekt. West Side Story je určite najlepšia hudba, aká bola napísaná pre divadlo a ktorú všetci poznáme,“ hovorí Steven Spielberg. „Je to až desivé, keď sa máte pozrieť na také veľdielo inými očami a inou vnímavosťou a zároveň sa nespreneveriť asi najlepšej divadelnej hudbe. Som presvedčený, že výborné príbehy by sa mali rozprávať stále znova a znova, sčasti aj preto, aby odrážali iné perspektívy a momenty v čase produkcie.  West Side Story znamená veľa pre veľa ľudí a ja som nadšený, že mu môžem vdýchnuť nový život a podeliť sa oň s novým publikom.“ Film už stihol získať Zlatý glóbus za najlepší muzikál a herečky v hlavnej a vedľajšej úlohe – Rachel Zegler a Ariana DeBose.

Okrem spomínaných herečiek si vo filme zahrali Ansel Elgort, David Alvarez, Rita Moreno, Corey Stoll, Brian d'Arcy James, Maddie Ziegler, Mike Faist, Ana Isabelle, Jamila Velazquez, Victor Cruz, Kevin Csolak, Victoria Zalipsky, Melania Zalipsky, Ken Holmes, či Ryan Woodle.

  Foto © ContinentalFilm/Itafilm/CinamArt/ForumFilm/ASFK

Súvisiace články