Prehľad filmov na apríl 2022 – Najhorší človek na svete, Severan,Stratené ilúzie,Fantastické zvery 3

4.4.2022|Ivet Kollárová|

Mesiac apríl je považovaný za bláznivý a nie je to len o jeho prvom dni tzv. Dni bláznov. Je pravda, že ostatné dva roky sme sa cítili ako v jednom šialenom nekončiacom aprílovom vtipe, aj keď to nebola tak úplne chyba samotného mesiaca. No späť v plnej sile, mesiac apríl má pre nás pripravených 21 nových filmov, ktoré uvidíme v priebehu štyroch filmových týždňov. V presile sú indie, klubové snímky, ktoré tie veľké, aj hollywoodske prebíjajú v pomere 16:5. Hollywoodskym ťahákom mesiaca je jednoznačne ďalšie pokračovanie vo filmovej sérii Fantastické zvery. Klubovými ťahákmi kľudne môžu byť filmy Najhorší človek na svete, či Stratené ilúzie.

Prvý aprílový týždeň sa rozbehne v kinách naplno hneď so siedmymi novými filmami. Z toho je len jeden hollywoodskej produkcie a síce Disney coming-of-age snímka Keď sa červenám v réžii kanadsko-čínskej režisérky Domee Shi. Príbeh filmu rozpráva o trinásťročnej dievčine Mei, ktorá sa premieňa na obrovskú červenú pandu vždy, keď je rozrušená, čo je bohužiaľ prakticky neustále. Film sa u nás premieta v anglickom origináli s titulkami, aj so slovenským dabingom. 

Nasledujúce dva filmy sme mohli vidieť v rámci prehliadky Créme de la Créme, no ich oficiálna kino-distribúcia pripadla na začiatok mesiaca apríl. 

Francúzsky auteur Arnaud Desplechin natočil romantickú drámu na motívy románu Philipa Rotha s názvom Klam. Príbeh rozpráva o americkom spisovateľovi žijúcom istý čas v Londýne, kde sa rozprával so svojou manželkou, milenkou a ďalšími ženskými postavami, ktoré si možno vysníval. V hlavných úlohách Denis Podalydès, Léa Seydoux, či Emmanuelle Devos. Ďalší film je rovnako adaptáciou, tentoraz slávneho románu od Honorého de Balzaca Stratené ilúzie, ktoré režíroval Xavier Giannoli. Film, ktorý dominoval francúzskym filmovým cenám César, kde získal sedem cien, rozpráva príbeh mladého, nadaného básnika Luciena, ktorý odchádza do Paríža s veľkým snom stať sa spisovateľom. No tvrdá realita mesta a smotánky, sveta zisku a pretvárky ho čoskoro pohltia a on sa bude musieť postaviť svojmu osudu. Vo filme si zahrali aj Vincent Lacoste, Xavier Dolan, Benjamin Voisin, Cécile De France, či Gérard Depardieu.

Do kín začiatkom apríla prichádza prvý a bohužiaľ aj posledný film islandského režiséra a hudobného skladateľa Jóhanna Jóhannssona, Last and First Men. Experimentálna audiovizuálna sci-fi báseň je zasadená do ďalekej budúcnosti, v ktorej dospelo ľudstvo k zániku. Ponúka unikátny zážitok mimo známy čas a priestor. Narátorkou snímky je Tilda Swinton. Jóhannsson tragicky umrel v roku 2018 na zástavu srdca. Prvý aprílový týždeň nám ponúkne aj oscarovského nominanta, víťaza ceny pre herečku v hlavnej úlohe na MFF Cannes 2021, v réžii Joachima Triera s názvom Najhorší človek na svete. Film sleduje štyri roky v živote mladej Julie, ktorá balansuje na hranici svojho sexuálneho života a snahy nájsť tú správnu kariérnu cestu. Popritom zisťuje, kým v skutočnosti je. Hlavnú úlohu si zahrala skvelá Renate Reinsve.

Prvý aprílový týždeň prinesie do kín aj dokumentárny film o svetoznámom umelcovi, opernej hviezde a miláčikovi publika v snímke od Ivety Malachovskej, Peter Dvorský. A v česko-slovenskej spolupráci vznikol thriller v réžii Petra Bebjaka, Tieňohra. Film ponúka Príbeh muža, ktorý pod ťažobou viny hľadá odpovede na to, kde začína a končí spravodlivosť. V hlavných úlohách Milan Ondrík, Hynek Čermák, Dominika Zeleníková, Leona Skleničková, či Jan Jankovský.

Druhý aprílový týždeň prídeme o dva filmy a v kinách uvidíme päť nových snímok. A dalo by sa povedať, že hollywoodskym ťahákom týždňa sú dva veľkofilmy. 

Vizionársky režisér Robert Eggers natočil epickú historickú dobrodružnú drámu Severan, ktorej príbeh vychádza zo severskej legendy, ktorá silne inšpirovala Williama Shakespeara pri písaní Hamleta. Kam až bude mladý vikingský bojovník ochotný zájsť, aby pomstil vraždu svojho otca? K epickému filmu je aj epické obsadenie: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Ethan Hawke, Anya Taylor-Joy, či Willem Dafoe. Druhým veľkofilmom je pokračovanie filmovej série Fantastické zvery v réžii Davida Yates s názvom Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora. Profesor Albus Dumbledore musí čeliť jednému z najsilnejších temných čarodejníkov Gellertovi Grindelwaldovi, ktorý si chce podmaniť čarodejnícky svet. Na pomoc si zavolá Newta Scamandera s jeho pomocníkmi čarodejníkmi a jedným muklom. Vo filme uvidíme Eddieho Redmayna, Juda Lawa, Alison Sudol, Katherine Waterston, Dana Foglera, či Madsa Mikkelsena.

Po niekoľkých odkladoch prichádza v druhý aprílový týždeň do kín nový film režiséra Olma Omerzu Atlas vtákov, ktorý prepletá komplikované rodinné vzťahy so svetom moderných komunikačných technológií, ktoré dokážu využiť naše slabé miesta. V česko-slovensko-slovinskej koprodukcii v hlavných úlohách uvidíme Miroslava Donutila, Alenu Mihulovú, Martina Pechláta, či Vojtecha Koteka. Kanadský filmár Caleb Hystad si pre deti natočil animovanú rozprávku Údolie lampášikov, v ktorej využil dynamickú 3D grafiku. Príbeh sleduje staršiu Ollistene, ktorá vyrába papierové lampášiky tak, ako ju to naučil jej otec. Avšak s blížiacou sa oslavou je výroba ohrozená a bez ďalšej pomoci to nezvládne. Ona však svoje tajomstvo nechce prezradiť, čo vrhá na celú dedinku prastarú kliatbu.

Posledným filmom na druhý aprílový týždeň je časozberný dokument Gabi od 8 do 13 od režisérky Engeli Broberg. Film v priebehu piatich rokov nazerá na život dieťaťa, ktoré sa vo svete rozdelenom na chlapčenský a dievčenský ťažko identifikuje a snaží sa žiť svoj život čo najvernejšie svojmu vnútru. Avšak aj s presťahovaním do menšieho mesta, či nástupom puberty prestáva rozumieť vlastnému telu. Dokument ponúka citlivý portrét dieťaťa, ktoré opúšta svet hier a hľadá identitu a prijatie.

Rovnako s piatimi novými filmami budeme pokračovať aj v treťom aprílovom týždni. Na svoje si prídu milovníci klubovej scény a európskej produkcie. Uvidíme filmy zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Nemecka a Ruska.

Český režisér Zdeněk Jiráský natočil v česko-slovenskej spolupráci drámu Kryštof. Film vychádza zo skutočných udalostí – jeho východiskom je tzv. akcia K z apríla 1950, počas ktorej komunistický režim prepadol a obsadil mužské kláštory vo vtedajšom Česko-Slovensku. Hlavným hrdinom je mladý budúci novic Kryštof, ktorý sa popri mníšskom živote venuje ja prevádzačstvu. Jednej noci je svedkom brutálneho zásahu polície a v ten istý deň je zlikvidované aj spoločenstvo mníchov, do ktorého Kryštof vkladal svoje nádeje. Kryštof sa stáva štvancom a musí čeliť svojej neistej budúcnosti. V hlavných úlohách Mikuláš Bukovjan, Alexandra Borbély, Marián Mitaš, Marek Geišberg, Ľuboš Kostelný, či Eva Josefíková.

Na odľahčenie bude snímka od ďalšieho českého režiséra Rudolfa Havlíka, ktorý natočil komédiu a pokračovanie zároveň s názvom Po čom muži túžia 2. V snímke, v ktorej sa jedno ráno Irena Kopáčová zobudí v mužskom tele a môže si začať „užívať“ všetky výhody (aj nevýhody) tohto pohlavia, si zahrali Jiří Langmajer, Marek Taclík, Anna Polívková, Tereza Kostková, či Zuzana Kronerová. Aj tretí aprílový týždeň bude jedna snímka vyhradená pre deti. V réžii dua Ben Stassen-Benjamin Mousquet uvidíme nemeckú animovanú rozprávku Ušiak Čiky a Škrečok temnôt o Ušiakovi Čikym, ktorý sa napriek svojej inakosti snaží zapadnúť do spoločnosti. 

Ukrajinská režisérka Kateryna Gornostai natočila radikálny, autentický a citlivý pohľad na znepokojujúci pocit mladosti a vnútorný pohľad na ukrajinskú mládež v romantickej dráme Stop-Zemlia. A ruská režisérka Kira Kovalenko natočila drámu Uvolniť päste. V bývalom banskom meste v Severnom Osetsku sa mladá žena snaží uniknúť z dusivého náručia rodiny, ktorú miluje rovnako, ako ju odmieta. 

Na záver mesiaca august nás budú v kinách čakať štyri snímky. Menším ťahákom je voľné pokračovanie slávneho seriálu a úspešného filmu Panstvo Downton v réžii Simona Curtisa s názvom Downton Abbey: Nová éra. V strede pozornosti bude tento krát stará mama Violet, ktorá ukrýva tajomstvo v podobe dávneho románika s jedným francúzskym šľachticom, ktorý má nečakané dôsledky pre celú rodinu Crawleyovcov a ich služobníctvo. V hlavných úlohách Hugh Dancy, Maggie Smith, Tuppence Middleton, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern, Joanne Froggatt, Dominic West, Imelda Staunton, Laura Carmichael, či Hugh Bonneville. 

Od českých susedov príde do kín dráma natočená podľa skutočného príbehu odvrátenej strany hôr v snímke Posledné preteky od režiséra Tomáša Hodana. Film sleduje príbeh dvoch známych lyžiarov, Čecha Bohumila Hanča a Nemca Emericha Ratha, ktorí sa stretli na štarte osudných pretekov v roku 1913 v českých Krkonošoch. Po prvom kole sa počasie rýchlo zhoršilo, vypukla snehová búrka a všetci pretekári sa postupne vzdali, až na Hanča. Avšak jeho boj o prvé miesto sa čoskoro zmenil na boj o holý život. V hlavných úlohách Kryštof Hádek, Jan Nedbal, Oldřich Kaiser, Judit Bárdos, Marek Adamczyk, či Bastian Beyer.

A keďže mesiac apríl ponúka v každom filmovom týždni jeden film pre deti, ten posledný nebude výnimka. Tento krát americký animák je v réžii Pierra Perifela s názvom Smradi. Zlý vlk, žralok, piraňa, jedovatý had či tarantula bývajú v príbehoch zvyčajne tí podozriví. Čo sa však stane, keď sa pre zmenu rozhodnú páchať dobro, ukáže hravá animovaná variácia na Dannyho jedenástku. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, no v tom anglickom by sme počuli Sama Rockwella, Awkwafinu, Anthonyho Ramosa, Marca Marona, Craiga Robinsona, Zazie Beetz, Alex Borstein, Richarda Ayoadeho, či Lilly Singh. Posledným filmom v prehľade je projekt herca a režiséra Louisa Garrela, ktorý reflektuje záchranu sveta záhadným ekologickým projektom s názvom Krížová výprava. Film bol aj súčasťou prehliadky Créme de la Créme. V hlavných úlohách Leatitia Casta, Joseph Engel a aj samotný Garrel.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/FilmEurope

Súvisiace články