Sedem nových filmov od dnes v kinách – Najhorší človek na svete, Stratené ilúzie, Klam či Tieňohra

7.4.2022|Ivet Kollárová|

Filmový apríl otvorí prvý týždeň so siedmymi novými filmami, ktoré prichádzajú dnes do našich kín. A keďže film hollywoodskej, resp. americkej produkcie je len jeden, na svoje si prídu milovníci klubovej scény. Lákadlami sú nórsky film nominovaný na Oscara, Najhorší človek na svete a francúzsky film, ktorý bodoval na cenách César, Stratené ilúzie. Okrem toho sa v Bratislave koná Týždeň slovenského filmu, ktorý ponúka súčasnú tvorbu zo slovenskej kinematografie uplynulého roka.

Pre najmenších je pripravený animovaný Disney film, ktorému sa určite potešia aj starší členovia rodiny, od čínsko-kanadskej režisérky Domee Shi s názvom Keď sa červenám (Turning Red). Meilin Lee je energická školáčka. Bujará, ambiciózna a nadmieru úspešná, vyniká v škole aj doma. Jej partia verných kamarátov jej vždy kryje chrbát – majú spoločnú posadnutosť chlapcami zo chlapčenskej hudobnej skupiny 4*Town, ktorá sa vymyká kontrole, ale ktorá trinásťročná dievčina to tak nemá? Doma je Mei poslušná a cieľavedomá strážkyňa rodinného chrámu predkov, ktorá spokojne pracuje po boku svojej matky Ming. Jedného dňa sa však tínedžerka Meilin začne záhadne a z ničoho nič “meniť” na obrovskú, mimoriadne emotívnu červenú pandu a deje sa to práve v tých najnevhodnejších chvíľach, keď sa Mei veľmi rozruší. Medzi Mei a jej mamou sa týmto otvára priepasť, ktorá ju prinúti sa vyrovnať so svojimi dvoma ja: oduševnenou tínedžerkou a poslušnou dcérou a faktom že sa musí vyrovnať s rodinnou kliatbou.

“Je temperamentná, sebavedomá, šprtka, vášnivá, čudácka a trochu snobská,” hovorí režisérka filmu Domee Shi o svojej hlavnej postave. “Keď som bola v jej veku, bola som Mei. Vášnivo som písala som ako fanúšička Harryho Pottera a rovnako vašnivo kreslila. Mala som tajný skicár, ktorý moji rodičia nesmeli vidieť a ani o ňom nemali páru, že vôbec existuje. Teraz, keď som vyrástla, poznám toľko úžasných žien, ktoré mali všetky podobné šprtské začiatky ako Meilin. Chcela som to ukázať práve na Mei.” Dodáva režisérka Domee Shi. Film sa premieta ako v anglickom origináli s titulkami, tak aj so slovenským dabingom: Katrin Virágová, Kristína Turjanová, Michaela Miturová, Noemi Poracka, Karina Qayumová, Tatiana Kulišková, Alex Koníček, Jakub Ružička, Zuzana Kyzeková, Romana Polaková, Dang Van, Gabriela Dzúrikova, Jeanette Švoňavská, Juraj Predmerský, Miroslav Trnavský, Denisa Dopiráková, Natália Kajzerová Vajová, Petra Gažíková Langová, Ľubica Konrádová, Andrej Kováč, Tibor Frlajs, Michal Blaho, Eduard Zeman, Lukáš Krčmár, Max Rosa, Greta Luprichová, Sára Suchovská, Alžbeta Karpatová.

Z prehliadky francúzskeho filmu Créme de la Créme prichádza do oficiálnej kino-distribúcie novinka od režiséra Anrauda Desplechina, Klam (Tromperie). Na motívy románu Philipa Rotha. Americký spisovateľ žijúci istý čas v Londýne sa rozpráva so svojou manželkou, milenkou a ďalšími ženskými postavami, ktoré si možno vysníval. Philip je slávny americký spisovateľ, žijúci v Londýne. Jeho milenka za ním pravidelne chodí do kancelárie, ktorá je útočiskom týchto milencov. Milujú sa tam, hádajú, stretávajú a celé hodiny sa rozprávajú o ženách v jeho živote, o sexe, antisemitizme, literatúre a vernosti sebe samému. V hlavných úlohách Denis Podalydès, Léa Seydoux, Emmanuelle Devos, Anouk Grinberg, Madalina Constantin, Miglen Mirtchev, Rebecca Marder, či Saadia Bentaïeb. 

Od dnes si na veľkom plátne môžeme vychutnať aj, bohužiaľ posledný film zosnulého filmového skladateľa a režiséra Jóhanna Jóhannssona, Last and First Men. Experimentálna audiovizuálna sci-fi báseň je zasadená do ďalekej budúcnosti, v ktorej dospelo ľudstvo k zániku. Ponúka unikátny zážitok mimo známy čas a priestor.

V ďalekej budúcnosti sa ľudská rasa ocitá na pokraji zániku. Z jej bývalej slávy zostávajú už iba osamelé a sureálne momenty, ktoré vysielajú naliehavé posolstvo do prázdnoty vesmíru. Jediný, po smrti dokončený film vplyvného islandského skladateľa Jóhanna Jóhannssona je originálnou audiovizuálnou hypnotickou sci-fi básňou, v ktorej sa reálne betónové ornamenty menia na znekľudňujúce objekty z ďalekej budúcnosti. Kontrastné čiernobiele zábery 16 mm kamery Sturly Brandth Grøvlena v spojení s majestátnym minimalizmom Jóhanssonovej hudby mení film na unikátny zážitok mimo reálny čas a priestor. Film mal premiéru na Berlinale v roku 2020. Narátorkou filmu je herečka Tilda Swinton.

Dnes do oficiálnej kino-distribúcie prichádza aj nórsky film, ktorý sa počas nedávno skončenej oscarovskej sezóny 2021-2022 stal jedným zo zahraničných kandidátov na hlavné ceny. Režisér Joachim Trier natočil romantickú dramédiu Najhorší človek na svete (Verdens verste menneske). Čoskoro tridsaťročná Julie stále hľadá svoje miesto vo svete a experimentuje, zatiaľ čo jej starší priateľ Aksel by sa rád usadil a začal novú životnú etapu. Veci sa skomplikujú, keď zvedavá Julia prenikne na večierok, na ktorom stretne mladého a okúzľujúceho Eivinda… Film na pomedzí drámy a komédie rozpráva vtipne, pravdivo a s citom o vzťahoch a živote v čase, keď môžeme mať takmer nekonečné možnosti, a napriek tomu si pripadať ako najhorší človek na svete. Za hlavnú úlohu v diváckom hite minuloročného MFF Cannes si Renate Reinsve odniesla cenu pre Najlepšiu herečku a snímka bola nominovaná na Oscara za najlepší pôvodný scenár a zahraničný film. Okrem Reinsve si vo filme zahrali aj Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum, Maria Grazia Di Meo, Mia McGovern Zaini, Hans Olav Brenner, Deniz Kaya, či Nataniel Nordnes. 

Prvý aprílový týždeň ponúkne v kinách aj jeden dokument, o ktorý sa postarala Iveta Malachovská s názvom Peter Dvorský. "Myslím, že môžem pokojne odísť, nový Pavarotti nastupuje na scénu" - Luciano Pavarotti. Peter Dvorský, svetoznámy umelec, operná hviezda a miláčik publika. Chlapec z malého slovenského mesta, ktorý sa nebál snívať, tvrdo cvičiť a odhodiť trému pri svojej prvej veľkej šanci ukázať, čo v ňom je. Nádherné divadelné úlohy, spolupráca s fantastickými orchestrami naprieč celým svetom a uznanie od najjagavejších hviezd operného neba. Človek, ktorý vnímal hudbu každou bunkou svojho tela a na konci dňa úplne obyčajný tato a manžel. Umelec, ktorý nikdy nezabudol, odkiaľ je. Peter Dvorský. Talentovaný človek s obdivuhodným srdcom, ktorý inšpiruje dodnes. Vysoká kvalita umenia, výkony posúvajúce hranice, množstvo medzinárodných ocenení a samotný postoj i filozofia Petra Dvorského sú jedinečným základom filmu, ktorý pútavým jazykom upozorňuje na dôležitosť umelcov a ich presah v ich tvorbe. Vo filme sa objavia aj Gabriela Beňačková, Kurt Rydl, Marta Dvorská, či Kristína Dvorská.

Vo francúzsko-belgickej koprodukcii prichádza dnes do našich kín historická, romantická dráma Stratené ilúzie (Illusions perdues) od režiséra Xaviera Giannoliho. Lucien je mladý neznámy básnik, ktorý žije v 19. storočí vo Francúzsku. Do svojho života vkladá veľké nádeje a ambície. Opúšťa rodinnú tlačiareň v rodnom kraji, aby skúsil šťastie v Paríži po boku svojej ochrankyne. V tomto úžasnom meste sa čoskoro ocitá vydaný napospas vlastnému osudu a postupne objavuje zákulisie sveta zisku a pretvárky. Ľudská komédia, v ktorej je možné všetko kúpiť a predať: literatúru aj tlač, politiku aj city, povesť aj dušu. Lucien bude milovať, bude trpieť a prežije svoje ilúzie. Film je adaptáciou slávneho románu Honorého de Balzaca. Film bol najúspešnejším filmom na tohtoročných francúzskych cenách César, z ktorých si odniesol 7 cien, vrátane ceny pre najlepší film, adaptovaný scenár, herca vo vedľajšej úlohe (Lacoste), či nádejného herca (Voisin). Vo filme si zahrali Benjamin Voisin, Cécile De France, Vincent Lacoste, Xavier Dolan, Salomé Dewaels, Jeanne Balibar, André Marcon, Louis-Do de Lencquesaing, Jean-Marie Frin, Isabelle de Hertogh, Michèle Clément, či Gérard Depardieu. 

Prehľad nových filmov na prvý aprílový týždeň ukončíme thrillerom v česko-slovenskej koprodukcii Tieňohra (Stínohra) v réžii Petra Bebjaka. Príbeh muža, ktorý pod ťažobou viny hľadá odpovede na to, kde začína a končí spravodlivosť. Hlavným hrdinom Tieňohry je Jan Kavka. Štyridsaťročný záchranár z malého mesta práve opustil manželku Evu. V okamihu rozchodu sa Eva stane tragickou obeťou zločinu. Z Jána je vdovec, ktorý žije s vedomím, že ženinu smrť nepriamo zavinil a neprišiel jej v kritickej chvíli na pomoc. Útočisko pred neodbytným pocitom viny nachádza vďaka kamarátovi Michalovi v miestnom boxerskom klube. Spriatelí sa s Michalovou zverenkyňou Gretou, ktorej telocvičňa nahrádza nepoznanú rodinu. Vyšetrovateľ Dvořák, ktorý má prípad smrti Evy Kavkovej na starosti, naráža na množstvo podivných okolností. Ukazuje sa, že páchateľ, feťák Robert Stránský, je informátorom pod ochranou vyšetrovateľky z protidrogovej centrály Mudrovej. Jan chce veriť v spravodlivosť aj v to, že sa dokáže s pomocou svojich priateľov vrátiť do všedného života. Ale obava z toho, že by vrah nakoniec mohol uniknúť trestu, ho privedie k rozhodnutiu vydať sa na vlastnú cestu odplaty za nečakaných okolností a s neistým výsledkom. Nájde okrem pomsty aj stále nenájdené odpustenie sebe samému? V hlavných úlohách Hynek Čermák, Dominika Zeleníková, Leona Skleničková, Vladimír Javorský, Milan Ondrík, Jan Jankovský, či Kristýna Frejová.

  Foto © CinemArt/ASFK/FilmEurope/ContinentalFilm/Filmtopia

Súvisiace články