V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín štyri nové filmy: Mimoni 2, Prezidentka, či Dežo Hoffmann

30.6.2022|Ivet Kollárová|

Posledný júnový týždeň sa môžeme vybrať do kina na štyri nové snímky. Pre deti, ktorým začínajú vytúžené dvojmesačné prázdniny je pripravená animovaná snímka od štúdii Ilumination v žiarivo žltej farbe s obľúbenými Mimoňmi, ktorí sa vracajú na veľké plátna, aby nám predstavili príbeh ako sa stretli s vtedy malým zloduchom Gru.

Ale najskôr, pre skoršie narodených je tu dokument v réžii Patrika Lančariča, Dežo Hoffmann - fotograf Beatles. Príbeh Beatles poznajú všetci, príbeh Deža Hoffmanna málokto. Osud to však zariadil tak, že ich životné cesty sa pretli v najpríhodnejšom čase. Oni stáli na prahu celosvetovej slávy, on mal päťdesiat - vek, keď už mnohí pomýšľajú na odchod zo scény. Ich energia, nespútanosť a radosť zo života ho naplno očarili. Pri nich omladol, bol sopkou nápadov a robil to, čo vedel najlepšie - fotografoval. Urobil viac záberov Beatles ako ktokoľvek iný, zaznamenal všetky významné udalosti ich oslnivej kariéry. A nielen ich. Z jeho snímok slávnych hviezd šoubiznisu sa stali ikonické obrazy plné života, spontánnosti a pohybu. A hoci vytvoril jeden z najfascinujúcejších archívov svetovej pop scény, málokto tušil, že za jeho jedinečným fotografickým rukopisom stojí dlhoročná skúsenosť z práce vojnového kameramana, kde pomalosť a váhavosť nemali miesto, pretože za každú chybu sa draho platilo. V dokumente sa predstavia Lady Dolores Prevost, David Hoffmann, Paul McCartney, Norman Jopling, Pearce Marchbank, Eric Burdon, Dave Munden, Cliff Richard, Alan Messer, Sandy Shaw, Marián Pauer, Graham Walker, Lon Goddard, Tony Bramwell a ďalší. 

Holandská režisérka Mascha Halberstad natočila animovanú bábkovú snímku Kvík (Knor). Keď 9-ročné dievčatko Babs dostane od svojho starého otca ako darček prasiatko menom Kvik, presvedčí svojich rodičov, aby si ho nechali pod podmienkou, že prasiatko vycvičí rovnako ako šteniatko. Pre neposedného Kvika, ktorý nezaprie svoju prasiatkovskú povahu, sú rodičia zdanlivo najväčšou hrozbou, pretože ich stále nevie presvedčiť, že z neho bude poslušný domáci maznáčik. V skutočnosti je jeho najväčším nepriateľom práve starý otec, od ktorého Babs Kvika dostala. Ponížený mäsiar, ktorý nevyhral súťaž v príprave najlepších klobások, sa v tajnosti pripravuje na klobásovú súťaž, ktorú organizuje Spoločnosť pre mäsové výrobky, a to z čerstvých prasiatok.

„Vo filmoch, ktoré robím, sa vždy snažím nájsť kombináciu humoru a drámy. Príbeh prasiatka Kvik je ideálny, pretože obsahuje všetky potrebné prvky. Film Kvik som vytvorila na základe hranej interpretácie, ktorá dáva bábkam skutočné emócie a rozpráva príbeh spôsobom, pri ktorom zabudnete, že sledujete animáciu.” Mascha Halberstad, režisérka. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

Tvorcovia Kyle Balda, Brad Ableson a Jonathan del Val prinášajú na plátna kín pokračovanie príbehov malých, zlatých, obľúbených Mimoňov v animovanej snímke Mimoni 2: Zloduch prichádza (Minions 2: The Rise of Gru). V neutíchajúcej snahe nájsť toho najväčšieho zloducha všetkých čias a verne mu slúžiť, narazia Mimoni na malého nosatého čiernovlasého chlapca, ktorý vyrastá len so svojou nemeckou matkou. Volá sa Gru a bez toho aby to tušil, toto stretnutie mu zásadne zmení život. Najžltšia a najúspešnejšia animovaná filmová séria sa vracia do kín vo svojom absolútne kľúčovom momente. Vo filme  Mimoni 2: Zloduch prichádza sa konečne dozvieme, ako sa Mimoni a superzloduch Gru nerozlučne spojili.

Každý pozná Grua ako hlavného majstra zločinu. Teraz sa však vraciame do 70. rokov kedy sa stretávame so zakomplexovaným dvanásťročným chlapcom, ktorý o tejto  kariére sníva zatiaľ len vo svojej spálni. Šťastnou náhodou jedného pekného dňa narazí na štvoricu úplných Mimoňov (starí známi Kevin, Stuarta, Bob a nováčik Otto- Mimoň so zubným strojčekom a akútnou potrebou objatia ). Hoci je to ťažko uveriteľné, rýchlo s nimi nájde spoločnú reč, a s ich pomocou postaví svoj prvý zloduchov brloh, skonštruuje svoju prvú zbraň a naplánuje prvú tajnú misiu.

Cieľom tejto akcie je stať sa členom Šialenej šestky, absolútnej elity medzi zloduchmi. Jej členovia sú pre Grua dokonalými ikonami a vzormi. V momente keď ich opustí súčasný vodca, legendárny majster bojových umení Willy Kanón, Gru vycíti šancu zaplniť uvoľnené miesto. Pohovor o členstvo v Šialenej šestke však vôbec nedopadne dobre a  namiesto toho, aby sa Gru stal ich členom, získa naopak päť nebezpečných nepriateľov na celý život. Našťastie má nových nerozlučných priateľov, ktorí ho nikdy nenechajú v ,,kaši,,. Pod vedením Majsterky  Chow začnú cvičiť kung-fu, pretože nad  Šialenou šestkou sa nedá len tak ľahko zvíťaziť.

Mimoni 2: Zloduch prichádza je komédia plná akcie, bláznivých nápadov, nákazlivého humoru a dôležitých lekcií o skutočnom priateľstve. Predchádzajúci film spolu s ďalšími tromi vydanými po značkou Ja, zloduch, videlo v slovenských kinách neuveriteľných 800 000 divákov. Vyrástla ďalšia generácia, ktorá podobne ako tá predošlá prepadla čaru žltých mimoňovských postavičiek a ich verného priateľa Grua. Film sa premieta so slovenským dabingom: Ján Galovič, Ján Greššo, Jozef Šimonovič, Oľga Šalagová, Marián Slovák, Tomáš Maštalír, Zuzana Fialová, Štefan Martinovič, Zuzana Kyzeková a ďalší. V anglickom origináli by sme počuli Steva Carella, Taraji P. Henson, Jean-Claude Van Damma, Michelle Yeah, Lucy Lawless, Dannyho Treja, RZA, Alana Arkina, Russella Branda, či Julie Andrews.

Posledným filmom v prehľade na mesiac jún je česká snímka od režiséra Rudolfa Havlíka, romantická komédia Prezidentka. Kateřina Čechová, historicky prvá česká prezidentka, má za sebou rok v úrade.  Je zahltená  prácou:  jej program je každý deň nabitý k prasknutiu. Občas by si chcela odpočinúť bez pozornosti celej republiky. Jedného dňa sa odhodlá k riskantnému kúsku. Vezme si parochňu a v dokonalom preoblečení sa  v noci potajme vytratí z hradu. Plán jej vyjde dokonale. Kateřině sa nočné  dobrodružstvo - inkognito v podhradí medzi ľuďmi zapáči. Zoznamuje sa so sochárom Petrem, kvôli ktorému sa do mesta vydáva každú noc. Petr nemá ani poňatia o tom, kto táto okúzľujúca žena, do ktorej sa zamiloval v skutočnosti je.  Situácia sa však vymkne kontrole a prezidentkine nočné výlety vyjdú najavo. Kateřina sa musí veľmi snažiť, aby dokázala vyriešiť tento štátnicky prešľap, ustáť vo svojej funkcii a ešte si aj vybojovať právo na lásku, ktorá jej patrí rovnako ako ktorémukoľvek človeku na svete. V hlavných úlohách Aňa Geislerová, Ondřej Vetchý, Veronika Khek Kubařová, Juraj Loj, Denisa Biskupová, Oskar Hes, Jiří Langmajer, Vanda Chaloupková, Jiří Štrébl, Daniel Krejbich a ďalší.

  Foto © ContinentalFilm/ASFK/CinemArt/Magicbox

Súvisiace články