Do kín mieri Všetko, všade, naraz, Nádherná, ale aj historický Tarzan a zlatý lev

21.7.2022|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín tri snímky, dve nové a jedna stratená, znovu-objavená zreštaurovaná o Kráľovi džungle Tarzanovi a jeho dobrodružstve z roku 1927. Avšak o ťahák týždňa sa postaralo režisérske duo známe pod prezývkou Daniels. A pokiaľ vám nestačil multivesmír v marvelovskom Doctorovi Strangeovi, ich novinka vás vtiahne do ešte o niečo šialenejších dimenzii. 

Dan Kwan a Daniel Scheinert natočili filmovú senzáciu roka, Všetko, všade, naraz (Everything Everywhere All at Once). Akčná sci-fi komédia Všetko, všade, naraz sa stala jedným z najväčších a najpríjemnejších filmových prekvapení tohto roka. V snímke od režisérskeho dua Daniel Kwan a Daniel Scheinert čaká na ženu v strednom veku namiesto nepríjemnej schôdzky na finančnom úrade bláznivé dobrodružstvo v niekoľkých paralelných vesmíroch. Áno, je to presne také šialené a zábavné, ako to znie.

Žena v strednom veku sa nudí so svojím manželom, začína neznášať svojho otca a veľmi si nerozumie s dcérou, ktorá zase pre zmenu začína neznášať ju. Jej práčovňa smeruje ku krachu a úradníčka z finančného úradu jej k tomu hodila na krk daňové priznanie. Práve sedí na daňovom, keď sa zrazu objaví jej manžel z inej dimenzie a ukáže jej, že má stovky ďalších paralelných životov a nie každý z nich je takýto naprd.

Vedľa seba totiž existuje množstvo paralelných vesmírov a všetkým teraz hrozí smrteľné nebezpečenstvo. Na hlavnú hrdinku tak čaká niečo ešte desivejšie, než sú dane, pretože jedine ona môže zlo s veľkým „Z“ zastaviť. Má totiž schopnosť prestupovať alternatívnymi vesmírmi, nasávať z nich schopnosti a zručnosti svojich paralelných ja a tie potom použiť na záchranu všetkých svetov. V jednom je filmovou hviezdou, v inom kuchárkou, v ďalšom majsterkou kung-fu, niekde má namiesto prstov párky, inde si úradníčku z finančného úradu vzala za ženu a niekde je zase obyčajným kameňom. Na všetky svoje ja sa môže napojiť a žiť naraz nespočetné množstvo rozličných životov. 

Vo filme v hlavnej úlohe exceluje Michelle Yeoh. Po jej boku si zahrali aj Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, James Hong, Jamie Lee Curtis, Jenny Slate, Harry Shum Jr., Sunita Mani, Aaron Lazar, Randall Archer, Efka Kvaraciejus, či jeden z režisérov filmu Daniel Scheinert.

Nemecká režisérka a herečka Karoline Herfurth natočila komediálnu drámu Nádherná (Wunderschön). Päť celkom rozdielnych žien sa musí pozrieť do zrkadla a vysporiadať sa s požiadavkami okolia, ale aj s nárokmi, ktoré na seba kladú ony samy. 

Päťdesiatnička Frauke si už nepripadá dostatočne atraktívna, v čom ju utvrdzuje aj manželova nevšímavosť. Ich dcéra Julie chce preraziť ako modelka a zo všetkých síl sa snaží, aby tomu jej telo zodpovedalo. Iný problém rieši dcéra Juliinej nadriadenej, študentka Leyla, ktorá sa necíti byť prijatá taká, akou naozaj je. Juliina švagriná Sonja zasa bojuje s telesnými zmenami po dvoch pôrodoch. Materské povinnosti ju dostávajú pod obrovský tlak, no zdá sa, že jej muž pre to nemá pochopenie. A nakoniec je tu Sonjina najlepšia kamarátka, učiteľka Vicky, ktorá učí svojich študentov, že vzhľad tvorí len malú časť toho, čo robí ľudí výnimočnými. Je navyše presvedčená, že ženy a muži si nikdy nemôžu byť skutočne rovnocennými. Jej teóriu však naruší kolega, ktorý by pre ňu v praxi rád znamenal viac. V hlavných úlohách Emilia Schüle, Martina Gedeck, Nora Tschirner, Joachim Król, Friedrich Mücke, Maximilian Brückner, Dilara Aylin Ziem a rovnako tak aj Karoline Herfurth. 

Kto si chce v kine zaspomínať na éru nemého filmu, je pre neho pripravená akčná dobrodružná snímka od režiséra J.P. McGowana, Tarzan a zlatý lev (Tarzan and the Golden Lion). Nepremožiteľný Tarzan je so svojím domácim miláčikom levom na dobrodružnej ceste do legendárneho mesta diamantov, aby zachránil nežnú Floru Hawksovú pred krvavým obetovaním leviemu bohu.

Lord Greystoke, medzi africkými domorodcami známy ako Tarzan, čaká na svoju manželku a jej neter s mladým dozorcom svojho panstva. Odpadlík a zloduch White sa stretne s cestujúcimi a plánuje na nich zaútočiť. Zachráni ich však včasný príchod hrdinu s domorodou armádou. Za hrdinom príde cudzinec a povie mu, že utiekol z Diamantového mesta, ktoré obýva neznáme domorodé spoločenstvo. Hrdinovi povie o rozprávkovom bohatstve v podobe diamantov, ktoré sa ukrýva v paláci tohto kmeňa. Zločinec White historku započuje a počas hrdinovej neprítomnosti unesie cudzinca a spolu s ním aj Tarzanovu mladú ženu. Keď sa hrdina vráti a dozvie sa o únose, vezme so sebou svojho verného leva a ponáhľa sa ich zachrániť. Poverí svojich poručíkov, aby ho nasledovali s armádou domorodcov. Nakoniec príde do Diamantového mesta včas, aby zachránil svoju ženu pred obetovaním levovi, ktorého domorodci uctievajú ako svojho boha. 

Film priniesol postavu Tarzana na veľké plátno po prvýkrát. Stratený film, ktorý bol po dlhých desaťročiach znovuobjavený v 90. rokoch vo Francúzsku a teraz sa vracia do slovenských kín. V hlavných úlohách James Pierce, Edna Murphy, Frederick Peters, Harold Goodwin, či Dorothy Dunbar.

Tarzan a zlatý lev © FILM EUROPE 2011—2022

  Foto © Depositphotos/Bonton/Film Europe/Continental Film

Súvisiace články