Druhý októbrový týždeň so šiestimi novými filmami v kinách – Čierne na bielom koni,či The Woman King

13.10.2022|Ivet Kollárová|

Mesiac október so sebou prináša bohatú ponuku nových filmov do našich kín. Druhý týždeň sa síce ponuka zníži o jeden film, ale my sa stále môžeme tešiť na nových šesť kvalitných snímok, ktorým z hollywoodskej produkcie kraľuje snímka podľa skutočných udalostí The Woman King. Zo slovenskej produkcie uvidíme komédiu Čierne na bielom koni a klubovou klasikou v podobe remastrovanej verzii bude dobová akčná nemá snímka v réžii Allana Dwana, Robin Hood

Uprostred veľkorozpočtových stredovekých slávností sa kráľ Richard vydáva na križiacku výpravu a svojho brata, princa Jána, ponecháva ako regenta. Ten sa čoskoro ukáže ako krutý, chamtivý a zradný tyran. Vstúp do sveta Robina Hooda, akrobatického ochrancu utláčaných, ktorý sa snaží napraviť veci pomocou šermiarskych kúskov a napínavého nebezpečenstva!

Legenda filmového plátna Douglas Fairbanks, známy ako "kráľ Hollywoodu", hrá v tejto nemej klasike slávneho hrdinu britského folklóru. Robin Hood, vyzbrojený iba lukom a šípom, je dobrosrdečný zbojník, ktorý okráda bohatých a dáva chudobným. Spolu so svojimi spoločníkmi sa snaží oslobodiť Anglicko od tyranského princa Jána a získať ruku krásnej dievčiny Marianny. V čase svojho uvedenia v roku 1922 bol Robin Hood najdrahším filmom, aký bol kedy natočený. Extravagantné kulisy navrhol Lloyd Wright, syn slávneho architekta Franka Lloyda Wrighta, a hrad kráľa Richarda bol najväčšou kulisou, aká bola kedy postavená pre nemý film. Filmová hviezda Douglas Fairbanks napísal scenár sám, keďže legenda o Robinovi Hoodovi sa zdala byť prirodzeným pokračovaním jeho šviháckych úloh vo filmoch Zorro pomstiteľ (1920) a Traja mušketieri (1921). Alan Hale si postavu Malého Johna obľúbil u divákov natoľko, že ho požiadali, aby si túto postavu zahral znova vo filmoch Dobrodružstvá Robina Hooda (1938) a Tuláci po Sherwoodskom lese (1950), čím sa stal prvým hercom, ktorý si zahral rovnakú úlohu v najdlhšom časovom období. Vo filme si zahrali Douglas Fairbanks, Wallace Beery, Sam De Grasse, Enid Bennett, Paul Dickey, či William Lowery. 

Po 45 rokoch dospieva najuznávanejšia hororová séria v histórii filmu k svojmu epickému a desivému záveru. Režisér David Gordon Green prináša na plátna kín záverečnú kapitolu Halloween končí (Halloween Ends). Laurie Strode sa naposledy postaví stelesneniu zla v podobe Michael Myersa v záverečnej konfrontácii, ktorá sa nepodobá žiadnej z predchádzajúcich. Prežije len jeden z nich.

Štyri roky po udalostiach zachytených vo filme Halloween zabíja žije Laurie s vnučkou Allyson a dokončuje svoje pamäte. Michaela Myersa od tej doby nikto nevidel. Lauria sa potom, čo mu dovolila určovať a riadiť jej realitu po celé desaťročia, rozhodla oslobodiť od strachu a hnevu a prijať život. Ale keď je mladý muž, Corey Cunningham, obvinený zo zabitia chlapca, ktorého strážil, zapáli to kaskádu násilia, ktorá donúti Laurie, aby sa raz a navždy postavila zlu, ktoré nedokáže ovládať. Vo filme si zahrali  Jamie Lee Curtis, Kyle Richards, Will Patton, Andi Matichak, Rohan Campbell, Nick Castle, Stephanie McIntyre, či James Jude Courtney. 

Do oficiálnej kino-distribúcie dnes vstupuje epická snímka od režisérky Giny Prince-Bythewood, Bojovníčka (The Woman King). Akčná dráma Woman King je pozoruhodný príbeh ženskej vojenskej jednotky, ktorá v r.1800 zúrivou nemilosrdnosťou bránila africké Dahomenjské kráľovstvo. Snímka Woman King, inšpirovaná skutočnými udalosťami, prináša impozantný príbeh generálky Naniscy (Držiteľka Oscara, Viola Davis), ktorá cvičí ďalšiu generáciu bojovníčok s jediným cieľom - pripraviť ich na boj s nepriateľom, ktorý chce zničiť ich spôsob života. Za niektoré veci stojí za to bojovať.... okrem Davis si vo filme zahrali aj Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim, John Boyega, Hero Fiennes Tiffin, Sivuyile Ngesi, Seputla Sebogodi, či Julius Tennon. 

Slovenský režisér Rasťo Boroš natočil komédiu Čierne na bielom koni. Romantická gangsterka z Novohradu a Malohontu, krajiny nikoho, stratenej v čase kdesi na juhu Slovenska. Osem kapitol o tom, prečo sa báť ľudí, ktorí vám podajú pero a povedia: Stačí podpísať. O tom, ako dokáže nečakaná láska strpčiť zločincom pokojný život a kam až dokážu súdni ľudia zájsť, ak ich prerastie pýcha. No a nakoniec o tom, že hrdina je ten, kto sa nebojí smrti, ani keď zomrie posledná nádej. V hlavných úlohách Éva Bandor, Otto Culka, Nikolett Dékány, Tomáš Jeřábek, Jana Kovalčiková, Tomáš Mischura, Attila Mokos, Zoltán Mucsi, Milan Ondrík, Peter Oszlík, Rebeka Poláková, Matej Struhár, či Petr Vaněk. 

Posledné dva filmy v prehľade noviniek v kinách sú dokumenty v českej a slovensko-talianskej produkcii. Režisér Adam Sejk natočil životopisný dokument Plná 6. Znamená víťazstvo sadnúť na motorku a vypáliť to naplno?

Kamil Holán je aktuálne jedným z najlepších českých motocyklových pretekárov na prírodných okruhoch. Napriek tomu jeho materiálne možnosti a zázemie ani zďaleka nedosahujú úroveň svetových jazdcov. Na najťažších roadracingových tratiach ako je Isle of Man je však schopný sa im vyrovnať. Dokumentárny portrét rozpráva príbeh o mužovi z obyčajných pomerov, ktorý podľahol vášni rýchlosti a podriadil jej svoj život i telo. Plná šesť znamená moment, keď motocykel dosiahne svoj limit a ide na šiesty stupeň maximálnej rýchlosti. Pohľad do každodennosti extrémneho pretekára odkrýva silu nečakaných podmienok úspechu. Dokážeme pochopiť, čo vrcholový športovec získava nasadením života a čo vyžaduje a prináša prekonávanie limitov?

A režisér Denis Dobrovoda natočil dokument Katedrála. Cintoríny sú plné dobrých zámerov, ktoré zostali nezrealizované.

Po vylúčení z kláštora sa 28-ročný španielsky mních Justo Gallego rozhodne venovať svoj život Bohu tým, že postaví katedrálu v zabudnutej dedine Mejorada del Campo pri Madride. Nasledujúcich 60 rokov strávi stavbou kostola veľkého ako Sagrada Familia takmer bez pomoci a bez akejkoľvek znalosti architektúry. Pracuje zväčša sám, s použitím odpadu a recyklovaných materiálov a bez súhlasu ostatných dedinčanov, ktorí ho považujú za blázna.

  Foto © CinemArt/FilmEurope/Itafilm/ContinentalFilm/Filmtopia/FilmExpanded

Súvisiace články