Od dnes v kinách šesť nových filmov - Keď prehovorila, Superžena, Zabudnutá zem, či Plastic Symphony

1.12.2022|Ivet Kollárová|

Posledný mesiac v roku, december prinesie do kín dokopy 19 nových filmov. Prvá polovica mesiaca bude najbohatšia a v prvý decembrový filmový týždeň si ich v kinách užijeme šesť. A kto obľubuje slovenskú kinematografiu sa určite poteší, pretože až tri nové filmy sú slovenskej produkcie, príp. koprodukcie. 

Prvou slovenskou snímkou je komédia režiséra Karola Vosátka, Superžena. Šesť chlapov - scenáristov dostalo zadanie napísať filmovú poviedku na tému: ako si predstavuješ superženu? Táto nevyčerpateľná studnica ženského sveta dostáva cez scenáristov až nečakane prekvapivé zápletky a vyznenia. Stretávame sa so ženami v rôznych situáciách, ktoré na prvý pohľad nemajú nič spoločné s predstavou ženy v superlatívoch a o to sú poviedky prekvapivejšie... v hlavných úlohách Mirka Galis Partlová, Zuzana Kubovčíková Šebová, Diana Mórová, Tatiana Dyková, Renáta Ryníková, Zuzana Porubjaková, Miroslav Krobot, Marko Igonda, Gejza Benkő, Lukáš Latinák, Jaroslav Plesl a ďalší.

Zverejnené prípady sexuálneho zneužívania v Hollywoode sa posledné roky kopia ako huby po daždi. Obete, aj keď neskoro sa neboja prehovoriť a ukázať prstom na nebezpečných sexuálnych predátorov. Jedným z nich bol aj jeden z najvplyvnejších hollywoodskych producentov Harvey Weinstein. Režisérka Maria Schrader natočila film Keď prehovorila (She Said) o jeho páde z piedestálu. Predlohou filmovej drámy Keď prehovorila, je rovnomenná kniha novinárok Jodi Kantor a Megan Twohey z deníku New York Times, ktoré odhalili a zverejnili prípady zneužívania a sexuálneho obťažovania žien filmovým producentom Harveym Weinsteinem. Príbeh dokumentuje snahu obidvoch novinárok nájsť a primať  prehovoriť aspoň jednu z obetí, bez toho aby tušili, akú lavínu tým spustia a aký unikátny príbeh im rastie pod rukami. V hlavných úlohách Carey Mulligan, Zoe Kazan, Patricia Clarkson, Andre Braugher, Jennifer Ehle, Angela Yeoh, Elle Graham, Jason Babinsky, Zach Grenier, Samantha Morton, Adam Shapiro, či Mike Houston.

Dokumentom týždňa je novinka od režiséra Mareka Kuboša s jednoduchým názvom ±90. Režisér filmu Marek Kuboš spovedá ostatných kolegov, dokumentaristov zo svojej, predošlej, či nastávajúcej generácie. Postupne s nimi preberá ich vášeň pre tvorbu, technické a ekonomické zázemie, mapuje etické hranice, či preberá budúcnosť dokumentu. Plusmínus deväťdesiat minút, kde je vidno do hláv slovenským filmárom, s focusom najmä na úspešnú generáciu, ktorá nastúpila do kín v devädesiatych rokoch: P. Kerekes, M. Škop, J. Vojtek, Z. Piussi, J. Lehotský, R. Kirchhoff a M. Kuboš. Vo filme sa objavia aj tvorcovia ako Milan Balog, Maroš Berák, Mário Homolka, Tomáš Krupa, Erik Praus, či Ľubomír Štecko.

Klubovo snímkou týždňa je islandská dráma režiséra Hlynura Pálmasona, Zabudnutá zem (Vanskabte land). Koncom 19. storočia prichádza na Island dánsky kňaz, aby v odľahlej časti ostrovného štátu postavil kostol a fotografoval ľudí. Čím viac času strávi v krajine s drsným počasím a v uzavretej komunite, tým viac sa jeho pôvodné poslanie stáva morálne a nábožensky náročným. Film islandského režiséra Hlynura Pálmasona mal svetovú premiéru na MFF v Cannes, kde bol zaradený do súťažnej sekcie Un Certain Regard. Pálmasonov predchádzajúci film Biely biely deň sa rovnako premietal v Cannes a jeho film Zimní bratia získal celkovo štyri ocenenia na MFF v Locarne. Po Cannes bol Pálmason s filmom Zabudnutá zem uvedený na mnohých medzinárodných festivaloch po celom svete, od Mníchova po Sydney. Vo filme si zahrali Ingvar Sigurdsson, Friðrik Friðriksson, Ísar Svan Gautason, Ingimundur Grétarsson, Birta Gunnarsdóttir, Hilmar Guðjónsson, Snæbjörg Guðmundsdóttir, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Elliott Crosset Hove, či Jacob Lohmann. 

Z Česka prichádza do našich kín rozprávka v réžii Petra Kubíka, Princezná zakliata v čase 2. Príbeh plný nádeje, lásky, kúziel a alchýmie: to všetko je Princezná zakliata v čase 2. Po veľmi úspešnej prvej časti (ČSFD 72%), o ktorej bolo počuť ako o „českom Harry Potterovi“ prichádza pokračovanie. Mladá alchymistka Amélia získa zakázanú magickú moc: dokáže čiastočne ovplyvňovať tok času. Zneužitie jej nových schopností ju však rozdelí v čase a Amélia zo súčasnosti sa stretáva s Améliou z minulosti, ktorá ju sprevádza na každom kroku. Navyše z dávno zabudnutej temnoty času povstane nová hrozba, alchymista zvaný Pán rún, ktorý túži získať kontrolu nad všetkou mágiou v Oberone. Aby to dokázal, musí Ameliu zbaviť kontroly nad časom. Amélia spolu so svojimi nerozlučnými priateľmi princeznou Ellenou a princom Jánom z Calderonu cestuje do magického mesta Ayra, kde sídli Spolok alchymistov, ktorý prisahal chrániť mágiu. Po jeho boku musí Amelia čeliť nielen svojmu doteraz najmocnejšiemu protivníkovi, ale aj vlastnej túžbe po zakázanej moci. V hlavných úlohách Eliška Křenková, Natalia Germani, Marek Lambora, Simona Zmrzlá, Vojtech Kotek, Jan Révai, Martin Písarík, Jakub Ouvin, Roman Zach, Ján Jackuliak, či Petra Nesvačilová. 

A od dnes máme v kinách aj film o malých veciach vo veľkom svete. Nový film oceňovaného slovenského režiséra Juraja Lehotského (Slepé lásky, Zázrak, Nina) Plastic Symphony rozpráva príbeh dvoch bratov, ktorí si zvolia odlišnú cestu za šťastím. Film vznikol v slovensko-česko-poľskej spolupráci. 

Hlavný hrdina Matúš (Bartosz Bielenia) je talentovaný hudobník, ktorý však svoju sľubne sa rozvíjajúcu kariéru zanechal, keď mu ochorela adoptívna mama. Po jej smrti ostali s nevlastným bratom Dávidom (Vojtěch Zdražil) sami a na živobytie si privyrábajú vo Viedni ako pouliční umelci. Spolu hrávajú na veľkom kontrabase tak, že Matúš stláča struny a Dávid ťahá slák. Roztomilé a v niečom veľmi osobné predstavenie zabáva okoloidúcich, Matúša však zožiera túžba po niečom väčšom. Chcel by sa stať slávnym, rešpektovaným hudobníkom, získať obdiv a uznanie. Splniť tento sen by mu mohol pomôcť bývalý spolužiak Albert (Sabin Tambrea), ktorý Matúšovi otvorí dvere do „lepšieho“ sveta. Cesty dvoch bratov sa rozchádzajú. Dávid sa spriatelí s mladou ošetrovateľkou Lenkou (Judit Bárdos), ktorá ho privedie do domova pre seniorov, kde mladý muž nachádza svoj zmysel života. Dávidova schopnosť rozveseliť starých a chorých ľudí robí šťastnými ich aj jeho samotného. Na rozdiel od neho Matúš napriek úspechu šťastie nenachádza. Pomaly zisťuje, že šťastie je stav mysle a skrýva sa v malých veciach. Začína si uvedomovať, že život nie je iba o nás, ale aj o tých, pre ktorých žijeme... okrem spomínaných si vo filme zahrali aj Daniel Große Boymann, Julia Lorünser, Rita Radinger, či Florian Stanek. Snímka bude mať koncom novembra svetovú premiéru na prestížnom festivale Black Nights Tallinn.

  Foto © ASFK/CinemArt/ContinentalFilm/VertigoDistribution/Magicbox/Bonton

Súvisiace články