Najočakávanejšie filmy 2023, časť I.: Babylon, Tár, Ant-Man 3, John Wick 4, Strážcovia galaxie 3, The Flash

6.1.2023|Ivet Kollárová|

Rok 2022 máme úspešne za sebou a z pohľadu filmového by sa dalo povedať, že to bol dobrý rok. Minimálne vo svetovom merítku, kedy sme dostali kvalitné a hodnotné filmy a s ohľadom na dva roky zavretých kín, ktoré sa museli spamätávať z veľkých strát a zviechať opäť na nohy. U nás má bohužiaľ záujem o kiná klesajúci charakter a pokiaľ sa v nich nenachádza skutočne veľká zvučná snímka, o ktorej sa veľa hovorí, prilákajú len malý počet divákov, či už na naše slovenské filmy, či na zahraničné. 

Avšak, rok 2023 má pre nás pripravených niekoľko silných veľkofilmov a veľa kvalitných klubových filmov, ktoré môžu byť pre kiná prelomové a návštevnosť bude prekvitať (verím tomu). Čakajú nás rôzne pokračovania slávnych franchisov, ako aj originál filmy a to všetko pod taktovkou zvučných mien ako Damien Chazelle, Rob Marshall, Greta Gerwig, M. Night Shyamalan, Martin McDonagh, Wes Anderson, Steven Soderbergh, Felix van Groeningen, Todd Field, Sam Mendes, Florian Zeller, James Mangold, Elizabeth Banks, James Gunn, Christopher McQuarie, Christopher Nolan, Luca Guadanino, Andy Muschietti, Kenneth Brannagh, či Denis Villeneuve. 

V článku o najočakávanejších filmov na rok 2023, ktorý je rozdelený na dve časti sa pozrieme na viac ako 50 filmov, ktoré prídu do našich kín. 

Časť I. – január až jún 2023

Január

19.1.
Babylon – r. Damien Chazelle, hrajú: Margot Robbie, Brad Pitt, Jean Smart, Diego Calva, Eric Robets, Lukas Haas, Tobey Maguire, Samara Weaving, Katherine Waterston, Flea, či Olivia Wilde
Film, ktorý polarizuje filmovú spoločnosť ponúka pohľad na Hollywood 20. rokov minulého storočia, ktorý sa mení z nemého na zvukový. Hektický epos je plný neviazanej a nikdy nekončiacej zábavy, v ktorom uvidíme všetko od súboja s hadom, cez vybuchujúce hovná, riskantné kúsky, až po neuveriteľné herecké umenie, to všetko sprevádzané v rytme jazzu. Podľa slov Brada Pitta, vo filme je veľa, naozaj veľmi veľa nahoty, čo prekvapilo aj jeho samého.

Osem hôr – r. Felix van Groeningen a Charlotte Vandermeersch, hrajú: Luca Marinelli, Alessandro Borghi
Príbeh o priateľstve a premene dvoch mladých chlapcov na mužov, na pozadí príbehu o kráse majestátnych hôr, ktoré formovali ich vzťah, ako aj vzťahom k ich otcom. Cena poroty na MFF Cannes 2022.

Február

2.2.
Duchovia Inisherinu
– r. Martin McDonagh, hrajú: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan
Čierna komédia o potrebe a sile priateľstva, ktoré znenazdania skončí a má alarmujúce dopady nie len na oboch mužov, ale aj na celú spoločnosť malebného írskeho ostrovčeka Inishmore počas Írskej občianskej vojny. Jeden z lídrov oscarovskej sezóny 2022-2023.

Niekto klope na dvere – r. M. Night Shyamalan, hrajú: Dave Bautista, Jonathan Groff, Rupert Grint, Ben Aldridge
Psychologický horor, v ktorom sa rodina stane väzňami štyroch cudzincov, ktorí sa domáhajú ľudskej obete, ktorá by zastavila prichádzajúcu apokalypsu. Natočené podľa rovnomennej novely od Paula G. Tremblaya.

9.2.
Korzet
– r. Marie Kreutzer, hrajú: Vicky Krieps, Aaron Friesz, Tamás Lengyel, Finnegan Oldfield
Fiktívny príbeh o jednom roku v živote rakúskej cisárovnej Sisi, ktorú po dovŕšením 40tky začala spoločnosť brať za starú ženu, ktorej ochabuje krása a jej vzdor proti všetkým stereotypom.

Magic Mike: Posledný tanec – r. Steven Soderbergh, hrajú: Channing Tatum, Salma Hayek, Caitlin Gerard, Gavin Spokes
Vyvrcholenie striptérskej trilógie, ktorá vyšle Mika na medzinárodnú „misiu“ do Londýna.

16.2.
Ant-Man and the Wasp: Quantumania
– r. Peyton Reed, hrajú: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Doughlas, Michelle Pfeiffer, Jonathan Majors, Kathryn Newton, David Dastmalchian
V tretej časti najmenšieho marvelovského hrdinu sa nám prvý krát predstaví postava Kang the Conquerer, ktorý je adeptom na potenciálneho najväčšieho zloducha ságy Multiversa. Film je zároveň prvým filmom 5. fázy MCU.

23.2.
Tár
– r. Todd Field, hrajú: Cate Blanchett, Nina Hoss, Noémie Merlant, Sphie Kauer, Mark Strong
Film z prostredia klasickej hudby sleduje osobný a profesionálny život jednej z najväčších žijúcich skladateliek/dirigentiek Lydii Tár. Avšak po sérii obvinení sa jej dokonalý život začne rúcať, na svetlo sveta vychádzajú jej temné tajomstvá a jej moc chabne každým dňom. Cena pre najlepšiu herečku na MFF Benátky 2022.

Medveď na kokse – r. Elizabeth Banks, hrajú: Keri Russell, Alden Ehrenreich, Jesse Tyler Ferguson, Brooklyn Prince, Margo Martindale, Matthew Rhys, či Ray Liotta
Čierna komédia natočená podľa skutočnej udalosti, ktorá sa stala v 80. rokoch, kedy sa americký čierny medveď predávkoval takmer 34 kilami kokaínu, ktoré zo svojho lietadla vyhodil drogový díler. V skutočnosti bohužiaľ medveď umrel, avšak vo filme sa drogami-nabudený maco vydáva na krvavé besnenie.

Marec

2.3.
Blízko
– r. Lukas Dhont, hrajú: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Léa Drucker, Émilie Dequenne
Silné priateľské puto medzi dvoma trinásťročnými chlapcami je náhle prerušené tragédiou, ktorá vyvolá veľa otázok a jeden z chlapcov sa začne zamýšľať nad svojím náhlym odťažitým správaním. Cena Grand Prix z MFF Cannes 2022.

Creed III – r. Michael B. Jordan, hrajú: Michael B. Jordan, Jonathan Majors, Tessa Thompson, Wood Harris, Phylicia Rashad
Adonis Creed sa vracia do ringu, aby čelil svojmu niekdajšiemu priateľovi a boxerskému rivalovi Damienovi Andersonovi, ktorého prepustili z väzenia.

Impérium svetla – r. Sam Mandes, hrajú: Olivia Colman, Micheal Ward, Colin Firth, Toby Jones
Dráma o sile priateľstva a nečakaných spojení odohrávajúca sa v anglickom pobrežnom meste na začiatku 80. rokov. Film ako ľúbostný list sile umeniu zachytáva ozdravujúcu silu hudby, filmu a komunity. 

Syn – r. Florian Zeller, hrajú: Hugh Jackman, Laura Dern, Vanessa Kirby, Anthony Hopkins, Zen McGrath
Natočené na základe rovnomennej divadelnej hry od režiséra (rovnako ako jeho prvý film Otec), sa film zameriava na zložité rodinné vzťahy medzi Petrom, jeho novou rodinou a teenagerským synom z predchádzajúceho manželstva. Film sa vyrovnáva so psychickými problémami dospievajúcich.

9.3.
65
– r. Scott Beck a Bryan Woods, hrajú: Adam Driver, Ariana Greenblatt, Chloe Coleman
V tejto sci-fi dráme sa premiešava história s budúcnosťou. Na opustenej mysterióznej planéte havaruje astronaut, ktorý pomaly zisťuje, že sa na nej nenachádza sám.

Pacifiction – r. Albert Serra, hrajú: Benoit Magimel, Sergi López, Montse Triola, Pahoa Mahagafanau
Politická dráma o jadrových zbraniach na ostrove v magickej francúzskej Polynézii, jeho obyvateľoch a cudzincoch.

Vreskot VI – r. Matt Berrinelli-Olpin, hrajú: Jenna Ortega, Melissa Barrera, Hayden Panettiere, či Courtney Cox
Šiesta čas hororovej série sa presúva do New Yorku, kde si na svoje obete počíha známy Ghostface.

16.3.
Shazam! Hnev bohov
– r. David F. Sandberg, hrajú: Zachary Levi, Jack Dylan Grazer, Asher Angel, Rachel Zegler, Adam Brody, Djimon Hounsou, Lucy Liu, Helen Mirren
Po viacerých odkladoch sa do kín konečne dostane pokračovanie snímky z roku 2019, v ktorej sa k super-hrdinovi Billymu pridajú jeho súrodenci v pestúnskej starostlivosti, ktorí rovnako nadobudnú super-schopnosti.

23.3.
John Wick 4
– r. Chad Stahelski, hrajú: Keanu Reeves, Donnie Yen, Bill Skarsgard, Laurence Fishburne, Hiroyuki Sanada, Ian McShane
Tzv. gun-fu franchise sa vracia na plátna kín aj s Johnom Wickom proti celému zlému svetu na čele s Marquisom de Gramontom a súboji o Wickovu slobodu.

30.3.
Dungeons & Dragons: Česť zlodejov
– r. Jonathan Goldstein a John Francis Daley, hrajú: Chris Pine, Michelle Rodriguez, Hugh Grant, Regé-Jean Page, Justice Smith, Sophia Lillis
Napínavé akčné fantasy natočené podľa veľmi obľúbenej rovnomennej stolovej hry sleduje skupinku nepravdepodobných dobrodruhov, ktorí sa snažia napraviť chybu a získať späť stratený artefakt, no udalosti sa nebezpečne zvrtnú, keď sa dostanú do konfliktu s nesprávnymi ľuďmi. 

Apríl

6.4.
Super Mario Bros. vo filme
– r. Aaron Horvath a Michael Jelenic, hrajú/hlasy: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Seth Rogen, Keegan-Michael Key, Fred Armisen
Na veľkom plátne uvidíme aj napínavé dobrodružstvo inštalatéra Maria z obľúbenej videohry od spoločnosti Nintendo, ktorý sa vydáva naprieč svetom Hubového kráľovstva na záchrannú akciu, aby oslobodil svojho brata Luigiho. 

Traja mušketieri: D’Artagnan – r. Martin Bourboulon, hrajú: Francois Civil, Romain Duris, Pio Marmai, Vincent Cassel, Eva Green, Vicky Krieps, Louis Garrel, Lyna Khoudri, Jacob Fortune-Lloyd
V jednej z najväčších európskych/francúzskych produkcii sa v dvoch častiach pozrieme na nové spracovanie slávneho románu Traja mušketieri od spisovateľa Alexandra Dumasa. (Druhá časť s názvom Traja mušketieri: Milady príde do kín v decembri).

13.4.

Renfield – r. Chris McKay, hrajú: Nicolas Cage, Nicholas Hoult, Awkwafina, Ben Schwartz
Hororová komédia vznikla na základe knihy The Book of Renfield: A Gospel of Dracula a zameriava sa na Draculovho asistenta Renfielda, ktorý sa rozhodne ukončiť prácu u svojho krv-cicajúceho šéfa, potom čo sa nečakane zamiluje.

Máj

4.5.
Guadrians of the Galaxy vol. 3
– r. James Gunn, hrajú: Chris Pratt, Zoe Saldaña, Dave Bautista, Karen Gillan, Pom Klementieff, Vin Diesel, Bradley Cooper, Will Poulter, Elizabeth Debicki, Sylvester Stallone, Sean Gunn, Maria Bakalova, Chukwudi Iwuji
Posledné zbohom nám dá v tretej časti nie len celý tím Strážcov galaxie, ale aj ich režisér James Gunn, ktorý prešiel z Marvelu do DC Studios. Film nám odhalí originál príbeh Rocketa a hlási aj návrat Gamory. Či to bude posledný krát, kedy na plátnach uvidíme túto bandu, ostáva záhadou.

11.5.
Dámsky klub 2: Ďalšia kapitola
– r. Bill Holderman, hrajú: Jane Fonda, Diane Keaton, Mary Steenburgen, Candice Bergen, Andy Garcia, Don Johnson, Craig T. Nelson
V prvom filme z roku 2018 si tieto dámy v čitateľskom klube vzali na mušku štipľavých 50 odtieňov sivej, knihu, ktorá im zamotala životy. V pokračovaní sa s čitateľským klubom vydávajú na dámsky výlet do Talianska.

18.5.
Rýchlo a zbesilo 10
– r. Louis Leterrier, hrajú: Vin Diesel, Jason Statham, Michelle Rodriguez, John Cena, Jason Momoa, Brie Larson, Tyrese Gibson, Chris "Ludacris" Brides, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Sung Kang, Scott Eastwood, Michael Rooker, Daniela Melchior, Cardi B, Helen Mirren, Rita Moreno, Charlize Theron
Do kín dorazí ďalšie vysoko-oktánové dobrodružstvo Dominica Toretta a jeho rodiny so starými známymi tvárami, ako aj nováčikmi na čele s Brie Larson.

25.5.
Malá morská víla
– r. Rob Marshall, hrajú: Halle Bailey, Daveed Diggs, Jacob Tremblay, Awkwafina, Javier Bardem, Melissa McCarthy
Disney nám do kín prinesie ďalší zo svojich projektov premieňania obľúbených animovaných klasík na hrané. Tentokrát sa pozrieme na podmorské dobrodružstvo morskej víly Ariel a jej túžby preskúmať ľudský svet, za ktorý obetuje svoj krásny hlas, svoju plutvu a šancu očariť princa.

Jún

1.6.
Spider-Man: Cez paralelné svety
– r. Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, and Justin K. Thompson, hrajú/hlasy: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Jake Johnson, Issa Rae, Daniel Kaluuya, Jason Schwartzman, Brian Tyree Henry, Rachel Dratch, Jorma Taccone, Shea Whigham, Oscar Isaac
Minulý rok sme dostali marvelovského hraného Spider-Mana, tento rok to vyzerá na animovanú udalosť roka s pokračovaním hitu od Sony z roku 2018 s názvom Spider-Man: Paralelné svety. V tejto očakávanej novinke sa musíme pripraviť na opäť fantastickú animáciu, nový neprebádaný multivers a niekoľkých zaujímavých ino-dimenziálnych Spider-Manov, s ktorými sa spoja Miles Morales a Gwen Stacy na záchranu všetkých svetov.

8.6.
Transformers: Monštrá sa prebúdzajú
– r. Steven Caple Jr., hrajú: Anthony Ramos, Dominique Fishback, Luna Lauren Vélez, Tobe Nwigwe, hlasy: Michelle Yeoh, Peter Dinklage, Pete Davidson, Ron Perlman, Peter Cullen, Michaela Jaé
Do kín sa vracia ďalší film zo série o Transformeroch, ktorý nás vezme do Brooklynu roku 1994, v ktorom sa objavia nové frakcie transformerov.

15.6.
Elementy
– r. Peter Sohn, hrajú/hlasy: Mamoudou Athie, Leah Lewis
Pred pár rokmi sme sa pozreli na zosobnené emócie v hlave mladého dievčaťa. V podobne orientovanej novinke od Pixaru sa zameriame na štyri základné živly sveta, ktoré nám pripomenú, že láska a priateľstvo môžu vzniknúť aj medzi najrozdielnejšími bytosťami na svete, ktoré si sú bližšie ako si myslia. Príbeh sa zameriava na dievča vytvorené z ohňa a chlapca vytvoreného z vody. 

The Flash – r. Andy Muschietti, hrajú: Ezra Miller, Ron Livingston, Michael Keaton, Kiersey Clemons, Michael Shannon, Antje Traue, Sasha Calle, Ben Affleck
Rýchly blesk z filmu Justice League dostáva svoj samostatný film, v ktorom využíva svoje schopnosti a cestuje v čase, aby zabránil vražde svojej matky. Tento čin má ale následky kozmických rozmerov.

No Hard Feelings – r. Gene Stupnitksy, hrajú: Jennifer Lawrence, Ebon Moss-Bachrach, Natalie Morales, Matthew Broderick, Andrew Barth Feldman
V tejto coming-of-age dramédii sledujeme mladú ženu, ktorá odpovie na inzerát matky, ktorá zháňa niekoho, kto by začal chodiť s jej synom, ešte pred tým ako nastúpi na vysokú školu.

22.6.
Asteroid City
– r. Wes Anderson, hrajú: Tom Hanks, Steve Carell, Margot Robbie, Scarlett Johansson, Edward Norton, Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Adrian Brody, Hong Chau, Rupert Friend, Maya Hawke, Jeff Goldblum, Jeffrey Wright, Liev Schreiber, Tony Revolori, Matt Dillon, Sophia Lillis, Fisher Stevens, Rita Wilson, Bryan Cranson, Willem Dafoe
Filmy od Wesa sú vždy pohladením duše a všetkých zapojených zmyslov pri sledovaní životov zvláštnych postáv a ich interakcii, ktoré sú snáď ešte viac zvláštnejšie. Novinka sa bude odohrávať na zjazde Junior Stargazer, ktorý sa koná vo fiktívnom americkom meste okolo roku 1955. Toto zhromaždenie bude narušené udalosťami, ktoré menia svet.

29.6.
Indiana Jones and the Dial of Destiny
– r. James Mangold, hrajú: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies, Toby Jones, Boyd Holbrook, Mads Mikkelsen
V piatej časti ikonickej dobrodružnej filmovej série od spoločnosti Lucasfilm sa možno dočkáme konca legendárneho archeológa, ktorý nám medzičasom išiel do dôchodku. Avšak napínavé dobrodružstvo na neho čaká aj po boku jeho krstnej dcéry Heleny, v ktorej rovnako koluje akčná krv. 

  Foto © Depositphotos/youtube/Pixabay

Súvisiace články