MFF Berlinale 2023 otvorila romantická komédia She Came to Me od Rebeccy Miller s Peter Dinklageom,Marisou Tomei a Anne Hathaway

16.2.2023|Ivet Kollárová|
MFF Berlinale 2023 otvorila romantická komédia She Came to Me od Rebeccy Miller s Peter Dinklageom,Marisou Tomei a Anne Hathaway

Oscarovská sezóna sa nám pomaly dostáva do svojej poslednej časti, avšak ako to vo februári býva zvykom, spomedzi rôznych udeľovaní cien nám do popredia vystupuje jeden filmový festival, ktorý prináša na trh novinky svetového, progresívneho a nezávislého charakteru. Pozornosť filmovej verejnosti sa najbližších 10 dní bude sústreďovať do hlavného mesta Nemecka do Berlína, kde štartuje prvý festival Veľkej trojky73. ročník Medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Festival, ktorý ponúka vysokú školu artovej kinematografie prebieha od 16. do 26. februára 2023, kedy sa na slávnostnom večeri dozvieme víťazov a držiteľa hlavnej ceny festivalu Zlatého medveďa pre najlepší film.

Festival Berlinale prešiel ostatnými tromi rokmi viacerými skúškami ohňom. Veľkú “zásluhu“ na tom má najmä situácia okolo covidu, s ktorou sa musel pasovať ešte aj minulý rok. Avšak, kutý z nemeckého železa dokázal, že aj v najťažších časoch sa dá spoliehať na jeho precíznosť a odhodlanosť v udržaní filmového biznisu, svetovej kinematografie, či artových snímok nad vodou. Vďaka Berlinale sa do pozornosti každoročne dostávajú snímky, ktoré musia bojovať o svoje uvedenie do kín, ako aj o priazeň divákov a to viac ako kedykoľvek predtým. Festival sa síce nevyznačuje svojou pompéznosťou ako Cannes, či Benátky a z týchto troch festivalov je najpolitickejší, no jeho prínos do sveta kinematografie znamená prežitie umelcov, ktorí prinášajú odvážne, progresívne snímky odzrkadľujúce našu (v niektorých prípadoch pokrivenú) spoločnosť. 

Key visual © Internationale Filmfestspiele Berlin / Claudia Schramke, Berlin Posters 2023

A opäť raz sa o neobyčajný a silný výber snímok postarala dvojica umelecký riaditeľ festivalu Carlo Chatrian a výkonná riaditeľka festivalu Mariette Rissenbeck. Zvolený lineup ponúka mix známych mien, ako aj debutujúcich režisérov, či novicov v rámci Hlavnej súťaže Berlinale, ktorých projekty prinášajú silné politické stanoviská, reflexiu spoločnosti na témy mizogénie, rodových rovností, gender-neutrality, sexuality, slobody voľby a slova, mentánych problémov, rodinných vzťahov, či umeleckej slobody a otvorenosti. Vo výbere sa nenachádza žiaden film veľkých hollywoodskych štúdii, avšak na červenom koberci sa očakávajú mnohé známe tváre, ktoré prídu podporiť svoje filmy.

V priebehu 10 dní uvedie MFF Berlinale okolo 200 nových filmov rozdelených do sekcii Hlavná súťaž Berlinale 73, Berlinale Special, Berlinale Series, Encounters, Berlinale Shorts, Panorama, Forum, Forum Expanded, Generation, Perspektive Deutsches Kino, Special Screenings, či Homage, pocta venovaná režisérovi Stevenovi Spielbergovi, ktorý si zároveň prevezme cenu Zlatého medveďa za celoživotné dielo a v rámci sekcie sa budú premietať jeho najznámejšie snímky ako E.T., Čeľuste, Mníchov, Schindlerov zoznam, či jeho aktuálna novinka bojujúca o Oscara, semi-autobiografická snímka Fabelmanovci.

She Came to Me © Protagonist Pictures

Otváracím filmom 73. ročníka MFF Berlinale sa stala romantická “operná“ komédia od režisérky Rebeccy Miller s názvom She Came to Me, ktorý sa premieta mimo súťaž v rámci sekcie Berlinale Special. Film, ktorý na pozadí rozdelenej Ameriky, odkrýva romancu ako v Romeovi a Júlii, sleduje hudobného skladateľa, ktorý trpí kreatívnym blokom, ktorý si začne románik s extravagantnou kapitánkou remorkéra, ktorá zbožňuje romantické príbehy, napriek manželstvu s jeho bývalou a tak trochu kompuzívno-obsesívnu psychiatričkou. Aférka mu síce pomôže odbúrať blok, avšak jeho súkromný život obráti hore nohami. Vo filme si zahrali Peter Dinklage, Marisa Tomei, Joanna Kulig, Brian d’Arcy James, či Anne Hathaway.

Predsedkyňou Medzinárodnej poroty MFF Berlinale 2023, ktorá určí víťazov v Hlavnej súťaži sa stala americká herečka a režisérka Kristen Stewart. Ostatní členovia poroty sú iránsko-francúzska herečka Golshifteh Farahani, nemecká režisérka Valeska Grisebach, rumunský režisér Radu Jude (Zlatého medveďa vyhral v roku 2020), americká „casting director“ Francine Maisler, španielska režisérka Carla Simón (čerstvá víťazka Zlatého medveďa z minulého roka za film Alcarras) a hongkonský režisér Johnnie To

Medzinárodná porota © Dirk Michael Deckbar / Berlinale 2023 International Jury 2023

Tohtoročný Berlinale je zaujímavý aj z pohľadu slovenskej kinematografie. V troch rôznych sekciách sa predstavia až tri nové snímky. V sekcii Encounters to bude v maďarsko-slovenskej koprodukcii film Umelohmotné nebo od tvorcov Tibor BánóczkiSarolta Szabó. V sekcii Forum sa predstaví novinka od Viery Čákanyovej s názvom Poznámky z Eremocénu a v sekcii Generation Kplus to bude novinka od režisérky Miri Fornay s názvom Mimi

Umelohmotné nebo - V blízkej budúcnosti, v ktorej neexistuje žiadna fauna ani flóra, bojuje ľudstvo o prežitie rôznymi metódami. Vedcom sa podarí vypestovať rastlinu, ktorá dokáže prežiť len v ľudskom tele. A tak existujú tí, ktorí jedia a tí, z ktorých sa jedlo vypestuje (snímka vznikla použitím techniky rotoskopu). 
Poznámky z Eremocénu – Film z budúcnosti, ktorá ešte neexistuje. Režisérka vedie vo filme fiktívne dialógy so svojím budúcim virtuálnym „ja“, kým zvedavo a kriticky skúma potenciál technológie a umelej inteligencie.
Mimi – Malé dievčatko hľadá svoju uletenú andulku v divokom lese pri meste. V divočine dunajských lesov stretáva zvieratá aj ľudí a každé jedno stretnutie je pre ňu skúškou.

Umelohmotné nebo © Salto Films, Artichoke, Proton Cinema

Hlavnej súťaži Berlinale 73 bude o hlavnú cenu Zlatého medveďa pre najlepší film súťažiť 18 snímok, z toho je šesť filmov od režisérok a tri filmy sú od debutujúcich režisérov. V súťaži sa nachádza aj jeden dokument a dva animované filmy, z toho jedno japonské anime, ktoré je v súťaži po prvý krát od roku 2001, kedy Zlatého medveďa pre najlepší film získal Hayao Miyazaki s filmom Spirited Away. O Zlatého medveďa sa budú uchádzať tvorcovia ako Christian Petzold, Celine Song, Philippe Garrel, Margarethe von Trotta, John Trengove, Emily Atef, Angela Schanelec, Makoto Shinkai, Nicolas Philibert, Liu Jian, Christoph Hochhäusler, Matt Johnson, Estibaliz Urresola Solaguren, či Giacomo Abbruzzese.

Manodrome © Wyatt Garfield

Po šiesty krát sa v Hlavnej súťaži na Berlinale predstaví nemecký auteur Christian Petzold. Jeho novinka, intímna dráma Roter Himmel (Afire/Červenšie nebo) sa sústredí na štvoricu mladých ľudí, ktorí sú na spoločne na dovolenke pri Baltickom mori. Avšak, v ich blízkom okolí vypukne lesný požiar, ktorý sa nebezpečne približuje a ako sa zvyšuje napätie z nebezpečenstva, rovnako stúpa nervozita medzi štyrmi priateľmi. V jednej z úloh sa predstaví dvorná Petzoldova herečka Paula Beer. So svojím debutujúcim filmom Manodrome prichádza do súťaže aj juhoafrický režisér John Trengove. Film, ktorý sledujeme očami mladého muža, ktorý sa má stať otcom, rozoberá fenomén maskulinity v západnom svete a jeho dopady na emocionálnych mužov, ich okolie, či spoločnosť. Vo filme si zahrali Jesse Eisenberg, Adrien Brody, či Odessa Young.

Ingeborg Bachmann - Reise in die Wuste © Wolfgang Ennenbach

O cennú sošku sa bude uchádzať aj nemecká režisérka Margarethe von Trotta so svojím ďalším portrétom neobyčajnej ženy v snímke Ingeborg Bachmann – Reise in die Wuste (Ingeborg Bachmann – Cesta do púšte). Životopisná snímka sleduje etapu vo výnimočnom živote rakúskej spisovateľky Ingeborg Bachmann, ktorá sa v roku 1958 stretla s divadelným scenáristom Maxom Frischom, do ktorého sa zamilovala. Avšak, ich láska bola zničujúca. Trotta sa vo filme zameriava na Bachmannovej kreativitu, emancipáciu, divokosť a zároveň na jej nádeji na lásku a rešpekt k literatúre a životu samému. V hlavnej úlohe Bachmann sa predstaví Vicky Krieps, ktorá Cisárovnú Sisi vymenila za ďalšiu dôležitú rakúsku osobnosť.

Hlavnej súťaži sa predstaví aj novinka od kanadského režiséra Matta Johnsona, BlackBerry o rýchlom vzostupe a ešte rýchlejšom páde jedného z prvých smartphonov. V dramaticko-komediálnej adaptácii bestselleru Losing the Signal si zahrali Jay Baruchel, Glenn Howerton, Saul Rubinek a aj sám režisér Johnson. Francúzska kinematografia bude mať v Hlavnej súťaži zastúpenie snímkou od renomovaného režiséra Philippeho Garrela, Le grand chariot. Rodinná dráma sa zaoberá poslednou generáciou bábkohercov a ich ďalšieho smerovania, ktoré ovplyvní tragická udalosť. Vo filme si troch súrodencov zahrali Garrelove deti, medzi nimi aj herec a režisér Louis Garrel.

The Survival of Kindness © Triptych Pictures

Medzi debutujúcimi režisérmi sa v Hlavnej súťaži Berlinale 73 nachádza aj francúzsko-taliansky režisér Giacomo Abbruzzese s drámou Disco Boy, ktorá sleduje bieloruského utečenca Alekseia, ktorý po náročnej ceste naprieč Európou dorazí do Paríža. Tu sa pridáva k francúzskej cudzineckej légii, za službu v ktorej mu bolo sľúbené francúzske občianstvo. Avšak, Alekseiov osud skomplikuje stretnutie s revolucionárom a partizánom Jomom. Úlohu Alekseia stvárnil nemecký herec Franz Rogowski. V Hlavnej súťaži sa predstavia aj dve snímky z Austrálie. Holandsko-austrálsky režisér Rolf de Heer sa vracia do súťaže po 20 rokoch s abstraktnou snímkou o prežití The Survival of Kindness o černošskej žene, ktorá bola ponechaná na smrť v klietke v strede púšti. 

Suzume © 2022 "Suzume" Film Partners

Hlavnej súťaži Berlinale 73 sa predstavia aj dve animované snímky. Japonské anime Suzume od režiséra Makoto Shinkaia o dievčati, ktorého zvedavosť ohrozila celú japonskú populáciu, ktoré sa vydáva na cestu napraviť čo pokazilo. A čínska snímka Art College 1994 od tvorcu a maliara Liu Jiana, ktorá je určitou poctou vášni pre umenie a život, sleduje skupinku mladých ľudí, ktorí musia čeliť svetu, ktorý je rozdelený na tradičný a moderný. Z festivalu Sundance prichádza do berlínskej súťaže aj snímka od režisérky Celine Song, Past Lives. Moderná romanca o dvoch priateľoch z detstva, Nore a Hae Sungovi, ktorí sa po dvoch dekádach opäť stretávajú v New Yorku, kde Nora, ktorá emigrovala s rodičmi z Južnej Kórei, žije so svojím americkým manželom. 

V rámci sekcie Berlinale Special Gala sa predstaví aj dokument Superpower od Seana PennaAarona Kaufmana. Snímka, ktorá sa začala natáčať v Kyjeve ako portrét Zelenskeho pred inváziou ruských vojsk, v priebehu natáčania úplne zmenila svoj charakter. Herečka Helen Mirren sa predstaví v životopisnej dráme Golda ako štvrtá premiérka Izraela Golda Meir, ktorá sa zároveň stala prvou ženou, ktorá sa dostala na túto pozíciu. Snímka, ktorú natočil Guy Nattiv, sleduje dôležitú udalosť v histórii Izraela a Meirovej úradu: jomkipurskú vojnu v októbri 1973. Okrem Mirren si v snímke zahrali aj Liev Schreiber, či Camille Cottin. Rovnako z festivalu Sundance prichádza do Berlína aj psychologický, hedonistický slasher horor od Brandona Cronenberga, Infinity Pool. V hlavných úlohách Alexander Skarsgard, Mia Goth, či Cleopatra Coleman.

Golda © Jasper Wolf

V rámci ďalšej súťažnej sekcie Encounters sa predstaví 16 snímok. Sekcia ponúka viac avantgardné a experimentálne filmy. O priazeň poroty, ktorá je v zostave gruzínska režisérka Dea Kulumbegashvili, taliansky umelecký riaditeľ niekoľkých festivalov Paolo Moretti a grécka herečka Angeliki Papoulia, sa uchádza napríkla aj film The Adults od režiséra Dustina Guy Defa o Ericovi, ktorý prichádza domov, kde musí skĺbiť svoju závislosť na pokri s náročným vzťahom so svojimi dvoma sestrami. Vo filme si zahrali Michael Cera, Sophia Lillis, či Hannah Gross

Mon pire ennemi © l’Atelier Documentaire

O cenu v sekcii Encounters zabojuje aj dokumentárny film iránskeho režiséra Mehrana Tamadona, Mon pire ennemi (My Worst Enemy), ktorý experimentálnou formou prezentuje situáciu a režim v Iráne, kedy jedného z troch utečencov “vypočúva agent Islamského štátu“, úlohu na ktorú sa podujala herečka Zar Amir Ebrahimi. Do Berlína sa vracia aj známy juhokórejsky režisér Hong Sangsoo, ktorý vyhral minulý rok na Berlinale Veľkú cenu poroty a v roku 2021 cenu pre scenár. Jeho film mul-an-e-seo (in water) predstavuje jeho najintímnejšiu a poetickú snímku a rozpráva príbeh mladého herca, ktorý sa rozhodne natočiť krátky film na ostrove Jeju. Pri hľadaní témy pre film skúma okolie ostrova, čaká na vhodné svetlo, sleduje horizont. Jedného dňa na druhej strane skál zachytí obrys postavy, ku ktorej sa vyberie na menšiu konverzáciu. A vďaka tomu a piesni, ktorú napísal pred rokmi, má konečne príbeh na vyrozprávanie.

MFF Berlinale vyjadruje solidaritu a podporu ukrajinskému ľudu, utlačovaným iránskym ženám a ich podporovateľom, ktorým režim odopiera ich ľudské práva a slobodu a rovnako vyjadruje podporu Turecku a Sýrii, ktorých územia sú zdevastované jedným z najhorších zemetrasení vo svete. 

73. ročník Medzinárodného filmového festivalu Berlinale prebieha od 16. do 26. februára 2023

Tu je prehľad všetkých filmov v hlavných súťažných sekciách:

Hlavná súťaž Berlinale 73

20.000 especies de abejas (20,000 Species of Bees) – Estibaliz Urresola (Španielsko)
Art College 1994 – Liu Jian (animovaný - Čína)
Bai Ta Zhi Guang (The Shadowless Tower) – Zhang Lu (Čína)
Bis ans Ende der Nacht (Till the End of the Night) – Christoph Hochhäusler (Nemecko) BlackBerry – Matt Johnson (Kanada)
Disco Boy – Giacomo Abbruzzese (Francúzsko, Taliansko, Poľsko, Belgicko) 
Le grand chariot (The Plough) – Philippe Garrel (Francúzsko, Švajčiarsko) 
Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste (Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert) – Margarethe von Trotta (Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko, Luxembursko) 
Irgendwann werden wir uns alles erzählen (Someday We’ll Tell Each Other Everything) – Emily Atef (Nemecko)
Limbo – Ivan Sen (Austrália) 
Mal Viver (Bad Living) – João Canijo (Portugalsko, Francúzsko)
Manodrome – John Trengove (Veľká Británia, USA) 
Music – Angela Schanelec (Nemecko, Francúzsko, Srbsko) 
Past Lives – Celine Song (USA)
Roter Himmel (Afire) – Christian Petzold (Nemecko)
Sur l’Adamant (On the Adamant) – Nicolas Philibert (dokument - Francúzsko, Japonsko)
The Survival of Kindness (Das Überleben der Freundlichkeit) – Rolf de Heer (Austrália) Suzume – Makoto Shinkai (anime - Japonsko)
Tótem – Lila Avilés (Mexiko, Dánsko, Francúzsko)

Encounters

Adentro mío estoy bailando (The Klezmer Project) – Leandro Koch, Paloma Schachmann
The Adults – Dustin Guy Defa 
El eco (The Echo / Das Echo) – Tatiana Huezo (dokument)
Here – Bas Devos 
Im toten Winkel (In the Blind Spot) – Ayşe Polat (dokument)
Kletka ishet ptitsu (The Cage is Looking for a Bird) – Malika Musaeva 
Mon pire ennemi (My Worst Enemy) – Mehran Tamadon (dokument)
Müanyag égbolt (Umelohmotné nebo) – Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó (animovaný) 
mul-an-e-seo (in water) – Hong Sangsoo 
Mummola (Family Time) – Tia Kouvo 
Le mura di Bergamo (The Walls of Bergamo) – Stefano Savona (dokument)
Orlando, ma biographie politique (Orlando, My Political Biography) – Paul B. Preciado (dokument) 
Samsara – Lois Patiño 
Shidniy front (Eastern Front) – Vitaly Mansky, Yevhen Titarenko Latvia (dokument)
Viver Mal (Living Bad) – João Canijo 
Xue yun (Absence) – Wu Lang

Berlinale krátke filmy

8 – Anaïs-Tohé Commaret 
Back – Yazan Rabee (dokument)
Les chenilles – Michelle Keserwany, Noel Keserwany 
Eeva – Morten Tšinakov, Lucija Mrzljak Estonia (animovaný)
From Fish to Moon – Kevin Contento (dokument) 
Happy Doom – Billy Roisz 
La herida luminosa (Daydreaming So Vividly About Our Spanish Holidays) – Christian Avilés
It’s a Date – Nadia Parfan 
Jill, Uncredited – Anthony Ing (dokument) 
A Kind of Testament – Stephen Vuillemin (animovaný) 
Marungka tjalatjunu (Dipped in Black) – Matthew Thorne, Derik Lynch (dokument) 
As miçangas (The Beads) – Rafaela Camelo, Emanuel Lavor 
Mwanamke Makueni (A Woman in Makueni / Eine Frau in Makueni) – Daria Belova, Valeri Aluskina
Nuits blanches (Sleepless Nights) – Donatienne Berthereau 
Ours (Bear) – Morgane Frund (dokument) 
Qin mi (Daughter and Son) – Cheng Yu 
Terra Mater (Mother Land) – Kantarama Gahigiri 
The Veiled City – Natalie Cubides-Brady (dokument) 
The Waiting (Das Warten) – Volker Schlecht (animovaný, dokument)
Wo de peng you (All Tomorrow’s Parties) – Zhang Dalei

Pre ďalšie informácie a filmy v ostatných sekciách navštívte stránku berlinale.de

Zdroj:  berlinale.de Foto © Internationale Filmfestspiele Berlin

Súvisiace články