Do kín prichádza Bod obnovy, Všetci ľudia budú bratia, Golda, Šťastný človek a ďalšie dva nové filmy

21.9.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Tretí septembrový týždeň prinesie do kín šesť nových filmov, z ktorých polovica bude v česko-slovenskej koprodukcii. Týždeň ponúkne aj dva dokumenty a prvý z nich je od slovenského režiséra Roberta Kirchhoffera s názvom Všetci ľudia budú bratia

Líder Pražskej jari nastolil v období slobodných šesťdesiatych rokov ideu socializmu s ľudskou tvárou, ktorú umlčali sovietske tanky. Tvár Alexandra Dubčeka sa aj napriek totalitnej temnote stala symbolom. Vo filme “Všetci ľudia budú bratia” sa k tomuto stále živému symbolu vracia slovenský režisér Robert Kirchhoff a skladá príbeh “tváre Dubček”. Tváre vizionára a tajomníka, ideálu a reality, absolútneho a relatívneho, elitného a ľudového, globálneho a lokálneho, moci a bezmocnosti, víťazstva a prehry. Svedkov Dubčekovho života sledujeme vo výjavoch od utopickej komúny v Kirgizsku, kde vyrastal, cez éru popovej politickej hviezdy, éru disidentu — väzenia na slobode až po Nežnú revolúciu v roku 1989, Dubčekov návrat do veľkej politiky a jeho tragickú smrť.

Akčnou snímkou na týždeň je film od režiséra Scotta Waugha, Expendables 4. Nová generácia hviezd sa pripojí k najlepším svetovým akčným hviezdam a spoločne prežijú adrenalínové dobrodružstvo vo filme Expend4bles. K Jasonovi Stathamovi, Dolphovi Lundgrenovi, Randymu Coutureovi a Sylvesterovi Stallonemu, ktorí sa znovu stretávajú v úlohe tímu elitných žoldnierov, sa prvýkrát pripájajú Curtis "50 Cent" Jackson, Megan Fox, Tony Jaa, Iko Uwais, Jacob Scipi . Vyzbrojení všetkými zbraňami, ktoré sa im dostanú do rúk, a schopnosťami ich použiť, sú Expendables poslednou obrannou líniou sveta a tímom, ktorý je povolaný, keď sú všetky ostatné možnosti mimo hry. Noví členovia tímu s novými štýlmi a taktikami dajú "čerstvej krvi" úplne nový význam. Okrem vyššie spomínaných vo filme uvidíme aj Andyho Garciu, či Nicole Andrews.

Izraelský režisér Guy Nattiv natočil životopisnú drámu Golda - Železná lady Izraela (Golda). Napínavá dráma, ktorá zachytáva, akým zodpovedným a kontroverzným rozhodnutiam musela čeliť Golda Meirová – známa aj ako „železná lady Izraela“ – počas jomkipurskej vojny v roku 1973.

6. októbra 1973, pod rúškom tmy, v deň najväčšieho izraelského sviatku a počas mesiaca ramadánu, začali spojené vojská Egypta, Sýrie a Jordánska prekvapivý útok na Sinajský polostrov a Golanské výšiny. Golda Meirová, jediná premiérka v dejinách Izraela, stojí proti presile, čelí bezprostrednému, evidentnému a všadeprítomnému nebezpečenstvu, tikajúcej časovanej bombe, ktorej, ako dúfala, nikdy nebude musieť čeliť. Zahltená, paralyzovaná a frustrovaná vo svojom čisto mužskom kabinete, s malou nádejou na záchranu, sa táto jediná žena ocitá v závode s časom o záchranu miliónov životov na oboch stranách konfliktu.

Takmer nepoznateľná Helen Mirren stelesňuje jednu z najikonickejších a najvplyvnejších politických vodkýň dvadsiateho storočia, ktorú predtým v televízii stvárnila Ingrid Bergman a na divadelných doskách Anne Bancroft. Golda Meirová sa ocitla v centre dramatických geopolitických udalostí a v rozhodujúcej scéne vysokej diplomacie, v okamihu, ktorý sa jej krajine mohol stať osudným, ako žena obklopená samými mužmi – generálmi Dajanom, Elazarom, Šaronom a tiež Henrym Kissingerom. Okrem Mirren si vo filme zahrali aj Zed Josef, Claudette Williams, Henry Goodman, Olivia Brody, Dvir Benedek, Lior Ashkenazi, Mark Fleischmann, Liev Schreiber, Camille Cottin, Emma Davies, či Rotem Keinan. 

Slovenská režisérka Soňa G. Lutherová natočila intímny príbeh človeka, ktorý objavil svoje pravé „ja“ a musí riskovať to najcennejšie, aby mohol žiť autenticky vo dokumentárnom filme s názvom Šťastný človek. Má pre šťastie riskovať všetko? A čo tí, ktorí sú mu blízki? Skutočný príbeh človeka, ktorý v snahe žiť pravdivo a autenticky riskuje stratu toho najcennejšieho. Film Šťastný človek sa začína spomínaním českého grafického dizajnéra a spisovateľa Marvina Horvata na nedávnu minulosť vo švédskom Göteborgu, keď pôsobil ako bežná česká žena vo vzťahu so slovenským manželom, psychiatrom Ivanom a ich dvoma deťmi.

Život rodiny mal byť takmer predvídateľný. No vďaka písaniu kvír románov Marvin postupne odhalil a spoznal samého seba. Čoraz intenzívnejšie cítil potrebu byť tým, kým naozaj je – mužom. „Ten skľučujúci pocit, že som v nesprávnom obale je taký intenzívny a bolestivý, že to nemôžem vydržať. Možno by som to dokázal prežiť, ale takýto život by som nenávidel. Naozaj by som ho neznášal. Prežil by som kvôli deťom, ak by som musel. Ale nenávidel by som to,“ povedal úprimne. Dokument citlivo zobrazuje aj prežívanie manžela Ivana, ktorý sa dostal do novej situácie. „Neviem, čo sa stane. Nemám plán. Verím len, že ak nám nejaká situácia začne robiť problémy, budeme sa o tom vedieť porozprávať a nejakým spôsobom to vyriešiť kompromisom,“ vyjadril sa otvorene. Divák tak môže pozorovať nielen začiatok a priebeh Marvinovej tranzície, ale aj zmenu jeho vzhľadu, postojov, vzťahov a partnerstva.

Film Šťastný človek preniká do hĺbky a odkrýva skutočnú podstatu a silu lásky na mnohých úrovniach. Čo si na sebe navzájom ceníme a čo je podstatou našich vzťahov? A čo v skutočnosti tvorí dobrý partnerský vzťah a rodinu?

Režisérka Castille Landon opäť natočila nový diel vo filmovej sérii After s názvom After: Navždy (After Everything). Hardin a Tessa sa uberajú životom každý sám. Ich spaľujúca láska, ktorá sa zdala byť nekonečná, je v troskách. Hardin utápa svoj žiaľ v alkohole a v dôsledku Tessinho zdrvujúceho odchodu ho pri písaní druhej knihy trápi spisovateľský blok. V najtemnejších chvíľach svojho života sa rozhodne zúčtovať s minulosťou. Odchádza do Portugalska, aby našiel dievča, s ktorým kedysi chodil a ku ktorému sa zachoval hrozne. Potrebuje nájsť odpustenie aj sám seba. Potrebuje sa vyrovnať so svojimi chybami, aby sa potom mohol pokúsiť získať Tessu späť. Bude ho však Tessa ešte niekedy chcieť vidieť? A ako by takéto stretnutie mohlo dopadnúť? V hlavných úlohách Hero Fiennes Tiffin, Josephine Langford, Stephen Moyer, Louise Lombard, Mimi Keene, Benjamin Mascolo, Cora Kirk, či Paul S. Tracey. 

Český režisér Robert Hloz natočil na naše pomery netradičnú snímku, ktorá však prekonáva všetky očakávania. V česko-slovensko-poľsko-srbskej koprodukcii uvidíme kriminálne sci-fi Bod obnovy. Príbeh filmu je zasadený do roku 2041, kedy ľudstvo používa veľmi vyspelé technológie a ústava všetkým občanom garantuje právo na "jeden celý život". Po neprirodzenej smrti, ako je napríklad autonehoda alebo teroristický útok, tak môže byť človek obnovený zo svojej digitálnej zálohy. Stačí si každé dva dni pravidelne vytvárať digitálnu zálohu svojej osobnosti – "bod obnovy". Ale zaslúži si vôbec ľudstvo právo na druhú šancu? ? Vo filme si zahrali Andrea Mohylová, Matěj Hádek, Milan Ondrík, Václav Neužil ml., Karel Dobrý, Agáta Kryštufková, Katarzyna Zawadzka, Iveta Dušková, Jan Vlasák, Richard Stanke, Adam Vacula, Jan Jankovský, či Lech Dyblik. 

  Foto © ASFK/Bonton/ContinentalFilm/ForumFilm/FilmEurope/FilmExpanded

Súvisiace články