film Bleskový Manu (2019)
Film Bleskový Manu (2019)
Video (1)

Réžia:

Christian Haas , Andrea Block

Žáner:

Animovaný | Dobrodružný | Komédia | Rodinný

Krajina

Nemecko

Dĺžka filmu

88 min

Slovenská premiéra:

30.5.2019 (Bontonfilm)

Pôvodný názov:

Manou the Swift

V oblakoch, vo vzduchu, nad morom, nad lesom, nad prímorským mestečkom i v jeho uliciach sa odohráva vtáčie animované dobrodružstvo Bleskového Manua.

Malý Manu je výborný letec a teší sa na skúšku z lietania, ktorú musí podstúpiť každá čajka, aby sa mohla s celým kŕdľom bezpečne vydať na zimu do južných krajín. Nešťastnou náhodou ale skončí ako zmoknutá sliepka v mori a musí si vypočuť posmešky od mladších čajok a výčitky od tých dospelých. Na morskú čajku je totiž nezvyčajne malý a nie je sa čo čudovať. V skutočnosti je Manu dážďovník, medzi čajky sa ako mláďa tak nejako omylom priplietol, získal si srdcia jedného páru a už s nimi zostal. Teraz sa však dozvedel pravdu, objavil iné dážďovníky, dokonca jednu slečnu a odchádza s nimi z domovského hniezda za dobrodružstvom.

Dážďovníky sú akrobati oblakov, rýchli, presní a vytrvalí. Kým čajky sa zdržujú na skalách, dážďovníky si užívajú v mestečku. Manu sa s ostatnými vrhá do opojných pretekov uličkami, strmhlav sa vrhá pozdĺž veží chrámov, prelietava nad kopulami palácov a loví za letu omrvinky zo stolov miestnych kaviarní. V meste nie je núdza o zábavu, nových kamarátov a zážitky. Čoskoro sa ale objaví nebezpečenstvo, ktoré ohrozuje všetkých, a vtáky akokoľvek veľkí či pýši sa proti nemu musia spojiť. Manu ako zástupca oboch kŕdľov potom zohrá veľkú úlohu. Dažďovníky sú síce jeho pravá rodina, mamu a otca má ale navždy medzi čajkami.

Dážďovník obyčajný patrí medzi najlepších letcov vo vtáčej ríši vôbec. Vyznačujú sa prudkým pohybom, sú rýchli, môžu lietať i do extrémnych výšok a na zemi trávia iba minimum času. Vo vzduchu i spia a práve jeden dážďovník pozorovaný vedcami je rekordmanom v pobyte mimo zem – vo vzduchu strávil 10 mesiacov!

Postavu dobrej mamy čajky malého Manua nadabovala v originálnom znení Kate Winslet, postavu prísného otca čajky nahovoril Willem Dafoe.