film Duchovia Inisherinu (2022)
Film Duchovia Inisherinu (2022)
Video (1)

Réžia:

Martin McDonagh

Žáner:

Komédia | Dráma

Krajina

Írsko | Veľká Británia | USA

Dĺžka filmu

114 min

Slovenská premiéra:

2.2.2023 (CinemArt)

Pôvodný názov:

The Banshees of Inisherin

Dej filmu Duchovia Inisherinu sa odohráva na odľahlom ostrove pri západnom pobreží Írska a sleduje celoživotných priateľov Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), ktorí sa ocitnú v slepej uličke, keď Colm nečakane ukončí ich priateľstvo. Ohromený Pádraic sa s pomocou svojej sestry Siobhán (Kerry Condon) a problémového mladého ostrovana Dominica (Barry Keoghan) snaží napraviť vzťah a odmieta prijať “nie” ako odpoveď. Pádraicove opakované snahy však len posilňujú odhodlanie jeho bývalého priateľa a keď Colm predloží zúfalé ultimátum, udalosti sa rýchlo vyhrotia a majú šokujúce následky.

Film režíroval  skvelý režiér Martin McDonagh, režisér mimoriadne umelecky úspešných filmov ako Tri Billboardy kúsok od Ebbingu a V Brugách a vo filme excelujú opäť tak ako vo filme v Brugách – herci Colin Farrell a Brendan Gleeson, ktorým sekundujú vo vedľajších úlohách Kerry Condon a Barry Keoghan.

Film Duchovia Inisherinu je nominovaný na 8 cien Zlatý Glóbus a bude patriť aj k favoritom na nominácie na cenu americkej filmovej akadémie Oscar.