Irina Palm

15.11.2007|Olivia|
Irina Palm

Film, prezentovaný po prvý krát tohto roku na medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne, je kontroverzný príbeh o staršej žene, ktorá sa vďaka svojim jemným rukám uchytila v sexuálnom priemysle, je mierne poburujúci, no má za úlohu najmä pobaviť.

Maggie (Marianne Faithful) je 50-ročná vdova, ktorá sa rozhodne za každú cenu zohnať peniaze, potrebné na liečbu svojho vážne chorého vnuka Ollieho. Po niekoľkých neúspešných pokusoch nájsť si prácu sa ocitá v uliciach Londýnskeho Soho, kde jej pohľad padne na malý leták v okne jedného podniku menom "Sexy World". Uchádza sa o prácu hostesky a ocitá sa na pohovore pred Mikkym - majiteľom tohto klubu. Ten jej dá šancu a zamestnáva ju pod pseudonymom Irina Palm. Maggie smelo spoznáva svojich prvých anonymných zákazníkov netušiac, že má prirodzený talent, ktorý jej aj Mikkymu prináša úspech. To však len dovtedy, pokiaľ sa rodina a priatelia Maggie nezačnú zaujímať, čo robí po nociach.

Irina Palm (2007)

Film, za pochodu chrapľavej elektronickej gitary hrajúcej tie isté tóny stále dookola, je z prostredia Londýna, aj keď niekedy tak nepôsobí, asi preto, že aj keď je po Anglicky, bol režírovaný Nemcom, pôvodom z Belgicka, Samom Garbarskim. Je to len jeho piaty režisérsky pokus a zároveň aj najúspešnejší. Výlet do mysle ženy, ktorá postupne nadobudne sebavedomie pomocou celkom netradičnej profesie a získa si obdiv ľudí z brandže, stretáva Mikkyho, ktorý je na povrchu "tvrďas", ale vo vnútri cíti obdiv k žene, ktorá pomocou svojho odhodlania dokáže takmer nemožné. Práve títo dvaja - Marianne Faihtful a Miki Manojlovic dotvárajú film do svojej konečnej podoby mierne pochmúrnej drámy, zaváňajúcej satirou. Netreba zabudnúť spomenúť nomináciu Marianne Faithful na najlepšiu herečku Európskou Filmovou Akadémiou, podľa ktorej bola Irina Palm jej doposiaľ najlepším výkonom počas jej vyše 40 ročnej hereckej kariéry. Nuž, je to tak, staršie herečky majú viac skúseností a istú hĺbku vo výrazoch. Okrem príznačnej herečky a unikátnej myšlienky, ktorá by nebola až taká inovatívna, nebyť pokročilého veku hlavnej hrdinky, však nenachádzame nič nové. Celý príbeh by sa dal vyrozprávať v piatich rozvitých vetách, čo naznačuje, že film je celkom rozvláčny a pomalý. Je takisto dosť naivný a dej je málo vierohodný.

Irina Palm (2007)

Ešte dodám, že film Irina Palm je svojim spôsobom zábavný a ako snímka do zbierky netradičných sa hodí a v žiadnom prípade neľutujem, že som ho videla. Odporúčam si o ňom urobiť vlastný obraz možno aj za pomoci tohto krátkeho dialógu z filmu:

Mikky: Wanna job? And do you know what hostess does?
Maggie: Making tea and cleaning up and ...
Mikky: Hostess means whore... can you wank men off?
Maggie: What?
Mikky: Can you wank men off?
Maggie: uhh yes ... uhm no! I think I better go.
Mikky: Start at 600 a week.
Maggie: How much?

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Pyramide Distribution

Odporúčané články