Pripravované slovenské filmy

18.2.2008|Slavomír Sochor|
Pripravované slovenské filmy

Kto si myslí, že „slovenský film“ upadol do zabudnutia, nemá pravdu. Už tento rok príde do slovenských kín približne 30 premiér slovenských filmov. A to nevravím o roku 2009, na ktorý sú pripravované ďalšie, dokonca ešte zaujímavejšie slovenské a koprodukčné projekty.

I keď prvé dva mesiace roku 2008 neponúknu žiadny slovenský projekt, hneď v marci sa môžu filmoví diváci tešiť na film Juraja Lehotského Slepé lásky, ktorý rozpráva o štyroch rôznych podobách lásky medzi nevidomými ľuďmi. Pred filmom bude premietnutý krátky predfilm Štyri režisérky Ivany Šebestovej. Po filme Slepé lásky diváci uvidia v kinách film, ktorý ste mali možnosť sledovať už aj v televízii – Martin Slivka – Muž, ktorý sadil stromy, film Martina Šulíka, ktorý zaujal divákov natoľko, až napokon bude uvedený aj v kinách už v apríli. Na jar tiež príde do kín film Jakuba Krónera Bratislavafilm, film o terajšom tvrdom živote vo veľkomeste.  Pokiaľ vás predchádzajúce tituly nezaujali, určite vás zaujme film Dariusza Jablonskeho Jahodové víno, ktorý vstúpi do kín tiež v apríli. Film rozpovie príbeh o chvíli, keď máte života už naozaj „plné zuby“, až sa rozhodnete odísť na to najopustenejšie miesto na Zemi. Dokument Jara Vojteka Hranica hovorí, ako z názvu vyplýva o medzi-oblastno-ľudských  hraniciach a tiež bude uvedený v apríli. Hádam druhým najočakávanejším titulom roku 2008 je film Muzika, ktorý hodnotia ako jeden z najzaujímavejších filmov modernej slovenskej filmovej kinematografie. Film bude mať premiéru taktiež v apríli, hoci ho už bratislavskí diváci mali možnosť v decembri zhliadnuť v Kine Tatra dvakrát. No a teraz k tomu prvému najočakávanejšiemu projektu. Ak aj vám príde na myseľ pri tejto vete film BATHORY, tak máte pravdu. Film Juraja Jakubiska s hviezdnym obsadením diváci uvidia tento rok v júli, no dopredu sa netešte. Ako iste viete film mal mať premiéru už minulý rok na jar, čiže ani tento dátum nie je ešte istý. Po tých novších tituloch príde na rad aj obnovená premiéra filmu Dušana Hanáka Obrazy starého sveta, ktorý zobrazuje život zaujímavých ľudí, dobrovoľne žijúcich na periférii spoločnosti. Pred filmom uvidíte krátky film tiež režiséra Dušana Hanáka Prišiel k nám Old Shatterhand.  I keď sa zdá, že veľa titulov ešte nebolo vymenovaných, najviac premiér slovenských filmov nás čaká na jeseň a v zime tohto roku. Hneď na začiatku septembra
uvidíme česko-slovenský koprodukčný vojnový film Václava Marhoula Tobruk, ktorý vás zaujme už len tým, že sa natáčal v Tunisku a podľa najnovších fotografií z natáčania vyzerá ako samotná skutočnosť. Ďalší septembrový film je tiež česko-slovenský, vo filme Malé oslavy režiséra Zdenka Tyca sa v hlavnej úlohe objaví Anna Šišková, tentokrát so svojou druhou dcérou, ktorá s herectvom iba začina - Terezou Nvotovou.   Podľa najnovších informácií by mal byť v septembri uvedený aj film Ako sa varili dejiny. Dokument Petra Kerekesa, ktorý vás doslovne dostane do varu. Aj október ponúkne zaujímavý dokumentárny titul Jána Opartyho Skala útočišťa. Film, o reálnej „skale útočišťa“ - ruinách Kláštoriska. Film Normalizácia Roberta Kirchhoffa v novembri, pozoruje dianie kauzy Cervanová, dodnes nevyriešenej vraždy mladého dievčaťa. Tiež očakávaným filmom je projekt Keep Smiling Pavla Koreca, ktorý sa začína samovraždou jedného muža a tým, ako to sleduje /a mimochodom je aj súčasťou/ jedna novinárka. Novinárka následne pátra nie po tom prečo zomrel, ale prečo žil. Jeseň prinesie aj tieto nasledovné filmy.
Napríklad film Dušana Rapoša Cinka Panna, ktorý hovorí o životnom príbehu jednej rómskej primášky. Zaujímavým titulom jesene bude aj film so slovenským hviezdnym obsadením, Kvety sakury od režiséra Ivana Vojnára. Vo filme si zahrá Zdena Studenková, Ľubomír Paulovič, Eva Bándor. Zaujímavé obsadenie bude mať aj česko-slovenský film Nedodržaný sľub, ktorý pre ako českých, takisto aj pre slovenských divákov pripravuje český režisér Jiří Chlumský. Pokiaľ hovoríme o zaujímavých režiséroch, určite sa to dá povedať aj o Vladovi Balkovi, ktorý na jeseň uvedie drámu Pokoj v duši. Takým režisérom je tiež aj Marko Škop, ktorý pre klubových a klasických divákov natočil dokument         Osadné-Brusel-Osadné, pokiaľ sa vám zapáčil aj jeho posledný film Iné svety uvedený v roku 2005, môžeme odporúčať aj tento nový film. Ďalší dokument Martina Šulíka Zlatá šedesátá rozpráva o filmároch zo šesťdesiatych rokov. Film o maringotkách a ľuďoch Poslená maringotka  uvedie Peter Beňovský tiež na jeseň tohto roku. Návrat po pár rokoch absolvuje aj režisér Miloslav Luther s filmom Tango s komármi. Vo filme si zahrajú Ady Hajdu, Roman Luknár a už spomenutá Tereza Nvotová. Zaujímavý bude aj film Dôchodcovia - Made in Slovakia režiséra Mareka Kuboša, uvedený taktiež na jeseň. 
Posledným filmom v tomto roku zrejme bude prírodopisný dokument Pavla Barabáša z južného pólu Neznáma Antarktída s predfilmom Bhutan – hľadanie šťastia.

O filmoch roku 2009 aspoň v takomto rozpise:

FILM

PREMIÉRA

RÉŽIA

ŽÁNER

LIETAJÚCI CYPRIÁN

január - febuár 2009

Mariana Čengel-Solčanská

historický veľkofilm

OKO

február-marec 2009

Miloš Kohout

thriller

JAZZUS

február-marec 2009

Tomáš Krnáč

tragikomédia

TMA

jar 2009

Juraj Herz

thriller

ENGLISH IS EASY, CSABA IS DEAD

jar 2009

Karol Vosátko

komédia

MARHUĽOVÝ OSTROV

jar 2009

Peter Bebjak

dráma

NA POVALE

jar 2009

Jiří Barta

animovaný film

LÍŠTIČKY

23.4.2009

Mira Fornayová

dráma

RÓMSKY HOLOKAUST

oktober 2009

Robert Kirchhoff

dokument

KAMENE

zima 2009

Katrína Kerekesová

animovaný muzikál

FOLLOW ME

december 2009 - január 2010

Anabela Žigová

dráma

SRDCE VEŽE

rok 2009

neznámy

animovaný

VERONKA

rok 2009

Martin Šulík

animovaný

YURI DOJČ

rok 2009

Yuri Dojč

dokument

WINTER

rok 2009

Dušan Trančík

dokument

ROZOSTAVANÝ DOM

rok 2009

Miloslav Luher

dráma

NAJSMUTNEJŚÍ PRÍBEH LÁSKY

rok 2009

neznámy

dráma

ČAS GRIMÁS

rok 2009

Peter Dimitrov

hraný dokument

HARMONIKA

rok 2009

Peter Hledík

dráma

MŔTVOLA MUSÍ ZOMRIEŤ

rok 2009

neznámy

komédia

DOVOLENKA V GULAGU

rok 2009

Ivo Brachtl

hraný dokument

VÝSTREL

rok 2009

Miroslav Šindelka

"akčný dokument"

3 SEZÓNY V PEKLE

rok 2009

Tomáš Mašín

dráma

CESTA ZA ÚSPECHOM

rok 2009

Dana Rusnoková

tragikomédia - dráma

MALÝ ZÚRIVÝ ROBINSON

rok 2009

Martina Diosi

dokument

NICKYHO RODINA

rok 2009

Matej Mináč

dokument

"15:29"

rok 2009

Petra Kolevska

veľkofilm

BABIČKA

rok 2009

Zuzana Piussi

rozprávka

TANEC MEDZI ČREPINAMI

rok 2009 - rok 2010

Marek Ťapák

muzikál

KOLIBA

rok 2009 - rok 2010

Zuzana Piussi

dokument

PERSONAL CYBER SPACE

rok 2009 - rok 2010

Ivo Trajkov

celovečerný film

BLOUDÍM

rok 2009

Martin Müller

poviedkový film

ČUBÍRKOVÁ

rok 2009

Róbert Šveda

psychothriller

Taktiež filmy roku 2010 a 2011:

FILM

PREMIÉRA

RÉŽIA

ŽÁNER

Pravdivá história Jánošíka a Uhorčíka

rok 2010

Agnieska Holland

historický

ČEREŠŇOVÝ CHLAPEC

rok 2010

Martin Kákoš

celovečerný film

ANGLICKÁ RAPSÓDIA

rok 2010

Matej Mináč

dokument

ŠŤASTNÝ SMOLIAR

rok 2010

Matej Mináč

animovaný

História filmu, ktorý sa nikdy nenakrútil

rok 2010

Matej Mináč

dokument

FINAL SPOT

rok 2011

Slavomír Bachratý

celovečerný film

GENERÁL

rok 2011-rok 2012

Stanislav Párnický

celovečerný film

Film, ku ktorému zatiaľ nie je istý rok premiéry /2008 alebo2009/ je film NEBO, PEKLO, ZEM... režisérky Laury Sivákovej. Pred filmom bude uvedený film V poli režiséra Patrika Pašša juniora. Dátum a obdobie /zrejme 2008/ tiež nie je jasný aj pre dokumentárny film VOJNOVÉ HRY Dariusza Jablonskeho.

Krátky film Daniela Riháka SMOG bude mať premiéru počas prvých marcových dní v Kine Tatra. V budúcnosti producenti chystajú film ponúkať aj do iných kín na Slovensku.

 

Krátke filmy 2008-2009 bez daného dátumu a celého filmu:

FILM

PREMIÉRA

RÉŽIA

ŽÁNER

FONGOPOLIS

jar 2008

Joanna Kożuch

animovaná tragicomedy

RARACH

jar 2008

Ivana Zajacová

animováný art fantasy

ŠATY PRE ŇU

jar 2008

Jana Szabóová

animovaná art dráma

KTO JE TAM

zima 2008

Vanda Raýmanová

animovaná art komédia

POSLEDNÝ AUTOBUS

jeseň 2009

Martin Snopek

art komédia

Webstránky slovenských filmov:

Bratislavafilm /r. Jakub Króner/ – www.bratislavafilm.sk
Hranica /r. Jaro Vojtek/ www.hranica.sk, www.border.sk
Bathory /r. Jaraj Jakubisko/ www.thebathorymovie.com,                    
www.ceskatelevize.cz/specialy/bathory/sk  
Tobruk /r. Václav Marhoul/ – www.tobruk.sk, www.tobruk.cz
Kvety sakury /r. Ivan Vojnár/  - www.kvetysakury.sk
Lietajúci Cyprián /r. Mariana Čengel-Solčanská/  - www.lietajucicyprian.sk

Zdroj:  MovieMania.sk

Súvisiace články