Rozhovor s Alfrédom Aczelom

17.4.2009|Slavo Sochor|
Rozhovor s Alfrédom Aczelom

Od koľkých rokov dabujete filmy?
Zhruba od desiatich rokov.

Ako ste sa k dabingu dostali?
Ako detský herec, keď som robil veľa televíznych inscenácií, tak som sa dostal aj k dabingu. Vtedy ho toľko nebolo ako dnes. Ale keďže bolo treba dabovať aj detské postavy, tak oslovovali aj nás detských hercov, ktorí už mali nejaké skúsenosti s tým herectvom.

Ktorá z postáv, čo ste dabovali, bola Vaša najobľúbenejšia? Radšej dabujete hlavné alebo vedľajšie postavy?
Tá hlavná, človeku tak viacej prirastie k srdcu, vzhľadom na čas, ktorým sa ňou zapodieva. V minulosti som robil veľký seriál, ktorým bol Star Trek, daboval som tam Geordiho La Forgea, to bol taký nevidiaci černoch. Dabujem ešte aj iných hercov čiernej pleti, pomerne často.

Je známe, že filmy dabuje aj Váš brat – Peter Aczel. Máte podobné hlasy?
Možno máme trochu podobné hlasy. Ale nepovedal by som, že by sa dali pomýliť. Niekto hovorí, že sa trochu podobajú.

Alfréd AczelAko to podľa Vás vyzerá momentálne so slovenským dabingom? Na internete je možné sledovať rôzne diskusie, v ktorých sa ľudia dohadujú o tom, či je lepší slovenský alebo český dabing. Aký máte na to názor Vy?
Vyrába sa ho relatívne veľa. Čím sa ho na Slovensku vyrába viac, tak tým je kvalitnejší. Zato v Čechách, nechcem ale krivdiť mnohým kvalitným firmám, ktoré sa zapodievajú českým dabingom, lebo ten je vynikajúci, sa dabingom začína zaoberať veľa firiem na neprofesionálnej úrovni resp. si myslím, že na Slovensku to robia herci, ktorí sa k tomu rokmi dopracovali a stále sa zdokonaľovali a tiež si myslím, že dnes je  slovenský dabing na mimoriadne vysokej úrovni a v Česku možno práve ten ich dabing trpí objemom. To znamená, že keď ho urobia veľmi veľa, tak sa medzi nimi objavia aj nejaké horšie. 

Alfréd Aczel
Alfréd Aczel skončil herectvo na VŠMU v Bratislave. V minulosti pracoval vo FUN rádiu.  Hral vo viacerých detských televíznych inscenáciách a vo filmoch.
Medzi jeho najznámejšie postavy v dabingu patrí aj Komisár Rex, v ktorom daboval hlavnú postavu komisára Mosera.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články