Festivalový posledno-denník

28.6.2009|Slavomír Sochor|
Festivalový posledno-denník Hoci názov článku hovorí, že sme na festivale v Trenčianskych Tepliciach nepobudli dlhšie ako jeden deň, dobre sme si oddýchli. Na vzduchu – v peknom prostredí, ale hlavne v kinosále pri dobrých filmoch.

Hneď po príchode do Trenčianskych Teplíc bolo jasné, že sa v tom mestečku koná filmový festival. Zo všetkých strán sa na človeka „pozerali“ festivalové znaky – logá, plagáty, ktoré na tomto ročníku boli naozaj zaujímavé.

Okrem toho, že je v tomto mestečku filmový festival bolo vidieť, že sa jedná o kúpeľné mesto, pretože potknúť sa o paličky invalidov posedávajúcich na lavičkách skutočne nebol problém. Trenčianske Teplice naozaj festivalovo-kúpeľne žili už od rána.

Niektorí kúpeľní ale i festivaloví hostia si už okolo desiatej ráno vychutnávali kávičku v tunajších kaviarňach a bufetoch, iní zas už v tých momentoch mali možnosť sledovať nový český film Marie Procházkovej Ktopak by se vlka bál, ktorý bol ocenený na Festivaloch v Plzni, na Zlínskom festivale a objaví sa i v prestížnej sekcii Variety Critic´s Choice v Karlovych Varoch.

V uliciach Trenčianskych Teplíc - Foto (c) Slavomír Sochor


O pol hodinu sa v Tatra Banka stane premietal ďalší film Step / Tap v hlavnej úlohe s Gregorym Hinesom o stepovaní, tanečníkoch a ich živote, ktorý bol uvedený v sekcii Americké tanečné filmy. V tejto sekcii bol dvakrát v rámci festivalu odpremietaný aj film Moonwalker, ktorý chceli tvorcovia už dlhšie uviesť ako Večer Michaela Jacksona. Žiaľ po Jacksonovom úmrtí sa tento titul zmenil na spomienku na tohto populárneho speváka. (bol odpremietaný ako posledný na festivale - pozn.red.). Jackson naposledy účinkoval v céčkovom filme Miss Stroskotankyňa a zahral si aj v pokračovaní filmu Muži v čiernom.

O šiestej večer za silného dažďa sa začal premietať ďalší novší titul Che Guevara: Revolúcia v hlavnej úlohe s Beniciom Del Torom. O pol hodinu odpremiérovali pokračovanie tohto filmu Che – Guerilla, ktorý u nás nebol, a ani zrejme nebude uvedený v kinách (o tom či výjde na DVD budeme čitateľov informovať).

Hlavnú cenu – Modrého anjela získal film Hlad od režiséra Stevea McQueena, ktorý minulý rok na festivale v Cannes získal hlavnú cenu – Zlatú kameru. Podľa porotcov, s ktorými sa väčšina novinárov stretla na záverečnej konferencii – Jana Kačera, českého režiséra a herečky Doroty Nvotovej, vôbec ocenenia filmu Hlad v Cannes, nezavážilo na ich hodnotení filmu v Trenčianskych Tepliciach. Okrem Nvotovej a Kačera sedeli v porote aj herečka a režisérka Eniko Eszenyi, nemecký dramaturg Heiko Fischer a americký kritik zo známeho filmového magazínu Variety – Jay Weissberg. Film Hlad / Hunger bol režijným debutom Stevea McQueena.

Záverečná  tlačová konferencia - Jan Kačer a Dorota Nvotová - Foto (c) Slavomír Sochor


Okrem dobrých filmov prišli na filmový festival počas týždňa od 20. do 27. júna aj dobrí herci. Už cez prvý víkend zavítal do festivalového mesta známy herec Jeremy Irons aby upevnil pamätnú tabuľku na nový most slávy, ktorý sa nachádza neďaleko toho pôvodného. V piatok, deň pred koncom festivalu zas prišiel český herec Jaromír Hanzlík. Podobne ako Irons získal ocenenie Hercova misia. Hanzlík, okrem množstva českých filmov a seriálov, účinkoval aj v novom slovenskom filme Pokoj v duši.

V utorok sa v kursalóne uskutočnilo stretnutie s názvom „Bajaja bez hlavy“ v ktorom moderátorka televíznych relácií Aj múdry schybí a Sedem hostila slovenského herca Ivana Palúcha, ktorý stvárnil veľa úloh v slovenských a českých filmoch. Už čoskoro ho bude možno vidieť vo filme Lietajúci Cyprián.

Hoci na celom festivale panovala príjemná atmosféra i v posledný deň, mohol vám ju znepríjemniť občas nepríjemný a drzý prípravný výbor v Info stánkoch a pri kinosálach. Ale pozor na výnimky, našli sa i slušní a ochotní poskytnúť informácie.

Myslím, že z Artfilmu sa stáva úspešný európsky filmový festival a nechýba mu už takmer nič. Rozhodne môžeme povedať, že Artfilm má najlepšie oddelenie Public Relations, ktoré bolo vždy ochotné poskytnúť potrebné informácie.
  Foto © archív

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...