Najlepšie filmy za rok 2022

2.1.2023|Ivet Kollárová|

Začiatkom nového roka 2023 sa opäť na chvíľu obzrieme za starým rokom a očkom mrkneme na najlepšie filmy za rok 2022, ktoré som mala možnosť vidieť v kinách, na rôznych streamovacích platformách, filmových festivaloch, prehliadkach, či špeciálnych projekciách. Výber je čisto subjektívny na základe emócii a pocitov z videného a pretože sa mi vždy ťažko vyberajú tie najlepšie (podľa mňa aj ten subjektívne najhorší film, má vždy niečo do seba :)) výber je rozdelený do sekcii a filmy sú zoradené abecedne. V neposlednom rade má výber inšpirovať, ak ste dané filmy nevideli a má rozprúdiť diskusiu, v prípade že ste filmy videli.

Hollywoodske veľkofilmy
Batman 

Režisér Matt Reeves natočil výborný krimi noir, ktorý sa chvíľami vymykal z komiksového klišé, hlavný hrdina pôsobil ľudsky, zraniteľne a kým nadobudol status superhrdinu, jeho chyby formovali jeho akciu a reakciu, film mal výbornú atmosféru, za ktorú vďačíme aj neobyčajnej kamere, či výbornej hudbe od Michaela Giacchina.

Severan (The Northman)
Tento severský epos od režiséra Roberta Eggersa nazerá na vikingskú mytológiu a príbeh pomsty starý ako svet sám z trochu drsného uhľa pohľadu, ktorý nemusí byť po chuti všetkým, najmä keď od filmu očakávate dlhé zábery prekrásnej islandskej prírody, ktoré dostanete, avšak preložené riadnou dávkou preliatej krvi, odseknutých hláv, či súbojov nahých tiel na život a na smrť. Príbeh, ktorý inšpiroval shakespearovského Hamleta, vás rozhodne nenechá bez emócií. 

Spider-Man: Bez domova (Spider-Man: No Way Home)
Som síce fanúšik marvelovského filmu, ale Spider-Man je asi moja najmenej obľúbená postava. Avšak, nový film v réžii Jona Wattsa ma veľmi milo prekvapil a nebolo to len staro-novými tvárami, ktoré sa vo filme objavili. Marvel vrcholom 3. fázy MCU stanovil latku poriadne vysoko a je veľmi ťažké prekonať filmy z tzv. Infinity ságy. 4. fáza MCU bola dlho jednou veľkou neznámou a jeden nevedel kam smeruje, avšak ono to ani tak nie je o cieli ako o ceste a to rovno naprieč dimenziami, keďže sa pohybujeme v ságe Multiverza. A nový Spidey ma do neho chytil svojimi pavučinami ani som nevedela ako, stará dobrá klasika a do budúcna, či iných dimenzii sa možno mladý Peter Parker aj ponaučí zo svojich chýb :)

The Woman King
Nevídaný film, ktorý sa v Hollywoode len tak netočí. Prečo? Pretože túto historickú akčnú drámu ťahá nie len ženské, ale navyše aj afroamerické obsadenie. Epickú snímku natočila režisérka Gina Prince-Bythewood, podľa skutočných udalostí o čisto ženskej vojenskej jednotke Agojie afrického kráľovstva Dahomey a opäť predviedla zručnú prácu s akčnými scénami, na ktoré herečky trénovali niekoľko mesiacov, inteligentné smerovanie filmu, ako aj samotné vyvrcholenie. U nás sa film v kinách dlho neohrial, čo je škoda, lebo si zaslúži veľké plátno. A napriek tomu, že mu v Hollywoode nedávali veľké šance na úspech, z filmu sa stal hit a do dnešného dňa zarobil cez 92 miliónov dolárov.

Top Gun: Maverick
Nepopulárny názor, nie som fanúšik originál filmu Top Gun. Je to akčná klasika, ktorá ale nie je mojou šálkou kávy. Avšak, Maverick od režiséra Josepha Kosinskeho ma veľmi príjemne prekvapil a dokázal ma udržať v napätí na okraji sedačky po celý čas, aj keď záver bol trošku naťahovaný. Neskutočná akcia, dychberúce zábery z kokpitov, lety stíhačiek hore dole a fakt, že nesmrteľný Tom Cruise si to všetko „odšoféroval“ sám je neuveriteľné! Film sa zbavil bromance klišé, nezmyselnosti porovnávania mužského ega detinskými prekáračkami, či mierneho sexizmu a dostali sme vydarený, živý, inteligentný, akčný megafilm s ohlušujúcim zvukom, krásnou kamerou, výbornou hudbou a zaujímavým príbehom s odkazmi na originál film. 

Tritisíc rokov túžby (Three Thousand Years of Longing)
Jeden z najpodceňovanejších filmov roka 2022, ktorý veľmi rýchlo zapadol prachom, natočil majster svojho umenia George Miller. Film inšpirovaný príbehmi Tisíc a jednej noci a príbehmi o Džinovi nám svojim uhlom pohľadu predostiera príbeh o láske, úvahy o živote a robí to svojským spôsobom rozprávania. No to, čo vyzerá ako akčný dobrodružný veľkofilm, je v skutočnosti romantická fantasy, príbeh v príbehu vyrozprávaný s láskou v srdci.

Hollywoodske menšie – klubové/nezávislé 
Duchovia Inisherinu (The Banshees of Inisherin)
– oficiálna kino-distribúcia 2.2.2023
Jeden z najlepších filmov roka natočil Martin McDonagh, ktorý si za vedľajšiu úlohu vybral scenériu írskeho ostrovčeka Inishmore. A úplne jednoducho je to výborne napísané, natočené, zahraté. Táto satirická čierna komédia rozpráva o priateľstve, ťažkostiach priateľstva, ako aj o jeho krehkosti. Film dopĺňa hudba Cartera Burwella s írskym motívom, ako aj ľubozvučný írsky akcent. Film je krásny a veselý, no zároveň smutný a ťažký. Jeden z dvoch filmov v prehľade, v ktorom zohráva dôležitú úlohu oslík.

Fabelmanovci (The Fabelmans)
Jeden z najosobnejších filmov režiséra Stevena Spielberga, ktorý vychádza z jeho spomienok na detstvo, dospievanie, na rodičov, na jeho prvotnú lásku k filmom a odhodlanie zmeniť pohybujúcimi sa obrázkami realitu a opačne, ma dostal najviac z filmov roku 2022. Film je plný lásky, citu, drámy, predstavivosti a odkazuje na niekoľko Spielbergových diel. Budete sa pri ňom smiať, plakať, objavíte krásu filmového umenia očami jedného z najlepších režisérov doby a zároveň nazriete do jeho života. Krásny príbeh, ktorý ale nie je čistým životopisným a pri ktorom si uvedomíme, že predstavivosť vie byť ako inšpirujúca, tak aj nebezpečná.

Keď prehovorila (She Said)
Režisérka Maria Schrader sa podujala natočiť príbeh, ktorý pomohol spustiť hnutie MeToo nie len v Hollywoode, ale aj po celom svete. Kto sa zaujíma o filmy trochu viacej, pozná prípad Harveyho Weinsteina, jedného z najvplyvnejších hollywoodskych producentov, ktorý len do nedávna mal pod palcom skoro celý filmový biznis a svoju moc sa nebál použiť (ovplyvňoval/zastrašoval štúdia, kritikov, novinárov, filmových tvorcov, hercov, herečky). A bohužiaľ aj sexuálne zneužíval ženy, s ktorými pracoval, ktoré dlhé roky mlčali, lebo sa báli jeho vplyvu. A rovnako mlčal aj celý Hollywood. Až do roku 2017, kedy sa dvom novinárkam New York Times podarilo zverejniť článok o jeho zverstvách, pod ktorý sa podpísali aj viaceré známe herečky, ktoré zneužil. Film má silné emócie, výborný scenár a je výborne zahratý. Celkovú atmosféru dopĺňa mrazivá originál hudba od Nicholasa Britella.

Men
O tomto desivom filme sa ťažko hovorí a je lepšie ho vidieť. Miestami som tiež neverila vlastným očiam, čo vidia, no pod všetkou tou metaforou sa film zameriava na osobný žiaľ, toxickú maskulinitu, nadradenú patriarchálnu spoločnosť, či vyrovnávanie sa s post-traumatickými udalosťami. Zimomriavky pretrvávali dlho po filme, v ktorom sú len dve hlavné postavy, výborná Jessie Buckley a Rory Kinnear, ktorý stvárnil niekoľko postáv vo filme, ktorý režíroval Alex Garland.

Tár – oficiálna kino-distribúcia 23.2.2023
Pravidelne sa opakujúci film počas oscarovskej sezóny (spolu s Duchmi Inisherinu) je právom jedným z najlepších filmov. Je bravúrne natočený s citom na najmenší detail a poriadok. Mám rada klasickú hudbu, rovnako tak ma fascinuje práca skladateľov a dirigentov, najmä čo sa týka originál hudby vo filmoch. Takže film ma doslova pohltil, aj keď nie je presne o tom, o čom sa na prvý pohľad zdá. Rovnako ako u filmoch o pár riadkov vyššie, sa zaoberá zneužívaním postavenia a moci, tentokrát v biznise klasickej hudby a jednou z najslávnejších dirigentiek a skladateliek Lydie Tár. Aby sme boli spravodliví, áno aj vplyvné ženy vedia zneužívať svoju moc a narobiť veľa zla. Jedným z vtipných detailov je fakt, že film je o fiktívnej postave a často sa zamieňa za životopisný film, avšak reálnosť udalostí je cítiť z celého filmu. Film režíroval Todd Field. 

Veľa šťastia, pán Veľký (Good Luck to You, Leo Grande)
Emma Thompson. That’s it, that is the reason... nad filmom som premýšľala počas neho, dlho po ňom a vždy, keď si na neho spomeniem, len súhlasne prikyvujem. Milý, komorný film odohrávajúci sa v jednej hotelovej izbe, ktorý sa zaoberá dôležitými otázkami, ktoré sa bojíme opýtať a na ktoré sa bojíme počuť odpoveď, o stereotypoch, o ženskom tele, o starnutí, či o sexe vo vyššom veku. Film režírovala Sophie Hyde.

Všetko všade naraz (Everything Everywhere All at Once)
Opäť film skloňovaný v oscarovskej sezóne a opäť film, ktorý treba vidieť, ako o ňom len počúvať/čítať. Režisérske duo Daniels nám ukázali, že multiverzum existuje aj mimo marvelovského sveta a dokáže poriadne zamotať hlavu, napríklad aj staršej majiteľke práčovne, ktorej poznanie rozdielnych svetov jej úplne rozhádže ten jej. Pri filme netreba veľa rozmýšľať nad vecami a treba sa nechať unášať udalosťami, ktoré sú v mnohých prípadoch viac ako šialené, no o to viac si ich zamilujete.

Klubové medzinárodné
Blízko (Close)
(Belgicko) – oficiálna kino-distribúcia 2.3.2023
Silná emočná dráma o priateľstve dvoch mladých chlapcov a jednej tragédii, pri ktorej vám určite vybehne nejedna slza. Mladý belgický režisér Lukas Dhont to vie a jeho filmy odzrkadľujú dôležité témy spoločnosti. 

EO (Poľsko)
Toto je druhý film v prehľade, kde zohráva dôležitú úlohu oslík. Silný film, ktorého priebeh sledujeme očami cirkusového oslíka, ktorý putuje svetom a zažíva radosti aj starosti. A vidieť svet očami niekoho, či niečoho iného je vždy nezabudnuteľný zážitok, ktorý nás prinúti prehodnotiť svoj postoj k životu, k svetu. Réžia Jerzy Skolimowski.

Korzet (Corsage) (Luxembursko) – oficiálna kino-distribúcia 9.2.2023
S akou ľahkosťou sa dá zahrať jedna z najdôležitejších žien v histórii Rakúska. Komplikovaná žena, komplikovaný vzťah, komplikované udalosti, spoločnosť.. natočené s rešpektom, všetkou vážnosťou, ale aj s dávkou humoru. Vicky Krieps a režisérka Marie Kreutzer si zaslúžia všetky úspechy.

Podozrivá (Heojil kyolshim/Decision to Leave) (Južná Kórea)
Asi sa s týmto opakujem už veľmi často, no tento film je naozaj lepšie vidieť, ako o ňom rozprávať. Krása filmu spočíva v jeho náročnosti, najmä udržať sa v deji a sledovať všetky udalosti ako nastávajú a nevynechať ani jeden detail potrebný pre ďalšie smerovanie filmu. Výborne vyskladanú a napísanú mysterióznu krimi drámu od juhokórejského režiséra Park Chan-wooka je skrátka povinnosť vidieť, hoci aj viackrát!

Trojuholník smútku (Triangle of Sadness) (Švédsko, aj keď po anglicky)
Jedným mojím highlightom roku 2022 bolo jednoznačne premietanie tejto sociálnej satiry od švédskeho režiséra Rubena Östlunda. Film, ktorý rozoberá spoločenské postavenia, či triedy v spoločnosti, ktoré sú viac ako absurdné, reflektuje bizarné dianie v spoločnosti, je hrubý, je komický, je smutný a odzrkadľuje krutú realitu. Čo robilo premietanie výnimočným bola kolektívna skúsenosť v plnom kine, ktoré sa zabávalo, reagovalo na všetky scény, spoločne sme sa smiali, plakali a premýšľali, čo to sakra je za film. A bol to výborný film.

Udalosť (L‘événement) (Francúzsko)
Veľmi dôležitý film, pretože ako sa rozmáha po svete, právo žien na potrat (príp. právo voľby) sa stáva vo veľmi veľa krajinách luxusom a patriarchálne spoločnosti vedené cirkvou a konzervatívcami sa toto právo snažia regulovať, až úplne zrušiť. Na film sa ťažko pozerá a naozaj vám pri ňom môže prísť fyzicky zle, ani nie z tých pár grafických scén, ale z pocitu, ktorý hlavná predstaviteľka prežíva a vy viete, čo prežíva. Film je bravúrne natočený a všetko sledujeme akoby z pohľadu hlavnej predstaviteľky, kamera sa od nej nepohne a my máme pocit, že všetko prežívame na vlastnej koži. Réžia Audrey Diwan.

Animované
Apollo 10 ½: Dieťa kozmického veku (Apollo 10 ½: A Space Age Adventure)
(Netflix)
Pri tomto filme som nemala pocit, že pozerám animovaný film. Jednoduchý, nostalgický coming-of-age príbeh režisér Richard Linklater vyšperkoval použitím špeciálnej techniky, niečo ako rotoskoping, kedy natočené hrané scény pred zeleným plátnom prerobil (animátori prekreslili) na animované – vedomosť, ktorú mi tento film dal je na nezaplatenie.

Entergalactic (Netflix)
Umelecký animovaný hudobný film s chill-out atmosférou inšpirovaný hudobníkom Kid Cudim a vytvorený ako vizuálne dielo k jeho rovnomennému albumu. Animácia filmu je inšpirovaná filmami ako Spider-Man: Into the Spider-Verse, či I Lost My Body. A je to krásne urobené. Réžia Fletcher Moules.

Guillermo del Toro’s Pinocchio (Netflix)
Jedným z najkrajších a najlepších filmov roka 2022 bolo pre mňa aj toto dielo, v ktorom ostalo Guillermove srdce. A za to vás rozhodne aj chytí. Takisto jeden z najemotívnejších filmov, ktorého príbeh si síce myslíte, že poznáte, ale opak je pravdou. Del Toro, ako jeden z dvojice režisérov (Mark Gustafson) a scenáristov natočil novú stop-motion verziu Pinocchia, ktorá sa atmosférou podobá Panovmu labyrintu. Film je úchvatný nie len vizuálom, ale aj vcelku novým pohľadom na klasický príbeh drevenej bábky, ktorá sa chce stať skutočným chlapcom. Počas filmu som plakala niekoľkokrát, či už radosťou, či smútkom. Film vás naplní rôznymi emóciami a drží vás v nich od začiatku až po koniec. Výborná je aj originál hudba od Alexandra Desplata, ktorý napísal, spoločne s Guillermom, aj soundtrack k filmu. Skrátka umelecký poklad, ktorý treba vidieť.

Rýchla rota Chip’n’Dale (Disney+)
Moja najosobnejšia snímka vo výbere najlepších filmov za rok 2022. Nie len, že ma film veľmi milo prekvapil ako bol urobený (mix hraného filmu s 3D animáciou, kreslenou animáciou, CGI, stop-motion,..), ale aj z čistej nostalgie, pretože Chip a Dale a Rýchla rota boli mojim najobľúbenejším seriálom, keď som bola malá. A tento film ma presunul v čase, v spomienkach, výborne som sa bavila a padli aj dve, či tri slzy. A verím, že potešil viacerých mojej generácie. O réžiu sa postaral Akiva Schaffer.

The House (Netflix)
Vizuálne výborná čierna komédia s tromi príbehmi, ktorých spája jeden zvláštny dom. Stop-motion vo svojom najlepšom a akokoľvek divný film je, o to je zaujímavejší. O réžiu sa postarali Emma De Swaef a Marc James Roels (prvá časť), Niki Lindroth von Bahr (druhá časť) a Paloma Baeza (tretia časť).

Špeciálna zmienka
Aftersun
Nie, nie (Nope)
Avatar: Cesta vody (Avatar: The Way of Water) (pozn. redakcie: film som nestihla vidieť do konca roka 2022, preto nie je vo výbere vyššie)

  Foto © ContinentalFilm/Itafilm/Bonton/ForumFilm/FilmEurom/youtube

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...