Dojmy z novinky FlashForward

17.10.2009|Ľubo Martiniak|
Dojmy z novinky FlashForward Povedal tu niekto ,že o podobnom niečom počuje prvýkrát? Tak to určite nie je sám. Seriál FlashForward prišiel v podstate nepozorovane a nebyť oficiálných vyhlásení amerických TV staníc o nováčikoch tohotoročnej poprázdninovej seriálovej sezóny, nevedeli by sme o ňom až do samotnej premiéry.

Názov Flasforward (opak flashbacku) znamená doslova „skok do budúcnosti“. Tento pojem si televízia ABC, vlastniaca práva na tento seriál požičala rovno s bratského projektu Lost, kde sa pojem flashforward veľmi rýchlo udomácnil vďaka dejovým pohľadom na postavy do budúcnosti.

Dej seriálu priamo odkazuje na svoj názov. Na celom svete v globálnom meradle dôjde k záhadnej udalosti. Každý obyvateľ našej planéty na 2 minúty a 17 sekúnd stratí vedomie. Počas tohto skoku ,alebo ak chcete hromadného padnutia do bezvedomia každý uvidí kúsok –záblesk svojej 6 mesiacov vzdialenej budúcnosti. Po prebudení však nastáva peklo. Napokon, čo myslíte, že sa stane, keď na tento čas odpadne letecký pilot , lekár pri operácii alebo vyše 4 miliardy vodičov za volantom?...

Agent FBI Mark Benford (Joseph Fiennes) sa snaží odhaliť, čo sa vlastne stalo a kto resp. čo za všetkým stojí. Mark a jeho tým dávajú postupne dohromady obrovskou databázu všetkého podozrivého od všemožných ľudí a snaží sa medzi nimi hľadať súvislosť. A hlavne - každý človek potom, čo videl svoju budúcnosť, sa bude chovať úplne inak. Príčinou je fakt, že niekoho záblesk z budúcnosti potešil, pretože videl radostné veci, niekto už nadšený nebol, pretože jeho život nabral nevídaný spád. A niekto pre zmenu žiadny záblesk nevidel , čo môže znamenať len jedno, a síce že sa svojej 6 mesiacov vzdialenej budúcnosti jednoducho nedožije. Ale ktovie? Možno to všetko má úplne iný zámer.

Seriál Flash-forward vznika pre mňa pomerne prekvapujúco podľa rovnomennej knihy Roberta J.Sawyera. Na televízne obrazovky ho dostávajú dve známe televízne mená- producent David S.Goyer stojaci za scenár k vychýrenému filmu Ch. Nolana Temný rytier a producent Brannon Braga (seriál 24 hodín alebo Star Trek: Enteprise).


PRVÉ DOJMY:

David S. Goyer v televízii? Tak to ma podržte. Slabší filmový režisér zato však vynikajúci scenárista sa pustil do seriálovej tvorby. Pravdou je, že tento počin nie je len tradičný rodinný výlev pre všetkých ,ale zameriava sa skôr na konkrétne cieľové skupiny. To prvou- oficiálnou- je náhrada s predstihom za už pomaličky končiaci seriál Lost ,nuž a tá druhá je jasná konkurencia Abramsovmu Fringe, ktorý v súčasnosti vyštartoval už druhou sériou.

Flashforward sa už od samotného začiatku tvári ako mysteriózny triler zo všetkým čo k tomu patrí. Od drsnej hudby cez akčný nástup až po depresívne ladenú kameru. Filmárske skúsenosti Davida S. Goyera je cítiť všade. Už od prvého záberu som mal pocit, že toto jednoducho patrí do kín, len v podstatne dlhšom zostrihu. Vynikajúce efekty úvodnej globálnej „havárie“ ľudstva to s radosťou dosvedčujú.

Samozrejme nesmie tu chýbať nič , čo by sme nepoznali s iných konkurenčných seriálov. Agent FBI v bežnom živote vyšetrujúci drogových dealerov a organizovaný zločin sa zrazu ocitá v šialenstve situácie a vzhľadom k tomu čo videl, sa priamo interesuje do prípadu. Jeho manželka Sonya- lekárka, naopak vďaka svojej vidine nastolí otázku rodiny manželstva a lásky ktorá, zjavne nemá súdené vydržať. Jednoducho režisér a scenárista v jednej osobe sa snaží dramatizovať na všetky strany a bez nadŕžania sa mu to darí perfektne. Prvý diel odštartoval s piskotom pneumatík a mieri do dosť vymedzeného cieľa. Vymedzeného najme pre svoj rozsah plynúci s časového obdobia skoku do budúcnosti. Samozrejme tento fakt sa dá šikovne obísť, avšak to už záleží na iných okolnostiach. A to najmä okolnostiach úspechu.

Moje prvé pocity, čoby milovníka mysterióznych seriálov a zapletených príbehov, pri ktorých treba i ponamáhať závity, sú nad očakávania vynikajúce. Hneď v prvej časti sme sa dočkali zaujímavého záverečného odhalenia a veľmi príjemných filozofických prvkov, typu chcel som spáchať samovraždu, ale po tom, ako som videl svoju šťastnú budúcnosť dostal som opäť chuť do života. Myslíte ,že je toho na prvý diel nejako priveľa? Áno aj nie. Vzhľadom na perfektnú vyváženosť je všetkého tak akurát. Zostáva už len dúfať , že príbeh sa nezostane točiť len okolo jednej úvodnej udalosti, ako to neblaho dopadlo u Heroes. Ak sa tvorcom podarí udržať hutné dravé tempo úvednej časti, nenútenej dramatizácie a postpných ďalej sa vyvíjajúcich odhalení, je jasné , že nás čaká ďalší neuveriteľný seriálový zážitok. Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články

Seriálové novinky HBO na apríl 2021

Seriálové novinky HBO na apríl 2021

Po filmových novinkách prichádzajú na rad seriálové novinky. Priaznivci seriálov si určite prídu na svoje, tešiť sa môžu napríklad na...