Seriálové novinky HBO na apríl 2021

6.4.2021|Marko Aust|

Po filmových novinkách prichádzajú na rad seriálové novinky. Priaznivci seriálov si určite prídu na svoje, tešiť sa môžu napríklad na nový šesťdielny seriál Viktoriánky z produkcie HBO. Do pozornosti dávame i minisériu Mare z Easttownu s Kate Winslet v hlavnej úlohe detektívky z Pensylvánie.

Už minulý štvrtok začala 4. séria seriálu Fargo. Štvrtá séria seriálu Fargo nás zavedie do Kansas City 50. rokov minulého storočia. Loy Cannon, ktorý riadi afroamerickou zločineckú organizáciu, uzavrie krehké prímerie s konkurenčnou talianskou mafiou a spoločne ovládajú alternatívnu temnú ekonomiku zahŕňajúcu podvody, korupciu a obchod s drogami. Aby upevnili vzájomné mierové spolužitie, vymenia si mafiánski bossovia Loy a Donatello Fadda svojich najmladších synov Satchela a Zera, ktorých vychovávajú ako svojich vlastných. S týmto príbehom o prisťahovalectve, prispôsobení a moci sú prepojené osudy Josta Fadda, Donatellovho impulzívneho a pôžitkárskeho najstaršieho syna, ktorý sa ujíma vedenia rodiny, Donatellovho adoptívneho syna Rabbiho Milligana, detektíva Odisa Weffa, zdravotnej sestry Oraetty Mayflowerovej a amerického maršála Dicka „Deafyho" Wickwara. Dostupné sú všetky časti. 

K dispozícií je štvrtá séria seriálu Sneží!. Dramatický seriál sa odohráva na úsvite kokaínovej epidémie, ktorá svojimi dôsledkami radikálne ovplyvnila kultúru tohto mesta. Príbeh sleduje niekoľko postáv, ktorých osudy naberú divoký kolízny kurz. Medzi nimi sú: Franklin Saint, mladý pouličný podnikateľ, ktorý je posadnutý túžbou po moci; mexický zápasník Gustavo „El Oso“ Zapata a Teddy McDonald, agent CIA. Vo štvrtej sérii sa losangeleská polícia rozhodne pred zrakmi celého národa presmerovať veľkú sumu peňazí a zdrojov do „vojny proti drogám“. Franklin bude nútený vystúpiť z tieňa, aby sa pokúsil prevziať kontrolu nad vlastným biznisom a postavil sa do cesty pouličnému násiliu skôr, než sa premení v totálnu vojnu.

Potešíme i priaznivcov sitcomov, ktorí od začiatku apríla môžu pozrieť každý piatok nový diel štvrtej série seriálu Malý Sheldon. Pre jedenásťročného Sheldona Coopera nie je ľahké vyrastať vo východnom Texase. Byť najväčším géniom svojej generácie a vynikať okrem iného v pokročilej matematike totiž nie je vždy výhodou v krajine, kde majú zvrchovanú pozíciu náboženstvo a futbal. A zatiaľ čo sa nadaný, zraniteľný a naivný Sheldon vyrovnáva so svetom, jeho úplne obyčajná rodina musí nájsť spôsob, ako sa vyrovnať s ním... Otec George sa snaží uspieť ako stredoškolský futbalový tréner i ako otec chlapca, ktorému nerozumie. Sheldonova matka Mary opatruje syna v meste, kam nezapadá. Starší brat Georgie síce robí na strednej, čo môže, ale je ťažké byť za frajera, keď chodíte do rovnakej triedy s jedenásťročným bratom. A Sheldonove dvojča Missy ťažko znáša, že brat má toľko pozornosti...

Od 2. apríla je divákom dostupná druhá séria komediálneho seriálu Nebo s.r.o.: Doba temna. Príbeh o rodine, priateľstve a neustálom boji o život. Druhá séria seriálu je o skupine stredovekých dedinčanov, ktorí sa snažia zostať optimistami v časoch príjmovej nerovnosti, zlej zdravotnej starostlivosti a všeobecne rozšírenej ľahostajnosti. Čakajte výborné dialógy a skeče (skoro) ako od Monty Pythonovcov.

Cez posledný víkend pribudol romantický seriál Love Life, ktorý zachytáva cestu krehkej krásky od prvej lásky až k tej poslednej a sleduje, ako nás ľudia, s ktorými sa stretávame, ovplyvňujú a formujú, kým s jedným z nich nezostaneme už navždy. Dvadsiatničky Darby Carter (Anna Kendrick; kedysi bola nominovaná na veľa filmových cien za vedľajšiu úlohu v komédii Lietam v tom z prostredia aeroliniek) študuje, pracuje a miluje v New Yorku. Jej kariéra ani osobný život sa nezaobídu bez zaváhaní. Štartujeme v roku 2012, kedy študentka prestížnej NYU Darby býva s tromi kumpánmi: svojou impulzívnou kamarátkou Sarou, jej pohodovým priateľom Jimom a snáď až moc úprimnou Mallory. Roky utekajú a Darby sa neprestáva zamilovávať...

Dnes v utorok 6. apríla začína druhá séria seriálu Čas čarodejníc. Seriál vychádzajúci z úspešnej románovej trilógie Deborah Harkness je milostným príbehom z Oxfordu akademického sveta, kde hŕstka čarodejníc, upírov a démonov v kútiku žije a pracuje medzi ľuďmi. Pôvabná historička a čarodejnica Diana Bishop (Teresa Palmer) objaví v jednej z oxfordských knižníc rukopis, ktorý ju vtiahne do víru nebezpečnej záhady a skríži jej cesty s genetikom-upírom Matthewom Clairmontom (Matthew Goode). V druhej sérii Matthew s Dianou cestujú späť v čase do temných uličiek alžbetínskeho Londýna, kde sa skrývajú pred Kongregáciou. Pátrajú tu po mocnej čarodejnici, ktorá by Dianu naučila lepšie ovládať jej magické schopnosti. Popri tom hľadajú nepolapiteľnú Knihu života...

Dnešným dňom má premiéru i druhá séria britského komediálneho seriálu Rodičia. Seriál skúma paradox, ktorý každý rodič dobre pozná, aj keď to nikdy neprizná - za svoje deti by ste bez váhania položili život, ale často ich tiež máte chuť zabiť. Martin Freeman stvárňuje hlavnú úlohu starostlivého otca Paula, ktorý zistí, že nie je tak celkom mužom, za akého sa vždy považoval. Jeho partnerkou v zdolávaní tohto strmého kopca zvaného rodičovstvo je Ally (Daisy Haggardová), majiteľka nahrávacieho štúdia, ktorá dokáže Paula rozosmiať a tiež zvláda svojim deťom čítať a počas toho zároveň spať. V tejto úprimnej a neprikrášlenej komédii sa Paul a Ally snažia zvládnuť prácu na plný úväzok, starnúcich rodičov, hypotéku, manželské rozpory aj nezávideniahodné prekážky, ktoré im do cesty kladie výchova ich dvoch malých detí Luka a Avy.

Zajtra v stredu 7. apríla uzrie svetlo sveta druhá séria seriálu Batwoman. Tri roky po Batmanovom zmiznutí zavládne v Gothame zúfalstvo. Bez maskovaného bojovníka sú gothamské policajné zložky čoskoro premožené kriminálnymi živlami, proti ktorým sú ostatní bezmocní. Na scénu vstupuje Jacob Kane so svojou bezpečnostnou vojenskou firmou Crows Private Security a rozmiestni po meste strelcov a milíciu. Nemilosrdné prestrelky medzi gangmi si pred rokmi vyžiadali životy Jacobovej prvej ženy a jednej z jeho dcér. Svoju dcéru Kate Kaneovú, ktorá prežila, preto pošle z Gothamu preč do bezpečia. Po potupnom vylúčení z vojenskej školy a rokoch tvrdého výcviku prežitia sa Kate vracia domov práve vo chvíli, keď sa Wonderland gang zameria na otcovu bezpečnostnú firmu. Aby Kate pomohla svojej rodine i celému mestu, pokúsi sa pokračovať v odkaze svojho nezvestného bratranca Brucea Waynea ako Batwoman.

V pondelok 12. apríla sa diváci môžu tešiť na nový šesťdielny seriál Viktoriánky z produkcie HBO, vymyslený režisérom a scenáristom blockbusterov Avengers a Avengers: The Age of Ultron.

V posledných rokoch vlády kráľovnej Viktórie sa Londýnom potulujú osoby, a to väčšinou ženy, pri ktorých sa z ničoho nič objavujú nadprirodzené schopnosti. Niektoré sú očarujúce, iné veľmi podivné. Medzi ne patrí aj Amalia True (Laura Donnelly), tajomná vdova s tvrdou päsťou a Penance Adair (Ann Skelly), geniálna mladá vynálezkyňa. Ako zástankyne týchto osôb, ktoré sa ocitajú na okraji spoločnosti, im poskytujú útočisko a zároveň bojujú proti...no, vlastne takmer proti všetkým, aby zabezpečili priestor tým, pre ktorých v dejinách, ako ich poznáme, nie je miesto. Čakajte krásne ženy v oslnivých kostýmoch, temnú atmosféru a veľa kúziel, krvi a vášne.

Fotogaléria Viktoriánky (2021)Zobraziť fotogalériu »

Známy román My deti zo stanice ZOO sa dočkal nového spracovania. Legendárny životopis štrnásťročnej Christiane F., od svojho vydania roku 1978 povinné čítanie všetkých alternatívnych stredoškolákov, sa dočkal ďalšieho filmového spracovania. Šestica teenagerov hľadá svoje miesto vo svete a túla sa po Berlíne. Stredobodom skupiny je Christiane, ktorej život sa po rozvode rodičov zrútil. Snaží sa uniknúť z problematického života doma a v novej škole stretne zdanlivo úžasnú, štýlovú Stellu. Vďaka nej sa zoznámi s partiou z nočného klubu Sound, kde s pomocou alkoholu a tanca dokážu zabudnúť na všetky problémy. Kým sa ich najväčším problémom nestane hašiš a potom aj heroín... Seriál My deti zo stanice ZOO s 8 epizódami štartuje v utorok 13. apríla.

Chcete laponský western? Soby miesto bizónov? Pustatinu miesto prérie? Prenesme sa spoločne na koniec sveta, do odľahlého nórskeho mestečka, a sledujme miestny cvrkot. O zábavu sa nám postarajú skorumpovaný šerif, pastier závislý na chľaste, pašerák milujúci a chrániaci prírodu, pastor, čo neznáša pána Boha, alebo smútiaci pasák. Milí fanúšikovia Farga a Twin Peaks, tento seriál je pre vás ako stvorený! Seriál Vitajte na konci sveta bude dostupný v nedeľu 18. apríla so všetkými ôsmymi častami.

V pondelok 19. apríla môžu diváci zhliadnúť novú minisériu Mare z Easttownu. V sedemdielnej minisérii sa predstaví Kate Winslet v úlohe Mare Sheehan, detektívky z pensylvánskeho mestečka. Kým Mare vyšetruje miestnu vraždu, jej vlastný život sa pomaly rozpadá. Príbeh, ktorý skúma temnú stránku uzavretej komunity, je autentickou výpoveďou o tom, ako rodina a dávne tragédie ovplyvňujú našu prítomnosť.

Fotogaléria Mare z Easttownu (2021)Zobraziť fotogalériu »

V sobotu 24. apríla začína druhá séria seriálu Black Lady Sketch Show. Talentovaná komička, herečka a scenáristka Robin Thedeová je tvorkyňou a zároveň hlavnou predstaviteľkou tohto polhodinového skečového programu, ktorý vôbec prvýkrát vznikol pod taktovkou žien čiernej pleti. Každá epizóda pozostáva z jednotlivých skečov v podaní Thedeovej, Quinty Brunsonovej, Ashley Nicole Blackovej a Gabrielle Dennisovej, ktoré tvoria tvrdé jadro seriálu. Tieto komičky stvárňujú rôznorodé a dynamické postavy, rovnako ako svoje vlastné „hyperverzie“ v scénach, v ktorých sú štyri priateľky po apokalypse uväznené v dome.

Záverom apríla odštartuje štvrtá séria seriálu Príbeh služobníčky. Vláda fundamentalistického totalitného štátu Gileád (donedávna známeho ako USA) drví na prach základné kamene demokracie, ničí podstatu lásky aj ženstva a mrzačí proces plodenia a materstva. V spoločnosti, kde sa rodia deti len veľmi výnimočne, znásilňované služobníčky (kedysi napríklad biologičky alebo redaktorky) musia na pozdrav odpovedať vetou "Požehnaný buď plod"... Rovnomenný román oceňovanej kanadskej spisovateľky Margaret Atwood sa nemohol dočkať lepšej adaptácie. Seriál bol za štyri sezóny svojej existencie ovenčený dvoma Zlatými glóbusmi a množstvom ďalších ocenení. Len prvá séria získala osem cien Emmy.

  Foto © HBO

Súvisiace články