Včera nás opustil Eric Rohmer

12.1.2010|Slavo Sochor|
Včera nás opustil Eric Rohmer Rohmer bol známy francúzsky režisér, s ktorého tvorbou spájame dokopy viac ako 50 celovečerných a dokumentárnych filmov. Keď na festivale v Benátkach pred pár rokmi uviedli jeho film Les Amours D’Astree Et De Celadon režisér vyhlásil, že po svojom dlhom pôsobení vo filme odchádza do dôchodku.

Eric Rohmer, vlastným menom Jean-Marie-Maurice Scherer sa narodil 4. apríla roku 1920 vo francúzskom meste Nancy. Svoj prvý film natočil v roku 1950, volal sa Journal d´un scélérat a venoval sa taktiež krátkometrážnej tvorbe. Bol jedným z predstaviteľom z Francúzskej novej vlny. Do niektorých filmov obsadil napríklad aj známeho kolegu Jeana Luca – Godarda. Dokumentárnu tvorbu pre televíziu ukončil koncom šesťdesiatych rokov, ale naďalej aktívne pokračoval v celovečernej tvorbe. Medzi jeho známejšie filmy posledných rokov patrí napríklad Jesenný príbeh. Už spomenutý posledný film zrežíroval ako osemdesiatšesťročný.

Zomrel ako osemdesiatdeväťročný v Paríži včera 11. januára 2010. Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...