Dospeláci (Grown Ups)

25.8.2010|Marek Gurský|
Dospeláci (Grown Ups)

...alebo komédia o tom, že nie každý dospelák skutočne dospel.

Keď pätica chlapcov vyhrala basketbalové majstrovstvá, bol to unikátny a jedinečný okamžik nie len pre nich, ale aj pre ich trénera. Následne sa ich životné cesty nadlho rozchádzajú. Lenny (Adam Sandler) je hollywoodsky agent, Eric (Kevin James) je obchodník s nábytkom, Rob (Rob Schneider) nachádza zamilovanie v starších ženách (nie o trochu starších, ale oveľa starších!), Kurt (Chris Rock) je mužom v domácnosti a Marcus (David Spade) si stále užíva staromládenecký život. Každý jeden z nich si žije vlastný život, má vlastnú rodinu i vlastné problémy. Pohreb starého trénera ich po 30 rokoch opäť zvedie dokopy a spoločne strávený víkend pri jazere, kde sa hrávali ako deti, bude veľkou zmenou nie len pre túto päticu.

„Sandlerovská komédia“ je už akýsi subžáner samotného komediálneho žánru. Sandlerovky majú viac-menej podobne jednoduchý dej, zvyčajne sa v nich vyskytujú rovnakí herci (Rob Schneider), občas sa aj režisér opakuje (Dennis Dugan), bývajú úsmevné, no nie prehnane vtipné, Adam Sandler hrá človeka, ktorý sa dostáva do rôznych ťažkostí, no nakoniec všetko s úsmevom dopadá dobre. Tým pádom divák vie, čo presne môže od sandlerovskej komédie čakať (pokiaľ nádodou príjmne neprekvapí ako napr. 50x a stále po prvý raz (2004)). Dospeláci sú presne takýmto produktom – komédiou, ktorá je jednoduchá, úsmevná, so šťastným koncom a takmer bez akýchkoľvek prekvapení. Obrovskou výhodou kastingu bolo, že väčšinu ústrednej pätice tvorili herci, ktorí pred mnohými rokmi spoločne začínali v americkej show Saurday Night Live. Vďaka tomu si to vo filme viac užívajú ako hrajú, čím je ich prejav príjemne civilný. Ono vlastne takmer celé osadenstvo je celkom fajn (minimálne na Salmu Hayek a Mariu Bello sa dobre pozerá...), aj keď skutočnosť, že v centre príbehu je päť chlapov, v zásade žiadnemu z nich (samozrejme okrem Adama Sandlera) nedáva extra možnosť dostať sa nejako výraznejšie do popredia (a v prípade Roba Schneidera hovorím ako obvykle – chvalabohu!). Hereckým vyšperkovaním kastingu je účasť Steva Buscemiho, ktorého scény pri bazéne a basketbale boli určite z tých najvtipnejších vo filme.

Dospeláci (2010)

Postavy sú typologicky pomerne odlišné, čo znamená pomerne veľkú pravdepodobnosť, že sa divák (v tomto prípade mužský divák, keďže máme hlavnú chlapskú päticu) aspoň čiastočne v nejakej postave (prípadne postavách) nájde. Na jednej strane to je síce pekné, lebo postavy nie sú úplne odrezané od reálneho sveta, no o to neuveriteľnejšie budú záverečné premeny postáv (najmä Salmy Hayek a takmer všetkých detí vo filme) a s tým súvisiace šťastné konce a šťastné tváre so širokánskymi šťastnými americkými úsmevmi. Premeny sú až rozprávkovo jednoduché a nech divák akokoľvek silno drží postavám palce, tak na záver môže povedať jedine: „Pcha! No to určite!“ Avšak stále tu hovoríme o sandlerovskej komédii, takže akékoľvek hlbšie zamýšľanie sa nad dejom či podrobná analýza vývoja postáv sú úplne bezpredmetné.

Takže čo tu vlastne máme? Päť chlapov v prírode počas predĺženého víkendu spolu so svojimi rodinami (čo do komédie pridáva množstvo rodinných prvkov), pomerne sympatické postavy (až na Roba Schneidera...), niekoľko úsmevných („tajné“ sledovanie Robových dcér) i pár vtipných scénok (Steve Buscemi), príjemne odsýpajúci príbeh a vlastne trošku nadpriemernú sandlerovku. Po pár dňoch si budete tak maximálne pamätať, že bola o partičke chlapov v prírode na brehu jazera, no príjemný dojem vám určite zostane. A to možno aj po ďalšej projekcii na napríklad na DVD.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Itafilm

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...