Ako bolo na Seminári slovenských filmov

30.11.2010|Dano Kováčik|
Ako bolo na Seminári slovenských filmov

Nitra má za sebou už tretí ročník Semináru slovenského filmu, organizovaného už tradične koncom novembra občianskym združením Artéria. Tento rok bola dramaturgia podujatia postavená na téme adaptácie literárnych diel. Rekordný počet divákov (vyše 1600) mal možnosť počas celého týždňa, od 22. do 26. novembra, zhliadnuť 17 celovečerných slovenských filmov – taktiež zatiaľ najviac – pochádzajúcich z obdobia rokov 1946 až 1998. Medzi nimi tituly ako Varúúj Martina Friča, Nylonový mesiac Eduarda Grečnera, Panna zázračnica Štefana Uhra, Námestie svätej Alžbety Vladimíra Bahnu, Sladký čas Kalimagdory Leopolda Laholu, Prípad Barnabáš Kos Petra Solana, Nevesta hôľ Martina Ťapáka, či Zbehovia a pútnici Jura Jakubiska. K trom z nich prišli s divákmi diskutovať aj zástupcovia tvorcov: režisér Eduard Grečner, producent Rivers of Babylon Marian Urban a režisér prvého slovenského sci-fi určeného pre kiná Tretí šarkan (1985) Peter Hledík, ktorý momentálne pôsobí ako viceprezident festivalu Art Film. Jeho film tohtoročný úspešný seminár uzatváral.

Atmosféra na Seminári slovenských filmov

Okrem hraných dlhometrážnych filmov z hlavného programu boli súčasťou toho sprievodného aj projekcie dvoch nových slovenských snímkov. Išlo o unikátny dokument o živote medveďov v tatranskej Tichej a Kôprovej doline Strážca divočiny tvorcov Roberta Rajchla (osobne ho prišiel uviesť) a Erika Baláža a vítazný snímok festivalu študentských filmov Early Melons a národnej ceny Slnko v sieti za najlepší krátky hraný film Ďakujem, dobre Mátyása Priklera. Do sprievodného programu sa zmestili aj dva koncerty (Sandále a Back to Basics), úvodné divadelné predstavenie Zasesmelendve, výstava dobových a k štyrom uvedeným filmom aj pôvodných filmových plagátov (Panna zázračnica, Nylonový mesiac, Rivers of Babylon a Tretí šarkan) autorky Miloty Sidorovej (postarala sa aj o celú grafickú vizualitu podujatia), či vedecké kolokvium k téme filmových adaptácií, na ktorom sa zúčastnili významní filmoví vedci ako Martin Ciel, Zuzana Mojžišová, Jelena Paštéková a Eva Filová. Seminár slovenského filmu sa stáva podujatím, ktoré vstupuje do povedomia filmovej verejnosti na Slovensku. Vďaka finančnej podpore od Audiovizuálneho fondu a Nitrianskej komunitnej nadácie (dovedna suma 3900 eur) sa organizátorom podarilo zabezpečiť účasť tvorcov, filmových teoretikov, vydať programový bulletin obsahujúci interpretácie k filmom (náklad 300 ks) a ponúknuť najmä mladému divákovi to najlepšie zo zlatého fondu slovenskej kinematografie. Novinkou boli dopoludňajšie projekcie pre študentov základných a stredných škôl. Podrobné informácie k filmom a ich tvorcom nájdete na webstránke www.ssf.sk a www.arteria.sk.

Atmosféra na Seminári slovenských filmov

Organizátori ďakujú Slovenskému filmovému ústavu za zapožičanie filmových kópií, Univerzite Konštantína filozofa v Nitre za poskytnutie priestorov a mediálnym partnerom TV Central, Rádiu Devín, Rádiu FM, kinema.sk, moviemania.sk, Veolia Transport a ďalším partnerom za spoluprácu.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Artéria

Súvisiace články