Ako som spoznal vašu mamu

27.4.2014|Renáta Misovičová|
Ako som spoznal vašu mamu

Rozprávanie začalo v septembri 2005... a 31. marca 2014 sa Tedove deti konečne dozvedeli, ako sa ich otec zoznámil s ich matkou. A k tomu aj pár ďalších vecí...

Úspešný komediálny seriál How I Met Your Mother (Ako som spoznal vašu mamu) získal počas svojich deviatich sezón deväť televíznych cien Emmy z celkových 28 nominácií a dve nominácie na ceny Golden Globes (obe pre Neila Patricka Harrisa). 208 epizód si režijne rozdelili Pamela Fryman (196 epizód), Rob Greenberg (7 epizód, Michael Shea (4 epizódy) a herecký predstaviteľ Barneyho Neil Patrik Harris (1 epizóda). 31. marca tohto roku bolo v USA odvysielané hodinové finále, ktoré vzbudilo u fanúšikov, ale aj u kritikov, značné kontroverzie. Tie napokon viedli k tomu, že autori sa rozhodli zverejniť alternatívny koniec, ktorý má byť súčasťou DVD s poslednou sezónou seriálu.

Hlavným hrdinom a rozprávačom príbehu je Ted Mosby (Josh Radnor), ktorý v prestrihoch do budúcnosti v roku 2030 rozpráva (hlasom Boba Sageta) svojej dospievajúcej dcére a synovi, ako sa zoznámil so svojou manželkou a ich matkou. Príbeh začína v roku 2005, kedy je 27-ročný, v New Yorku žijúci architekt Ted posadnutý túžbou stretnúť svoju ideálnu partnerku po tom, čo sa zasnúbia jeho najlepší priatelia z vysokej školy – právnik Marshall (Jason Segel) a učiteľka materskej školy Lily (Alyson Hannigan). Táto snaha je tŕňom v oku jeho ďalšiemu priateľovi, sukničkárovi Barneymu (Neil Patrick Harris). V rovnakej chvíli sa Ted zoznamuje s televíznou reportérkou Robin (Cobie Smulders), do ktorej sa zamiluje na prvý pohľad. Aj keď s ňou napokon prežije milostný románik, deťom ihneď vysvetlí, že takto sa zoznámil s ich „tetou Robin“. Ted postupne odhaľuje deťom čoraz viac udalostí zo svojho života i zo života priateľov, ktoré majú viesť k zoznámeniu s ich matkou. Je v tom skutočne dôkladný a tak chvíľu potrvá, kým sa dostane k rozuzleniu.

Na počiatku seriálu bola idea autorov Cartera Baysa a Craiga Thomasa, ktorí chceli „napísať o našich priateľoch a blbostiach, ktoré sme robili v časoch, keď sme žili v New Yorku“. Na oboch autoroch a Thomasovej manželke sú voľne založené postavy Teda, Marshalla a Lily. Rebecca Thomas najskôr nesúhlasila s tým, aby bola predlohou pre Lily, dala sa však zlomiť, keď sa rozhodlo, že ju bude hrať Allyson Hannigan. Scenáristi neskôr postavy obohacovali o vlastnosti či schopnosti ich predstaviteľov – napr. postava Barneyho rovnako ako Neil Patrick Harris samotný je schopný kúzelník, Lily je počas tehotenstva rovnako roztržitá ako Alyson Hannigan a Ted je intelektuál tak ako Josh Radnor. Postavu nováčika partie Robin tvorcovia najskôr ponúkli Jennifer Love Hewitt, ktorá ju odmietla. Bays a Thomas sa napokon tešili, že mohli obsadiť vtedy celkom neznámu Cobie Smulders: „Vďaka bohu, že sa tak stalo... keď ju Ted uvidí prvý raz, vidí ju prvý raz zároveň celá Amerika – a táto skutočnosť udržiava dynamiku seriálu.“

Počas deviatich rokov sme boli svedkami nespočetných, dôležitých i povrchnejších Tedových zastávok na ceste za pravou láskou, premenlivého milostného trojuholníku Ted-Robin-Barney, vyvíjajúceho sa vzťahu a manželstva Marshalla s Lily... Seriál bol osviežujúci formou i obsahom a originálny v mnohých ohľadoch. Nečudo, že si u divákov získaval čoraz väčšiu obľubu a titulnej pätici  s potešením asistovalo v epizódnych úlohách množstvo známych hercov a popových hviezdičiek, medzi inými Britney Spears, Katy Perry, Enrique Iglesias, Jennifer Lopez, Kyle MacLachlan, Katie Holmes. Ako komparzista (!) si dokonca zahral aj populárny hostiteľ americkej televíznej talk show Conan O´Brien.

Ako som spoznal vašu mamu

Niekoľko ďalších zaujímavostí zo zákulisia seriálu:

Všetky scény s budúcimi Tedovými deťmi (Lyndsy Fonseca a David Henrie), vrátane rozuzlenia príbehu, boli nafilmované počas prvej sezóny, resp. na začiatku druhej sezóny. Dôvod bol praktický – postavy si držali rovnaký vek počas deviatich rokov a tak ich scény nemohli byť filmované priebežne.

V seriáli sa predstavili životní partneri troch z piatich hlavných hrdinov – Alysonin manžel Alexis Denisof stvárnil slizkého Sandyho Riversa, manžel Cobie Taran Kiliam hral Blaumana a David Burtka, partner Neila Patricka si zahral Scootera, Lilynu stredoškolskú lásku.

Obe hlavné herečky počas série otehotneli, ale keďže scenár im tehotenstvo nepredpisoval, prichádzalo k maskovaniu. Tehotenské bruško Alyson bolo odhalené akurát v scéne, kde Lily vyhrala súťaž v jedení hotdogov, čo vyústilo v jej komicky zdeformované brucho.

Pri prezentovaní finálnej série v americkej televízie Hannigan nedokázala zodpovedať otázku, čo jej bude najviac chýbať na jej filmovom manželovi Jasonovi Segelovi, keď ju premohli emócie a rozplakala sa.

Postava Barneyho Stinsona bola pomenovaná podľa heroínového dílera v knihe Jamesa Ellroya L.A. Confidential.

USA sú krajinou, ktorá si zakladá na spoločenskej korektnosti, a tak seriál používal pre niektoré ošemetné situácie eufemizmy. „Jedenie sendvičov“ sa stalo krycím heslom pre fajčenie marihuany, „palce hore“ si hrdinovia zakričali vždy, keď v skutočnosti chceli vystrčiť prostredník, a „hrali na gajdy“ vždy, keď sa divoko a hlasno milovali.

Divácku anketu o najviac a najmenej obľúbenú Tedovu priateľku vyhrala Victoria (Ashley Williams), prepadla Zoey (Jennifer Morrison).

Niektoré rekvizity našli po nakrúcaní domov u členov hereckého osadenstva a štábu – Josh Radnor si ponechal modrý roh na trúbenie, ktorý zohral dôležitú úlohu v jeho vzťahu s Robin, Neil Patrick Harris dostal „Playbook“ a box, v ktorom partia sedávala v pube MacLaren´ s, tri žlté dáždniky skončili u režisérky Pamely Fryman a tvorcov seriálu Craiga Thomasa a Cartera Baysa.

Seriál bol najskôr plánovaný na maximálne osem sezón, materská televízia CBS sa napokon rozhodla pridať aj deviatu, v ktorej sa s „matkou“ konečne zoznámili aj diváci. CBS v spolupráci s Baysom a Thomasom v súčasnosti pripravuje tzv. spin-off seriálu pod názvom How I Met Your Dad (Ako som stretla vášho otca), ktorý má mapovať životné osudy Sally (Greta Gerwig), ktorá opúšťa svojho prvého manžela a hľadá si druhého, otca svojich detí. Novinka má mať s How I Met Your Mother spoločnú len základnú myšlienku a autorov, nemá v nej figurovať žiadna z pôvodných postáv. Seriály podobného typu v minulosti nikdy neprekročili tieň svojich predchodcov (Joey versus Priatelia, Private Practice versus Klinika Grace, počkajme si však na premiéru, možno to tentoraz bude inak.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © CBS

Súvisiace články

Seriálové novinky HBO na apríl 2021

Seriálové novinky HBO na apríl 2021

Po filmových novinkách prichádzajú na rad seriálové novinky. Priaznivci seriálov si určite prídu na svoje, tešiť sa môžu napríklad na...