MFF Cannes 2014 - akvizícia snímok zakúpených Film Europe Media Company

23.5.2014|-pr-|
MFF Cannes 2014 - akvizícia snímok zakúpených Film Europe Media Company

Praha / Bratislava, 23. 5. 2014 - Mediálna spoločnosť Film Europe prichádzala na tohtoročný 67. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Cannes s piatimi snímkami uvedenými v rámci súťažných sekcií festivalu. V jeho závere sa môže pochváliť bilanciou 8 filmov v súťažiach festivalu a ďalších 10 filmov, na ktoré počas festivalového trhu zakúpila práva a ktoré uvedie do distribúcie v Českej a Slovenskej republike.

Európska kinematografia, ktorú spoločnosť Film Europe Media Company už piaty rok prináša českým a slovenským divákom, sa pýši žánrovou, príbehovou a tiež talentovou pestrosťou. Filmom, ktoré sú oceňované na mnohých popredných medzinárodných festivaloch, skvele sekundujú filmy, ktoré sú divácky veľmi úspešné. V tomto a nasledujúcom roku sa tak môžu diváci tešiť na rad výnimočných filmov, ktoré Film Europe nakúpila pred začatím festivalu v Cannes, aj počas jeho konania.

Z hlavnej súťaže festivalu a ďalších súťažných sekcií to sú tieto filmy:

Hlavné súťažné sekcie

Deux Jours, Une Nuit - Iba dva dni a jednu noc má k dispozícii Marion Cottilard, aby navštívila svojich kolegov a presvedčila ich, aby sa vzdali svojich ročných bonusov a ona tak neprišla o svoju prácu. Čarovný príbeh bratov Dardenovcov je akousi bájkou šmrncnutou ekonomickou krízou, ktorá filmu dodáva univerzálny rozmer, hoci je scenár pevne zakorenený v úrodnej, valónskej oblasti, kde sa slávne belgické filmárske duo narodilo a vyrastalo.

Leviathan - Ruský režisér Andrei Zvyangintsev zasadil dej svojho filmu do malého mestečka blízko Barentsovho mora na severe súčasného Ruska. Leviathan je moderným prerozprávaním biblického príbehu Jóba, ku ktorému sa upínajú nádeje zúfalého človeka, ktorý sa, tvárou v tvár nedostatku a neistote, snaží chrániť svojich blížnych a všetko, na čom mu v živote záleží.

Jimmy ' Hall - Komunistický aktivista a miestna legenda Jimmy, ktorého iniciatívy popudili úrady a duchovenstvo konzervatívnej spoločnosti Írska 30. rokov, otvára sálu, komunitné centrum tanca, hudby a vzdelania. Typický Loachov provokatívny portrét silnej a nekompromisnej osobnosti preniesol do podoby scenára Loachov dlhoročný spolupracovník Paul Laverty.

Adieu au langage - Jednými milovaný, druhými nenávidený. Jean - Luc Godard sa po rokoch vracia do súťažnej sekcie MFF Cannes s novým poetickým filmovým zážitkom, ktorý skúma ľudskú myseľ. Filozofická jazda naším vnímaním a bariérami, ktoré si vedome tvoríme, a tým aj horšie odbúravame, prináša isté posolstvo - všetko, čo chýba v našej predstavivosti, existuje v našej realite.

Winter Sleep - Turecký režisér Nuri Bilge Ceylan žiari v tohtoročnej canneskej súťaži snímkou ​​Winter Sleep, ktorý predčil ostatných konkurentov okrem iného svojou dĺžkou - tri hodiny a sedemnásť minút. Siedmy celovečerný film režiséra Ceylana pokrýva Anatóliu, oblasť v srdci Turecka, snehom. Čím viac sú exteriéry chladné a nehostinné, tým viac poskytuje interiér hotela, ktorý vedie bývalý herec spoločne so svojou ženou a sestrou, teplo a pestrosť ako interiéru, tak aj vzťahov medzi národmi.

Sils Maria (Clouds of Sils Maria) - Jeden z najuznávanejších a najúspešnejších francúzskych filmárov dneška, Olivier Assayas, priviezol do prímorského letoviska už svoju ​​15. snímku, ktorú spolu s ním prišli predstaviť dve očarujúce herečky - jedinečná a vždy úchvatná Juliette Binoche a mladá, veľmi talentovaná kráska Kristen Stewart. Film o našich vzťahoch k minulosti, ktorá nás formovala. Jeho zámerom nie je čokoľvek objasňovať, skôr hľadať kľúče k našej vlastnej identite, vďaka ktorej sme tým, čím sme a ktorá nás stále posúva dopredu.

Un Certain regard

Turist - Švédsky filmár Ruben Östlund sa na festivale na Azúrovom pobreží predstavuje už druhýkrát. Do prímorského letoviska prináša chladivé osvieženie zasnežených Álp a doslova lavínu ľudských emócií. Fascinujúca snímka odhaľuje ľudské správanie v reakcii na extrémne situácie. Pod drobnohľadom kamery sa ocitá manželský pár s rozličnými inštinktami prežitia a hodnotami solidarity. Tém, ktoré ponúkajú divákom živnú pôdu pre rozjímanie, je tu nepreberné množstvo - rodinný život, manželské spolužitie, dualita muža a ženy, pravda a lož, vzdelanie detí a spoločnosť podriaďujúca všetko chvíľam voľna.


Týždeň kritikov

When Animals Dream - Jonas Alexander Arnby zastupuje Dánsko v Týždni kritikov na festivale v Cannes. Debutovú snímku absolventa Kadaňskej alternatívnej filmovej školy je výnimočným hororom o oslobodenie a pomste 16-ročného dievčaťa proti vonkajšiemu svetu, ktorý ju ponižuje, opovrhuje ňou a desí. Okrem ceny v rámci Týždňa kritikov pre debuty a druhé snímky sa bude film When Animals Dream uchádzať na festivale tiež o cenu Camera d' Or pre najlepší celovečerný debut.

Počas tohtoročného Cannes festivalu nakúpila spoločnosť Film Europe Media Company tiež rad filmov, ktoré uvedie do distribúcie v roku 2015 a ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou objavia na niektorom z najvýznamnejších medzinárodných filmových festivalov - Benátky, Berlín, Cannes. Diváci sa môžu tešiť na trilógiu komediálnych drám Roya Anderssona - A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existencia ( Holub sedí na konári a rozmýšľa o existencii, 2014 ), Ty, ktorý žiješ ( 2007 ), Piesne z druhého poschodia ( 2000 ); Macbeth Justina Kürzel; Here is Harold od Gunnara Vikeneho; Voyage of Time Terrenca Malicka; nemecký detský film Veit Helmera Fiddlesticks ( Quatsch ); novú snímku minuloročného víťaza Zlatej palmy, Abdelatif Kechiche, The Real Wound; dokumentárnu snímku o viedenskom múzeu Das groe Museum ( r. Johanessa Holzahausen ), ktorá bola predstavená na tohtoročnom Berlínskom Fóre; a historickú snímku bratov Tavianov, Meraviglioso Boccaccio.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archiv

Súvisiace články