Stratené dievča

2.10.2014|Renáta Mišovičová|
Stratené dievča

Film, ktorý rozhodne treba vidieť. V časoch, keď sú filmové plátna zahltené balastom priemernosti, nenápaditých pokračovaní, predkračovaní a iných slabých odvarov mnohokrát predtým videného, môžeme povedať len jedno: Vďakabohu za Davida Finchera.

Jeho novinka je podmanivá, napínavá, šokujúca a zábavná zároveň. Je to príbeh Nicka (Ben Affleck), ktorého manželka Amy (Rosamund Pike) na piate výročie svadby záhadne zmizne z domu. Ostane po nej len rozbitý stolík v obývačke, nenápadná krvavá škvrna a nemý svedok – kocúr. Nick privolá políciu a začína vyšetrovanie, počas ktorého sa postupne vyplavujú na povrch rôzne, pre Nicka výsostne nelichotivé skutočnosti, ktoré svedčia o tom, že na prvý pohľad dokonalý vzťah má od dokonalosti už nejakú dobu ďaleko. V miestnej komunite, ale aj v celoštátnych médiách, ktoré rýchlo vycítili potenciálnu bulvárnu senzáciu, sa začína rozmáhať čoraz pevnejšie presvedčenie, že je to práve Nick, ktorého zásluhou krásna a inteligentná Amy záhadne zmizla z povrchu zemského...

Východisková situácia filmu je nastavená klasicky a na prvý pohľad sa zdá, že sledujeme miliónkrát videnú drámu, ktorá môže mať len dve rozuzlenia: došlo k zločinu, ide len o to, či je za ním manžel alebo niekto iný (napr. Amyina mužská známosť z minulosti). Zhruba prvú hodinu film túto cestu poctivo sleduje. Potom ale prichádza absolútne nečakaný zlom a divák sa odrazu pozerá na celkom iný film. A je to film dych berúci, plný zvratov, z ktorých väčšina sa nedá predvídať (a aj tie, ktoré sa predvídať dajú, sú zobrazené zručným štýlom, takže výsledný dojem vôbec neovplyvnia). Seriózny a dramatický tón, v ktorom sa film nesie (a ktorý najmä v druhej polovici až hororovo podtrhuje skvelá hudba Trenta Reznora a Atticusa Rossa) je veľmi šarmantne popretkávaný nečakanými vtipnými a odľahčujúcimi momentmi. Opäť slúži ku cti režisérovi, že pôsobia veľmi prirodzene a prechody medzi jednotlivými náladami sú absolútne nenásilné.

Recenzia filmu Stratené dievča

Pre film, ktorého podstatou je skúmanie ľudskej povahy a vzťahov, sú kľúčoví správne vybraní herci. Fincher je známy tým, že si vie vyberať a šťastnú ruku mal aj teraz. Ben Affleck pod jeho vedením dokázal svoj zvyčajne mdlý prejav prebrať veľmi solídne k životu a svoj part ustál viac než so cťou. Neil Patrick Harris ako Amyin priateľ z minulosti Desi hrá svoju rolu so správnou kombináciou oddanosti, zúfalstva, s podtónom šialenstva bublajúcim pod distingvovaným povrchom. Jeho obsadenie je o to sympatickejšie, že ani v dvadsiatom prvom storočí nie je v Hollywoode bežným pravidlom obsadzovať priznaných homosexuálov do úloh heterosexuálov, najmä ak majú obsahovať explicitné sexuálne scény. Hlavnou senzáciou tohto filmu je však hlavná ženská hrdinka Amy a jej predstaviteľka Rosamund Pike musí byť v súčasnosti medzi kolegyňami vo svojej vekovej kategórii najnenávidenejšou herečkou Hollywoodu, resp. anglosaských krajín vôbec. Tak dobre napísaná a zaujímavá komplexná ženská postava tu nebola už veľmi dávno a kariéru doteraz do vedľajších a nevýrazných postáv obsadzovanej herečky nepochybne vystrelí na vrcholovú úroveň. Zaslúžene. Pike predvádza pod maskou jemne snobskej elegancie širokú paletu ľudských naturelov a povahových čŕt a robí to zároveň s gráciou, sex-appealom, inteligenciou, aroganciou aj humorom. Vzbudzuje v nás sympatie, obavy, ochranný inštinkt, mužskú túžbu, antipatie, hrôzu i smiech. Jej výkon patrí k tomu najlepšiemu, čo sme v kinách tento rok videli. Herecký tím ešte skvelo dopĺňajú Tyler Perry ako právnik na „vopred prehrané prípady“, Carrie Coon ako Nickovo dvojča Margo a Kim Dickens ako detektívka vyšetrujúca Amyino zmiznutie.

Recenzia filmu Stratené dievča

Film vznikol na motívy rovnomennej knihy z roku 2012. Napísala ju bývalá novinárka Gillian Flynn, ktorá svoje dielo zároveň adaptovala do podoby filmového scenára. Filmy pripravované podľa úspešných kníh majú zvyčajne ťažkú pozíciu a zriedkavo spĺňajú náročné očakávania. V tomto prípade bolo šťastím, že látku spracovávala autorka, ktorá rozumie rozdielu medzi čítaným a videným spolu s režisérom, ktorý v minulosti opakovane dokázal, že perfektne ovláda umeleckú i remeselnú stránku svojej práce. Absolútnej dokonalosti filmu bráni možno len mierne preexponovaný epilóg, napriek tomu vo vás výsledný dojem pretrvá ešte veľmi dlho. Ďalšie slová sú zbytočné. Choďte sa pozrieť.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Barracuda Movie

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...