Hviezdne vojny (Star Wars, 1977)

28.9.2006|Jozef Rigo|
Hviezdne vojny (Star Wars, 1977)

krásna povstalecká princezná v tiesni a mladík s mystickým poslaním.

TVORCOVIA :

Alec Guiness /62/ ako Obi wan Kenobi; bohatá zbierka postáv, ktoré skrášlili mnohé filmy od 40.rokov, predovšetkým z produkcie Ealingu a pod réžijným vedením Davida Leana.
Mark Hamill
/23/ ako Luke Skywalker; účinkoval hlavne v televíznych „mydlinkových“ operách a reklamách. Zo škatuľky Skywalkera sa oslobodil na konci 80.rokov.
Carrie Fisherová /
19/ ako princezná Leia; vznikla krížením Debbie Reynoldsovej s Eddieom Fisherom. Vo filme debutovala ako dievča pod zákonom v snímke Šampón /Shampoo, 1975/. Okrem úlohy v Hviezdnych vojnách sa veľmi neobjavovala.
Harrisom Ford
/34/ ako Han Solo; bývalý tesár, hral tiež v Lucasovom filme Americké nápisy na stenách /American Graffiti, 1973/, neskôr Lucasov Indiana Jones  ako hlavná hviezda piatich najväčších kasových úspechov všetkých dôb.
David Prowse
/41/ ako Darth Vader; známy z britských reklám ako muž upozorňujúci bezpečnosť diaľničného prevozu.
Kenny Baker
/42/ vo vnútri R2D2; vystupuje v nočných kluboch s náčelníkom Jawom, Jackom Purvisom.
Anthony Daniels
/30/ ako CP30; herec z londýnskeho divadla Young Vic. Neskôr účinkoval ako hlas elfieho kráľa vo filme Pán prsteňov /Lord of the Rings, 1978/.
Peter Mayhew
/42/ ako Žvejkal; londýnsky nemocničný vrátnik s najväčšími chodidlami v Británii.
George Lucas
/31/ režisér; bývalý Coppolov asistent, jeho filmy väčšinou priniesli obrovský zisk.


Ben Obi-Wan Kenobi v podaní herca Aleca Guinnessa

VZNIK :

Štúdio Universal mohlo vyrobiť tento film lacno, odmietlo však 16 stránkové resumé z pera Georgea Lucasa. Pôsobí to divne, keď uvažujeme, že Americké nápisy na stenách /American Graffiti, 1973/, jeho predchádzajúci film vyrobený z Universalu, vyniesol 50 násobne viac než koľko stál, lenže ekonomika sci-fi filmov funguje trochu inak.

Najoslavovanejším exemplárom tohto žánru, ktorý vyrobilo štúdio MGM 2001: Vesmírna Odyssea /2001: Space Odyssey, 1968/, 5 rokov trvalo než si na seba zarobila pri rozpočte 11 000 000 dolárov na výrobu.

A predsa Alan Ladd mladší z Twentieth Century Fox /syn známeho herca/ venoval Lucasovi a projektu dôveru, ktorá nikdy nezakolísala na rozdiel od rozpočtu, ktorý presiahol stanovenú výšku 8 500 000, aj keď výsledok nevyzeral až do záverečného štádia nijak svetoborne.

Williams napísal hudbu za 2 mesiace, keď videl úplnú montáž filmu. Na vtedajšiu dobu celkom revolučná sekvencia so zvláštnymi efektmi trvala oveľa dlhšie a tiež podstatne viac stála. Cena 365 záberov so zvláštnymi efektami vysoko prekročila plánovanú sumu 2 500 000 dolárov. Každý z 24 obrázkov za sekundu vyšiel na 150 dolárov. Modely vesmírnych korábov natrhli rozpočtu poriadne tričko, napríklad samotný Star Destroyer vyšiel brata na 100 000 dolárov.

Nikto však predtým nevidel nič, čo by sa podobalo Hviezdnym vojnám. Film vpadol na trh ako bomba na jar roku 1977, a potom už mohli všetci len počítať. Celkové výdaje vo výške 9 500 000 dolárov sa vrátili za prvý deň. Zatiaľ film vyniesol len v Severnej Amerike 193 000 000 dolárov, až do príchodu E.T. /1982/ najviac v histórii filmu. Hodnota akcií spoločnosti Twentieth Century Fox sa zdvojnásobila a Alan Ladd sa stal ich prezidentom.

Režisérovi priniesol film obrovské zisky. Prijal zálohu vo výške 50 000 dolárov za scenár a 100 000 za réžiu, aj keď jeho režisérska trhová hodnota po snímke Americké nápisy na stenách presahovala 500 000 dolárov. Miesto toho požadoval 40 % zo zisku a k tomu nevýznamné položky ako práva k predaju hudby a mená filmu. Z pokladní kín pritiekol slušný majetok, avšak potenciál na licencie Hviezdnych vojen bol celkom nebývalý. Hromada výrobcov chcela spojiť svoje výrobky s úspechom tohto filmu. Vznikli hračky, komiksy, suveniry, šaty a myliony ďalšieho tovaru na tému Hviezdnych vojen. Celkový predaj sa odhaduje na dva a pol miliardy dolárov.

Herci dostali rozdielne krajce. David Prowse, chýrny kulturista, ktorý hral Dartha Vadera, obdržal celkom 12 000 dolárov a James Earl Jones, ktorý nadaboval Prowseho jemný brum jeho rodného západného Anglicka, inkasoval 10 000 dolárov. Obom sa darilo oveľa lepšie v ďalších pokračovaniach, podobne ako Markovi Hamillovi, Carrie Fisherovej a  Harrisonovi Fordovi, ktorí získali ako výraz vďačnosti Georgea Lucasa štvrtinu percenta zo zisku.

Najvýraznejšia hviezda filmu, sir Alec Guinness, mal v zmluve zakotvené dve a štvrť percenta zo zisku za to, že  vôbec súhlasil vo filme hrať. Získal tým prvýkrát vo svojej rušnej a vynikajúcej kariére finančnú nezávislosť.

Sága pokračuje. Hviezdne vojny sa správne nazývajú Nová nádej /A New Hope/ a je to štvrtá časť 9 dielneho cyklu Hviezdnych vojen. Lucas potom riadil ďalšie dve pokračovania nazvané Impérium vracia úder /The Empire Strikes Back, 1980/ a Návrat Jediho /The Return of the Jedi, 1983/. Každé z nich zarobilo na celom svete okolo 300 000 000 dolárov a zaradili sa tak vo svetových tabuľkách kasových úspechov na tretie a štvrté miesto za E.T. /1982/ a Hviezdne vojny.


George Lucas počas nakrúcania kultového filmu Hviezdne vojny (Star Wars, 1977)

Zo zákulisia :

Ak sledujete Hviezdne vojny na videu či na DVD, prišli ste o veľa vecí. Diváci v kinosálach od premiéry stále tuhnú v sedadlách, keď sa koráb Star Destroyer v prvej scéne sunie rovno na nich...

Tento záber a niektoré ďalšie umožnil systém zvaný Dykstraflex, ktorý vymyslel John Dykstra, šéfkúzelník Industrial Light and Magic. Princíp vyzerá veľmi jednoducho; jediné, čo sa pohybuje, je kamera. Všetky vesmírne lode vo filme sa nepohnú ani o piaď – stoja na modrých neónových stĺpoch. Nakrúca sa pomocou zariadenia, ktoré sa dá naprogramovať tak, aby presne zopakovalo určitý pohyb. Všetky prvky sa nakrúcajú individuálne a starostlivo sa skladajú dokopy. Nikdy predtým neboli triky do takej miery súčasťou filmu.

Vývoj týchto zariadení zabral dlhú dobu a keď sa Lucas vrátil do Kalifornie z nakrúcania hereckých výstupov, zistil, že sa toho zatiaľ veľa neurobilo. Došlo k príšernej hádke. Personál Industrial Light and Magic dostal po úspechu filmu zvláštne prémie, ale žiaľ nikto z nich nedosiahol príjmov porovnateľné s hercami.

Lucas bol po natáčaní s hercami v ponurej nálade. Žil v takom napätí, že začal trpieť nespavosťou a bolesťami  žalúdku. V marci 1976 rozbehli natáčanie v Tunisku, na púštne zábery im však zostalo len 11 dní, vlastne desať, pretože prvý deň sa bezúspešne pokúšali rozhýbať robota R2D2.

Chudák Kenny Baker musel vtesnať svojich 110 centimetrov výšky do vajcovitého robota s množstvom ovládačov, ktoré nefungovali, pretože ich rušili miestne rozhlasové stanice. Keď vidíte v púštnych záberoch R2D2 v pohybe, potom ho technici ťahajú na lyžiach za nylonové lanká. Keď Kennyho kostým predsa len fungovať začal, spôsobovali jeho motory a relé taký hluk, že mu technici koniec záberu oznamovali úderom kladiva.

Zábery z Tatoonie sa točili na dedine zvanej Džerba, ktorá vznikla ako súbor jaskýň okolo ústrednej priepasti. Jedine tak sa miestni obyvatelia mohli chrániť pred neustálymi púštnymi búrkami, ktoré tiež často narušovali výrobu filmu, zrnká piesku totiž odierali sklá objektívov a vietor roztrhol obrovský padák, v ktorom sú roboti odvážaní do otroctva. Túto masívnu štruktúru, vysokú dve poschodia a 27 metrov dlhú, dával potom štáb dokopy celý deň.

Ťažkosti neboli len s nakrúcaním v Tunisku. Aj keď George Lucas strávil všetok svoj čas od dokončenia Amerických nápisov na stenách na tomto projekte, nechcelo sa mu do písania, takže príbeh nemal až do začiatku nakrúcania jasnú podobu. Lucasova manželka Marcia /podieľala sa na strihu filmu/ navrhla, aby Obi wan Kenobi bol zabitý hneď na začiatku filmu. Keď to však Alec Guinness po príchode do púšťe zistil, údajne pohrozil, že nebude hrať. Rýchlo preto prepracoval dejovú líniu a Guinnessova postava získala v príbehu ešte väčšiu mystickú nadriadenosť.

V britskom Elstree na tom neboli omnoho lepšie. Počasie bolo takmer tak nepríjemné ako v Tunisku, zažili snáď najteplejšie leto v dejinách. Ku všetkému museli používať veľmi výkonné osvetlenie, aby masky vyzerali presvedčivo. Ľudia padali horúčavou a Peter Mayhew  v kožušinovom Žvejkalovom úbore dostal úpal. Zdá sa, že všetci herci navlečení do kostýmov trpeli nejakými ťažkosťami. Keď Luke oznamuje, že z vojenskej helmy nie je nič vidieť, nerobí si žarty. Herci v helmách do seba neustále vrážali. Jeden vojak dokonca utrpel otras mozgu.

Hamill, FordFisherová si užili svoje, keď nekonečné hodiny trčali v nádrži, kde sa vo vode prevaľovali gumové odpady, ešte že ich pod kostýmom chladil mokrý odev. Aby sa Carrie Fisherovej nekolísali prsia, cudne ich páskou spevnili do nehybnej polohy, ako sa na rozprávkovú princeznú patrí.

Anthony Daniels, kostnatý shakespearovský herec, ktorý hral C3PO, musel stráviť niekoľko dní úplne nahý, obalený len vrstvou vazelíny a sádry, zatiaľčo mu podľa obrysov vyziablej postavy navrhovali kostým.

Peter Cushig čoby guvernér Tarkin sa zariadil podľa vlastnej chuti, pretože mu vysoké topánky veľmi nesedeli, hral v pohodlných trampkách každú scénu, v ktorej kamera nezaberala jeho chodidlá.

V Elstree panovala dosť mizerná atmosféra. Lucas a jeho producent pôsobili na neochotný britský štáb nezrelým, uzavretým a nevyrovnaným dojmom. Problém spočíval čiastočne v tom, že nikto okrem Lucasa nemal poňatie, čo sa to vlastne točí. Bez jeho predstáv o zvláštnych efektoch a súdržných myšlienkach o zápletke sa film všetkým javil ako nezrozumiteľný zmätok.

Dokonca aj vedúci a technickí pracovníci nemali tušenie, o čo Lucasovi vlastne ide. Režisér sa pohádal s kameramanským veteránom Gilbertom Taylorom, ktorý odmietol použiť mäkké ostrenie. Vedúci výroby John Barry zase nebol vôbec nadšený, keď mu Lucas bez dovolenia nohami ošúchaval pripravené dekorácie. Lucas sa na druhej strane domnieval, že pokiaľ majú dekorácie v  budúcnosti vyzerať realisticky, musia diváka presvedčiť, že sa v nich skutočne žilo.

Sekera pomaly dopadala a Lucasovi pracovali v Elstree súčasne tri štáby, ktoré dokrúcali posledné scény. Pocit ohrozenia v okamžiku, keď princezná Leia vkladá do R2D2 svoju správu a prvýkrát sa objavuje Darth Vader, je tu celkom na mieste. Väčšinu úvodnej bitky nakrúcali behom posledného týždňa s producentom Kurtzom, ktorý riadil scény invázie vojakov.

Herecký ansámbl len udivene zíral na to, čo sa dialo v zákulisí. Mark Hamill prirovnal svoj zážitok z filmovania Hviezdnych vojen k hrozienku, ktoré sa ocitlo v ovocnom šaláte a nepozná ostatné druhy.

Neskúšalo sa, dokonca sa nekonala ani predbežná generálka celého kusu. Carrie Fisherová spomínala na typické pokyny režiséra: „Hrajte viac ako princezná.“

Obľúbeným Lucasovým výrazom bolo „rýchlejšie, intenzívnejšie“. Celkom jasné pravidlo znelo, že všetci musia film brať nanajvýš vážne. Žiadne ksichtíky do kamery, žiadne oneskorené reakcie.

Scenár však nebol nikomu veľmi platný. Alec Guiness ho označil slovkom „kalný“. Na druhej strane Harrison Ford aj naďalej predvádzal svoju priamočiaru hrubosť, vďaka nej si vyslúžil rolu Hana Sola. „Také sračky môžeš naťukať na papier, Georgi,“ oznámil Lucasovi, „ale nemôžeš si ich  napchať do huby“.

Guinness o svojej zrejme najlepšie platenej úlohe priznal, že nevedel, koho vlastne hrá. Jeho najhoršia chvíľka nastala, keď Ben Kenobe vycíti, že Alderan bol zničený a má si klásť ruku na čelo. Tak otrepané gesto s ním doslova myklo.

Nikto však nemôže spochybňovať obrovský úspech výsledkov. Od Hviezdnych vojen síce Lucas drží ruku nad ďalšími epizódami galaktickej ságy ale  v seriáli o Indiana Jonesovi  dialógy a réžiu prenecháva ostatným.


Scéna z filmu Hviezdne vojny (Star Wars, 1977)

Zážitky :

  • „Pozoruhodná zmes: film zachytáva dejiny kinematografie obalené do ohromujúceho a napínavého príbehu, ktorý doprevádzajú snáď najpremyslenejšie zvláštne efekty, aké sa kedy vo filme objavili.“ Time, 1977.
  • „Hviezdne vojny doslova drancujú filmovú formu: je to najkorisťnejší film zo všetkých.“ Michael Moorcock, New Statesman, 16.12.1977.
  • „Lucas je celkom ponorený do kinematografie, je šťastný, len keď sa môže vyjadrovať prostredníctvom filmu.“ Alec Guinness.
  • „Tento film sa nezaujíma o nič, čo nie je nejak spojené s masovým divákom. Nenájdete v ňom žiadnu lyriku, pauzu; jediným pokusom o krásu ja západ dvoch sĺnk.“ Pauline Kaelová, New Yorker, 26.9.1977.

Všimnite si :

  • rôzne hudobné motívy jednotlivých hlavných postáv. Princezná Leia, Luke, Ben, Darth vader a samotná Hviezda smrti majú svoje vlastné.
  • odkiaľ vzali všetky tie mená. R2D2 pochádza z filmárskeho žargónu Reel 2 dialogue 2 /cievka dva, dialóg dva/. A Luke Skywalker ? Napovieme vám: Luke S.
  • najnebezpečnejšieho záberu. Keď Luke a princezná skáču cez priepasť. Bola deväť metrov hlboká a hercov nemohli zastupovať kaskadéri. Vidíte, ako je Carrie Fisherová vystrašená ?
  • odkazov na niektoré iné filmy. Keď v kantýne cudzí lotor hovorí „Dávajte si pozor. Všade nás hľadajú. Ja mám trest smrti v dvanástich sústavách,“ podobá sa jeho prejav zhruba textu jedného samuraja vo filme Akira Kurosawu Telesná stráž /Yojimbo, 1961/. Horiaca farma je zase odkazom na film Johna Forda Stopári /The Searchers, 1965/.
  • ako fungujú svetelné meče. Skrývali sa v nich motorom poháňané štvorstranové čepele potiahnuté reflexným materiálom, ktorý žiari vo svetle reflektorov umiestneného na kamere. Zdanlivé vysunutie meča z rukoväti závisí na spôsobe odrazu pri štartovaní motorov a na uhle kamery. Najlepšie pochopíte funkciu meča pri Obiwanovom súboji s Darthom.
  • života a smrti Biggsa. Postava je  najlepší Lukov kamarát z domova, ktorý vo filme prežíva väčšinou v slovných odkazoch. Luke sa o ňom niekoľkokrát zmieňuje na Tatoonii a krátko sa stretnú vo formácii, ktorá útočí na Hviezdu smrti.
  • kde ste predtým videli Wedga. Je to Dennis Lawson, hviezda filmu Miestny hrdina /Local hero, 1983/. Don Henderson, televízny Bulman, je pilierom Ríše, hrá rolu generála Taggiho.
  • vlkodlaka. Scéna v kantýne sa považuje za jeden zo základných kameňov v dejinách sci-fi filmov, filmárom však došli masky a preto si kúpili nejaké v obchodoch s humornými potrebami. Zatiaľčo predstavivosť pracovala na zjave masiek naplno, zabudlo sa na praktické ťažkosti pozemskej rešpirácie, takže kostyméri museli dodatočne prerezať otvory na dýchanie. Natáčanie scény umožnila ďaľšia injekcia 20 000 dolárov, ktoré zo spoločnosti Fox vymámil Alan Ladd mladší, keď správnej rade povedal: „Hviezdne vojny sú pravdepodobne najväčším filmom všetkých dôb. Za tým si stopercentne stojím.“
Zdroj:  MovieMania.sk

Súvisiace články