Mucha (1986)

18.2.2017|-jr-|

Seth Brundle (Jeff Goldblum) je až príliš ctižiadostivý špičkový vedec, ktorý vyvíja systém na prenášanie objektov v priestore počas niekoľkých sekúnd. Novinárka Veronica Quaife (Geena Davis), ktorá sa do neho pri písaní reportáže o jeho vedeckom snažení zaľúbila, ho povzbudí k dokončeniu projektu a Seth sa rozhodne vynález vyskúšať sám na sebe. Pri bizarnom experimente s teleportovaním sa však jeho gény náhodne zmiešajú s génmi muchy a Veronica naraz zisťuje, že stredobodom jej záujmu je hrôzostrašné stvorenie, ktoré sa pomaly mení na lietajúci hmyz. Seth je spočiatku pyšný na svoje nové fyzické schopnosti, akými ho príroda nečakane obdarila, no vo chvíli, keď začne nad jeho ľudskou identitou nebezpečne prevažovať hmyzia polovica, vzrušenie sa náhle mení na príšernú nočnú moru. Desivý, no neobyčajne dojímavý horor je dodnes jedným z ťažiskových diel, pod ktoré sa podpísal uznávaný kanadský filmár David Cronenberg – autor ďalších kultových snímok Mŕtva zóna, Crash či eXistenZ.

Vznik:

Klasický béčkový horor z 50. rokov, ktorý dnes pôsobí viac na smiech, predviedol v novom šate na plátno už v tej dobe rešpektovaný majster žánru David Cronenberg a urobil jeden z najbáječnejších hororov, ktorý patrí k absolútnym vrcholom žánru. Iniciátorom projektu bol scenárista Charles Edward Pogue, ktorý adaptoval pôvodnú poviedku do podoby filmového scenára. Cronenberg celý text prepísal a doplnil ho úryvkami z Premeny od Franza Kafku. Cronenberg, pôvodom Kanaďan, Hollywoodom bol fascinovaný. Od svojho komerčného prelomu filmu Scanners, ktorý bol v čase uvedenia jedným z najziskovejších titulov roka, tento talentovaný filmár má oveľa väčší záber než len krvavé brutálne horory. V 80. rokoch Cronenberg odmietal blockbustery ako Policajt v Beverly Hills alebo Top Gun. Na druhej strane režíroval u producenta Dina De Laurentiisa brilantnú filmovú adaptáciu Stephena Kinga Mŕtva zóna, ktorá sa nestretla s dostatočným záujmom publika. Cronenbergov agent mu ponúkol réžiu remake známeho filmu a režisér ponuku prijal kvôli naplneniu tenčiaceho sa jeho konta. Producent snímky, známy multitalent a komediálny génius Mel Brooks však prejavil dostatok tvorivej slobody a skvelého technického zariadenia za 15 miliónov dolárov. A výsledok bol pre Brooksa dosť šokujúci hlavne vďaka 6,5 minútovej scény, kde postava v podaní vynikajúceho Jeffa Goldbluma je už takmer zmenený na muchu. Štúdio chcelo pre hlavnú úlohu Michaela Keatona, ktorý odmietol a Cronenberg zasa presadil Jeffa Goldbluma aj cez nesúhlas maskérov, ktorí tvrdili, že nebude vhodný. Keď Goldblum priviedol na casting svoju priateľku a chcel ju presadiť ako filmovú Veronicu, tak ho chcel dokonca vyhodiť aj režisér, pretože nikdy nechcel pracovať so skutočným párom. Geena Davisová ho však presvedčila, že bude tou správnou voľbou! Svetovú slávu si vyniesli šokujúce efekty, ktoré boli pre maskérov veľkou výzvou. Premena Jeffa Goldbluma na mutanta zaberala v maskérni často až 5 hodín. Pre záverečnú hrôzostrašnú sekvenciu tvorcovia vyrobili ohromnú bábku tzv. „Spacebug“. Bábka ovládaná celým tímom špecialistov je veľmi pôsobivá, zvlášť v očiach, ktoré trikoví pracovníci neustále menili, aby mechanizmus zachovával herecký prejav. Mucha vďaka skutočnému umu trikových pracovníkov neprestáva pôsobiť ľudským dojmom. Kritika ich nešetrila. V New York Times režisérovi vytýkali žánrovú roztrieštenosť, prehnané ambície a príliš dlhé rozprávanie. Mel Brooks sa snažil dôsledne tajiť, že je producentom práve on, aby film brali seriózne. Na premiéru prišiel s dámskou čelenkou, na ktorej boli pripevnené chlpaté uši ako dôkaz jeho vlastnej premeny. Distribútor filmu po premiérovom víkende oznámil tržbu vyše 7 miliónov dolárov a na celom svete Mucha v kinách priniesla svoje ovocie v hodnote 60 miliónov dolárov. Mucha bola dokonca prvým filmom prezentovaným vlastnou televíznou stanicou spoločnosti Fox, ktorá film často reprízuje.

Fotogaléria Mucha (1986)Zobraziť fotogalériu »

Zaujímavosti:

  • Tento film definoval pojem body horor, čiže hororová fikcia, kde ich odpornosť sa odvíja z deštrukcie alebo degenerácie ľudského tela.
  • Na základe filmu bola natočená tiež opera. Premiéru mala v roku 2008 v Paríži. Réžie sa ujal opäť David Cronenberg, hudbu zložil Howard Shore, ktorý s režisérom niekoľkokrát spolupracoval.
  • Muzikál od tvorcov filmu na rovnaký námet sa hrá dodnes.
  • David Cronenberg si zahral pôrodníka.
  • Pôvodne mal režírovať Tim Burton.
  • David Cronenberg si presadil rovnaký štáb, s ktorým vždy rád pracuje – strihRonald Sanders, produkčný návrhár Carol Spier, kameraman Mark Irwin a hudba Howard Shore.

MUCHA (The Fly, USA, 1986)

Réžia: David Cronenberg, scenár: Charles Edward Pogue a David Cronenberg podľa poviedky Georgea Langelaana, hudba: Howard Shore, kamera: Mark Irwin, strih: Ronald Sanders, hrajú: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz, Joy Boushel, Les Carlson, David Cronenberg.

Ocenenie: Oscar za masky

  Foto © 20th Century Fox

Súvisiace články