Filmové novinky na august 2018

31.7.2018|Ivet Kollarova|

Mesiac august naznačuje letnú sezónu na jej vrchole, prázdniny vo svojej druhej polovici a filmové prehliadky pod holým nebom. No okrem letných kín, nezaháľajú ani domáci distribútori, ktorí sa aj počas dovoleniek snažia priniesť do kín to najlepšie z najlepšieho na uvoľnené letné dni a vyhnúť sa tak označeniu uhorková sezóna. Po mesiaci júl v kinách nesklame ani august a minimálne v štyroch zo svojich piatich premiérových týždňoch prinesie hollywoodske blockbustre, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť. A keď medzi ne započítate niekoľko menších klubových snímok, o zábavu a letné schladenie v kine je postarané. Koncom mesiaca august, ako už tradične, sa filmová verejnosť bude sústrediť do Benátok, kde odštartuje 75. ročník Medzinárodného filmového festivalu a s ním aj neoficiálny začiatok novej oscarovskej sezóny.

Prvý augustový týždeň bude v kinách jednoznačne najvzrušujúcejší. Spomedzi troch nových filmov bude highlightom, nie len týždňa ale aj mesiaca už šieste pokračovanie akciou nabitého franchisu Mission: Impossible s názvom Mission: Impossible - Fallout. Prvý krát v sérii sa na režisérsku stoličku vrátil rovnaký režisér, ktorým je Christopher McQuarrie a priniesol doposiaľ najosobnejší film série s jedným z najobťažnejších kaskadérskych kúskov, ktoré Mission kedy mala. V úlohe elitného agenta IMF sa ako Ethan Hunt predstaví železný Tom Cruise. Svoje úlohy si z predchádzajúcich filmov zopakujú aj Simon Pegg, Ving Rhames, Alec Baldwin, či Michelle Monaghan. Rebecca Ferguson sa vráti ako záhadná agentka Ilsa Faust a rolu zloducha Solomona Lana si zopakuje Sean Harris. Medzi nové tváre patria Henry Cavill, Angela Bassett, či Vanessa Kirby.

Do kín sa vracia aj neohrozená animovaná Rodinka Úžasných 2 od režiséra Brada Birda, ktorú si rozhodne užijú aj dospelí. Tentokrát bude hlavnou superhrdinkou mama Helen a statný otec Bob sa bude musieť postarať o domácnosť a deti, najmä malého Jack-Jacka, ktorého schopnosti sa akurát vyvíjajú. Tretím filmom prvého augustového týždňa bude hudobný dokument o nezabudnuteľnej speváckej legende, ikone, ktorá odišla príliš skoro, Whitney režiséra Kevina Macdonalda o živote, kariére a pádoch Whitney Houston.

Rovnako tri nové filmy ponúkne aj druhý augustový týždeň. Plátna vyplní prehistorický megažralok, tzv. Megalodon vo filme Meg: Hrozba z hlbín režiséra Jona Turteltauba a na dne výskumného centra uväzní niekoľkých vedcov, ktorí tak musia bojovať o holé životy. Na miernejšie odľahčenie poslúži francúzska dramédia Nezvyčajná cesta fakíra, ktorý uviazol v skrini, ktorú natočil Ken Scott o nezvyčajnej ceste fakíra naprieč Európou.

O napätie a trochu toho sci-fi sa postará thriller Tmavá myseľ o skupinke teenagerov, ktorí prežili vyčíňanie záhadného vírusu a nadobudli superschopnosti, vďaka ktorým sú vládou považovaní za nepriateľov štátu, ktorý sa ich chce zbaviť. Proti tomu sa vytvorí odboj na čele s Ruby, ktorá s ostatnými bojuje o svoje prežitie. O réžiu filmu, ktorý vychádza z rovnomennej knihy spisovateľa Alexandra Brackena, sa postarala Jennifer Yuh Nelson. V hlavných úlohách Mandy Moore, Bradley Whitford, Gwendoline Christie, Wade Williams, či Amandla Stenberg.

Tretí augustový týždeň prinesie do kín štyri nové snímky. Jednou z nich bude aj slovenská sci-fi snímka Dôverný nepriateľ režiséra Karla Janáka o nových technológiách a inteligentnom dome, ktorý sa po čase obráti proti svojmu majiteľovi. Je to len chyba v systéme, alebo dom riadi niekto iný? V hlavných úlohách Gabriela Marcinková, Roman Luknár, Ondrej Malý, Vojtech Dyk, či Zuzana Porubjaková. V réžii Antoina Fuqua a v hlavnej úlohe s Denzelom Washingtonom v boji za spravodlivosť uvidíme pokračovanie akčného hit Equalizer 2, ktorý priamo nadväzuje na svojho predchodcu.

Z MFF Cannes 2018, z ktorého si film odniesol cenu Grand Prix, prichádza do našich kín novinka od Spika Leeho, čierna krimi komédia BlacKkKlansman, natočená podľa skutočných udalostiach o historicky prvom černošskom policajtovi v Colorade, ktorý sa rozhodol infiltrovať do Ku Klux Klanu. V hlavných úlohách uvidímeJohna Davida Washingtona, Adama Drivera, Tophera Graca, Lauru Harrier, Roberta Johna Burka, či Ryana Eggolda. Z Brazílie do našich kín priletí aj snímka Mama Brasil od režiséra Gustava Pizziho, ktorý prináša neobyčajný príbeh o rodičoch, ktorí bojujú so svojím strachom o deti, najmä keď sa chystajú poslať svojho najstaršieho syna do sveta.

Štvrtý týždeň taktiež so štyrmi novými filmami. Svetový film bude mať zastúpenie singapursko-japonským filmom Bistro Ramen režiséra Erica Khooa o mladom šéfkuchárovi Masatoovi, ktorý sa vydáva do sveta hľadať tie najlepšie chute a variácie svojej obľúbenej polievky ramen a presvedčí sa, že láska skutočne prechádza cez žalúdok. Z Francúzska príde dramédia Skorosestry od dua Saphia Azzeddine a François-Régis Jeanne o troch sestrách, ktoré spojí smrť ich biologického otca a byt, ktorý im zanechal. 

A čo by to bolo leto bez bláznivej komédie. O tú sa postarala režisérka Susanna Fogel a natočila Špión, ktorý ma dostal o dvoch najlepších kamarátkach, ktoré sú nečakane vtiahnuté do akčnej špionážnej missie, po tom čo zistia, že bývalý partner jednej z nich je špión. V hlavných úlohách Mila Kunis, Kate McKinnon, Sam Heughan, Justin Theroux, či Gillian Anderson. A po komédii bude aj horor. Mýtus o hrôzostrašnom, chudom a vysokom zjavení s neprirodzene dlhými rukami, ktoré je zodpovedné za zmiznutie niekoľkých detí sa rozhodol preveriť režisér Sylvain White v snímke Slender Man

Mesiac august ukončíme piatym týždňom a opäť so štyrmi novými filmami v našich kinách. Režisér Albert Hugeh natočil epické historické dobrodružstvo o mladom bojovníkovi a vlkovi, ktorí aby prežili v divočine musia spojiť svoje sily, v snímke Náčelník. Film režiséra Leigha Whannela, Upgrade je drsné akčné sci-fi o chlapovi, ktorý sa nechal vylepšiť, aby mohol opäť chodiť. A aby sa mohol pomstiť. V hlavnej úlohe zničeného muža, ktorý vstal z popola uvidíme Logana Marshalla-Greena. 

Koncom mesiaca bude ešte jedna animovaná snímka pre deti. Islandský režisér Árni Ásgeirsson natočil dobrodružnú snímku o kuriatku, ktoré sa nenaučilo lietať, ostalo bez rodiny a muselo sa naučiť prežiť drsnú arktickú zimu, s názvom Ploey. Mesiac uzavrieme českou drámou režiséra Roberta Sedláčeka, Jan Palach, ktorá sleduje posledné mesiace života študenta, ktorý sa svojím činom pokúšal prebudiť národ a zmeniť dejiny. V hlavných úlohách Viktor Zavadil, Zuzana Bydžovská, Denisa Barešová, Kristína Kanátová, či Jan Vondráček.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/SaturnFilm/Itafilm

Súvisiace články