Filmové novinky na september 2018

1.9.2018|Ivet Kollarova|

Tak ako minulé aj toto leto nás presvedčilo, že ani zďaleka nie je na mieste hovoriť o uhorkovej sezóne, najmä čo sa týka nových kinodistribúcii. Samozrejme je vždy uvoľnenejšie a pripravuje nás na nadchádzajúce jesenné obdobie, ktoré do kín prináša enormné množstvo nových, zaujímavých snímok, na ktoré čakáme od prvého filmového festivalu roka a spúšťa kolotoč novej oscarovskej sezóny. Odrazovými mostíkmi oscarovskej sezóny sú jesenné filmové festivaly, ktoré koncom augusta odštartoval MFF v Benátkach a pokračovať budú festivalmi Toronto a Telluride, v line-upoch ktorých sa zvyknú objavovať potenciálni oscarovskí kandidáti. Filmové festivaly nevynechajú ani Slovensko. Už 11. septembra svoje brány otvorí 13. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch, ktorý má, ako už tradične program nabitý filmovými lahôdkami. Okrem toho sa môžeme tešiť na sériu rôznych filmových prehliadok ponúkajúce filmy z najprestížnejších filmových festivalov, či domácej produkcie, ktoré zaujali vo svete. Jednou z takých prehliadok je aj najväčšia filmová putovná prehliadka na Slovensku, PROJEKT 100, ktorá štartuje začiatkom septembra.

V mesiaci september sa podarilo našim distribútorom zabezpečiť do kín 22 impozantných snímok. Prvý týždeň ich bude päť, a po rokoch nahliadneme na život dospelého Christophera, ktorého najlepším kamarátom v detstve bol Macko Pu a jeho nerozlučná banda. V snímke režiséra Simona Curtisa, Christopher Robin nám malí plyšoví kamaráti pripomenú naše bezstarostné detstvo. V hlavnej úlohe uvidíme Ewana McGregora. Kto sa rád bojí užije si novinku režiséra Corina Hardyho, Mníška, s ktorou sme sa stretli vo filme V zajatí démonov 2. Spolu s Taissou Farmigou odhalíme pozadie vzniku tejto démonickej mníšky.

Trochu tej romantickej komédie si na oplátku užijeme, možno netypicky s Keanu Reevesom a Winonou Ryder v snímke Cesta za láskou režiséra Victora Levina. Dvojica frflošov tu bude musieť prežiť víkend na svadbe. Nórskym filmom Erika Poppeho, Utøya, 22. júla sa vrátime o 7 rokov späť k jednému z najhorších a najtragickejších dní v dejinách Nórska, keď pravicový politický aktivista Andreas Breivik zabil 77 mladých ľudí, ktorí na ostrove táborili v rámci akcie organizácie Nórskej strany pracujúcich. Film ukazuje udalosti z perspektívy mladých ľudí, ktorí útok prežili.

Každý septembrový týždeň si budeme môcť vychutnať snímky v rámci prehliadky PROJECT 100. Prvý týždeň predstaví filmy Posledný autoportrét režiséra Mareka Kuboša a krátky film Monštrum od Martina Snopeka.

Druhý septembrový týždeň prinesie do kín sedem filmov. Režisér Paul Feig natočil napínavý thriller Nebezpečná láskavosť, kde malá prosba môže znamenať oveľa viac ako sa na prvý pohľad zdá. A človek, o ktorom si myslíme, že ho poznáme sa javí ako úplný cudzinec. V hlavných úlohách Blake Lively, Anna Kendrick, Linda Cardellini, či Rupert Friend. Ďalší thriller na týždeň ponúkne režisér Aneesh Chaganty. V snímke Pátranie otec pomocou počítača a konverzácii s priateľmi odhalí pravú osobnosť svojej zmiznutej dcéry. V hlavných úlohách John Cho, či Debra Messing. 

Bude aj islandská sociálna dráma Pod jedným stromom režiséra Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, kde sa obyčajné susedské nezhody rozrastú v úplne neočakávanú špirálu násilia, ktorá sa vymkne kontrole. Pre najmenších bude zaujímavý animovaný film režiséra Lea Leeho, Axel a tajomstvo planéty Kepler, v ktorom sa mladí a odvážni ufóni pokúšajú zachrániť svoj domov, ktorý im svojou hamižnosťou zničili pozemšťania. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

V réžii Shane Blacka sa jeden z najväčších lovcov v celom vesmíre vracia späť na Zem. Do kín sa dostáva tretie pokračovanie sci-fi filmovej série Predátor s názvom Predátor: Evolúcia. O záchranu planéty sa budú pokúšať Boyd Holbrook, Trevante Rhodes, Keegan-Michael Key, Olivia Munn, Sterling K. Brow, či mladíček Jacob Tremblay.

PROJEKT 100 druhý septembrový týždeň predstaví filmy, muzikály Moulin Rouge režiséra Baza Luhrmana s Nicole Kidman a Ewanom McGregorom v hlavných úlohách. A Vlasy od režiséra Miloša Formana.

Tretí septembrový týždeň zmiernime tempo a v kinách privítame päť snímok. Nemecká dramédia Srdcoví rebeli od režiséra Marca Rothemunda sa pozrie na nezvyčajné priateľstvo, ktoré sa utvorilo medzi povaľačom a playboyom Lennym a mladíkom Davidom s ťažko chorým srdcom, ktorému ostáva len pár mesiacov života. Režisér Rudolf Havlík natočil komédiu Po čom muži túžia, v ktorej sa hlavná mužská postava, cynik Karel, ktorému sa rúca život, v noci premení na ženu, aby si vyskúšal aké to naozaj je byť ženou a či, podľa jeho slov to majú ženy v živote jednoduchšie. V hlavných úlohách Jiří Langmajer, Anna Polívková, Tatiana Pauhofová, Jiří Havelka, či Naďa Konvalinková.

Tvorcovia Palo Kadlečík a Martin Šenc sa v dokumente Niečo naviac vstúpili do života rodiny s piatimi deťmi, z ktorých najmladšia Dorotka je postihnutá Downovým syndrómom. Vo filme skúmajú nastavenie rodinných členov a život Dorotky, ktorá má svoj jeden veľký sen – stať sa herečkou. Po úspešnom televíznom seriáli prichádzajú aj na veľké plátna. Malý aj veľký sa môžu tešiť na animák Websterovci

V rámci prehliadky PROJEKT 100 sa tretí septembrový týždeň v kinách predstaví unikátny projekt režiséra Juliana Rosefeldta, Manifesto s úžasnou Cate Blanchett, ktorá sa v rámci pojednávania o umeleckých manifestoch prevtelí do trinástich rôznych postáv. 

Posledný septembrový týždeň sa ponesie rovnako v duchu piatich nových filmov. Štvrtý týždeň otvorí animovaný film pre malých aj veľkých Piadinôžka od tvorcov Karey Kirkpatrick a Jason Reisig o komunite Yetiov, ktorí objavia doposiaľ pre nich neexistujúcu druh, o ktorom chyrovali len mýty – človeka. A to rozpúta senzáciu, šialenstvo, ale aj nezvyčajné priateľstvo medzi dvoma odlišnými druhmi. Film sa premieta v slovenskom znení. České zastúpenie bude mať príbeh jednej lásky, jednej vášne a jednej krajiny vo filme Čestmíra Kopeckého a Ondřeje Havelky, Hastrman s Karlom Dobrým v hlavnej úlohe natočenom na motívy oceňovaného románu Miloša Urbana.

Bude aj slovenský film. Režisér Igor Vološin natočil drámu Pivnica o zúfalých rodičoch, ktorí sú ochotní urobiť čokoľvek, len aby našli svoje zmiznuté dieťa. Koncom mesiaca dáme aj jeden horor. Gregory Plotkin natočil Hell Fest: Park hrôzy, po vzhliadnutí ktorého tak skoro do zábavného parku a jeho strašidelného domu nepôjdete. 

V rámci PROJEKTu 100 posledný septembrový týždeň predstaví dokumentárnu snímku o nemeckej speváčke Christy Päffgen, ktorá okrem toho, že bola jednou z múz Andyho Warhola, si zaspievala na albumoch The Velvet Underground, Loua Reeda, Boba Dylana, či Iggyho Popa. Jej posledné dni v snímke Nico, 1988 zachytila režisérka Susanna Nicchiarelli. 

  Foto © Depositphotos/BontonFilm/ContinentalFilm/ForumFilm

Súvisiace články